37.677 de rasarituri
“In amurg, cand alege o singura imagine din viata ei, Margareta o prefera pe aceasta: o gradina in care au inflorit margaretele”
Margareta Wechsler Dinu
Pe scurt Medi Dinu.
“Numele meu este Margareta. M-am nascut in 1908, iar mancarea mea preferata este morcovul”
Date personale? Simplu:
103 ani, pe 22 decembrie
Evreica (“Înainte de legionari, nici nu am ştiut că sînt evreică“).
Traitoare la un camin de varstnici.
Cetatean de onoare pentru Ramnicu Valcea
Absolventa de Belle Arte Belle Arte, pe care Medi a absolvit-o in 1932. I-a avut profesori pe Jean Al. Steriadi sau Francisc Rainer. A urmat cursuri la Facultatea de Matematica. L-a avut profesor pe Dan Barbilian. Si a urmat si cursuri la Facultatea de Filosofie, unde i-a vazut la catedra pe Dimitrie Gusti si Nae Ionescu. Medi Dinu este singurul om in viata care i-a avut profesori pe Dan Barbilian si Nae Ionescu.
Pictorita, cu expozitie vernisata la “frageda” varsta de 100 de ani.
(clic pe poza pentru alte acuarele si desene, multe dintre ele donate Muzeului de Arta Tulcea si Muzeului de Arta Constanta)
Om.
(clic pe poza pentru repere biografice)
Iubitoare de Balcic si de Mangalia.
Repere marunte: umorul. fragilitatea. intelegerea mersului simplu al vietii.
Îmi amintesc cum se adunau la Lăptăria lui Enache Dinu, tatăl lui Gheorghe (Gheorghe Dinu este numele adevărat al poetului Ştefan Roll). Discutau de toate, dar cel mai mult de artă. A venit odată acolo cunoscutul Grindea de la revista Adam, să-l caute pe lăptarul care vorbeşte franţuzeşte. S-a dus la Gheorghe, şi Gheorghe i-a zis că el nu ştie franceză, dar avea Flammarion în mînă. Şi Grindea a insistat, nedumerit. Atunci Gheorghe i-a zis: „Eu nu citesc. Eu număr virgulele“
Sursa: Valentina Iancu in dialog cu pictorita Medi Wechsler Dinu
PS
Titlul de mai sus, prima fraza si inspiratia de a consemna aici, in coltisorul meu de lume virtuala, aceasta bucatica de inefabil, mi-au fost prilejuite de Vlad Stoicescu si Andrei Craciun, cei care au scris asa de frumos despre Margareta si timpul, in Romania de la zerO.
PPS
Intrebarea se strecoara natural, „monarhie sau republica ?”, raspunsul e o lectie: „Uite, eu nu o cunosc pe doamna Basescu, dar nu cred ca peste nouazeci de ani va mai fi cineva care sa aiba o amintire comparabila cu domnia sa. Nu stiu cine isi va mai aduce aminte peste nouazeci de ani ca a existat familia Basescu”.
🙂 viata poate fi extrem de frumoasa
Deosebit.