(auto)Portret

Cand cineva ne priveste de la distanta, spune ca nu ne potrivim deloc. Par brunet versus par blond. Calm versus agitatie. Introvertire (chiar daca aparenta) versus extrovertire (chiar daca aparenta). Culori neutre (maro, bej, negru, caramiziu, verde pal) versus culori indraznete (rosu, portocaliu, fucsia, verde electric, mov). Pastel versus sclipici. Lipsa totala de interes pentru fashion versus un interes un pic fortat fata de fashion.

Cand cineva ne priveste de aproape, spune ca nu ne potrivim deloc. Aer maternal versus aer sexy. Temperament de ascultator binevoitor versus temperament de povestitor cate in luna si stele. Serenitate continua (un pic alienata, fie vorba-ntre noi) versus nervi subitzi (un pic tzipatori, fie vorba-ntre noi). Tacere uneori morocanoasa versus flecareala uneori obositoare. Cumintenie versus exuberanta. Diplomatie putin ipocrita versus impulsivitate putin prea verde-n fata. Minte lenes-poetica versus minte ascutit-practica. Memorie de detectiv versus zapaceala imprastiata.

Cineva s-ar putea intreba: pai si atunci? Ce va apropie? Pai.

Acelasi tip de minte analitica. Aceeasi capacitate de detasare egoista de ceilalti si celelalte, lucruri, persoane ori fapte. Aceeasi bucurie pentru lucruri marunte. Atractia contrariilor intru calmarea una alteia ba a unor angoase existentiale majore, ba a unor minore fara final neasteptat. Aceeasi aplecare spre aventura in necunoscut (“Dam o fuga pana la Portita? Ori Predeal? Ori Dubai? Pai hai!”). Acelasi interes pentru subiecte care mai de care mai diverse. Aceeasi dorinta de a experimenta, chiar daca teoretica versus practica. Complementaritatea intre buna ascultare si buna vorbire. Complementaritatea dintre un temperament linistitor si unul provocator. Aceeasi neindemanare un pic impiedicata. Aceeasi fire de explorator. Aceeasi dorinta de a sta, uneori, la taclale nesfarsite, la un pahar de lichior si tzigari cu fumuri incolacite. Aceeasi dorinta de a sta, uneori, in completa izolare. Aceeasi lipsa de pretziozitate. Aceeasi capacitate de adaptare la factori noi, necunoscuti sau primi. Complementaritate intre traiul de familie, un pic plictisitor si traiul picant, un pic exagerat. Aceleasi concluzii, batute-n cuie nu fixe, dupa despicarea firelor in patru. Acelasi haz facut in situatii fara inteles pentru ceilalti. Aceeasi abilitate de manipulare (si cu conotatii pozitive dar si negative). Aceeasi capacitate de a fi cu usurintza prostite-n fatza. Aceeasi putere de imbarbatare reciproca. Intelegere, acceptare si incredere reciproca, critica constructiva, lipsa de prejudecati. Capacitatea de a sari peste etape.

Aceeasi zodie europeana dar alte zodii chinezesti, poate de aceea.

Au fost si perioade cand nu ne-am vorbit. Au fost si perioade cand ne-am vazut mai mult decat ne vedeam familiile. Sunt si perioade cu defazari de empatie sau chef. Sunt si perioade in care ii exasperam pe cei din jurul nostru. Sunt si perioade mov dar si perioade gri. Sunt si taceri prelungite dar si taclale pana-n miez de noapte. Sunt si confesiuni de taina dar si chestii pe care le tinem doar pentru noi.

Asa ca…

La multi ani, Myreya!

In aventura asta numita veatza, pe meleagurile pe care te aruncara zarurile intamplarii, in flacara interioara care te urmeaza oriunde ai fi, iti doresc mai ales fericire.

Ah, asta include bineinteles si acel personaj cu stelutze in ochi, creer rapid, maniere desavarsite, rabdare (si tutun), pozitie sociala (including varsta) scutitoare de angoase dar nu senil-incremenite in tipare prestabilite. Si inca alte atribute pe care nu le mai insiram aici, ca sa nu rosim (ei da, uite un alt lucru comun, amandoo rosim cu usurintza).

Leave a comment