Skip to content

Discursul adevarat

27 January 2012

Video aici.

Text aici.

Rezumat:

1. Impresia ca presedintele nu ma reprezinta nu are cum sa fie falsa, din moment ce e o impresie si din moment ce e a mea.

2. In Piata Universitatii, motorul protestelor nu a fost pus in functiune numai de lipsurile materiale. As zice ca in principal de lipsurile spirituale: speranta, demnitate, mandrie, normalitate.

3. Cine l-a impiedicat pe presedinte sa ceara mai demult implementarea rezultatului referendumului din 2009? Ce a ramas? Bani cheltuiti aiurea si certitudinea ca scopul acelui referendum nu a fost decat manipularea. Romanilor, that is.

4. Discursul cu crearea locurilor de munca a devenit incredibil (sic!). Superfluu. Locurile de munca sunt create de o economie sanatoasa, care e sustinuta de reguli sanatoase, transparente, respectate, spunea un analist.

5. “Avem nevoie de accelerarea programului de autostrăzi, avem nevoie de dezvoltarea agriculturii, avem nevoie de dezvoltarea turismului, avem nevoie de dezvoltarea unei industrii alimentare care să valorifice producţia agricolă în mediul rural. Avem nevoie de oameni politici credibili şi acest lucru nu se poate face decât prin transparenţa cheltuielilor publice

Lasand la o parte hilaritatea situatiei (singura bucata de autostrada gata e cea contractata cu italienii, Berceanu anuland contractul pentru autostrada la indemnul presedintelui de a da de lucru la firme romanesti; Ministrul Turismului e o pitipoanca; producatorii agricoli sunt descurajati de atata vreme; fiica presedintelui este europarlamentar), zic doar: Domne’, asta stim si noi. CUM se vor face astea, ar fi interesant de aflat. repede, ca vine criza, nu?

6. Condamnarea clientelismului politic si delimitarea de PDL (“Aici nu mai am niciun comentariu decât să vă spun că, dacă l-aş fi condus eu, partidul (nota: PDL) ar fi fost mult mai bine condus“), precum si mentionatra faptului ca el nu a fost un presedinte propulsat de un partid ci de voturi directe (ceea ce e corect), ma face sa ma intreb din nou: vorbim de un divort Basescu-PDL? Improbabil dar posibil.

7. “Nu există niciun procuror în România care să poată spune că Preşedintele i-a cerut să facă un dosar sau altul împotriva unei persoane sau a alteia. Este sub demnitatea unui Preşedinte să facă aşa ceva […]”

Este sub demnitatea unui Presedinte sa faca multe dintre chestiile pentru care este acum contestat vehement.

8. “În ultima perioadă, societatea civilă de bună calitate s-a retras în cochilie, este timpul să revină pentru că altfel locul ei va fi ocupat de foarte mulţi neaveniţi care se vor revendica a fi reprezentanţii societăţii civile

Asta, de fapt, e magaria maxima. Sugereaza ca toate vocile care spun ceva astazi in peisajul societatii civile din Romania sunt nule. Inclusiv, bineinteles, Piata Universitatii.

Desi mai devreme spusese:

Ştiu în acelaşi timp că aceeaşi abordare o au şi milioane de români care nu au ieşit în stradă. Şi ei s-au simţit solidari cu cei care prin scandările lor, prin pancartele lor din pieţele oraşelor din ţară dădeau semnale legate de sărăcie, de aroganţă a politicienilor sau legate de corupţie

9. […] “proceselor de austeritate, care, ce e drept, au fost aplicate şi politicienilor, dar la ei s-a simţit mult mai puţin decât la omul care avea un salariu de o mie de lei”

Sa cetim declaratiile de avere ale politicienilor, la alegere. Inainte si dupa. Si sa impartim la salarii+bonificatii. Ca sa ne lamurim ca nu iese. Dar poate stie Presedintele alta matematica.

10. “Este, de data aceasta, rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate vă asigur că nu avem nicio şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide – ce şi când şi ce date îşi stabilesc ei pentru alegeri este treaba lor – cu certitudine reuşim, şi ar fi păcat ca politicieni lipsiţi de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor pe care de doi ani le fac românii

As vrea sa pot spune ca romanii nu mai cred in lacrimogene. Insa inca mai cred, multi dintre ei.

Opozitia care, ca gest extrem politic, putea sa se retraga de la guvernare cu totul, riscand o carte grea, e slaba rau. Fara reprezentanti credibili sau cu un trecut stiut deja.

11. “În ceea ce mă priveşte, sunt de meserie comandant de navă şi n-am ratat niciodată destinaţia

Comentarii:

– depinde care e destinatia

– depinde care e scopul calatoriei

– depinde cine a mai ramas pe nava

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. Radio33 permalink
    27 January 2012 11:18

    Nu am decât un singur comentariu legat de ideea, generată chiar de opoziție, a retragerii opoziției. Nu folosește la nimic. Dacă se retrag toți parlamentarii opoziției se organizează alegeri parțiale pentru mandate care durează până la următoarele alegeri la termen. Rezultă că, în cel mai bun caz, opoziția câștigă câte mandate a avut după un exercițiu inutil și costisitor. În rest, de ce e necesară opoziția? Păi pentru că puterea lăsată singură poate face ca în Ungaria, adică poate schimba regulile jocului în așa fel încât să câștige și data viitoare. Cel mai bun exemplu, hulita Curte Constituțională a respins alegerile comasate ca urmare a unei sesizări a opoziției, care dacă nu era în Parlament nu avea cine să facă sesizarea.

  2. 28 January 2012 11:35

    Eu mi-as fi pus vesta de salvare, as fi luat colacul din cui si as fi sarit de pe nava lui! 🙂 Cateodata, nu-i chiar atat de greu sa decizi cum e mai rau: printre rechinii din mijlocul oceanului sau al baietilor destepti de pe uscat! Cred ca prima varianta e mai optimista, mai ai sanse de salvare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: