Skip to content

Sense, pride, sensibility, prejudice…

16 Decembrie 2010

Asa cum ne anunta dragutul de gugl printr-un logo cu dedicatie, azi e ziua scriitoarei Jane Austen.

Daca ar fi trait pe vremea Vechiului Testament (sau in fictiunile acelea SF), azi ar fi implinit 235 de ani. In schimb ea a murit la 41 de ani, o varsta ridicol de mica.

Jane Austen e cunoscuta cititorilor si, mai ales, cititoarelor romantice.

E cunoscuta si publicului larg, avand in vedere ca multe doamne si domnisoare suspina dupa Hugh Grant. Si inca si mai multe dupa Mr.Darcy. Daca e sa vorbim despre filme, mie mi-a placut cel despre cercul litarar.

E momentul sa marturisesk spashit, aici, scris si public, ca nu am reusit ca cetesc Persuasiune desi prietena mea din copilarie, Aurora, m-a indemnat de vro trei ori. Poate cine stie, ii vine veacul, ca doara n-au intrat zilele in sac.

Cel mai aproape de ea am fost in excursia din Bath, desi am inteles ca ei i-a displacut si orasul si perioada in care l-a locuit.

Cel mai naspa moment 2010 pentru Jane Austen a fost dezvaluirea facuta prin gazete (cica pe baza de grafologie) cum ca nu ea ar fi produs operele pentru care e deja celebra ci mai putin cunoscutul ei editor „William Gifford, a poet and critic who worked for Austen’s second publisher, John Murray. Mda. Daca ne luam dupa enunturile scrise , de ex, in scrisorile ei, ar iesi fifty-fifty:

De ex asta e pur femenina: „Life seems but a quick succession of busy nothings”

Iar asta pur masculina: „Surprises are foolish things. The pleasure is not enhanced, and the inconvenience is often considerable”

Si cred ca nici nu conteaza. Si daca au fost, faptele s-au prescris de mult.  Lumea iubeste acum ideea de Jane Austen, discutiile despre Jane Austen, diseca marunte delicaterii legate de Jane Austen sau cauta cu loialitate semne despre Jane Austen.

Fie-ti vesnicia sensibila si mandra ca rationala si prejudecata n-are cum, nu?

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: