Vacanţa de Paşte III – Săpânţa

Săpânţa e un sat la sosea, destul de lungut, asezat pe raul Sapanta, sat cu multe case noi dar anoste. Multe fete frumoase, ca in tot Maramuresul, Mihu a hotarat sa-si caute fata de aici cand o fi sa se insoare ca cica fac si mancare buna si multa. Pe partea dreapta cum te duci la Satu Mare se vede in zare Tisa si dincolo de ea dealurile ucrainene.

Aici am stat la o pensiune mare, cu gazde femenine cu accent fermecator, o ciorba de afumatura geniala si un vin roze dulce agreabil.

In sat nu prea ai ce face in afara de vizita obligatorie (dar de preferat scurta) la Cimitirul cel vesel (the Merry Cemetery, asa cum asa de frumos au tradus anglo-saxonii). La muzeu n-am fostara.

Cica in august ar fi un festival de muzici irlandeze si romanesti.

Biserica cimitirului e inca in renovare. Ca o anecdota, prin 2008 preotul ortodox hotarase sa darame turnul neogotic al bisericii si sa construiasca 5 turnulete iar mai apoi sa picteze biserica in albastru, ca sa se asorteze cu crucile. Lucrarile acestea nastrusnice au fost sistate prin judecatorie, la reclamatiile credinciosilor greco-catolici (care cica in 1930 erau 90% din populatia satului).

Acum clopotul era dat jos din turla, drept pentru care Mihu a vrut sa vaza daca merge. A mers! Decat ca toata lumea din cimitir s-a speriat o leaca ca ar incepe slujlba. Noroc ca pe urma s-au prins si alti baietei ca se pot dixtra cat parintii lor pozeaza crucile.

Desi lui Mihu i s-a parut cripi pozatul de cruci, Marius s-a dus sa caute crucea celebra cu soacra, Miru s-a pus pe cetit cruci de copii, iar io m-am pus pe pozat cruci de gospodine.

Desi fusesem avertizata sa nu ma astept la cine stie ce, ba chiar dimpotriva, mie una mi-a placut atmosfera din cimitir. Culorile sunt vesele, oricum eu am o slabiciune pentru pauar-flauar. Poezelele-epitaf nu prea, mai degraba naive, induiosatoare, chiar cretinutze pe alocuri.

Insa moartea pare ca a fost carizaturizata, micsorata si alungata cu maturoiul intr-un colt plin de paiangi de un grup de gospodari si gospodine, iesiti la claca pe bancutzele din fata portilor.

BONUS

Crucea pictorului de cruci, un fel de inception-in-inception

Si cea mai chinchi cruce din tot tintirimu’:

BONUS BONUS

ca nu ma pot abtine.

O “cruce” primita pe email zilele trecute:

2 thoughts on “Vacanţa de Paşte III – Săpânţa

  1. Şi mie mi-a plăcut cimitirul deşi, aşa cum bine remarcai, unele epitafuri sunt uşor cretinoide, aşa…. 😛

  2. Am ajuns acum catativa ani in zona Maramures-Sapanta.Sunt un plostinar autentic,asadar, combinatia “dintrumlemn-vilakitchshborsa” este greu de digerat.
    Ramane partea de “binecrescut’ a locuitorilor si senzatia de bun simt.
    PS.
    Astept o postare a ta sau a Tapirului pe Pripor.Fara voi incepem sa uitam! Eu as scrie, dar ma tem ca pic in patima celor care scriu mai mult decat au citit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s