Proletarizarea strikes again

Motto:

“Bloggerul este noul proletar – revendicativ, vindicativ şi profund anti-elitist. Marx poate dormi liniştit: batjocorită economic, revoluţia lui triumfă cultural” (Alex Leo Serban, undeva prin 2008)

Oare ce-ar spune als daca ar afla ca uite, domnul Andrei Plesu a trecut granita,  de unde pana mai ieri protestase vehement prin Dilema Veche (nu dau linc ca acuma articolele sunt pe bani).

aka s-a facut blogger.

Domnul Plesu (si am mai scris asta), face, in continuare, cateva confuzii regretabile:

1) LinkedIn, chiar daca s-ar incadra cumva sub eticheta de “retea comunitara”, nu se poate pune pe picior de egalitate cu facebook. LinkedIn e mai mult o retea de CV-uri si relatii profesionale. Se posteaza discutii de experti, sub nume real si reguli administrative stricte.

2) “Forum-urile născute sub articolele mele” (de aici), foloseste in mod fortat definitia de forum, ca adunare de omuleti care-i comenteaza articolele.  De notat ca alteori foloseste, fix pentru aceeasi categorie, termenul de blogger. Aia sunt, pur si simplu, comentatori.

Forumul internetic reprezinta o adunare de persoane numite useri, care au o arie de interes sau subiect de discutie comune. In aceasta forma de organziare virtuala, se ofera fiecarui participant inscris drept de exprimare egal, insa sub supravegherea unui administrator general si a unor moderatori alesi sau numiti.

Asa cum intre comentatorii domnului Plesu nu sunt numai epigoni, si intr-un forum apar troli, hateri, buliatori, flameri, nOObsi si alti bagatori in seama (se poate folosi google pentru a afla ce-i cu astia, de exemplu aici). Si trebuie tratati ca atare, adica: nu ii luam in serios pe acestia si nu ii etichetam pe ceilalti membri ai forumului judecand uscaturile, nereprezentativul.

Blogger, ca tot veni vorba, poate fi de trei feluri (aici am inclus o istorie a “blogului”, de cand s-a inventat el, prin 1997)

– cel care scrie intr-o campanie de social media

– cel care este platit pentru continut (fie ca este vorba de bloguri de firma, fie ca scriitorul scrie si articole platite)

– omul cu blog (cel care scrie numai si numai personal, fie ca e vorba de poezii, panseuri despre veatza, retete culinare, intamplari cotidiene sau filozofie la gura sobei)

De dragul adevarului si apeland la proprietetea corecta a termenilor, ii vom scoate pe “oamenii cu blog” din categoria blogger si forumist.

Asadar da, avand in vedere ca scrie pe bani si in rasparul unui deadline, domnul Andrei Plesu este blogger. Atunci cand scrie carti e “om cu blog”. Si asta numai pana ce incepe sa le vanda.

(disclaimar: nu discutam de valoarea literara a unui blog de om versus valoarea literara a unei carti din sertarul domnului Plesu)

Nota: exista, in istoria asta post-moderna, carti scrise direct pe blog. Iata una si de la noi.

Exista si unelte calculatoristice care te ajuta sa-ti faci blogul carte.

PS

Mi-a cazut de curand sub ochi(i de cetitor), articolul produs de domnul Nicolae Manolescu ca blogger. Pai oamenii cu blog pe care ii conosc si admir io, n-ar scrie nici in visele lor cele mai proaste un articol atat de pueril-telegrafic si prost scris ca acesta (iar faptul ca vine de la un om caruia literele ii sunt familiare e si mai ‘nedumeritor’). Exemplificare de articole din bloguri turistice, scrise foarte bine: unul in romana si unul in engleza.

6 thoughts on “Proletarizarea strikes again

 1. Am citit si eu articolul scris de dl Manolescu pt ca tin minte ca am citit niste articole scrise de el in Romania Literara de la vremea RSR cand am gasit un teanc in casa cuiva unde am fost mai de mult, si tin minte ca la acea vreme imi placusera la nivel de critica literara, desi cred ca erau scrise intr-un fel de stil utilizat cam prin anii 60, poate maxim 70, asa mai de tip structuralist, (desi probabil nu utilizez acest termen in mod corect, l-am scos din burta cf cum imi inchipui eu la nivel deosebit de vag si de ignorant ca arata structuralismul aplicat la critica literara a sec 20). Articolul din Adevarul nu este de tip travel essay, nici nu cred ca a avut aceasta intentie, si de altfel nici nu stiu daca dl Manolescu este familiar sau interesat cu genul specific travel essay, deoarece post-revolutionar dansul a fost mai mult interesat de genul/stilul jurnalism politic, plus desigur, este si in varsta. Este un articol simplu scris in stil de compunere scolareasca de nivel de sc generala pe tema “unde am fost in week-end”. Chiar m-am mirat ca nu a facut referinta la membrii familiei sau la eventualii prieteni adulti care au fost alaturi de el, si ca l-au lasat sa plece singur de capul lui tocmai in Noua Zeelanda la o varsta atat de aparent frageda (functional). Insa parerea mea este ca dl N Manolescu fiind la baza de profesie istoric si critic literar si mai recent jurnalist politic, nu este neaparat obligat sa scrie in stilul travel essay, mai ales ca scrie acest articol pe un blog linkat de ziarul Adevarul.

 2. Revin ca sa comentez ca, desi apreciez diversele clasificari de bloggeri in diverse grupe, si am vazut pe undeva mai de mult si unele impartiri in 5 grupe, nu numai cea de sus in 3, (care mi se pare si ea corecta, pt ca si ea, la fel ca si cele in 5 grupe sunt in esenta grupari descriptive functionale calitative diverse, plus cu un fel de substrat care pare a invita lumea la ierahizari valorice, deci si posibil poltic utile/utilizabile), in esenta, ca definitie asa mai de baza, inclusiv legala (in dezvoltare), bloggerii sunt considerati jurnalisti, fie ca sunt amatori, fie ca sunt profesionisti, prin simplul fapt ca utilizeaza mass-media pt expresi larga la nivel global, prin urmare si asa la nivel teoretic supusi si “regulilor” scrise si nescrise ale jurnalismului, inclusiv alea deontologice care tin de expresia in public, aplicabile uneori chiar si artistilor, dar chiar posibil mai stringente decat cele aplicabile unor artisti. Asta nu e o critica, doar o constatare legata de parerea exprimata in articolul de sus ca dl Manolescu nu ar fi indeajuns de calitativ ca blogger. Desigur, ca blogger-artist care ar dori sa se exprime despre turism in genul literar de non-fictiune travel essay, nu e asa de calitativ ca cei mentionati cu care a fost comparat mai sus, si desigur ca nu ar primi nici job sa contribuie vreodata in sectiunea Travel a ziarului The New York Times sau absolut in nici o sectiune vreodata a revistei culturaleThe New Yorker, insa ca blogger simplu jurnalist, plus linkat de ziarul Adevarul, (indiferent ca e linkat de sectia de Cultura, sau Lifestyle, sau Travel, sau Politica), mie mi s-a parut total OK, atat minim necesar competent cat si etic in exprimare. Din punctul meu de vedere, dl Manolescu isi poate continua cu succes activitatea de blogger si in sectia Travel a ziarului Adevarul, nu numai in sectia de opinie Politica, si eu l-as recomanda fara nici o ezitare si pt sectiunea Travel a ziarului The Guardian.

 3. PS Nu ii pot recomanda nici pe bloggerii mentionati mai sus cu care a fost comparat dl N Manolescu pt a contribui la sectiunea Travel a ziarului The New York Times, si de fapt nu i-as recomanda nici pt ziarul The Guardian, pt ca ar fi o pierdere de vreme atat pt domniile lor cat si pt ziarul The Guardian (inclusiv cititorii lui), insa as putea sa ii recomand pt ziarul The Observer, sau revista The Atlantic. Pt Figaro magazine si in general mass-media francofona, nu au pilele necesare, deci efortul de recomandare ar fi total
  degeaba, desi, daca ar fi interesati de a capata un job de a invata copii din regiunile Dom-Tom sau Mali sa faca exercitii de dictare in lb franceza, sau sa ii invete English as a Second language, cred ca ar fi fezabil.

 4. Discutia jurnalist-blogger s-a transat de mult. S-au trecut in revista atunci concepte ca: responsabilitatea, verificarea editoriala si partea materiala.

  Dar Manolescu scriind blog pe platforma adevarul e ca si cum oficiosul Academiei Romane i-ar cere lui zoso (ales pe criteriul notorietatii), sa faca critica literara si sa-l plateasca la numarul de randuri.

 5. Chiar am devenit curios cand ai zis ca “s-a transat”…s-a discutat asta la un nivel organizat in lb romana pe undeva, adica asa in cadrul unei “Asociatii a Bloggerilor de lb Romana”, sau era la nivel de conversatie sociala intre diversi bloggeri si s-a ajuns asa la un fel de consens de criterii, definitii si reguli…sau era vorba de o reglementare/definitie de tip sau de nivel legal deja facuta pe international si preluata in lb romana ?

  Adica efectiv habar nu am despre istoria juridica si etica a bloggeritului, stiam mai mult la nivel de principii de baza, ca pe mine nu m-au interesat blogurile atunci cand le-am remarcat eu prima oara de mult in lb engleza cu ocazia Bush vs Gore. De altfel nici acum nu ma intereseaza, insa am devenit addicted in ultimii 2 ani si ma intreb cat o sa ma mai tina..initial estimasem cam max 5 ani, acum deja ma vad iesit la pensie si deja apucandu-ma sa scriu pe blog viitorul meu tratat in 26 de volume de Estetica Etica pe care mi-am propus sa il scriu dupa ce ies la pensie si ma voi fi mutat, in mod prudent, pe o insula izolata din Pacific, (deoarece va fi un tratat cu instructiuni de eticheta si indrumari de comportament social acceptabil din partea tuturor celor care au de a face cu artele, atat in real life cat si virtual, fie ei creatori, consumatori, producatori, educatori, promoteri, comercianti, sau critici, sau filozofi ai artelor) !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s