Traditii rasuflate

De Florii si de Bunavestire se mananca peste!

Poate cei care tin cu strictete intreg postul de dinaintea unui Praznic. Pentru restul, e doar o fandoseala!

***

De Pasti trebuie sa(-ti) cumperi haine noi.

Poate pe vremuri, cand cei de la tara sau din mahalalele orasului nu-si cumparau haine si pantofi noi in fiece uichend, de la Mall.

***

Femeile nu au voie sa intre in Biserica in perioada cea delicata a lunii.

Ete sanchi. Probabil ca interdictia asta avea oaresce sens inainte sa se inventeze tampoanele.

***

Sa nu faci nunta in luna mai. Sa nu faci nunta vinerea (sau joia, ca tiganii, completeaza “cunoscatorii”). Sa-l calci tu prima pe picior, in biserica.

Cred ca mai multe casnicii s-au destramat datorita clevetelilor (babelor, that is) decat datorita lunii mai sau lunii pline.

***

Cine-i cara apa?”; “Cand se da de pomana un cocos?” se intreaba babele satului dupa ce moare cineva.

Prostii.

Sau “obiceiuri fara rost, scornite de babe care nu cunosc credinta“.

12 thoughts on “Traditii rasuflate

 1. …sau, cum a bombănit ţaţa Neguţa când să pornim cu căruţa cu Tătăiţu spre biserică – Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe toţi – şi se foia lumea “da’ oaie de pomană peste coşciug nu dă?” – maicamare dăduse una din cele două oi cu o zi mai înainte -, zice, “da’ acu’, acu’ n’oi vrea să pună şi, şi cioban după ele, ee”

 2. Hhihi, eu am patit de doo ori: o data la nunta mea, cu nasa nasei care ma-ndemna sa calc pe pantoful mirelui, in biserica,ca numai din cele sfinte nu (mai) aveam in cap.
  Si a doua oara la Plostina, ca nasa: intreba o babuta, nestiindu-ne exact: “Da’ covoarele cand se desfac?” Io: “ce covoare?” Ea: “Covoarele de la nasa, maica!” Si io, demn si prompt: “‘m pare rau, nunta asta e fara de covoare!”

 3. Am făcut un fel de crash course în teologie cu posturile astea 🙂 Şi mi-am dat seama (de la cel dinainte) că ştiam bine care sunt păcatele, dar nu şi virtuţile… Nu ştiu ce-o însemna asta 🙂

 4. Ei, văz că vă pricepeţi la tradiţii, deci ia să-mi ziceţi voi mie ce-a făcut maică-mea de am eu la încheietura mâinii stângi un hemangiom (pată roşiatică) de vreun centimetru pătrat, în formăde tanc? =))

 5. Irina, pai logica zicea ca trebe sa existe si virtuti. Nici eu nu stiam ca-s unele mai importante decat altele.

  Arcadia, un semn de la gene? Hihi, poate mama ta a furat un tanc de jucarie de la baietelul din vecini, pe cand tu erai in burtica ei 😀

 6. Păi știam că există virtuți, numai că nu știam să le zic, ca pe păcate. Cât despre clasificări…

  Asta cu călcatul pe picior mi-a adus aminte de cele 2 nunți ale lui Charlotte din ”Sex and the City” – prima, cu doctorul (tânăr, frumos, bogat și de familie bună, cu apartament cu vedere în Central Park), la care s-au respectat toate tradițiile, ba cred că l-a și călcat pe picior, și căsătoria s-a sfârșit lamentabil. A doua, cu un evereu mic și chel, la care paharul călcat în picioare nu s-a spart, voalul miresei a luat foc și, în general, toate au mers pe dos. Ceea ce a făcut-o pe una din celelalte să spună că par să fie șanse ca lucrurile să meargă bine mai departe :)) (Ceea ce s-a și întâmplat).

 7. 1. n’am stat sa purec fiecare “traditie” prezentata, dar cea cu intratul in biserica i timpul ciclului are o sursa spirituala, nu igienica.
  2. faptul ca multi popi de conjunctura nu cunosc semnificatia unor actiuni si le “afurisesc” nu inseamna ca multe dintre acestea nu se bazeaza pe pe aceeasi metarealitate pe care se bazeaza si slujba din biserica.

 8. ps. dar nu intratul este interzis ci diverse activitati care tin de partea spirituala. omului de rand insa i’a fost mai simplu sa inteleaga ca nu are voie sa intre decat de ce nu are voie sa faca in acea perioada: anumite rugaciuni / meditatii samd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s