Uca Marinescu, chapeau!

Mai zilele trecute am scris un post despre romani care cutreiera lumea noastra larga, as opposite la rutina cea de toate zilele.

Astazi revin, ca sa scriu despre o doamna deosebita, care merita nu numai un post separat ci si cele mai cordiale omagii si admiratii.

De luat aminte, de inspirat, de ramas cu gura cascata, de scos palariile.

Doamna Uca Marinescu, calatoarea.

Care maine implineste extravaganta si fabuloasa varsta de 70 de ani.

Pentru moment un pic in trecere prin Japonia.

(Traseul  complet:

 • 26 martie: Bucuresti – Guayahil Ecuador
 • 27 marie – 31 martie: Galapagos
 • 1 aprilie: Guayahil – Caracas Venezuela
 • 2 aprilie – 13 aprilie: Venezuela (Orinoco, cascada Angel, Amazon)
 • 14 aprilie: Caracas – Ciudad de Mexico
 • 15 aprilie – 25 aprilie: Mexic si Guatemala (vestigii maiase, toltece, olmece)
 • 26 aprilie: Ciudad de Mexico – Las Vegas
 • 27 aprilie – 1 mai: Marele Canion
 • 2 mai: Las Vegas – Edmonton (Canada)
 • 3 mai – 7 mai: Marele lac Slav – Lacul Ursului
 • 8 mai: Edmonton – Tokio (Japonia)
 • 9 mai – 15 mai: Hokaido (nordul Japoniei)
 • 16 mai: Tokio – Honk Kong
 • 17 mai – 17 iunie: Hong Kong – Guangzhou, sud estul Chinei, Kunming, Dali, Gulyang, Shagnri -la
 • 20 iunie – 10 iulie: Hong Kong – Vietnam, Laos, Cambogia
 • 11 iulie: Hong Kong – Erevan (Armenia)
 • 12 iulie – 20 iulie: Armenia, Georgia, Uzbekistan
 • 21 iulie: Erevan – Teheran (Iran)
 • 22 iulie – 3 august: Iran
 • 4 august: Teheran – Dubai; Dubai – Nairobi; Nairobi – Atananarive (Madagascar)
 • 6 august – 11 august: Madagascar
 • 12 august: Atananarive – Paris – Bucuresti)

Ca fapt divers, in expeditia aceasta a plecat dupa ce a fost jefuita in trenul de Baia Mare, in februarie, si i s-au furat banii, actele si, mai ales, laptopul cu fotografii si documente de calatorie de arhiva.

La multi ani, doamna. Si pas intins! Aveti grija de dumneavoastra.

Interviu despre Polul Sud

Interviu despre Polul Nord

Un citat frumos:

“Am acumulat atat fericire, incat daca mi se intampla ceva rau imi spun: du-te in fericirea ta!”(interviu in Smart Women)

(later edit)

Vlad Stroescu a scris despre doamna Uca Marinescu, cu aceste cuvinte pe care le invidiez:

“Astăzi, la şedinţa săptămânală de antropologie, doamna Uca Marinescu, celebra exploratoare, ne-a adus poze din ultima dumneai expediţie în Tibet. E o plăcere să o asculţi pe această călătoare extraordinară povestindu-şi aventurile: nici o urmă din preţiozitate, de livresc sau altă formă de fanfaronadă, totul e natural, vorbeşte despre cum a stat de vorbă cu viitorul Dalai Lama sau cu fratele lui Tensing Şerpa cu o naturaleţe şi o sinceritate care te transportă. Adică, te trezeşti că eşti şi tu în Tibet. Dar nu numai acolo. Fiindcă a fost timp la şedinţă, dumneai ne-a purtat prin expediţiile pe care le-a făcut în ultima vreme: cum a văzut cimitirele papuaşe, unde morţii nu se îngroapă, ci stau la aer în colibe, unde căldura îi mumifică, cum i-a ascultat pe aborigenii australieni cântând şi plângând pe peluzele parcurilor, ce-aţi făcut cu pământul nostru, cum a călărit cu triburile mongole şi a fost decorată cu pene de vultur pentru asta, cum a fost singura femeie din expediţia pe schiuri către polul nord, şi cum a luat-o cu elicopterul comandantul bazei ruseşti de acolo, care era român de Chişinău, cum a plecat pe urma aurorei boreala în Alaska, şi multe alte peripeţii din Tasmania, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee, Insula Paştelui, Mongolia, China, Polul Nord şi Polul Sud, Irlanda, Argentina, Patagonia, Ţara de foc, Bolivia, Peru, Chile, Ecuador, etc. Îţi taie răsuflarea, nu? Greu de crezut că o femeie româncă a văzut atâtea. Deşi patriotismul a ieşit de mult din mode, duce peste tot steagul românesc, şi, cu vocaţia de antropolog, vede aceeaşi pasăre măiastră românească în Africa şi Mongolia, fota ţărăncilor ardelene la femeile înţelepte tibetane, poarta maramureşană la templele maori, şi de toate astea se minunează, iar noi avem mare noroc că vine şi ne minunează şi pe noi”

11 thoughts on “Uca Marinescu, chapeau!

 1. Sâc, eu am ascultat-o live. De mai multe ori. Ba chiar mi-am luat inima în dinţi şi m-am şi prezentat. Dacă vrei, îţi zic când mai vine pe la Institutul de Antropologie să ne arate diapozitive.

  Acum că m-am dat mare, să mai spunem că bătutul lumii este o metodă anti-aging mai bună ca crema boreal. Doamna U.M. arată cu mult mai tânără. Se pare că, cu cât trăieşti, cu atât întinereşti. Îmbătrâneşti doar dacă nu trăieşti.

 2. Razvan, placerea a fost de partea mea. Eu iti multumesc ca postezi atatea chestii enteresante. Am descoperit blogul tau prin primavara, cautand indicii pentru Londra. Si felicitari si pentru site-urile stiuunloc sau ponturibune!

  Mira, chiar ca!

  Vladule, stiam ca tu ai scris despre doamna Uca Marinescu dar mi-a fost lene sa caut. Sigur ca vreau sa-mi zici si mie cand mai vine cu diapozitive. Daca oi mai fi prin Bucuresti, viu sigur (cacucriza asta, daca m-or da afara de la job, cum se aude, o sa ma mut in Patagoria aia, pe undeva).

 3. Cum? Pi simplu. Se restructureaza. Se fac curbe de sacrificiu. Timbre de solidaritate. Se desfiinteaza compania (se absoarbe, whatever). Firma nu mai are nevoie de serviciile echipei noastre (io, cele doua colege plus seful). Se reduc cheltuielile (uraaaa si la gara!). Si cum io (noi) n-am (n-avem) pile (pardon, expertiza de consilier), ca tanarul coleg cu sivi ceetataceemama, sau n-avem firma de mahoane, ie-te asa se joaca fata, si pe stanga, si pe dreapta, of of, mai, mai.

 4. MESAJ CĂTRE MANAGEMENTUL FIRMEI UNDE LUCREAZĂ MADELIN:
  Aţi fi foarte fraieri să vă dispensaţi de Madelin.

  Madelin, eu sunt deja şomer. Dacă chiar ăştia sunt cretini şi te disponibilizează, facem Liga Şomerilor Extraordinari.

 5. Ha, ha, o sa le transmit, parol de-onoarea mea.

  Hihi, asta e o replica buna si pentru fostii iubitzi. Chiar si pentru fostii aproape-iubiti.

  Vladule, facem. Batem palma. Si pooroma ne facem frilansari. Tot extraordinari.

 6. Chiar , as vrea sa stiu cind vine D-na Uca Marinescu la Institut, pentru ca vreau sa o vad, sa o aud si sa vorbesc cu dinsa. Multumesc

 7. Buna Vlad,
  Poti sa ma anunti si pe mine cand mai vine pe la Institut? Eu o sa vin in Romania pentru doua saptamani, in Septembrie. Dar daca stiu din timp, pot sa aranjez ceva si sa ajung si in alte perioade. 🙂 Ar fi frumos sa o ascult. 🙂 Multumesc frumos.

 8. Bună, Marina,
  În măsura în care aflu şi eu din timp, sigur că dau sfoară în ţară. Pentru mine a cam fost o surpriză de fiecare dată. Din păcate, de când sunt erou al clasei muncitoare, nici eu nu prea mai apuc să dau pe la Institut, miercurea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s