Ce crede Madelin despre bloguri

Blogurile sunt ca niste gradini. Unele gradini au cate un gradinar, altele cate o asociatie in toata regula. Unii gradinari sunt induiosator de amatori, altii cu experiente furate sau invatate din carti, iar altii, alesii, aproape cate un Wilhelm Knechtel ori Jules Jeannin.

Sunt bloguri in care straturile sunt masurate cu echerul, aliniate si simetrice.

Sunt bloguri lasate in semi salbaticie, in care tufisurile, florile si copacii se raspandesc dupa voia lor.

Sunt bloguri in care cresc numai flori, revarsare curcubee si devalmasita, petale, mirosuri, bondari.

Sunt bloguri in care cresc numai copaci. Maiestuosi, inabordabili, fosnitori, umbritori.

Sunt bloguri doar cu ierburi pieptanate de vant si altele cu pamant rosu si ars care asteapta cate o ploaie binefacatoare.

Sunt bloguri cu garduri albe, mici si vesele iar altele cu semete garduri de fier forjat, cu tzepushe in varf.

Sunt bloguri in care gradinarii cultiva ciuperci si altele in care gradinarii cultiva rodii.

Sunt bloguri cu complicate fantani arteziene, sunt bloguri cu garduri vii tunse in forma de inorogi si sunt bloguri cu doua trei straturi de ceapa, vinete si patrunjel.

Sunt bloguri cu garduri de lemn, darapanate, gata sa se topeasca in colbul drumului si sunt bloguri ai caror stapani varuiesc aproape zilnic tzambrele cu var albastrui.

Sunt bloguri in care pisici lenese dorm la soare in dupaamieze tihnite si bloguri din care razbat sunete latratoare si repezi.

Sunt si bloguri in care vezi marea, dincolo de caprifoi si sunt bloguri din care respiri aer albastru-muntos.

Sunt bloguri din care rasbat miasme otravitoare de baltzi sulfuroase, si bloguri care au la mijloc cate o fantana parasita, plina de scaietzi.

Sunt bloguri gradini de trandafiri, putin cam roz si dulci. Sunt bloguri gradini de liliac, inmiresmand norii. Sunt bloguri gradini de crini, imperiale si molesitoare. Sunt bloguri gradini cu flori de piatra, itzindu-se colorate pe dupa stanci albe. Sunt bloguri din care curg flori de coltz, pe dupa cascade fosnitoare. Sunt bloguri gradini tropicale, cu liane din care te astepti oricand sa iasa cate un papagal multicolor. Sunt bloguri in care stapanii (stapanele) au infipt in pamant flori de plastic spreiate cu glitter argintiu.

Sunt gradini care te lasa sa le privesti in voie, au poarta deschisa si un chiosc de lemn in mijloc, care te imbie la odihna. Si sunt altele cu porti de metal, zavorate.

Sunt gradini la care trebuie sa platesti taxa la intrare si altele fara de garduri, confundandu-se cu cerul.

Sunt gradini neglijente, in care gradinarul a ingramadit si o roata dezumflata de la Trabant, si un fost landou, si cizmele de cauciu desperecheate. Sunt gradini aerisite, in care adie tot timpul brize ordonate.

Sunt gradini enigmatice, cu inscriptizii in devangari, si altele oneste ca o carte deschisa.

Sunt gradini insorite, si altele intunecate si pline de cetzuri.

Cei ce trec pe drum pot face multe. Pot privi de peste gard si atat, pot fura modele de arabescuri si culori, pot cere retzete de cultivat capsuni pe verticala, pot intra in vorba cu gradinarul, ba unii se imprietenesc de-a binelea, iesind seara la cate o bere la carciuma din mijlocul satului. Sunt trecatori tacuti, dar care vin in fiecarea seara sa miroasa regina noptzii. Sunt trecatori galagiosi, la care ridici ochii dintre straturile tale de dovlecei cu amuzament. Sunt trecatori care arunca cu pietre si apoi fug in mijlocul drumului, de unde dau cu sic! Altii arunca in curtea ta cu chistoace de tzigari fumate nepasator. Altzii trec neprivind nici in stanga nici in dreapta, cautand gradina perfecta. Altii intra in gradina ta si o imbogatesc pentru ca in urma pasilor lor cresc carari care duc, pe portitza din spate, spre alte lumi. Sunt trecatori care striga de peste gard, nitam-nisam “baaaa, ce prost eshti!”. Sunt trecatori care te incurajeaza cand te opresti transpirat sub soarele dogoritor de amiza si vrei sa renunti si la gradina si la tot.

Blogul este ca o gradina.

Trebuie plouata, trebuie insorita, trebuie innoptata in stele ca sa rasara din ea curcubee in forma de trandafir, sau de nu-ma-uita, sau de pastaie de mazare, sau de salcie plangatoare, sau de ochiul-boului, sau de magnolie, sau de buruiana indaradnica, sau chiar de fantana secata.

8 thoughts on “Ce crede Madelin despre bloguri

 1. Ce crede Madelin despre bloguri!!!!
  asta cu plouatu’n blog e adevărată…io fac ce fac, mai pun de-o ploaie pe-acolo, alteori de-o furtună…deocamdată aştept să se topească zăpada şi omul, să dea soarele şi pe-acolo, şi să-nflorească şi grădina mea…atâta umezeală n-aduce decât flori de mucegai.

 2. Eu cred că blogurile sunt ca o tavă de copt plăcinte. Mereu când scriem o postare e ca și cum am face o plăcintă bună cu care îi servim pe vizitatori.

 3. @Tanti Jeni
  Chiar daca placinta nu-i totdeauna buna, am facut-o noi, o gusta altii, spun (frumos) ce au de spus si alta data sigur iese (mai) buna! Iar daca în tava asta prajesti într-o zi seminte cu sare, asa ai vrut tu, sa le rontai cu prietenii la o bere!
  @Mihaeladr
  “bloggerii din România nu sînt altceva decît nişte rîme” – daca n-ar fi decât Madi si daca n-ar fi decât textul asta si tot ar trebui sa-i fie rusine lui Tuca. Dar el nu stie ce-i aia rusine…

 4. Mihaeladr – cred ca e o greseala initziala, pe care ai facut-o, atit de gust (sa-l citesti pe tuca, in principiu) si de strategie (sa-l si citezi, ca pe cineva care ar avea ceva de spus care sa ne intereseze). Sorry.

  mada – sper ca sint in asentimetul Dvs. Daca nu, spune-mi, te rog, sa-mi revizuiesc.

 5. Eu am cetit (hic!) articolul asta mai demult (articolul e datat prin 2008), cand faceam io o cercetare netistica apropo de ce ie blogu’ si ce vrea iel. Pe mine m-a enervat ingrozitor atuncea, desi Vera are oarecum dreptate, nu dau doi bani pe ce spune Tuk (m-a iritat gaunosenia si puerilitatea spuselor).
  Dupa aia m-am amuzat cand am cetit ce indignat e Tuk-ca bloggerii-si pun poze (iar articolul e ilustrat cu un autor foarte “ganditor-uber-cool!”) In rest, parerea lui…
  Pp ca Mihaeladr a vrut sa afle pararea noastra, o fi fost si ea indignata, sa nu dam cu paru’!

  Dane, multumesc, si mai sunt atatia altii…

  Dar cel mai frumos ne-a provocat Degetica, aproape ca ar fi buna o leapsa. Cred ca o lansez deja, haaa!

 6. Da, multumesc Madelin ca mi-ai ghicit gandurile. Nu-l citesc pe Tuca, desi imi facusem o parere buna in ceea ce priveste campania cu cartile, cd-urile, dvd-urile de la Jurnalul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s