Job-related

Exista un standard care le cere tuturor organizatiilor aderante sa renunte la traditionala structura de organizare cu activitati si cu subordonare ierarhica si sa ingramadeasca intregul unei firme in asa-numitele procese, gestionate de responsabili de procese, egali intre ei.

Definitie:

proces = un ceva care transforma niste “intrari” in “iesiri”. Un malaxor.

Exemplificare:

Procesul facerii de paine transforma faina, sarea, drojdia, apa, gazele naturale, curentul electric si alte resurse necesare,  indemanarile bucatarului si inexprimabilul in paine aburinda cu crusta aurie.

Ieșirea dintr-un proces poate constitui intrarea pentru următorul proces; aceste procese interacționează și sunt corelate prin astfel de relații intrări-ieșiri.

Chestia asta cu corelarea proceselor se mai numeste definirea procesului din amonte (“furnizor”) si a procesului din aval (“client”).

Ca amuzament, exista in Romania o organizatie care poate aplica un standard ISO pentru managementul… prepararii de coliva traditionala.

Sunt curioasa care e procesul din amonte, hihi. Suna morbid, nu?

***

Primita pe email:

Presedintelui unei companii i s-a oferit un bilet la “Simfonia Neterminata” a lui Schubert. Deoarece nu a putut sa mearga, presedintele i-a oferit biletul managerului sau de la departamentul QA. A doua zi dimineata, presedintele i-a cerut managerului sau sa ii spuna ce parere a avut despre concert. In locul unor explicatii plauzibile, i s-a oferit un mic raport:
1. Pentru o perioada considerabila, cantaretii la oboi nu au avut nimic de facut.  Numarul lor ar trebui redus si munca lor distribuita echipei, reducand astfel momentele de inactivitate.
2. Toate cele 12 viori cantau partituri identice. Aceasta pare o duplicare ineficienta a muncii, iar numarul membrilor acestei echipe ar trebui drastic redus. Daca chiar e necesara un volum sonor mare pentru acele partituri, acesta ar putea fi obtinut printr-un amplificator.
3. Prea mult efort a fost depus in cantatul semitonurilor. Aceasta pare o actiune de prea mult rafinament, si ar fi recomandabil ca toate semi-tonurile sa fie “rotunjite” la cea mai apropiata nota. Daca acest lucru s-ar realiza, atunci s-ar putea folosi si
incepatori in locul oamenilor experimentati.
4. Nu e nici un folos in repetarea de catre corni  a partiturilor deja cantate de intrumentele cu coarde. Daca aceste pasaje redundante ar fi eliminate, durata concertului ar putea fi redusa de la 2 ore la 20 de minute.

Acestea fiind zise, putem concluziona ca daca Schubert ar fi acordat atentie aspectelor mai sus mentionate, probabil ar fi reusit sa isi termine simfonia.

Cu stima , John Brownlow, QA  Manager

Raspunsul meu profesional e asta:

Cred ca e o mistificare. Domnul John Brownlow pare mai degraba de la Resurse Umane. Un adevarat achiuist ar fi recomandat urmatoarele:

–       Modificarea titlului simfoniei, pentru a respecta principiile “politically corectness-ului” din “neterminata” in “in curs de finalizare”

–       Intocmirea urmatoarelor proceduri: “Modalitati controlate de suflare in oboi”, “Tinerea sub control a modificarilor conceptelor muzicologice aplicate”, “Asigurarea conditiilor de protectia mediului in salile de concert prin gestionarea judicioasa a deseurilor rezultate”; “Asigurarea starii de sanatate a auditoriului”; “Politica neaparitiei in pulover la concerte” etc

–       Alocarea unui cod unic incluzand initialele muzicianului si includerea istoriei modificarilor pe fiecare partitura, pentru a evita lipsa de trasabilitate

–       Instruirea membrilor echipei orchestrei, mai ales a incepatorilor, si completarea corespunzatoare a unui formular Self-Training

–       Premierea fiecarei idei de imbunatatire emisa de Participanti

–       Raportarea catre dirijor a cel putin unei abateri de la partitura aprobata, de catre fiecare membru al orchestrei, fara discriminare

–       Benchmarking cu orchestra din orasul vecin

***

Cand am fost in America, la training plus prezentare de lucrare, io mi-am exasperat serioasele gazde (americane, that is) atunci cand, la una dintre sesiunile interactive, am ales ca proces icstrem de important pe care sa-l flow-chartuiesc “elaborarea cererii de plecare in vacanta”. Sesiunea de producere a “fluxului” a durat destul de mult, io si omologii ungur si ceh amuzandu-ne extrem, mai ales atuncea cand am sfarsit prin a dixcuta prevederi diferite sau similare din codurile muncii celor 3 tari (aka zilele libere, na!)

“Emp.out” a se citi angajat fericit, plecat haihui pe coclauri, cu burta la soare si 5 beri blonde si brune sub bambus.

***

Si-n fine, procedura pe care i-am scornit-o lui David, de ziua lui, si pe care am semnat-o si parafat-o inclusiv la al mai mare director (cu complicitatea secretarei Diana, bineinteles).

5 thoughts on “Job-related

  1. Foarte tare procedura de mers la pescuit! 😆

    Acum vreo 3 ani m-am chinuit si eu sa fac proceduri si instructiuni conform ISO, am facut chiar si curs de auditor intern … Numai ca atunci cand a vazut sefu’ cat de complicat e cu procedurile a abandonat ideea certificarii. Am muncit degeaba vreo 7 luni …
    Nu mi-a dat prin cap sa-i fac proceduri amuzante, poate ii placeau mai mult asa ;))

  2. Madelin, nu mai aveti vreun loc in schema, ca vad ca la voi e distractie, nu gluma. Si director general care sa semneze glume? Ha! Acolo e de mine!

  3. Ciupercutza, adevarul ca mai mare daraua decat ocaua cu procedurile astea.

    Iulia, a fost odata, a fost odata. Sef expat, nu roman, eheeeiiii…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s