Skip to content

Ce iaste blogul si cu ce se mananca el

23 October 2011

(o interpretare personala)

(preambul: iete ce scria The New Yorker back in 2000)

Imboldul acestui exercitiu a venit la comentariul 297, al meu, din Dulcea Mahala:

<blockquote>Am cautat de curiozitate pe net toate blogurile alea pomenite in filmulet (http://www.trilulilu.ro/Blegoo/ede345793cd1cc). Desi se lauda care mai de care (cel mai citit, cel mai misto, cel mai comentat, cel mai premiat si alte marchetisme deastea), doar Tolontan are comentarii care depasesc suta. (Nota personala, sa sa stie: alea nu sunt bloguri, sunt site-uri cu scop si durata)</blockquote>

Sa pornim de la definitii:

A weblog is a hierarchy of text, images, media objects and data, arranged chronologically, that can be viewed in an HTML browser (sursa)

Prea simplist. Ca in bancul ala cu: apropo, da’ internet ai?

A blog is often a mixture of what is happening in a person’s life and what is happening on the Web, a kind of hybrid diary/guide site (sursa)

Deci o colectie de sfaturi si intamplari din lume si veatza? Nup.

A weblog, or simply a blog, is a website which contains periodic, reverse chronologically ordered posts on a common webpage. […]. Individual posts (which taken together are the blog or weblog) either share a particular theme, or a single or small group of authors (sursa)

Deci un timeliner personalizat? Sau un mini-forum specializat? Nup.

A personal Web site that provides updated headlines and news articles of other sites that are of interest to the user, also may include journal entries, commentaries and recommendations compiled by the user (sursa)

Nup. Io la astea le spun site-uri cu scop si durata.

A weblog is a journal that is frequently updated and intended for general public consumption. Blogs generally represent the personality of the author or the Web site (sursa: blogger forum)

Nup. Nu e deloc intentionat pentru ceva, altminteri e iar un site cu scop si durata bine conturate.

A Web page that serves as a publicly accessible personal journal for an individual. Typically updated daily, blogs often reflect the personality of the author (sursa)

Nup. Exista si bloguri care sunt accesibile doar unui numar limitat de persoane. Sau privatizate total.

O definitie la misto cu care tind sa fiu de acord, in extremis, e asta:

A meandering, blatantly uninteresting online diary that gives the author the illusion that people are interested in their stupid, pathetic life (sursa)

Sau o definitie serioasa cu care sunt accord:

I don’t care,” e-mails Jeff Jarvis, the veteran print journalist and prominent blogger behind BuzzMachine. “There is no need to define ‘blog.’ […]. A blog is merely a tool that lets you do anything from change the world to share your shopping list. People will use it however they wish. […] ” (sursa)

Am fost un pic curioasa sa aflu un pic de istorie a blogurilor.

Cine e tatal si mama bloggingului?

Daca cetesti si aici sau aici, afli ca primul blog international a fost scris prin 1994.

Altii zic ca sanchi, nu exista asa ceva ca primul blog ever.

Altii glumex cum ca primul blogger ar fi Samuel Pepys. Sau Mark Twain.

M-am uitat la blogurile pe care “istoricii” internetului le declara pioniere:

Justin Hall

Dave Winer

Jorn Barger (Barger, a programmer, futurist and James Joyce scholar, is not afraid to say, indeed, he’s the guy who invented the term “Web log”)

Peter Merholz

Si nu, nu e nici unul blog. Sunt colectii de whatever.

Poate doar Carolyn’s Diary sa semene.

In Romania, Iulian Comanescu, de ex, a facut prin 2007 ceva munca de cercetare pe blogul propriu si apoi in Dilema.

Si concluzia ar fi ca primul articol de blog romanesc a aparut pe 16 septembrie 2001 la Troniu.

Au mai fost mentionate si doua bloguri de muntomani:

jurnal de munte (insemnarea din ’89 nu a fost facuta, de fapt, in ’89 ci mai tarziu. Se pare ca dupa ’99)

zile si nopti pe munte

Bineinteles ca si in Romanica fac unii misto.

S-a mentionat si jurnalul online al Magdalenei Donea, din 1994, care scria de la Chicago  (cineva, pe un forum strainez, comenta despre jurnalul Magdalenei ca “there was a chronology, there were tidbit insights and personal revelations, all fleshed out with quotidian detail (e.g., “I am listening to…”).

Primul chinez cu blog, inceput in 2002, Isaac Mao, zice: ‘Blogs encourage young people to become more individual

Concluzia (mea):

Ca un blog sa fie blog trebuie sa fie jurnal personal. Nu site profesionist, nu colectie de lincuri, nu colectie de citate, nu colectie de sfaturi.

Ca un blog sa fie blog trebuie sa fie actualizat suficient de des, sa contina subiecte din cele mai diverse, atinse de tusa autorului, interpretari, ganduri, panseuri, banalitati cotidiene sau filozofii adanci.

Ca un blog sa fie blog nu trebuie sa fie neaparat comentat, desi comentariile cu miez ii subliniaza valoarea (valoarea intrinseca, nu absoluta).

Ca un blog sa fie blog trebuie sa se si auto-cenzureze cumva. Nu poti scrie in public banalitati crase, mizerii, insulte; desi teoretic e spatiul tau. Nu ar trebui sa oferi detalii imunde din veatza ta. Nu ar trebui sa delirezi liric sau psihic. Exista si in jurnalistica literara aceste deosebiri fine. Una e jurnalul publicabil, si tinut expre asa, si alta e caietul cu coperti albastre in care scrii numai pentru a te reciti tu, candva. Sau urmasii tai, din intamplare, urcand in podul cu vechituri.

Advertisements
5 Comments leave one →
 1. 23 October 2011 20:59

  Foarte misto postul asta…
  De la multele informatii la concluzie…
  Si-acum mic moment de introspectie “da’ al meu ce e?”:)

 2. B.deComp permalink
  23 October 2011 21:47

  Multumesc. Multumesc si pentru ocazie. Am descoperit fenomenul cam acum 6 ani, nu mai stiu exact. La început am fost intrigat. Apoi au început amintirile. Senzatie curioasa. Stai la masa de alaturi. Auzi un cuvânt. Schimbi o vorba. O vorba aduce alta. Incetul cu încetul se creaza un sentiment de empatie. Vine perioada exploratorie, un blog conducând la altul. Un microcosm 🙂
  Pentru mine un blog este un jurnal personal interactiv. Ca atare, reguli si vocabular specific. A trebuit sa fac un efort – si acum sunt cuvinte pentru care nu cunosc sensul exact. Cuvântul esential pentru un blog este personal. Acum câtva timp am dat peste un blog ce facea de o maniera foarte academica un fel de curs de istoria artei. Interesant subiect dar cu totul si cu totul impersonal. Am încercat sa suscit o reactie personala – as fi fost mult mai interesat de un comentariu nonconventional în fata unui tablou decât de “vai ce frumos”, de o conexiune cu un alt artist decâ de o enumerare cronologica. Am încercat un vocabular mai limitat, doar, doar… degeaba. Voi continua sa-l citesc, din curiozitate. Ceea ce nu înteleg sunt certurile, un blog fiind prin esenta personal, de ce sa fii badaran în casa unde ti s-a permis sa intrii ? Asta nu impune de loc nici politetea agresiva, nici conformismul de fatada.
  Sper sa nu fi semanat cu Craciunica 🙂

 3. claudiu permalink
  23 October 2011 22:48

  deci pozele si youtubu e temelie
  textele e fudulie

  cea mai cea definitie

 4. madelin permalink*
  24 October 2011 12:00

  Joc Orb, pai asta e frumusetea, ca un jurnal personal se schimba tot timpul. De ex al meu aci e portal de inefabil, aci e colectie de lincuri, aci e buletin de stirissime, aci e sac de box pentru refulari..

  B.deComp, cu placere. De incercat sa scrii un blog cand incerci? 🙂

  Claudiu. nup. Pozele sunt OK, mai ales alea facute de tine, sau alea folosite ca pretext pentru o insemnare. Si iutubele la fel, decat ca mai rarutz, ca-i mai dragutz.

Trackbacks

 1. My slow blink it’s a peace sign | My Coffee Cups…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: