Why RBF sucks

1) Pentru ca un concurs in adevaratul sens al cuvantului (ma refer la ala jurizat ca la nejurizat s-a mers pe propuneri) este acela in care sunt stabilite foarte clar criteriile de incadrare pe categorii

M-a interesat numai categoria “blog de cultura”.  C’mon, un blog de cultura e un blog de cultura (poate n-ar strica o definitie totusi). Chiar ei spun in paranteze: literatura, istorie. Spuneti-mi si mie, pliz, ce legatura au Questioarele care spamau de zor mai deunazi cucultura? Pot doar sa pp ca strumfitza cu esarfa e iubita lui Dragos Novac, insa chiar si asa e o jignire pentru ceilalti bloggeri, cu o scriitura adevarata si subecte chiar de cultura. Cineblog trebuia incadrat la filme. MinuneMica, zarandan si LuminaInterioara la motivationale cu glitter or so. DeadCountess, Offshore si Alphagora sunt personale, ce-au a face cucultura, intreb iara? AbstractShapes, Monkey, Madimblog, RezistentaUrbana si Monoloage sunt colectii de internatisme. GeaninaLisandru, MuzicalitateaLiricii si VanillaMoon se incadreaza la bloguri poetice ilustrate. Terorista nu mai scrie de 1 an. Blogul Zapacitei ar fi trebuit promovat intr-un blog de copilarisme (adica copilutzi si parintzii lor). Lipseste categoria “parodie de calitate”: aici s-ar incadra SurorileMarx. ColAr e clar, iar, ca nu are ce cauta aici. DailyCotcodac de cultura? creca se simt jignitzi. BureteleSerpesc nu merge. Si gata, ca m-am plictisit.

2) Pentru ca, pe cale de consecinta, nu s-ar mai incadra acelasi concurent la mai multe categorii

Ex:  si la jurizate si la nejurizate, si la bucatarie si la cultura, si la filme si la sport, si la cultura si la colective, etc

3) Pentru ca, in fine, castigatorii de la nejurizate, alesi prin referendum, nu au nici o legatura cu intentia declarata a concursului, aka continut de calitate or serendipity. Totu se rezuma la un concurs de clicuri.

Ex 1: in 2008, la categoria “cel mai popular” (pentru tot anul, atentie!) pe podium s-a aflat si un blog recent infiintat, din Copsa Mica (ori Mare, whatever), despre care nu auzise chiar nimeni (in sensul larg).

Ex 2: din cele 15 bloguri ramase in 2010 la “cel mai popular blog personal” (dintr-un total de 485, atentie), jumate sunt colective (desi colectivele au categoria lor) si nici asa nu a auzit aproape nimenea de ele, iar dintre alelalte doar Sana merita cu adevarat sa castige. Fie si daca ne luam dupa pozitia din zelist or so. C’mon, cum a ajuns in finala un blog precum milf si petrov (1770 in zelist just for reference), in care mai deunazi postatorul masculin se lauda cum a impins el o femeie care a vrut sa intre inaintea sa pe o usa? Si care posteaza bancuri si povesti despre plua most of the time?

Categoria asta e cea mai buna dovada ca spamul rulz si ca ‘clicuieste pana se inroseste’ iti aduce satisfactie, insa deaia autoindusa (si atunci de unde mandria patrihotica?).

4) Pentru ca orice concurs de genul asta e, de fapt, o campanie media pentru organizatori, internautzii guru si sponsorii aferentzi (Internet Explorer? c’mon again).

PS

Si, in final, pentru ca multi dintre cei nominalizati poate n-au nici un chef sa fie etichetatzi, whatsoever.

9 thoughts on “Why RBF sucks

 1. Dacă anul trecut au existat, la partea nejurizată, categorii clar definite (chit că s-au înscris și total aiurea unele blogurie), anul ăsta a fost o reală bătaie de joc. Deși m-a înscris cineva în concurs, chiar nu am simțit nevoia să mă entuziasmez, să le spun oamenilor, să îmi doresc să fiu votată. Din ce am văzut pe acolo, nimic nu are legătură cu competiția, cu jocul, cu evoluția, cu valoarea sau aprecierea reală a conținutului. La începutul rbf, când se făceau nominalizările, am întrebat: o campanie socială gen oamenidarnici unde aș putea să o încadrez. Răspunsul a fost pe măsura naivității mele cum că se dorește ceva fain și serios: “păi, poți să nominalizezi la cel mai popular blog!” Adică, la un loc cu bloguri de bla-bla-uri, cu texte despre rahat, curve, pu și pi, ironii și glumițe? Ghinion de neșansă, ideea de a ajuta oameni mai puțin norocoși nu e prea populară. Ok, mulțumesc, adio și un coș cu mere. Noi să fim sănătoși, că aberații, mediocrități și pseudo-competiții sunt pe toate drumurile, de ce ar face blogosfera excepție? 🙂

 2. mada – este un event care nu promoveaza in nici un fel calitatea, pe care nici nu ar avea cum – de altfel – sa o masoare; asha ca, ce-tzi pasa? Nici nu ar trebui sa participi, iar daca te inscriu altzii, nu ar trebui sa urmareshti ce se intimpla, caci este – in ultima analiza – o circoteca la care tu nu esti de loc genul care sa fii asociata.
  Care din principiile lor itzi sint tzie scumpe si aproape de inima? Hai sa fim serioshi.
  Ideal ar fi sa uitzi ca exista. Sau sa ignori, pur si simplu.

 3. Lia, io una m-am ofticat teribil ca blogurile tale nu au castigat la nici o categorie din concursul postat pe site-ul Luciei Verona. Asa cum scria Doru intr-un comentariu din DulceaMahala, si-au impartit premiile intre ei, nici gand sa tie cont de referendum. Tot campanie media si aceea.

  Ai dreptate ca pseudo-competitii sunt peste tot. Insa RBF chiar putea sa devina ceva misto, la cat potential de exploatare are, teoretic.

  Vera si Tapirul, io am asa, un fel de afectiune nu neaparat logica, pentru RBF. Am scris intr-un post de-al meu din trecut cum am inceput io sa bloguiesc (VladStroescu via Mansarda via Vizuina via Tapirul). Atuncea, in 2007, tiu minte clar cum am rasfoit aproape toate blogurile inscrise. Asa ca afectiunea mea leaga cumva RBF de entuziasmul incepatorului. SI acum gasesti bloguri foarte bune in ingramadeala aia, daca ai rabdare sa le cauti.

  SI Vera, de acord ca nu se poate masura la fix “gradul calitatii”, insa la criterii clare de incadrare aveam pretentia de la niste asa-zis-profesionisti ca ei.

 4. madelin, e doo chestii aici. Roblogfest ca sursă de inspiraţie unde poţi găsi un blog bun (un fel de centralizator de bloguri) – aici te înţeleg şi îţi dau dreptate. şi doi, roblogfest şi zelist şi restu’, ca tentative patetice (şi absolut neesenţiale) de clasificare şi quality control. io de partea asta a doa zic să uiţi şi să ignori..
  profesionişti? vorba lui alş, cine e profesionist în bloguri? că e fenomen prea recent ca să poţi decanta nişte criterii. sau, dacă ai criteriile, ca să ai profesioniştii care să le înţeleagă şi vadă corect.

 5. mada – draga mea, nu voiesc sa intru in polemica cu tine. Ultimele tale 2 rinduri, insa, sint cam childish si destul de putzin ratzionale: ce importantza au detaliile logistice (criterii clare de incadrare, de exemplu), cind intregul exercitziu este flawed in substantza lui? Ce importantza au criteriile clare de incadrare, in economia totala a concursului, daca filosofia acestuia este ceea ce vedem cu totzii, de ani de zile, ca este? Adica, daca mergem pe perfectzionarea procedurii si a procesului RBF, faci o gaura minunata, torni o fundatzie extraordinara, ridici o constructzie perfecta – cu minimum de resurse si maximum de eficientza – iar ca rezultat final ai cuptoarele de gazare?

  (Stiu ca aceasta comparatzie e prea tare, NU INTENTZIONEZ sa compar RBF cu lagarele de concentrare, doar ca nu mi-a venit altceva in cap, am avut nevoie de ceva care sa ilustreze ideea.

  Eu cred ca intii schimbi filosofia RBF si apoi, sau concomitent, umbli si la detaliile tehnice, altfel e degeaba.
  Intzeleg, insa, aspectul emotzional despre care spui – ca RBF itzi provoaca o stare si un moment in retrospectiva atandrisant.
  Let’s drop it! Pace.

 6. Pi ma scarpin in cap si zic: voi cam avetzi dreptate.
  Vorba voastra: adio sh-un cos cu mere, ignore si pace!
  Da’ uite, ma gandii la bloggerii sub optshpe ani, care participa cu entuziasm si scriu la fel. De ce sa fie pacalizti?
  (le) Si vreau sa zic iezapt asta, ca NICI MACAR la tehnicalitatzi nu se pricep.

 7. Ai dreptate, m-am uitat pe categorii şi-s varză cu carne.
  Ştii ceva, şi postul ăsta ar merita să intre la Dilema, că tot au publicat de curând un articol, destul de informat, despre blogosferă; aşa, ca să ştie lumea ce e RBF-ul.

 8. Salutare, într-adevăr nu ştiu nici eu ce are a face blogul meu cu cultura.
  M-a înscris acolo un cunoscut şi n-am zis ba. Pe viitor mă voi opune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s