Dictatura prostului-gust

Ca s-o lamuresc si p-asta.

Vrusei sa scriu inca de cand l-am auzit la televizor pe Liiceanu certandu-l parinteste pe Basescu ca nu vorbeste mumos cu boborul, pe la inceputul protestelor din Peatza Universitatii 2012. Si am tot amanat.

Insa picatura fu fratelo.

I-am auzit, pe cei binevoitori intru a-ti explica ei cum stau lucrurile, aka pe expertii ce apar la televizoare, pentru ca, nu-i asa, numai superexpertii si stiutorii de-de-toate apar la televior, i-am auzit, zic, sufocandu-se de indignare.

Cum puteti sa pretindeti, ziceau ei, ca Peatza Universitatii din 2012 e la fel ca aia din 1990?  Ca noi cu pepturile goale in fata gloantelor si minerilor tatucului Iliescu! 

Da, nene, poate ca circumstantele nu sunt aceleasi. Desi si atunci, revolutia deja se intamplase, asa ca. Dar fondul protestelor e, daca il studiezi dincolo de vizibilul imediat (pensii, salarii, Rosia Montana, demnitate, bun-simt, medici care sa ramana in tara etc) iezapt acelasi: nemultumirea unei parti a societatii civile cu privire la alesii majoritatii.

(un text care spune mult mai bine ce vreau eu sa zic)

Cum puteti sa faceti paralele , adauga ei, intre “dictatura” lui Basescu si adevarata dictaturaPai bai nene, dar Nero, dar Enver Pasa, dar Pol Pot, dar Yahya Khan, dar Chiang Kai-shek, dar Idi Amin, dar Bokassa, dar Amilcare Andrea? Bai nene, DAR Kim Jong, Castro, Kim Ir, Pol Pot, Sadam, Ho Chi, Vladimir Ilici? Dar Stalin, dar Hitler? Dar, cu ochii bulbucati de nerasuflare, dar CEAUSESCU?

Domne’, departe de mine gandul de a lua in derizoriu dictatura, asa cum a fost ea cunoscuta de oamenii din regimurile celor de mai sus.

Insa nu mi se pare corect sa spui ca prezumtia de dictatura nu e la fel de periculoasa ca dictatura insasi.

De ce trebuie ca definitia dictataturii sa fie musai numai aia extrema?

Definitie (dexonline):

Instituție politică, putere de stat în care o persoană (sau un grup de persoane) este învestită cu autoritate nelimitată prin legi și adesea bazată pe violență.

Basescu se face vinovat, in mintea mea, de dictatura bunului-plac.

Dictatura lipsei de bun-simt si de respect pentru oricine.

In pofida legilor. Adica el nu face legi care sa-l autorizeze, el sfideaza legile, autoproclamandu-se “cel mai tare din parcare”.

Care dictatura?

Aia in care impune el una si alta, peste capetele altora si in rasparul bunului-simt, daca nu si al fisei postului.

Aia in care o angajeaza pe fiica-sa la europarlament.

Aia in care o face tiganca imputita pe o ziarista (unde e politically corectnessu? hihi).

Aia in care stie el mai bine ce si cum despre Regele Mihai sau Antonescu si Nistru.

Aia in care il naseste pe Prentzea Pol cel adus in romanica la momentul potrivit de secu si instalat in casa de protocol de partid.

Aia in care o face cavaler al Romaniei pe o pustoaica de 24 de ani, din camarila de dupa partide.

Aia in care retrocedeaza un parc din proprietatea primariei unui “intreprinzator” destept.

Aia in care si-a cumparat locuinta de stat de 190 metri patrati locuibili cu 19.000 de dolari,  ca primar.

Aia in care se trage de sireturi prin carciumi cu Bercea Mondialul.

Aia in care ii cumpara casa fiica-si celei mari prin intermediul “regilor asfaltului” (astia cu contractele de deszapezire de azi)

Aia in care a blocat retrocedarea unui teren in Herastrau, care valora 4 milioane euro, ca sa-l poata cumpera Cocos, sotul Elenei U., cu 100.000 euro

Aia in care zice “bah, aici io fac ce vreau io”!

Aia in care zice: “Bah, io zic ce vreau io!” in pofida sfaturior date de chiar consilierii sai.

Aia in care nu invata absolut nimic din gafele mici, mijlocii sau mari pe care le face.

later edit (ca sa fiu clar inteleasa)

Despre “dictatura” asta se face vorbire. De fapt, despre ce pot aceste comportamente sa genereze, in viitor. Sau in ce pot sa degenereze.

98 thoughts on “Dictatura prostului-gust

 1. Aha, deci vorbim despre o dictatură așa, ezoterică. O dictatură că ni se pare nouă că e. Ce spui tu sunt toate fapte reprobabile, dar sunt doar probleme de moralitate. Iar Băsescu e un bou grobian, dar a fost ales și nu cu voturile din diaspora cum se spune, ci cu cele 50% din voturi la care s-au adăugat cele câteva mii, furate sau nu.
  Dictatura este atunci când, pentru lucrurile pe care le-ai scris, un tribunal te-ar condamna la închisoare sau chiar la moarte așa cum se întâmplă în China sau în Arabia Saudită. Dictatura e când cineva decide ce și cât ai dreptul să mănânci cum se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu și cum se întâmplă în Coreea de Nord. Dictatura e când ai două ore de program la televizor. Dictatura e atunci când în manifestanții din Piața Universității se trage cu mitraliera și cu tancul, cum se întâmplă acum în Siria.
  Te rog eu, nu mai relativiza. Dictatura e când nici nu ai voie să spui public că trăiești într-o dictatură, așa că te contrazici chiar în momentul în care scrii acest post. Dacă tu numești dictatură ceea ce se întâmplă acum, copiii tăi vor crede că în alte dictaturi trecute sau prezente e sau a fost la fel. Și nu e așa.
  Mie personal nu mi-a fost bine în dictatură. Pentru mine ceea ce scrii acum e dureros pentru că poate ai uitat sau n-ai simțit niciodată. E ca și când ai arunca în ridicol tot ce am trăit și am simțit. Iartă-mă, dar o simt ca pe o insultă.

 2. Radu, imi pare rau daca te simti insultat. Si da, pe asta se mizeaza in discursurile care fac apel la emotional. Nu, nici mie si familiei mele nu ne-a fost bine in dictatura lui Ceausescu, dar asta nu e un argument. Si nu despre asta e vorba in propozitie, inseamna ca imi insulti inteligenta daca chiar crezi ca fac confuzie intre dictaturi sau ca nu stiu ce inseamna.

  In articolul meu vorbesc de moment, de aia am spus “prezumtia de dictatura”. Premisele unei dictaturi. Cum arata inceputul unei dictaturi, in conceptia ta? De ce nu iti amintesti si cum era dictatura lui Ceausescu pana in anii ’70? Sau cum arata dictatura lui Hitler in anii de dinaintea nazismului.

  Nu, nimic nu e absolut, nici macar adevarul.

  PS
  Nu pun problema lipsei de moralitate ci problema NERESPECTARII LEGILOR.

  PPS
  Si eu ma pot simti insultata pentru ca temerile mele sunt minimizate.

 3. Bun, hai să admitem că ne-am insultat reciproc și să revenim la argumente mai puțin sentimentale. Nu înainte, însă, să vezi ce zice un domn care nu-l place nici el pe Băsescu: http://www.gandul.info/puterea-gandului/nu-suntem-in-siria-domnule-locotenent-9240655
  Acum să vorbim despre „prezumția de dictatură” deși postul tău se cheamă „Dictatura lui Băsescu” și nu „Prezumția de dictatură a lui Băsescu” sau „Începutul dictaturii lui Băsescu”. Deci să înțeleg că în momentul actual tu crezi că nu vei avea dreptul să alegi un alt președinte peste un an și că tovarășul Băsescu va fi rugat de către un Parlament ales cu 99% din voturi să conducă România toată viața. În anii ’70, în dictatura lui Ceaușescu, nu exista decât un singur partid politic și niciun fel de opoziție, nici oficială și nici neoficială. Nimeni nu putea ieși în stradă să strige Jos Ceaușescu fără să sufere consecințe grave, împreună cu familia și prietenii care nu îl turnau. Iar față de dictatura lui Hitler în anii dinaintea nazismului (nu prea știu cum se definesc acei ani) o diferență esențială este că nu l-am auzit pe Băsescu să dea vina pe o anumită categorie etnică de oameni pentru nefericirea celorlalți și nici nu văd care sunt coloanele paramilitare băsiste care te intimidează pe tine pe stradă.
  Problemele de nerespectare a legilor despre care vorbești apar, parte dintre ele, pentru că președintele are imunitate (chestia cu casele și cu terenul). Sunt de acord că asta e nasol, dar legea asta n-a făcut-o el și s-a aplicat și la ceilalți președinți postdecembriști nedictatori. Aceste încălcări s-au întâmplat înainte de a fi președinte și poate fi judecat pentru ele după ce nu va mai fi. Toate celelalte exemple pe care le-ai pomenit nu sunt încălcări ale legii.

  PS Mă enervează că mă obligi să îl apăr pe omul ăsta.

 4. Radu, am schimbat titlul articolului.
  Circumstantele sunt clar diferite, asae, iar faptul ca pot scrie ce gandesc este un semn ca traiesc in democratie. Insa democratia asta nu e meritul lui Basescu, ba chiar e pusa in pericol de el. Asta e perceptia mea.
  Nu poti spune ca ceva e asemanator cu altceva numai daca totul coincide in proportie de 100%. Dar admit ca am facut comparatii fortate.
  Insa in momentul in care un presedinte democratic actioneaza pe principiul “pentru ca asa vreau eu”, pericolul ca totul sa degenereze in altceva e prezent.

  PS
  Si pe mine ma enerveaza ca il aperi pe omul asta 🙂

 5. Pericolul e prezent în permanență. În orice țară un președinte democratic poate să acționeze pe principiul „pentru că așa vreau eu” iar instituțiile îl împiedică să o facă. Și în Franța se vorbește despre dictatura lui Sarkozy pentru că a dat o lege prin care are dreptul să îl schimbe pe directorul televiziunii publice. Dar cred că ai sări un pic în sus dacă ți-aș spune că trăiesc într-o dictatură, nu-i așa? Da, Băsescu pune în pericol democrația. Tot așa cum o pune în pericol Victor Ponta când vine în Parlament și spune cum are să îi bage el la închisoare pe toți acoliții regimului Băsescu. E clar că Băsescu vrea să iasă lucrurile așa cum vrea el. Foarte bine că nu îți place de el și că te manifești ca atare. Foarte bine că există opoziție și posturi de televiziune care îl toacă zi și noapte pentru tot ce face și pe drept și pe nedrept. Asta înseamnă democrație, asta previne dictatura. Și, cel mai important, ai dreptul să votezi pentru altcineva data viitoare, unde mai pui că i se termină mandatul și nu va mai fi președinte.
  Că acționează pe principiul „pentru că așa vreau eu” e părerea ta. Și chiar sunt de acord cu ea. O dictatură, însă, e o noțiune obiectivă, nu subiectivă.
  De fapt, eu nu îl apăr pe Băsescu ci apăr acest cuvânt, semnificația lui. Băsescu e președinte și din cauza acestei tendințe de hiperbolizare care nu e specific românească dar are mare succes în perioada asta. Nu, Băsescu nu e dictator, așa cum nu e nici diavolul. E doar un politician fără viziune și amoral care a ajuns să conducă România pentru că un mare număr de români l-au plăcut așa și pentru că un alt mare număr de români nu s-a dus la vot, deci le-a fost indiferent. Îmi doresc, așa cum îți dorești și tu, ca următorul care conduce România să fie cu totul altfel, dar peste câteva luni și la anu voi face iar câteva zeci de kilometri și voi sta două ore la coadă (că așa e la noi, la diaspora, nu ne ducem până la școala din colțul străzii), ca să votez iarăși răul cel mai mic. Pentru că pot să fac chestia asta în dictatura lui Băsescu.

 6. Da, si eu auzisem ca Basescu are pentru fiecare domeniu de activitate important sapte consilieri foarte buni cu care se sfatuieste in prima instanta pentru ca mai apoi sa discute doar cu trei dintre ei, pe care-i crede el mai de isprava, pentru ca apoi sa se sfatuiasca doar cu unul dintre cei trei si, in final, sa dicteze. Pardon, sa … … … Ptiu, am uitat cum se spune si, in plus, m-am si trezit! Din somn. Sau din betzie.

 7. Simplul fapt ca poti sa-ti scrii punctul de vedere public si sa argumentezi pro si contra arata ca nu e dictatura.Pentru mine e diferenta esentiala.
  Dictatura e inca un cuvant tabu in Romania , confruntarea noastra cu ea tine de memoria noastra inca recenta si n-ar trebui sa uitam usor. N-ar trebui sa facem speculatii pe tema asta
  N-as vrea sa cred ca pici in pacatul confuziei cu autoritatea…
  Din pacate autoritatea statului cu toate institutiile lui e foarte slabita, tocmai din pricina confuziei populatiei in intelegerea democratie
  Autoritatea statului e sub limita necesara ca sa poata guverna si asta e esential rau .
  Apropo de diferenta intre democratie si autoritate vezi abordarea manifestatiilor de strada .Prin comparatie cu celelalte institutii autoritatea presedintelui face nota discordanta si aici poate ca exista un subiect de discutie.
  M-am uitat la tv acum ceva vreme ca si tine la manifestarile de strada din perioada crizei economice din tari profund democratice si care mai au si o monarhie foarte apreciata in care politia a batut ca la fasole niste demonstranti care calcasera pe bec .
  In Romania azi nu vezi asa ceva chiar daca e cazut politia se abtine ,e inca retinuta sa-si faca treaba de frica sa nu ajunga lumea sa spuna ca avem un stat politienesc si dictatura

 8. Faptul ca a existat un ceausescu, sau faptul ca existat un nastase (adrian), mai precis gravitatea ‘dictaturilor’ lor, nu trebuie sa ne decalibreze instrumentele cu care masuram derapajele antidemocratice si, mai ales, posibilitatile degenerarii lor. Referinta nu trebuie sa fie “cel mai prost moment” ci documentul care specifica regulile.

  Daca intr-un accident aviatic mor 200 de oameni nu inseamna ca 10 accidente de masina in care mor 5 oameni sunt OK.

 9. “De ce trebuie ca definitia dictataturii sa fie musai numai aia extrema?”

  – pentru ca in mentalul colectiv, de la noi si din alta parte, cuvantul asta are o incarcatura aparte. are o definitie clara si exacta (indiferent ce spune DEX sau Oxford Dictionary), si nu ne putem juca cu el (si face exercitii de semantica) cum vrem noi, fara a cadea in riscul de a fi interpretati gresit.

  – pentru ca acest termen nu trebuie diluat (cum zice radio33 mai sus) si ajuns sa insemne orice nemultumire avem noi pe chelie. pentru ca daca se dilueaza patesti ca in povestea cu copilul de a strigat de prea multe ori “lupul”, pierzi sansa de a depista inceputul uneia adevarate. pentru ca, deci, darie nu trebuie sa uite ce inseamn cu adevarat (in realitate si nu in dictionar) cuvantul asta

  – si poate si din respect pentru cuvantul in sine, care a carat si cara niste realitati crancene. limba romana are cuvinte destule, putem gasi altul, sau inventa altul daca e nevoie.

 10. Voi sunteti suparati sau chiar va simtiti jigniti ca trivializez cuvantul.

  Eu spun ca sintagma “raul cel mai mic” nu este acceptabila, punct. Nu poti spune cu constiinta libera: “a furat doar un ou”, sau “a incalcat limitele constitutionale doar un pic” sau “lasa bah, ca si ailalti…”.

  PS
  Tapire, cuvantul in sine e folosit si rasfolosit. Sa nu facem elefanti de fildes.

 11. As vrea sa stiu cum se numeste sistemul politic in care se incalca legea grosolan- cu toata tara ca martori- si, pentru ca cea care incalca legea e papusa presedintelui ( luati ce exemplu vreti: Anastase, Udrea, fiicele,etc), nu se intampla nimic. Eu stiu ca dictatorul e cel care dicteaza si e ascultat, in ciuda legilor democratiei, sau, mai clar, INCALCAND LEGILE DEMOCRATIEI , in cazul lui Basescu, in mod grosolan. Daca eu fac ce a facut madam Anastase, sunt arestata imediat. Ea, pentru ca e sub protectia si la comanda lui Basescu, ramane presedinta Camerei Deputatilor. Cum se cheama acest regim? Sa nu-mi spuneti ca asta e posibil in afara unei dictaturi. Daca nu ar fi controlate justitia si politia -secreta sau nu -ca si Parlamentul, de altfel, de un singur om, lucrurile astea nu ar fi posibile. Cum altfel decat sub dictatura ar rabda un popor intreg incalcarea legii si ducerea lui la sapa de lemn prin furt din avutul tarii si vanzarea bogatiilor ei bucata cu bucata?
  Ceausescu? Si eu am suferit foarte mult in timpul lui. Si spun, perfect constienta de ceea ce spun, ca acum e la fel de rau, sub alt chip. Asta cu libertatea de exprimare e discutabila. Sunteti atat de siguri ca atunci cand vi se ia un post meritat sau vi se refuza ceea ce vi s-ar cuveni nu e si din cauza ca ati spus ce nu trebuia despre cine nu trebuia? Si poate ati facut-o intr-un mail privat…Mi-e teama ca acum e mai rau. Sanctiunea vine pervers, sub alta forma. Dar vine. Unii sunt si calcati de masini sau se arunca de la balcoane sau se imbolnavesc de un cancer galopant. Da, paranoia e parte din dictatura.

 12. Paranoia cetățeanului e parte din dictatură, dar nu e neapărat vina dictatorului. Oricine se poate simți într-o dictatură, dar asta nu înseamnă că dictatura respectivă există cu adevărat. Dacă vreți, unul dintre criteriile definirii unei dictaturi este cel extern. De exemplu, dacă Comisia sau Parlamentul European ar considera că în România există riscul unor derapaje dictatoriale ar emite niște avertismente, cum s-a întâmplat cu Austria sau cum se întâmplă acum cu Ungaria. Încă ceva, Iulia: care sunt legile democrației? Vorbești, probabil, despre niște principii. Legile sunt legi. Sunt înscrise în niște coduri, trec prin Parlament etc. Chiar dacă ai argumente, faptul că tu nu ești de acord cu o lege sau cu aplicarea ei nu invalidează legea respectivă și nu face automat din cel care o respectă un dictator sau mai știu eu ce. Iar dacă acum ți se pare mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu, vorba lui CTP, probabil că trăiai atunci într-o altă Românie.
  La urma urmei, dacă voi vreți să îl numiți pe Băsescu dictator, e problema voastră. Doar că deviați de la problema reală care este cum a ajuns societatea românească să fie condusă de așa un dictator? Ce facem să nu îl înlocuim cu alt dictator atunci când acest dictator, cum fac toți dictatorii, va ceda puterea după alegeri libere?
  Știi de ce demisionează președintele Germaniei, Madelin? Nu pentru că nu ar avea aceeași imunitate ca Băsescu ci, spre deosebire de Băsescu, pentru că propriul partid îi impune să demisioneze pentru a nu plăti inacțiunea la urne. La noi, de fapt, nu corupția lui Băsescu e deranjantă. Cei care votează cu USL sunt ok cu un președinte care consideră că trebuie să fie plătit din bani publici doar pentru că există, cu un senator, Dan Voiculescu, care și-a turnat propria familie la securitate și a intrat întotdeauna în Parlament doar parazitând o altă formațiune politică și cu un partid, PSD, care face un titlu de glorie din a spune că atunci când DNA arestează pe unul de-al lor o face din motive politice și când arestează pe unul de la PDL o face pentru că are motive întemeiate. Deci, de fapt, corupția nu e o problemă. Toate astea sunt încălcări la fel de grave ale spiritului democratic ca și cele pe care le invocați voi, doar că nu sunt făcute de unii care sunt temporar la putere ci de unii care au fost și vor ajunge din nou acuș. Și vă faceți iluzii dacă credeți că va apărea pe cal alb cineva care nu va fi răul cel mai mic. Asta e o promisiune la fel de reală ca viața de apoi și se va îndeplini, probabil, tot atunci. Singurul fel în care putem micșora răul este să continuăm să alegem răul cel mai mic și să îi spunem răului mai mare pe numele lui adevărat: nepotism, corupție, lipsă de respect reciproc și lipsă de respect față de lege. Dacă simțiți nevoia să îi spuneți dictatură e doar pentru ca să vă victimizați și să justificați faptul că nu faceți efortul pe care trebuie să îl facem fiecare dintre noi.

 13. madelin, de gustibus. că e folosit de alții mă lasă rece, io am propriile percepții. și mă inervează folosirea lui așa – dreptul meu. la fel cum mă inervează și alte chestii de le percep io drept clișee

  de exemplu io mai degrabă aș folosi cuvântul “rege”, “regele Băsescu”
  “l’etat c’est moi”, gen.

 14. Regele Basescu ca-n regele Cioaba, I presume.

  Radu, nu, sa stii ca nu ma victimizez. De data asta nu. Parol d’onor!

 15. Ideea cu regele nu e prea grozavă. Regele era cândva absolutist, dar acum e mai curând constituțional, deci n-ar fi bun drept înlocuitor pentru dictator. Dar „l’etat c’est moi” pune punctul pe i. Așa e, asta e un dictator. Voi spuneți că Băsescu e dictator pentru că nu respectă legea, dar un dictator adevărat e chiar legea. Băsescu a fost o dată suspendat de Parlament pentru că Parlamentul a decis că a încălcat Constituția deși Curtea Constituțională, expertul în materie, spusese că n-a încălcat-o atât de tare încât să se justifice o suspendare. Deci, ca să fiu un pic de acord cu voi, Băsescu vrea să fie dictator, dar celelalte puteri, Parlament, Opoziție, Presă, Justiție, nu îl lasă iar el vrea, dar nu poate să se substituie lor. Așadar, Băsescu e un dictator, dar România nu e o dictatură. Cum am stabilit mai sus și ați fost și voi de acord, însăși această discuție reprezintă o dovadă că dictatura despre care vorbiți nu e „de facto” ci mai curând „de spiritu”, o percepție subiectivă. Apropo, e interesant că și Iliescu a fost acuzat de dictatură până când a cedat puterea în mod democratic și acum dictatorul e altcineva. Prin urmare, România alege un dictator la fiecare patru, acum cinci ani? Iar Constantinescu, singurul care nu a fost acuzat că a fost dictator, e disprețuit tocmai pentru că a fost slab. Putem face și o discuție despre dorința românului de a fi condus de un dictator, dar să ne întoarcem la oile noastre.
  Întreabă Iulia cum se numește sistemul politic în care se încalcă legea grosolan și așa mai departe. Păi se numește democrație liberală, care prin definiție e imperfectă într-o măsură mai mare sau mai mică. Și tu, ca și Băsescu, atunci când spui că se încalcă legea te substitui justiției. E părerea ta și nu are nicio consecință. Ar avea consecință doar dacă tu ai fi judecător și ți-ai exprima această părere ca decizie a unei instanțe. Părerea ta, în schimb, are putere atunci când votezi. Doar că atunci se ciocnește de părerea mea.
  În toate țările democratice există nemulțumiți de felul în care funcționează propria democrație. Toți încearcă să schimbe lucrurile folosind mecanismele care le stau la dispoziție. E complicat, așa că pare mult mai simplu să faci o revoluție la finalul căreia există iluzia că tu vei fi cel care va face legea și nu va mai trebui să mă întrebi și pe mine.
  Să revenim la Băsescu care încalcă legea și să observăm că are o mulțime de complici. Procurorii nu îl acuză, judecătorii nu îl judecă, parlamentarii nu îl (mai) suspendă, jumătate din alegătorii care s-au dus la vot l-au votat deși știau că a încălcat legea etc. Și, colac peste pupăză, liderii europeni și americanii stau de vorbă cu el deși e un dictator, la fel ca Gadafi sau ca Bashar al Assad.
  Cum spuneam, soluția la dictatură e revoluția. Voi, de fapt, asta vreți. Dar revoluția voastră trebuie să învingă sau să convingă pe mulți dintre complicii pe care i-am numit mai sus. Iar pe mine, acuzându-mă că susțin o dictatură nu mă speriați. Dacă ați avea argumente, m-ați convinge, dar atunci n-ați mai avea nevoie de revoluție. Așa că, pentru ca să nu se mai audă doar Radio GaGa, las pe altul să vă răspundă în locul meu: http://www.youtube.com/watch?v=TIetU0uSWcQ&feature=fvsr

 16. nu vorbesc a la regele cioabă, ci a la regii din 98% din lungimea istoriei. regii fără putere reală sunt foarte recenți, ăia “l’etat c’est moi” sunt predonderenți, isotric

 17. “Băsescu a fost o dată suspendat de Parlament pentru că Parlamentul a decis că a încălcat Constituția deși Curtea Constituțională, expertul în materie, spusese că n-a încălcat-o atât de tare încât să se justifice o suspendare”
  NU SUNT de acord cu “n-a incalcat-o atat de tare”.

  “Procurorii nu îl acuză, judecătorii nu îl judecă, parlamentarii nu îl (mai) suspendă, jumătate din alegătorii care s-au dus la vot l-au votat deși știau că a încălcat legea etc”
  Radu, de acord cu complicitatile. Pana si asta imi da mie apa la moara.

  “liderii europeni și americanii stau de vorbă cu el deși e un dictator, la fel ca Gadafi sau ca Bashar al Assad”
  Aceasta afirmatie e contestabila, si tu stii de ce. Regina Angliei nu si-a spalat nici acum rusinea cu caleasca, de ex.

  “Cum spuneam, soluția la dictatură e revoluția. Voi, de fapt, asta vreți”
  Nope. Vreau sa demisioneze, de aia am dat si exemplul Germaniei, intamplat intamplator chiar in aceste zile (apropo, imunitatea unui presedinte poate fi si ridicata, in anumite circumstante).

  Una peste alta, io am vrut sa explic care-i treaba cu “dictatura lui Basescu”, in perceptia societatii civile. Cum incearca sa capitalizeze USL-ul aceste perceptii nu e treaba mea si nici nu ma interseaza.

  Desi au curs munti de pixeli intru lamurire (pana si ce facem noi aici), ce vreau io sa spun RASPICAT e ca nimeni cu scaun la cap nu a afirmat ca in Romania 2012 e dictatura ca in Romania lui 1988, sau ca in Siria (nu ne insultati inteligenta, inca o data zic). Ci ca existe premise bune sa fie un derapaj extrem de serios de la principiile democratiei; asa se vede de aproape.

 18. Madi, deschide ochii mari.Tara asta nu se vindeca daca Basescu isi da demisia maine,cum ziceai de presedintele Germaniei, se vindeca cand numarul celor ce taxeaza derapajele de la democratie va fi majoritar, din asta facandu-se un scop cand isi promoveaza liderii. Sa ne deranjeze derapajele de la democratie la orice nivel nu numai la nivel de lideri politici.
  Ca sa promovam intai alti lideri , de alta calitate,ar trebui ca de jos sa se intample ceva .
  Sa devina esential pentru noi toti respectarea drepturilor dar si a obligatiilor.Ce zici de exemplu asta asa ca exercitiu ,sa ne taxam colegii de servici, familia,sefii care ce mai multi nu-s deloc democrati , nici aici nici prin alta tari,pe cei cu care venim in contact atunci cand au derapaje de la democratie in definitia esentiala ca dreptul tau se termina atunci cand il incalca fragrant pe al meu . Ce tip de reactii crezi ca ai genera?
  MI SE PARE MULT MAI DERANJANTA lipsa intelegerii democratiei la nivelul general pentru ca acolo este radacina problemei iar daca revin in registrul tau initial la presedinte ,lideri politici, parlament etc , o populatie care este obligata mai mult sau mai putin democrat sa respecte democratia nu ar mai putea sa-si promoveze profeti sau tatuci de genul celor care -i vedem si-i stim.
  Ar mai fi ceva de adaugat aici: puterea are proprietati ciudate ,ea ,odata ajunsa in mainile unor oameni, le da valente neobisnuite , apucaturi ciudate si din cetateni cumsecade te trezesti cu niste persoane la care limita intre autoritate si dictatura e foarte subtire.
  Si ca sa-ti dau apa la moara in ce priveste prietenul tau Basescu, sa stii ca orice persoana care are educatie militara si traieste in regim militarizat multa vreme are astfel de apucaturi.
  Si stii de ce se intampla asta? Pentru ca in armata nu-ti trebuie argumente cand dai ordine, ca si comandant , tu trebuie sa te asiguri ca subordonatul a inteles, sa te faci clar inteles. Si aici Basescu n-are o problema: se face clar inteles.
  Democratia nu are ce cauta in armata.
  Nu stiu cat de clar ti-e tie ca Basescu e pana la urma un comandant militar care in societatea civila numai democrat nu pare.
  Am experiente personale cu oameni proveniti din acelasi mediu cu el si crede-ma Basescu nu e tocmai rau.
  Si apropo de replica” fac ce vreau eu “sau” zic ce vreau eu ”
  Ai folosit vreodata replica asta “democrata” ca argument cand nu mai aveai argumente macar sub forma “pentru ca asa vreau eu” cu copiii tai?

 19. Trebuie sa fiu de acord cu ceva: “si pentru ca toate astea trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus Basescu.” Nu vad nicio diferenta intre Basescu si Voiculescu, sau altii de aceeasi teapa.Decat de stapani, desi nu-s sigura nici de asta. Eu am urmatoarea nedumerire: crede cineva ca Ceausescu a fost singurul sau principalul vinovat de dictatura dinainte de ’89? Ce am vazut eu a fost ca la adapostul urii concentrate catre Ceausescu altii au fost cei care au spoliat tara si au facut ce au vrut cu ea. Mie nu Ceausescu in mod direct mi-a distrus tineretea, ci unii, multi, care se purtau inuman la adapostul sistemului. Cei care acum apar ca marii bogati. Daca apar. Atunci noi muream de foame si frig, iar ei aveau de toate si ne chinuiau pe noi. Bineinteles, scotand in fata un cizmar care s-a smintit din cauza iluziei de putere. E si acum acelasi lucru: o mana de oameni care fac ce vor la adapostul unuia mai zburdalnic si mai sonor si mai nerusinat. Sau cu alta agenda decat strangerea tacuta de bani si putere. Dar nu poti lupta cu un grup, din care cei mai multi sunt necunoscuti. Normal e sa o iei democratic, de sus , de la cel mai evident responsabil.
  Niciun nebun nu poate ramane sus daca nu e sustinut serios de cei din jur care profita. De-aia e si greu de dat jos. Mi se pare insa firesc sa sanctionezi simbolul, sau reprezentantul, sau actorul, cum vreti sa-i spuneti. Si s-o faci democratic: cerem alegeri anticipate sa vedem pe cine mai considera romanii reprezentativ. Simplu. Sa impiedici alegeri cerute de cei mai multi, e dovada de dictatura.
  Mai avem vreo 10-15 ani sa devina si sangeroasa, daca asta asteptati ca sa o declarati ” dictatura adevarata”.

 20. madelin, nu cred că zice nimeni că pui semn de egalitate între dictaturile respective, 2012 și 1988. e vorba de reacția omului la folosirea termenului în sine, la trivializarea lui (INDIFERENT ce argumente valabile ai vis-avis băsescu și regimul lui, folosirea lui în contextul băsescu e o trivializare). atât. mie mi se pare nedrept ca hipster-ul cu iphone să creadă că trăiește într-o dictatură (și ce nefericit e el cauza asta), punând (astfel) semn de egalitate între el (declarat au ba) și ăla de a murit la jilava .

  putem duce discuția la nivel subiectiv și obiectiv. la nivel subiectiv ție ți se pare dictatură iar mie mi se pare hilar să ți se pară. sau afectat. a nivel obiectiv, părerile au fost explicate clar și cu argumente.

  pe de altă parte da, mi s-a mai spus, eu nu trăiesc în românia și m-am rupt de realități.

 21. Scopul meu nu este sa vindec tara, as fi prezumtioasa. Scopul meu este sa ma pronunt public in legatura cu derapajele alesilor. Da, de acord, sunt alesii majoritatii sau alesii mei; insa nici unui ales nu trebuie sa i se garanteze functia no matter what. Indiferent daca cine ii cere sa demisioneze e partidul propriu sau societatea civila. Bineinteles ca in acelasi fel ar trebui sa ma pronunt in legatura cu derapajele justitiei si ale intregului aparat aflat in spatele puterii (de care aminteste Iulia), Sau in cazul derapajelor democratice ale celor din imediata noastra apropiere (sefi, de ex, desi aici functioneaza mai tare instinctul de supravietuire).

  Un fost coleg de liceu ma intreba otarat pe mess de ce fac propaganda publica antibasescu et company, nu cumva incalc regulamentele facebook? Asta pentru motivul simplu (pe care l-am aflat ulterior) ca PDL nu ii cere impozit pe salar (lucrand afara) in timp de PSD i-ar cere.

  Tapire, faptul ca esti hipster si ai ochelari nu inseamna ca esti mai putin cetatean. Pe cei asupriti politic pe vremea lui Stefan cel Mare si-i mai aminteste cineva?

 22. prin hipster cu iphone voiam să mă refer la cineva care trăiește relativ bine material, relativ bine social, și relativ bine în materie de libertăți individuale, nu la calitatea lui de cetățean (sau dacă vrei, da, hipsterul cu ochelari și iphone este cetățean în adevăratul – democratic – înțeles al cuvântului, pe când cel ce a murit la gherla și familia lui și restul țării nu erau cetățeni)

  încă o dată (pentru că eu am fost picătura de am umplut paharul) eu nu mă refer la dreptul de a protesta, de a sesiza și comunica derapaje, mă refer la folosirea unui termen. care folosire nu este așa de “folosesc ce termen cred io de cuviință” pe cât pare, pentru ca nu este un termen inventat de tine și nu e un termen neutru din dicționar. asta e obiecția mea, unul din motive fiind și ce spune radio33 mai sus, aplicat cu ușurință la orice situație duce la confuzii. copiii tăi și copiii lor vor ajunge să creadă – pe bună dreptate – că sub “dictatura” lui băsescu și aia a lui stalin lucrurile erau cam la fel, te enervau că-și puneau cuscrii consilieri, erau cam gorbieni și nepotiști.

  plecatul “afară” poate că te rupe de realitate, dar îți dă o perspectivă. alegi să o ignori sau nu, e alegerea ta. din afară, însă, se vedea așa: motivul văicărelilor de azi nu se compară cu motivul văicărelilor de acum 30 ani, recte ar trebui să folosim descriptive diferite. spun nu se compară, nu că nu există, azi, motive de văicărit. și e o chestie cu care m-am lovit la fiecare venire în țară, de 11 ani încoace, “la noi nu e ca în america”, “ce rău trăim”, etc. asta în contextul în care românia a fost, în ultimii 20 de ani, pe o pantă ascendentă și economică, și de nivel de trai, și de modernizare și de europenizare. poate nu la fel de rapidă pentru cei ce trăiesc în ea, dar, de necontestat, în pantă ascendentă

 23. Daca un drept cetatenesc este incalcat, nu conteaza daca esti hipster cu iphone, taran din Muscel sau detinut din Jilava. Gravitatea faptelor se cantareste altfel, bineinteles. Insa fondul problemei e acelasi; io sustin sus si tare ca nu trebuie acceptata si trecuta cu vederea o deviatie de la reguli pe principiul: stai bai asa, ca nu a deviat chiar atat de mult. Daca il iau de referinta pe un ucigas in serie, un betivan care si-a injunghiat vecinul la carciuma trebe absolvit de vina? Amandoo se numesc crime, nu zice nimeni ca trivializezi cuvantul, in cel de-al doilea caz.

 24. NU ZICE NIMENI ASTA, BRE!!!! NU ZICE NIMENI SA SE TREACA CU VEDEREA NIMIC!!!!!!

  (vorba ta, ne insulți inteligenta dacă asta sugerezi, ca noi am zice “stai bai asa, ca nu a deviat asa de mult”). e vorba, doar, de faptul că termenul “dictatură” e trivializat în contextul lui băsescu. e ca și cum am denumi toate devierile de la lege “crimă”, fie ele trecutul la semafor pe roșu sau genocidul a la pol pot (hai să lărgim oleacă plaja de comparații). cum zice și radio33, nu ia nimeni, aici, apărarea lui băsescu, luăm apărarea cuvântului.

  fondul problemei e același, da, însă termenii folosiți ar trebui să difere, tocmai ca să putem avea o diferențiere clară a gravității unor fapte. că gravitatea faptelor e gradată, nu e legea tot sau nimic. gravitatea faptelor lui băsescu e mai mică decât a faptelor lui stalin (iar gravitatea faptelor lui ics care a trecu pe roșu e mai mică decât a faptelor lui băsescu). DIN NOU, NU VORBIM DE ABSOLVIT DE VINĂ AICI. dar undeva tragem niște liniii și zicem: asta e furtigășeală, asta e dracu-lacu, asta e dictatură.

 25. deci hai să nu mia vorbim de cine absovlă de vină pe cine, ci de esența problemei, care e una semantică. și, susțin eu, nu numai semantică. ca să reduc hipsterul în discuție (că am senzația că nu ai înțeles de ce l-am adus prima data), hipsterul cu iphone (prin care am vrut io să exprim o tipologie anume, recte om oarecum bine material și care stă bine cu libertățile individuale) ar trebui să denumească situația în care trăiește, aia cu președinți grobieni și călcători masivi de lege, altfel, și nu dictatură, asta din respect pentru ăla care a murit în gherla și care a trăit o situație mult mai gravă. până una-alta, băsescu nu a atentat la libertățile tale individuale, ci doar la ale lui și acoliților săi.

 26. Voi aparati un cuvant, si va irositi fortele degeaba, zic eu, pentru ca nimeni nu o sa faca vreodata confuzia pe care ziceti voi ca au s-o faca copiii copiilor, deoarece:
  – or or sa existe mereu dictaturi absolute pe lume si deci referentiale de comparat
  – or nu or sa mai existe dictaturi absolute pe lume si atunci termenul o sa devina obsolete (am amintit deja de oprimatii politic din vremea lui Stefan cel Mare, da?), si atunci urmatoarea dictatura pe linia de gravitate va avea dreptul sa foloseasca cuvantul
  – hipsterii cu iphone nu sunt neinteligenti

  DA, BRE, AM INTELES!

  Insa ce zic io si vaz ca voi nu vrei sa auziti e ca Basescu nu a trecut pe rosu, Basescu si-a ascutit toporul si ranjeste langa o baba care trece pe langa o prapastie, dupa ce i-a si spus ca drumul bun e pe acolo si i-a dat si un branci prietenos.

  Refuz sa minimalizez faptele de care se face vinovat (el si camarila sa), numai de dragul unui cuvant. Iar ce face bineinteles ca face cu complicitatea alora de trebuie sa-l opreasca (ma refer la institutiile statului). ASTA E PERICOLUL MAI MARE. Iar daca cuvantul pe care il folosesc nu e comparabil cu ce au patit cei din dictaturile deja amintite, imi asum acest lucru tocmai pentru a atrage atentia! Cand Ponta a spus ca merge in parlamentul European sa denunte starile de fapt, au sarit toti portocalii de cur in sus dar au inceput si sa-si mai faca curat prin ograda.

  Pe Radu il inteleg, e alergic la PSD (desi, daca n-ar exista, ar trebui inventat, asa, cu toate pacatele de care se face vinovat; notiunea insasi de democratie cere opozitie puternica).

  Si pe tine te inteleg, tu esti atasat mai mult de semnatica.

 27. …iar tu ai făcut o fixație cu băsescu si ne tot repeți cât de periculos e el, de parcă noi nu am ști. obsesiile noastre ne fac să devenim orbi la alt gen de argumente.

  nu e numai semantică, madelin, e mai mult decât atât. io nu vreau să pun semn egalitate – fie și numai printr-un cuvânt – între ce i s-a întâmplat lui bunica în viață și ce ni se întâmplă nouă. atât. o preferință pur personală. există milioane de cuvinte mai potrivite, putem să le alegem pe alea, și fără riscul de a minimaliza nimic. alminteri, din punctul meu de vedere, cădem in ridicol. pentru că, în toate definițiile de bun simț, obiective și istorice, ce se întâmplă cum în românia (indiferent cât de grav este) NU ESTE O DICTATURĂ. poți atrage atenția și altfel. la întrebările pentru indignados zici că te-am prins – începe acolo.

 28. Concluzie:
  Saracu’ Basescu, nici la dictaturi nu ie bun.

  PS
  Io sunt chiar curioasa la ce se gandeste individul fix inainte de a adormi, sau cand e la dus si nu se grabeste, sau cand e la buda si e constipat.
  E ceva sa ajungi presedintele unei tari.
  Insa e si mai ceva sa esuezi lamentabil in aceasta misie, balansat metafizic intre doo repere tremuratoare: banul (ochiu’ dracului) si influenta (ba p’a matii!).
  Nici ratare nu poci sa-i zic. Decat lipsa de putirinta si voirinta.

 29. “până una-alta, băsescu nu a atentat la libertățile tale individuale, ci doar la ale lui și acoliților săi.”

  Ba da, cand ii tolereaza (eventual sprijina si incurajeaza) in jurul lui pe cei ce fura de sparg de la bugetul de stat atenteaza la libertatile mele individuale.

 30. “sa stii ca orice persoana care are educatie militara si traieste in regim militarizat multa vreme are astfel de apucaturi.”

  Atunci sa stea dracului la el in cazarma pana scapa de ele.

 31. Madi , daca Basescu va fi dat jos de cetatateni nu va fi pentru ca a incalcat mult sau putin democratia asa cum clamezi tu. Basescu va fi dat jos pentru ca populatia are probleme cu nevoile esentiale , alea de la baza piramidei nevoilor nu cele de la varf. Asta se striga prima data in strada la orice demonstratie . Abia apoi vin aialaltii cu lucrurile mai subtile care s-ar numi derapaje de la democratie. Omul simplu care n-are servici si mancare la copii ii pasa prea putin de derapajele astea, ba chiar autoritatea lui Basescu place intrucatva .Singurul lucru esential pt care are ceva de reprosat este faptul ca urarea “Sa traiti bine” s-a transformat in altceva. Adu-ti aminte ca intr-o tara “dictatoriala ” ca a noastra a fost posibil ca presedintele sa fie suspendat de parlament si apoi sa fie reales de popor sa stea mult si bine acolo pentru ca discursul lui inca era credibil . De-ai iti spun eu de jos in sus si nu invers , trebuie actionat. Si de-aia ti-am dat exemplul cu sefii mai devreme . Basescu e un fel de sef caruia tu poti sa-i spui ceva de mama lui fara ca sa aiba repercusiuni asupra ta . Faptul ca nu are, inseamna ca traim intr-o tara libera ,prea libera pentru puterea de intelegere a multora dintre cetatenii ei. SI iti mai spun ceva : IN dictatura lui Basescu avem primari arestati , in puscarie , de la toate partidele politice, ministrii , chiar prim ministrii cu condamnari si e doar o chestiune de timp executarea. Asta e semn de sanatate a societatii.Acum ceva timp asa ceva parea de neimaginat in Romania. Asta ca sa sustin ce a spus Cris mai devreme.
  Pentru mine asta e mai important decat sa-i caut defectele lui Basescu care pentru mine nu a fost si nu e reprezentativ ,dar l-am votat pentru ca mi se pare mai util pentru tipul de populatie care exista din aceasta tara si educatia ei . Pana nu se vor aseza valorile la locul lor , nu voi vota un presedinte intelectual si cu maniere pentru ca tara nu are nevoie de el inca.

 32. pa de alta parte, stii ce-mi aduc aminte acum? sintagma (vorba’ unui preot din Piatra Neamt, alta poveste) favorita a multor romani dupa revolutie, prin anii ’90: “ba, stii ce trebuie romaniei acum? o dictatura militara!”
  mi-aduc aminte ce voiam sa-i caftesc si s-ai trimit in coreea de nord sau in libia

 33. Lumi, te contrazic vehement.
  De data asta, si e prima oara in toti acesti 22 de ani, nu au mai iesit pe strazi doar tesatoarele de la APACA care vor sa le f*** Petre Roman, sau minerii ravasiti de grija ca vin ciocoii in tara sa le fure revolutia, sau muncitorii de la IMGB care nu vor sa-si vanda tara, sau gospodinele isterice care clameaza “noi muncim, nu gandim”.

  Tocmai, ca de data asta nu au iesit in strada (preponderent) oameni care sa ceara papica, somnic si un tatuc (militar sau nu).

  Frumusetea (si speranta, zic eu) este ca, de data asta, au iesit in strada oameni care fix derapajele de la democratie le-au acuzat. Or fi putini, fata de cati ar fi iesit daca ar fi castigat Steaua Cupa. Insa e ceva! Iar cei care nu au iesit neaparat in strada insa au protestat si ei (in scris, de ex) este muuult mai mare (si a recunoscut-o si Basescu in primul discurs de dupa Piata Universitatii 2012). De asta am si zis ca idealurile care au animat Piata Universitatii ’90 (la inceputuri) cu Piata Universitatii 2012 sunt aceleasi. Reactiunea puterii a fost alta atunci si alta acum, asta asa e.

  Insa e trist ca dupa 22 de ani de la caderea (formala) a comunismului, cand a expirat pana si termenul dat de Brucan, suntem condusi in felul acesta. Si refuz sa ma supun majoritatii-turma fara macar sa protestez.

 34. Bun, Madelin, acum am revenit la normalitate. Adică la o declarație normală, că nu îți place Băsescu și că ai dori ca cei pe care îi suspectezi că îl plac să nu mai voteze cu el. Uite, m-ai convins: nu mai votez cu el la alegerile viitoare.
  Îmi pare bine că revenim la adevăratul înțeles al termenilor și că am convenit să nu mai numim dictatură regimul în care se află România acum pentru că dacă tot dictatură se cheamă și în Coreea de Nord, atunci trebuie să inventăm un nou cuvânt. Așadar, România este o democrație mai imperfectă decât altele, în care președinte este un domn care ne dă toate motivele să nu ne placă de el. Pe de altă parte, și articolul despre rege pe care îl citezi, cu care sunt de acord în foarte mare măsură, suferă de aceeași libertate excesivă noțională: zice despre Băsescu că e comunist, poate, dacă înțeleg eu bine, pentru că nu e monarhist. Eu nu prea văd unde e comunismul lui Băsescu, poate doar dacă autorul pune semnul egalității între comunism și tendințe autoritare. Spune-mi e o modă nouă în țara aia să îi spunem vacii cal și sunt eu mai sensibil pentru că lucrez într-un serviciu de traduceri din străinătate?
  Hai să încetăm să mai facem politică la nivelul suporterilor de fotbal. Hai să folosim termenii corect, pentru că nu avem nevoie să convingem decât oameni de aceeași factură cu noi și nu avem nevoie să machiem realitatea. Și hai să vorbim despre alternative și soluții concrete în loc să ne concentrăm asupra unui individ care oricum în doi ani de zile nu va mai conta.

 35. Radu, cred ca e vorba de faptul ca Basescu e un fost comunist.
  Proclamatia de la Timisoara, punctul 8, remember?
  Legea lustratiei, remember?

 36. Păi domnul zice că e fost comunist, dar și că e din ce în ce mai comunist: „ex-comunistul Traian Băsescu, de pe care a început să se scorojească vopseaua de ex- şi a început să rînjească un comunism la care nu s-a pretat nici Ceauşescu”. Justifică-mi tu această afirmație, pornind de la noțiunea de comunism. Mie mi se pare că e așa, un fel de „băi comunistule” pe care îl arunc unuia care mi-a intrat în față în intersecție.
  Pe de altă parte, legea lustrației și punctul 8 de la Timișoara nu l-ar fi îndepărtat pe Băsescu de la putere pentru că era cam mititel în calitate de comandant de navă, chiar dacă scria rapoarte pentru securitate. Punctul 8 și lustrația erau îndreptate împotriva lui Iliescu și poate a lui Năstase. În politica românească actuală cele două legi nu se mai aplică aproape la nimeni. Cum zice bine și articolul dat de tine drept concluzie, elita comunistă se menține la conducere prin a doua generație, dar mi-e teamă că e imposibil să o înlături de la putere în orice formă acceptabilă democratic. Nu există nicio lustrație care să se poată referi la copiii foștilor nomenclaturiști.

 37. Stii de ce:tesatoare la apaca nu prea mai sunt, IMGB-ul s-a dus de rapa, minerii au grijile lor sunt in pericol .Bucurestiul nu mai e un oras industrial de mult pentru ca industia nu mai e. Dar in tara te-ai uitat ? Acolo unde mai e ceva industrie . Si minerii au iesit acolo la gura minei..Si studentii au iesit . Au protestat pentru dezbaterea legii sanatatii in mod public nu votarea ei pe ordonanta de guvern. Aminteste-ti ca pana la urma asta a fost scanteia . Toti avem nemultumiri. In toate insa e o ierarhie. Primii care ies in strada sunt cei flamanzi . Dupa aceaia cei cu iphoane si fite deastea. Cei multi au strigat dupa locuri de munca in tara si revigorarea economiei pentru ca s-au saturat sa munceasca pe nimic pe afara. Eu p-astia i-am vazut credibili. Si i-am vazut credibili si pe cei care l-au scos pe Orban si Petre Roman afara din rand mai mult sau mai putin elegant cand au incercat ei sa vina intre demonstranti asa ca simpli cetateni.
  Si am vazut opozitia cu prestatia ei jalnica , fara solutii, agatindu-se de protestul lor incercand sa castige ceva capital . Da astia nu sunt credibili. Trebuie altii. Hai sa-i crestem intai si dupa aia sa-i promovam. Stii de ce a fost posibila revolutia din 89 aranjata sau nu de altii ?
  Pentru ca inainte de a le fi ingradite drepturile ,libertatile, populatia statea in frig si in foame.

 38. Radu, eu nu fac politica, io imi exercit dreptul la libera exprimare si gandire.

  “Și hai să vorbim despre alternative și soluții concrete în loc să ne concentrăm asupra unui individ care oricum în doi ani de zile nu va mai conta”

  Eu nu vorbesc de individul-Basescu eu vorbesc de regimul-Basescu. Iote, asta e o expresie care ma seaca: “nu mai are decat doi ani”. Nu conteaza, nene, poa sa mai aiba si ‘decat’ trei zile.

  Faptul ca ma bati tu parinteste pe cap de departe apropo de solutii si alternative nu ma incalzeste deloc. Si nici nu-mi (mai) alimenteaza sentimentul de culpabilitate. Mai degraba accept indemnurile si intrebarile Tapirului apropo de monitorizarea alesilor (mei) in timpul mandatului (lor).

  Lumi, afirm si repet: si protestele s-au maturizat in Romania. Nu mai e vorba de oameni flamanzi (ci si de oameni materialiceste nemultumiti). Ei “si-ul” asta conteaza. Acum s-au facut vizibili cu preponderenta oameni nemultumiti in al doilea sau al treilea etaj al piramidei lui Maslow.
  Asa, in orice tara, oricat de democrata, exista si asistati sociali.

 39. Când îți exerciți dreptul la libera exprimare și gândire cu privire la starea societății se cheamă că faci politică, indiferent dacă te pronunți pentru sau împotriva unui partid sau individ sau nu.
  E drept, întrebările și îndemnurile Tapirului sunt mult mai bune. Ele țin de minima informare înainte de a emite alternative și soluții.
  Ai dreptate, regimul Băsescu ar putea supraviețui lui Băsescu, dar probabil se va chema altfel. Cineva ar putea argumenta că trăim tot în regimul Iliescu, dar nu voi fi eu acela.
  Subiectiv vorbind, e normal ca atunci când nu îți place regimul Băsescu să vrei ca el să se termine și la o zi după alegeri, dar obiectiv vorbind trebuie să îl rabzi până la schimbarea lui democratică. Legislația românească oferă, dealtfel, posibilitatea scurtării mandatului prezidențial și Victor Ponta și Crin Antonescu amintesc mereu că un parlament dominat de USL ar trece imediat la suspendarea președintelui. Deci s-ar putea să mai ai de așteptat mai puțin de un an.

 40. chiar așa, ce face un regim mai rău ca altul? vorbind în limitele regimurilor recente, să nu cădem iar în discuția despre dictatură și pol pot. de ce e (perceput) regimul lui băsescu mai rău decât ăla al lui iliescu și/sau năstase? asta în ciuda faptului că, per ansamblu, nivelul de trai și bunăstarea din anii ’10 sunt net superioare celor din anii ’90. o fi ce spun madelin și luminița, lumea se focusa atunci pe foame, acum se focusează (și) pe alte chestii mai la vârful piramidei lui maslow? o fi și faptul că între timp ne-am mai maturizat și sofisticat gusturile politice, și nu mai înghițim chiar orice? (în anii ’90 îl aveam pe ceaușescu prea apropae pentru comparații)

  adicătelea, pe scurt, este subiectivă sau obiectivă diferența asta de regimuri?

 41. Radu, nu, nu traim in regimul Iliescu. Insa ce a facut Basescu ca sa condamne (concret) ce s-a facut in regimul Iliescu?

  Cris, intr-un anume fel cele doua regimuri nu sunt comparabile, mai ales la faptele in cheie grava. Pe Iliescu l-as baga la cremenal, asta e parerea mea ferma. iar cand il vaz l-as strange de gat, desi sunt crestina blanda de felul meu. Insa in alt regim, perceptia mea e asa: ce se fura atunci pe din dos, acum se fura pe fata. Nepotismul care era atunci pe din dos si incucisat, acum e pe fata si direct. Adica, in plus, cei de acum nu au absolut nici o jena in ceea ce fac. Tupeul si obraznicia (si, pe cale de consecinta, incompetenta ridicata la rang de lege) pe mine ma oripileaza pana la sufocare.

 42. Pai cu maturiritatea las-o mai usor, s-au mai maturizat unii astia ca noi, ceilalti , asistatii sociali sunt multi , mult mai multi ,suficient cat sa conteze ce spun ,nu doar ca sunt o grija a statului.Ei vor vota pentru o galeata si-un tricou, o gaina sau un kil de ulei . E o populatie usor de pacalit care are nevoi reale. Am vazut si acum cu ninsorile astea ce situatie au multi pe la tara.Verifica asta in procente si ai sa vezi ca suntem o tara de asistati sociali . Cu toate astea ne plangem , caracteristic national, ca asistenta sociala e minima. Cand vom ajunge ca sintagma care o spui tu sa fie adevarata ca in orice tara “sunt si asistati sociali “atunci reconsideram nevoile.
  Si ca sa-ti dau concret un exemplu de cum reactioneaza niste categorii supuse infometarii si umilintei: personalul din invatamant care n-a iesit in stada sa reclame niciodata degradarea invatamantului romanesc ani de-a randul,ci a iesit sa ceara drepturi salariale.Medici si asistente pleaca din romania tot din cauza problemelor materiale.Cei mai multi nu se duc pentru imbogatire sau pentru o cariera nemaipomenita pleaca pentru ca salariu de aici este un fel de bursa studenteasca, nu salariu si pentru ca afara ceea ce primesc le ajunge pentru un trai decent. Deci Madi ,piramida nevoilor in romania oscileaza inca pe la nivelul nevoilor primare pentru foarte multe categorii sociale nu numai asistatii. Si chiar daca cei de azi care au iesit au strigat si altceva ,problemele lor reale sunt cele legate de neajunsuri.

 43. ba nu. nu e tot aia. băsescu deocamdată nu ți-a băgat bărbatul/nevasta la pușcărie, nu ți-a dat copiii afară din școală, nu te-a urmărit cu poiliția, nu ți-a luat casa, pământul, și ultima picătură de demnitate, nu te-a forțat să te înjosești la coadă la tacâmuri, nu te-a pus să sapi un canal cu lopata. ne putem afecta și semantiza ce’s salea “libertăți individuale”, dar deocamdată ești liber să trăiești, să scrii, să ai iphone et comp.

  iar cu furatul, e relativi. 90% din români fură într-un fel sau altul. sau ar fura. diferența e de cantitate, nu de virtute.

 44. madelin, să înțeleg că ai denumi regimul lui iliescu tot dictatură? și că el e mai scuzabil, că fura mai pe din dos? dacă, cum spui, principiul contează, de ce e mai “rău” băsescu? – nu contează pe unde fură și-și pun nepoții, nu? tot derapaj este.

  întrenbarea mea nu era așa idle și, categoric, nu era tehnică

 45. Lumi, io n-am zis ca in tara nu sunt asistati social, io am zis ca de protestat nu au protestat preponderent asistatii social. In Piata Universitatii si in tara, that is.
  Da, suntem o tara de asistati, iar io sunt si impotriva chestiei asteia. In afara de cei putini cu adevarat in nevoi, exista categoria asistatilor social care nu muncesc de lene si exista categoria “asistatilor social” cu BMW si tablori celebre pe pereti (aka platiti fraudal din bugetul tau si al meu).

  Cris, nu e mai scuzabil, tot un drac. Doar ca asta ma sufoca SI cu nonsalanta. Adica mergem din rau in mai rau.

 46. da, dupa cum scriam si la mine, politicianul este coruptibil prin definitie, si trebuie inceput, default, cu prezumtia de vinovatie. aici este datoria societatii civile sa-i tina in frau, prin demonstratii, actiuni de le intrebam eu la mine, etc, etc.

  dar aici revin la obsesia mea: este societatea civila, la noi, mai buna decat politicianul? mai dispusa la etica, cinste, smerenie? per ansamblu, evident, nu individual. aici cred ca sie u si luminita avem dreptate

  nu stiu unde se poate rupe cercul. sa astept de la conducator sa devina cinstit si etic si sa enforce chestiile astea in jos, e utopic, la fel cum as astepta ca brusc o zi de minus 20 grade de decembrie de bucuresti sa se transforme intr-una cu palmieri si ocean albastru si 27 grade de iunie de bahamas. deci undeva tot jos trebuie sa incepem. aici vad eu pericolul in datul vinii pe politicieni: iti da senzatia ca ti-ai exprimat parerea, ca ti-ai indeplinit datoria civica. iar cainii vor latra si caravana va trece neperturbata. politicienii sunt vinovati default, din punctul meu de vedere nu (mai) este eficient sa o tot spunem. sa ne indignam, da, evident.

 47. Madelin, cred că Tapirul explică de ce pe vremea lui Iliescu se fura mai cu perdea și acum se fură pe față. Acceptabilitatea societății față de corupție a crescut. De aceea nu demisionează Băsescu așa cum a făcut președintele Germaniei. Asistații sociali despre care vorbește Lumi găsesc normal să ia pensii de boală fiind perfect sănătoși, să muncească la negru și să încaseze ajutor de la stat etc. Toată lumea găsește normal să dea șpagă la doctor sau la polițist în loc de amendă și amintește-ți că multă vreme reacția oamenilor când umfla DNA-ul pe câte unul era să întrebe „Da ce-au cu el, bre? Ce, alții nu fură?”. Politicianul răspunde la cerințele societății și se comportă în limitele fixate de ea. Regimul Iliescu, mai ales în a doua parte a sa, a furat cu perdea pentru că societatea n-ar fi acceptat un furt pe față. Astăzi, când Becali este role model, orice fel de a face bani este acceptabil. Oamenii se enervează pe corupție doar atunci când nu profită ei înșiși de pe urma ei.
  De fapt, cred că începem să atingem rădăcina discuției. Felul în care ne raportăm la politică. Vrem ca politicienii să fie cei pe care dăm vina pentru toate păcatele noastre sau să își îndeplinească rostul lor real și să rezolve niște probleme pe care nu le putem rezolva decât prin ei. E clar că participanții la discuția noastră ar opta pentru a doua variantă sau măcar n-ar recunoaște că optează pentru prima 🙂 Atunci înseamnă că trebuie să facem cum zice Tapirul: să trăim noi înșine după standardele pe care le cerem politicienilor, să ne folosim de mijloacele de influență a jocului politic pe care le avem la dispoziție (foarte bine că au ieșit în stradă cei care au ieșit, să sperăm că aceiași oameni vor fi activi în ONG-uri și, de ce nu, că se vor înscrie în partide) și să încercăm, astfel, să schimbăm societatea încetul cu încetul. Sau, cum am făcut eu, dacă ni se pare că e prea complicat, să ne cărăm. Important e să nu credem în propriile minciuni.

 48. Io aud ce ziceti voi aici si va zic iar ca nu (mai) sunt de acord.

  Cris, in revers, tu crezi ca bravul popor o sa se trezeasca peste noapte bantuit de fantasmele bunului-simt? Sanchi.

  Radu, pe vremea lui Iliescu se fura pe la spate din cauza societatii? Ha, ha! Adica atuncea cand stiai ca vin minerii si ti-o trag la gioale? Hai ca ma faci sa raz.

  Conducatorul are poporul pe care-l merita, pestele de la cap se-mpute, deastea. Pana acum s-a tot ales in Romania ce credeau unii si altii ca se potriveste bravului bobor. S-a dovedit cu varf si indesat cat de pagubos a fost si este. E momentul ca poporul sa fie condus prin doo chestii:
  – puterea exemplului personal (care, Lumi, by the way, se aplica si in familie, si la un job, si intr-un sat, ergo si in societate)
  – sanctionarea prompta a tuturor deviatiilor de la legi, regulamente, norme compartamentale, etica si echitate etc

  Stiti de ce se face Basescu cel mai vinovat, in ochii mei? De faptul ca a dezamagit un popor. Si nu l-a servit, asa cum a jurat ca o va face. Inca o data zic, nu stiu cum se uita in oglinda.

 49. Ce legătură are furatul cu minerii? Dacă vrei și minerii se manifestau la nivel declarativ împotriva corupției. Aia găseau ei la sediile partidelor politice, remember? Și dacă nu era din cauza societății, din ce cauză se fura pe la spate? Pentru că aveau hoții mai mult bun simț sau pentru că puterea sancționa mai dur furtul?
  Puterea exemplului personal, aici suntem de acord. Sancționarea promptă înțeleg că ar trebui să se facă în mod instituțional și nu pe blog și fiecare la nivelul lui, nu-i așa?

 50. Hotii nu-si atinsesera maximul de tupeu, iezapt. Poate ca nici acum nu si l-au atins, pessimistically speaking.

  Sanctionare institutionala, da.

 51. madelin, io am o intrebare mica: presupunem ca maine basescu si-a dat demisia sau a fost impuscat. ce se va intampla dupa?
  (intrebarea nu e tehnica, recte nu asteapta un raspuns gen “vine altcineva in loc si mai vedem”)

 52. oricum, io rămân la părerea mea, că schimbarea trebuie să vină de jos. sau, mai degrabă, că are șanse mai mari dacă vine de jos decât dacă vine de sus. dintr-un motiv matematic (sau de fizică, na): mentalul colectiv al unui popor întreg are șanse mai mari să schimbe mentalul colectiv al politicienilor (care’s mult mai puțini), decât invers. un politician cinsit într-o țară de neetici nu va putea schimba poporul, dar un popor etic poate schimba/forța/sancționa un politician necinstit. simplă chestie de masă inerțială (de aia pomenesc fizica).

  și, iar, rămân la părerea mea cu vina. 99% din români ar fura dacă ar putea. 80% au făcut-o (chiar dacă e vorba de furat ore de muncă la servici). 60% au furat substanțial (de la capace de țeavă la UZUC la furatul de poziții ale lui băsescu și fie-sa). faptul că individual ne putem absolvi de vini este absolut, dar absolut irelevant.

  dacă românii, per ansamblu, nu recuperează o etică a muncii, o cinste și o moralitate, poa’ să vină politicienii cinsiți ai lui pește, nimic nu se va schimba. și acem exemplul grecilor, iar din nou zic. fix ca noi. norocul nostru că nu am fost în zona euro.

  deci. dacă credem că schimbând pe băsescu cu regele mihai ne salvăm colectiv, ne iluzionăm.

 53. O vreme nu s-a furat pe fata sau nu s-a aflat ca se fura pe fata din doua motive;presa era la inceput si nu prea isi cunostea ea puterea iar autoritatea , si aici aici pun egal cu opresiunea, din epoca recenta era inca vie. Pina s-a prins lumea ca aici in tara asta nu mai pazeste nimeni. Marile averi s-au facut imediat dupa revolutie nu acum .Legea inexistenta atunci pentru noile oportunitati de bussiness nu constituia opreliste. Cantitativ s-a furat mai mult atunci si pentru ca era de unde .Acum se fura altfel mai elaborat .

  In anii 90 preocuparea noastra, a publicului, era despre securitate, teroristi, activisti dictator si odioasa sau sinistra consoarta si asta erau si subiectele presei. Dictatura atunci , ca notiune, ca de aici plecaram in elucubrarile noastre, era clara in mintea noastra.
  Nu era inca in obiceiul presei atunci “sa scuipi in sus’ adica spre putere, spre politicieni. Era inca frica. Acum nu mai e .
  Acum sunt altele subiectele presei, alea dintai au cazut in dezinteres.
  Si fara sa vrem , alimentate de ei , sunt si subiectele noastre.
  Nu trebuie sa spun ca se cheama manipulare caci sigur stiti. Presa vehiculeaza idea proasta ca toti fura ,prezumtia de furat nu numai furatul in sine.Asta atduce mai mult rau decat bine.

 54. Am vazut deseori pe la neste tv-uri indivizi care vin si explica foarte tehnic, neverificabil insa,
  cum fura altii . Vehiculeaza cifre , fac scenarii apocaliptice , te uimesti pina unde poate sa mearga trebuirile astea. Am urmarit odata la tv o declaratie a unui ziarist despre ceva despre care stiam foarte exact cum stau lucrurile . Am cazut pe spate ascultand ce se spunea in direct , se vehicula o prezumtie de furat doar pt ca cineva autorizase legal pe altcineva sa faca o tranzactie.

 55. Daca revin la Basescu , treaba cu dezamagirea populatiei e o fantezie la fel de mare cu cea care ai spus-o tu referitor la schimbarea de azi pe maine a obiceiurilor inradacinate de mult in capul oamenilor

 56. Pai Lumi, inseamna ca suntem in fata unui paradox (romanesc, ca toate paradoxurile de pe lume): acum, cand presa s-a articulat, boborul are voie sa scuipe in sus spre guvernanti, societatea civila nu se mai teme de bate, astia fura pe fata. Inseamna ca se autorizeaza pe vecie conceptul: e OK sa furi, e OK sa inseli, e OK sa faci gainarii si matrapazlacuri, e OK sa fii obraznic si tupeist.
  Cris, si eu sunt de acord ca acest tip de comportament se muleaza ca o manusa pe caracteristicile antropologice ale bravului popor roman. Asa a fost si cu comunismul (cati membri de partid erau in Ro si cati in Polonia, de ex). Sigur ca eforturile ar trebui sa vina din ambele sensuri si sa intalneasca pe undeva pe la o treime distanta de sus si doua treimi de jos. Nici o parte nu poate evolua fara ailalta. Ideea mea e ca poate e cazul sa facem experimentul si invers (cu conducere luminata etc).

  Ce s-a schimbat in Romania? Pai uite.

  Si da, de acord ca “Jos Basescu!” nu e program politic, dar ce sa fac daca fac alergie la portocaliu?

  Lumi, mai corect era sa spun ca a dezamagit o mare parte din societatea civila de buna calitate, na!

 57. “Stiti de ce se face Basescu cel mai vinovat, in ochii mei? De faptul ca a dezamagit un popor. ”

  Si pe mine m-a dezamagit la fel. A promis marea cu sarea (era obisnuit), l-am votat cu doua maini si cu ura impotriva lui Nastase si si-a batut joc.

  Dar sarmanul, n-a putut el dicta fiicei lui sa nu se bage in politica, cum crezi c-ar putea dicta prin alte parti… Vai, vai, vai!

  Si da, dezamagirea poporului e o fantezie. La unii e sexuala. La mine nu, ca-mi vine sa-mi bag picioarele. Sau mai stii … … …

 58. pi io zic să facem un partid, și să-l facem roz 🙂
  da, eforturile ar trebui să implice un proces ciclic – cu politicienii înscriși în ciclu, cu sau fără voia lor. nu te aștepți de la ei să pornească ciclul, nici de la masa de (semi)asistați sociali, de undeva din păturile de mijloc trebuie să pornească.

  și da, zic și eu că furatul s-a mai rafinat

 59. Asa parca mai veniram pe-acasa ca prea fuserem in sfere inalte.
  Cu polacii, apropo de articol, e alta treaba, matache macelaru ar zice ca mancatu nu-asa simplu….
  Uite iti propun Madi un exercitiu, pe care il fac si eu in acelasi timp , nu stiu daca cris sau ceilalti pot sa o faca ; fa o foaie de observatie pentru cei din mediul apropiat tie :servici, casa, anturaj si noteaza derapajele, chiulul etc lucrurile care moral cel putin sunt condamnabile.Peste un timp analizam si tragem concluzii. Vom fi surprinsi de ce o sa gasim la analiza. Noi doua aici in Romania.Cris si radio 33 daca pot sa faca abroad . Comparam si vedem unde-i buba pe bune.

 60. Da, ma bag si eu, dar am nevoie de checklist.

  Un exemplu graitor din mediul meu profesional. Peste tot in lume este la moda, acum, conceptul de “organizational culture”, pe care cica l-a inventat un prof de la MIT, Edgar Schein. Definitie: Organizational Culture = “how we do things around here”. Question: “Who creates the Organizational Culture? Answer: “Leaders create the organizational culture” .

  Aha.

  Dupa incidentul nuclear de la Millstone, John Beck le-a scris managerilor in cauza: “Never forget that previous management failed so miserably, not because they were not intelligent, and not because they did not clearly understand what successful economics looked like in a competitive environment. They failed because they were arrogant, dismissive and refused to listen to the issues and concerns of the people who make this place run”

  Daca extindem de la micro-organizatie (o companie) la o macro-organizatie (recte Romania), raspunsurile sunt fix aceleasi.

 61. da, madelin, dar daca membrii organizatiei nu sunt serioi/nu iau in serios cultura lor organizationala (care implica o etica a muncii, o sa repet sintagma asta la nesfarsit), si daca isi baga picioarele in ea si rad pe ascuns cand ies la tigara, pai poa’ sa afie managementul lui peste. nu faci nimic bun fara oameni buni.

  io dau alt exemplu, la testul luminitei. du-te pe orice plaja din romania, pe orice poiana de picnic, in orice parc, si cantareste cantitatea de gunoaie lasata in urma. nu de tigani si asistati sociali, ci de middle-class-ul corporatist iesit la un gratar sau o plaja. da, aia cu iphone si Mac.

  si masor si io catitatea aici in berna – am masurat ast’vara de fapt.

  iar daca aud “pai ce, ne comparam noi cu elvetienii?” sparg monitorul si’l imput aluia de zice.

 62. Sunt de acord, Cris. Si eu am fost sa o astept pe Miru de la scoala (cel mai bun liceu si fancy din Ploiesti). Ieseau liceenii, inaintea picilor. Toti si-au aprins instantaneu tigarile si cativa au aruncat pachetele goale pe jos. Mi-a fost rusine sa le atrag atentia.

  Tot ce zic io e ca ala care are iphone si mac nu e automat lipsit de etica sau de intelighentie sau de bun-simt. Insa lipsa de educatie din familie a ajuns endemica. Decat ca de la o vreme incolo te mai educi si cu capul tau.

 63. Am sa povestesc aici niste fapte care vin sa completeze tabloul de mai sus :
  Am vazut ,vara trecuta ,doua femei in toata firea , babe deacum ,spargand si scuipind pe jos seminte pe o banca in parc .Erau cu un copil mic in carut caruia ii indesau in gura seminte curatate in gura lor Am vazut negru in fata ochilor si m-am luat efectiv de ele intr-un mod totusi politicos explicandu-le ca nu am nici un motiv sa suport sa stau in scuipatul lor cand vin in parc la plimbare sa iau o gura de aer curat.S-au uitat siderate la mine intrebandu-ma daca n-am alta treaba. Femeile astea sunt al naibi de reprezentative pentru o mare parte de populatie care vorbeste de altfel de lipsa de educatie si respect a tinerilor din ziua de azi fata de oameni batrani , de politicienii din ziua de azi etc. De ce crezi ca au nevoie oamenii astia ca sa-i respecte pe altii ? De o amenda grasa si doua bate pe spinare , nu de un conducator onest , intelectual rasat si cu maniere.
  Altadata , in parc cu fiu-meu , la un loc de joaca cu nisip , leagane si alte alea unde pe 100 mp erau vreo 30 de copiii cu varste intre 2 si 10 ani a venit o tipa de vreo 25 de ani imbracata fistichiu ,cu ma-sa de vreo 45 imbracata la fel ca ea , cu un caine lup mare si un copil mic de vreo doi ani care voia in leagan . La leagan era o coada grozava dar pentru ca piticul ei era cam agitat i s-a dat voie mai peste rand. Eu i-am spus politicos sa scoata cainele afara din spatiu de joaca al copiilor si i-am expus motivele pentru care sa faca asta , copiii mici pe jos pe nisip,alergii , posibile accidente. Nu pot sa va reproduc ce mi-au auzit urechile din gura ei, cert este ca nu a plecat de acolo pina cand ub barbat mai invarsta de o anume culoare care era si el cu un copil in parc a injurat-o si ia adresat niste invective. De ce anume credeti ca aveam nevoie ca sa o fac sa iasa fara sa o injure cineva . De o autoritate care sa-i friga o amenda ca a doua oara sa nu mai faca.

 64. Educatia dupa capul tau este de la un moment dat . Pana atunci educatia lipsa este aia simpla gen daca nu inveti ajungi pe drumuri , daca furi sau nu respecti legea , autoritatea, lumea in jur , o patesti sau te duci la puscarie.
  Regulile astea simple fac ca societatile civilizate sa functioneze corect , sa fie curat ,sa se respecte legea etc.

 65. Madi , eu le-am atras atentia si erau oameni in toata firea,tie ti-a fost rusine desi ei erau niste copii. Si opinia publica are rolul ei in civilizarea societatii . Fireste , nu razbeste fara autoritate.

 66. Da, categoric e vorba de amenzi, de aia am spus sanctionari institutionalizate. Insa nici nu poti sa pui cate un politist al manierelor la fiecare cap de vita furajata.

  Ma gandii acuma ca poate mai potrivit ar fi fost sa iau pachetele goale de pe jos si sa-i rog, politicos dar raspicat, sa-mi dea voie sa le duc la gunoi. Desi creca n-ar fi inteles ironia.

  Exemple deastea avem cu duiumul, de la masini parcate in diagonala pe trotuar sau strada pana la jurista angajata la CFR care vorbeste la telefon in compartimentul de tren ca pe tarlaua lu’ tacsu’ (adica urland, nene).

 67. Da e nevoie de autoritate la care eu cetatean care observ o neregula, dupa ce i-o fac cunoscuta impricinatului si nu se executa eu sa apelez . Un telefon ca prin alte parti, la care eu cetatean onest caruia i se incalca drepturile, sa apelez deplin responsabil.Daca ar exista real aceasta autoritate cu amenda in mana atunci opinia publica egal atitudine civica ar conta enorm asa cum pe vremurile dictatoriale exista frica ca daca asculti Europa libera nu te aude politia ci te toarna vreun vecin cu atitudine civica. Ne place sau nu, frica de lege sau autoritate civilizeaza si omul simplu , cel majoritar si al mai sofisticat (cu iphonul ).
  Inainte de multe legi in tara asta as face un set de reguli generale de conduita cetateneasca democratica in care sa fie clara diferenta ca a-ti deranja vecinul e un fapt ce se penalizeaza cu amenda iar a injura guvernul in cadru organizat si pasnic e o atitudine democratica.
  Deci hai sa facem propuneri concrete pentru checklist

 68. Nu sari si tu in extrem ,comparand pe orice popor cu japonezii.Ai putea sigur sa ne oferi mai multe amanunte despre ei.Stiu pozele astea .
  Am vazut o data la tv un om , un japonez ,consul al Japoniei in Romania care mi-a lasat o impresie exceptionala . Ca vorbea Romaneste perfect , e numai un aspect , ce spunea era mai important.
  Ei pentru mine sunt niste extraterestri mai ales in sensul bun al cuvantului .
  Sper sa nu te superi
  Nu am astfel de sperante in secolul asta pentru Europa nu pentru Romania.

 69. La noi sunt probleme de fond , nu de forma, lipsa de educatie, de civilizatie , de simtul datoriei au atins cote apocaliptice . O categorie foarte ciudata este middle class in Romania . Oameni care de fapt sunt sansa societatii in spusele noastre , sunt in Romania de o calitate indoielnica , n-au niste valori clare in cap pe care sa le respecte fara ca sa stea cineva sa-i pazeasca.Tare repede calca peste principii , renunta la morala pe ideea ca ce sa-i faci asa fac toti , ce naiba ei sunt mai prosti..

 70. păi săr, pentru că sunt tot oameni, homo sapiens, cu doi ochi, urechi, nasul în față și ceafa în spate, tot atâtea kilograme de creier.
  middle class-ul în românia e cam ca burghezia la începuturile ei, nu a avut timp să se cizeleze, trebe vro doo-trei generații.
  anyway

  soro, fii atentă discuție cu toshiko seara asta. nu’ș cum am ajuns la subect.
  zice, “so, you have both prime minister and president?” “yeah” I say. “aha. and what they’re doing?” “you mean now or in general?” – “in general”. “good question. well, the prime minister is like an executive director, makes sure things go well. and the president, more like a diplomat, international relations, mediator between goverment and parliment, things like that”. “aha. and are they good?” “ha”, I say, “you gotta ask my sister”

 71. Da Cris asa e dar fiecare tara are particularitatile ei si poporul la fel. Recunoaste ca nu poti sa-i compari ca popor cu nimeni. Pentru ca noi aici pina la urma discutam mai mult de caracteristici de grup mai mult decat de indivizi .

 72. scuze de greseli eram cu ochii in doua parti . Apropo de caracteristici de popor, care sunt defectele principale care le au ca natie americanii si elvetienii? Asta asa ca sa le dam deoparte si la noi tu ca observator ce ai putea zice de ei?

 73. la americani multe, la elvețieni știu mai puțin. o să fca o listă.
  eu nu vreau să compar neapărat, știu că vorbim de caracteristici particulare, da’ pe mine mă frământă întrebarea asta demult: de ce ei sunt așa cum sunt (cu caracteristicile lor) și noi nu? s-a discutat mai sus ipoteza geografică, e cea mai plauzibilă deocamdată.
  asta pentru că înțelegând sursa diferențelor poți începe să înțelegi și o posibilă soluție. și, de fapt, e important să înțelegem că nu este ceva deterministic, “ei sunt ei și noi nu o să fim niciodată ca ei!”

 74. Tu ai un exemplu de cultura japoneza ff aproape , nu pot concura corect cu tine nici eu nici ceilalti. Ce stiu eu e ce se vede din pozele alea . Cred ca la valori , educatie simpla e ceva in fiecare pentru ca astea sunt comune la toti indiferent de clasa sociala. Probabil un set de reguli respectate cu sfintenie ar fi o posibilitate. Sau daca ne gandim ca exista teorii ca noi pamantenii am venit de departe din alte planete/galaxii ei japonezii au stat pe una foarte departe de ceilalti.
  Noi ca popor avem cateva calitati care aduc benificii altora nu noua:toleranta si lipsa de violenta obiceiuri crestinesti foarte apreciate Tara asta , poporul asta ,a primit pe oricine a vrut sa stea pasnic aici si nu s-a dus peste altii sa i-a ceva de la ei. De -a lungul secolelor istoria spune ca de aici s-a luat nu s-a adus.
  S-au luat grane , minereuri etc .Turcii, austroungarii si rusii au luat cate ceva de aici. De adus s-au adus obiceiuri proaste din bizant ca lenea ,peschesul si lista poate continua.
  In Ardeal s-a adus putina ordine si curatenie. Dar romanii s-au simtit mereu pe nedrept inferiori in tara lor.De la rusii beutura si dansul.
  Romanii erau candva mandri ca sunt romani . Acum sentimentele nationale ca patriotism s.a sunt considerate desuete la noi . Am pierdut si asta la nivel general . Pentru noi e mai degraba un obicei sa ne criticam dar nu in mod constructiv ci distructiv ,sugerand ca nu mai e nici o sansa pentru noi.La critica, simtul umorului , aici suntem buni toti, sugeram ca nu e bine fara sa spunem cum ar trebui sa fie, pentru ca obisnuim sa criticam acolo unde nu ne pricepem.
  Bancurile soptite de pe vremea comunistilor despre conducator si consoarta sunt acum spuse tare . Atunci critica nu avea finalitate , caci nu era posibil. Nici acuma n-are desi este.
  Mental nu ne-am schimbat prea tare . Mai tre sa treaca timp. Sper sa mai avem timp.

 75. ” […] In schimb, când dl Băsescu a găsit de cuviinţă să-i jignească d-sa pe cetăţenii României, consecinţele au fost faptice, efective, nu doar în vorbe.

  Anunţând tăierea salariilor şi pensiilor în primăvara lui 2010 cu un cinism egalat doar de aroganţă – “vă convine, bine, nu vă convine, să fiţi sănătoşi, că tot cum zic eu se face” – T. Băsescu îi umilea pe oameni în modul cel mai palpabil şi dureros.

  Trimiţându-i în batjocură peste graniţă pe medicii români cărora nu le convine salariul, cam cât de mult umilea d-sa această categorie profesională?

  Insultând şi calomniind istoria României prin cuvintele “slugă la ruşi” adresate regelui Mihai I, dl Băsescu n-a ezitat să umilească pe orice român de bun simţ.

  Hotărând că se comasează alegerile, în modul cel mai arbitrar şi antidemocratic cu putinţă, şi prezentând asta ca pe o facere de bine, cum altfel decât drept nişte debili mintal i-a luat T. Băsescu pe români? […]”

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/presedintele-basescu-vrea-sa-i-se-arate-pistolul-9389280

 76. http://www.tolo.ro/2012/03/29/oamenii-din-cna-indeamna-la-incalcarea-unor-reguli-pe-care-ei-insisi-ar-trebui-sa-le-apere/

  “Niciun om politic sau din justiţie sau din orice altă activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sta liniştit, pentru că statul român şi-a dezvoltat capacităţi de culegere de informaţii care fac puţin probabilă comiterea de infracţiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în faţa justiţiei“ – T. Basescu

  OTV-ul, de rahat, de rahat, dar l-au belit ca pe vremea lui Nastase, ca-i incurca…

  “Am ajuns să citesc, într-o hotărâre a ICCJ, că un om trebuie condamnat pentru că “personifica”, în 2004, corupţia! Este vorba despre Adrian Năstase. Faptele nu mai contează: trebuie condamnat cineva, pentru a băga frica în oase clase politice. Justiţia, în virtutea nu se ştie cărui temei moral(că pică judecătorii şi procurorii ca muştele în plasa DNA!), trebuia să dea un exemplu!”
  http://constantingheorghe.blogspot.de/2012/03/prieteni-e-cazul-sa-fugim-in-congo.html

  Cum vrea careva s-o taie din PD-L, cum ii bate DNA-ul la usa (Gh. Falca) se pregateste Frunzaverde…

  da’ nu, nu e dictatura, sigur, nu e chiar ca-n stalinism, anii ’50 de pe la noi…

 77. Bine, dragilor. Dacă voi vreți să trăiți într-o dictatură, cine suntem noi să vă contrazicem? Și de ce, la urma-urmei? Dacă voi alegeți să interpretați închiderea unui post de televiziune care pur și simplu încalcă legea sau să alegeți dintre cei pe care îi calcă DNA-ul doar pe cei care se potrivesc teoriei voastre nu aveți decât. Dictatura v-o construiți voi. Și mi-e teamă că veți trăi în dictatură toată viața.

 78. ” […] Referinţa e vagă pentru cei nepreveniţi, dar clară ca lumina zilei pentru ceilalţi. În textul contestat de preşedinte se preciza că “demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate”. În consecinţă, deputatul PDL, Daniel Buda, omul de încredere din Comisia juridică, a propus un amendament grăitor: “Demiterea Preşedintelui României este aprobată, dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Legea a fost adoptată ieri (marţi 28 martie) ceea ce oferă de aici înainte Preşedintelui o pavăză destul de bună în faţa intenţiilor Opoziţiei. […] ”
  http://www.dw.de/dw/article/0,,15842117,00.html

  ” […] Traian Băsescu a avertizat în mai multe rânduri că nu intenţionează să acorde guvernarea USL nici măcar dacă va lua peste 50 la sută din voturi. Multă lume nu a luat în serios aceste avertismente care sunt cu adevărat nerezonabile. Preşedintele pretinde totuşi pe mai departe că alianţele electorale, fie ele şi înregistrate cu acte în regulă, nu ar putea fi luate în considerare. Este un literalism care dezminte de fapt spiritul unei gândiri democratice. Constituţia foloseşte, este adevărat, cuvântul ”partid”, dar constituţia nu putea să detalieze pe larg toate situaţiile practice care pot interveni în viaţa politică şi nici nu putea epuiza lexicul care ar acoperi aceste situaţii. De altfel tocmai de aceea au apărut organisme de jurisdicţie constituţională: să ofere, când este cazul, o interpretare a textului limitat, inevitabil, la logica generală a vieţii politice. […] ”

  ” […] de pildă, că nici UDMR nu este un partid politic şi, prin urmare, UDMR nu s-ar înscrie deloc în prevederile Constituţiei în nicio privinţă, după cum nu ar putea beneficia de niciuna din prevederile referitoare la finanţarea partidelor. Uniunea Democratică a Maghiarilor din România a fost înscrisă la tribunal, după căderea lui Ceauşescu, conform Legii persoanelor juridice din 1924, care nu fusese abrogată în timpul comunismului. […] ”

  http://www.dw.de/dw/article/0,,15858921,00.html

 79. “P.S.: N-am scris la «tema zilei» un comentariu cu privire la detestabila intervenţie a politicienilor budapestani în mersul unui act politic intern, alegerile locale din HarCov. Dacă preşedintele a tăcut, îl priveşte. Guvernul României, însă, trebuia să adopte o atitudine fermă. Nu poate interzice intrarea niciunui cetăţean european pe teritoriul ţării, dacă acesta nu e urmărit internaţional. Dar ar fi putut să dea un comunicat oficial că îşi rezervă, începând de mâine, dreptul de a interveni logistic, cu bani şi cu personal, în mersul proceselor electoral-legislative din ţara vecină şi prietenă. Să vedem cum vor înghiţi găluşca. Precedentul a fost creat.

  Florin Iaru este poet şi publicist. Printre volumele publicate se numără „Cântece de trecut strada” (1981).”

  http://www.adevarul.ro/florin_iaru_-_opinii/O_votare_pierduta_7_713398656.html

 80. Dragă Dragoș, acest post era despre faptul că regimul Băsescu este o dictatură. În condițiile în care în prezent România are un alt guvern, tu susții că opiniile președintelui chiar mai contează. Probabil că vei continua să susții că ne aflăm în dictatura lui Băsescu și după ce România va avea alt guvern și alt președinte, doar pentru că Băsescu nu a fost băgat la pușcărie imediat după ce și-a încheiat mandatul sau a fost suspendat. Hai recunoaște că pregătești deja această postare.

 81. “Probabil că vei continua să susții că ne aflăm în dictatura lui Băsescu și dupa…”

  Cum altfel?
  Doar ne-o lasă-n continuare pe EBA, dulce poamă si capabilă fiică…

  Altfel, ce sa zic, eu aproape l-am crezut cand s-a autoproclamat “Seful statului” (ce-o mai fi si aia…)… Da’ probabil omul o fi vrut sa spuna “Seful satului” sau “Seful staulului” si cum deja bause…

  Si chiar daca nu e-ntr-o functie executiva, tot ar fi putut sa-i spuna ceva respectivului ungur.
  Da’ mai stii, poate se pune de o suspendare si e nevoie de ajutorul UDMR & stuff…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s