Skip to content

Gagarin

12 April 2011

Cand eram mici, noi, fratii, in vacanta, povesteam cu tataiţu si maicamare despre calatoriile in Cosmos. Despre catelusa Laika. Catelusele Belka si Strelka.

Se stie ca planetele, stelele si Luna sunt mult mai tangibile la Ploştina. Cerul intreg, dealtminteri.

De la tainirile astea la lumina de lampa cu gaz i se trage numele celui mai vestit câine ciobănesc de stână al bunicilor, pre numele sau adevarat Florea, pre numele sau de scena Cosmos. Vajnicul predecesor (cu fapte de vitejie deja mituri) al contemporanului Străfulgerică (Fulger pe numele sau adevarat, care azi e mai batran decat timpul).

Io mi-aduc aminte foarte viu cum mi-a mâncat Cosmos sorcova, cumparata de la ţaţa Ionica Nonica a lui Ion Stanescu (intrasem bucuroasa pe poarta din spate si i-o aratam, mandra de mine).

Acest parfum de madlena a venit cu gugalul de azi:

Mari cojones pe omul asta! Sa pleci asa, de nebun, undeva unde nu a mai fost nimenea, niciodata! (rautaciosii ar spune ca asa erau rusii educati, sa asculte orbeste de ordine). Marturiile sunt exact de precise: calatoria pe orbita a durat fix 108 minute.

Din tot ce se scrie azi despre el in paienjenis, doua chestii dragute.

Odata, zâmbetul.

Aside from his short stature at 5 ft 2 inches, one of Gagarin’s most notable traits was his smile. Many commented on how Gagarin’s smile gained the attention of many in the crowd on the frequent tours Gagarin did in the months after the Vostok 1 mission success, particularly when he visited Manchester in the United Kingdom. Sergei Korolev, one of the masterminds behind the early years of the Soviet space program later said that Gagarin possessed a smile “that lit up the Cold War

(sursa: Tante Wiki)

(sursa foto)

(sursa foto)

Si apoi omagiul radioamatorilor:

Indicativul special N4S va fi prezent în eter pentru a comemora […].  Activitatea se va desfăşura în benzile de unde scurte de la 10 la 80 de metri în SSB. Pentru legăturile locale din Porto Rico se vor folosi frecvenţele de 145.370 şi 147.480 MHz.

(sursa: YO4PX)

PS (nu poci sa ma abtiu)

Londonezii ii fac statuie.

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. 12 April 2011 15:29

  ţaţa Nonica (erata). Sau “moşica”

  nu-l uita pe Soimu, cel ce ne lua fesurile din cap cand ne dadeam cu sania si-si sufla in labe cand ii inghetasera picioarele, ca noi tot scotoceam dupa brad prin padure (noi baietii cocotati dupa vasc in brad)

  ..daaa, Cosmos… ii fac din ochi, pe tataitu si maicamare, cand mi-a zis tataitu despre Florica “pai a fost si el in cosmos!” (dupa ce probabil le impuiasem capul cu Laika si Gagarin), la care eu am replicat “cu cine, cu nea Gheorghe?” – sprea marele amuzament al audientei adulte care a ras in hohote, si spre marea mea mandire care am facut audienta adulta sa rada.

  singurul caine care obisnuia sa se mangaie de mine ca o pisica.

 2. gedagte permalink
  13 April 2011 18:44

  dacă într-adevăr fu în cosmos (că acum nu mai ştii ce să mai crezi), Gagarin a fost chiar ceva senzaţional. nu-i vorba de curaj, eroism şi alte chestii din astea. nici că zâmbeşte sau nu zâmbeşte. el practic s-a sinucis un pic. a acceptat să se suie pe o bombă, să sară cu ea undeva unde se putea termina chiar lumea şi să stea singur singurel, numa el cu Dumnezeu, timp de toate acele minute. cred că a simţit ceva extraordinar, ce toţi ar trebui să simţim câteodată: separarea completă de lume ca ne dăm seama cât e de important e fiecare lucru.

 3. madelin permalink*
  13 April 2011 20:37

  gedagte, bine ai poposit!

  Pe langa corectitudinea politica, mai e un concept pe care-l displac din rasputeri: teoria conspiratiilor.
  Pentru mine Gagarin a fost pe orbita si a zis: “The spaceship put in orbit, and the carrier-rocket separated, weightlessness set in. At first the sensation was to some extent unusual, but I soon adapted myself”. Mint, de fapt romanticei din mine ii plac citatele cu “the sky is blue” sau ala cu norii si aura turcoaza.

  Nu stiu daca avea o mentalitate de sinucigs, mai degraba de omincrezator ca lui nu i se poate intampla nimic rau 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: