Tur istoric – La pas prin trecutul Ploiestilor

Al doilea tur la care particip eu, din cele organizate de Lucian Vasile, primul monarhist din Republica Ploiesti (io sunt al doilea!). De data asta si cu Miruna.

Primul tur, cel de anul trecut, l-am descris aici. Lucian e in toiul pregatirilor dizertatiei, la Facultatea de Istorie, cu tema “Cum au perceput civilii din orasul Ploiesti bombardamentele din WWII”.

De data asta, informatii multe dar telegrafice, asa cum mi le-am notat pe un petec de hartie, din mers:

– batalia pentru cel mai prosper oras din Prahova s-a dat intre Ploesci si Targsor (“localitatea pare să fi fost lipsită de importanţă până în anul 1599, când Mihai Viteazul dă ploieştenilor dreptul de a organiza târg, în detrimentul Târgşorului“)

Veneau negustori cu mărfuri și meșteșugari și țărani cu produsele lor spre desfacere. Mămulari, cojocari, tivilicheri, mărgelari, cercelari, plăpumari veneau în această zi a săptămânii cu marfa în desagi și o întindeau în piața târgului, pe sub maghernițe și șoproane cu acoperământ de șovar, rezemat de patru furci”. Meșteșugarii mai „groși” și țăranii care veneau cu „zarzavaturi, rogojini, funii, căldări, lemne de foc și alte multe, își făceau hambare, umbrare și îngrădiri de gard unde era loc mai slobod. Grânele, vinurile și peștele se vindeau din căruțe. Aceste producte, dimpreună aveau un loc mai întins în marginea târgului: oborul” (sursa)

– nucleul Ploescilor a fost in est, in actualul cartier Mihai Bravu (acolo exista si o sursa buna de apa, paraul Dambu). Treptat, orasul s-a dezvoltat spre vest

– strada Cercelus s-a numit o vreme strada  Stanica Marin. Stanica Marin (boierit de Barbu Stirbei)  era fiul lui Marin Brutarul (“unul dintre liderii ploiestenilor in lupta lor de emancipare“). Bulevardul cu Castani era pe atunci ulita Juga-Urs (zic unii istorici).

Se infiinteaza in Ploiesti o societate de binefacere cu numele “Mica Maternitate” pentru lehuzele sarace din Ploiesti, cu sediul provizoriu in strada Stanica Marin nr.9” (zic aceeasi)

– nume de ploiesteni insemnati ai secolului 19: Anton Macelaru (Piata Anton), Marin Brutarul, Hagi Dumitru Grecu, Gheorghe Simigiul, Stance Cavaful, Ion Bărbierul, Vasile Bidiviu, David Măcelarul, Dimitrie Moțoiu

Radu Stanian, deputat liberal, bogatas local si primar, facea deseori chefuri la mosia de la Chitorani. Se spune ca odata, chefuind cu taraful de lautari, s-a pus in fata trenului care a oprit si i-a luat pe petrecareti pana in Ploiesti

– din cele 16.500 de case aflate in Ploiesti, peste o treime au fost distruse in timpul raidurilor de bombardamente din cel de-al doilea razboi mondial

– Restaurantul Boccacio (fost Bulevard) a fost casa transilvaneanului Stefan Moțoiu

– cartierul Bereasca a fost la origini cartier de bulgari

– in actualul Muzeu al Ceasului de pe Bulevard au locuit: Luca Elefterescu, Thomas Masterson (directorul Rafinariei Astra) si Alfred Gerstenberg “Herr Protektor” al orasului.

Corneliu (administratorul paginii Iubesc Ploiestii de pe facebook) ne-a spus ca Muzeul Ceasului a primit fonduri europene si va fi renovat pana in 2015

bustul lui Caragiale de pe Bulevard, daca ar fi fost facut de Brancusi, ar fi fost al doilea bust sculptat de acesta (dupa cel al lui Carol Davila din Bucuresti)

– liceul Mihai Viteazul, fost Petru si Pavel, era unul dintre cele mai frumoase licee din tara. Gurile rele spun ca ar fi blestemat, pentru ca s-ar afla construit pe cimitirul bisericii Sfantul Gheorghe. La intrarea in liceu erau asezati cei doi sfinti protectori (acum amplasati la intrarea in Muzeul de Istorie) si doi lei. Comunistii au decapitat statuile si le-au taiat mainile, apoi le-au aruncat in spatiul dintre liceu si biserica (nota funny: cam in dreptul laboratorului de chimie, de unde evadau pe geam liceenii). Despre soarta celor doi lei nu se mai stie nimic. Fostul amfiteatru al liceului a ars complet intr-un incendiu.

– casa la care tragea Badea Cârțan cand venea in Ploiesti era a doctorului Vasiliu (chiar vis-a-vis de LMV). Ca fapt divers, badea Cartan a murit in Sinaia (unde se afla in trecere) si a si fost ingropat acolo

– turnul bisericii Sfantul Gheorghe de pe Bulevard dainuieste de la 1830

– in Caminul Uzinei 1 mai se afla sediul Partidului Nazistilor

– in dreptul Cercului Militar, la Bulevard, se mai afla si acum un adapost antiaerian

2013 Ploiesti Cerc Militar

– actuala strada Jurnalist Gabi Dobre s-a numit strada voevod Mihai. Au mai existat, cu denumirile monarhilor din Romania, si strazile Carol si Elisabeta. Aceasta din urma s-a redenumit (ironic!) strada 13 decembrie (la 13 decembrie 1918 au inceput grevele tipografilor in Bucuresti)

– sediul bancii de pe bulevard a fost Sediul Apararii Pasive

– in sediul hotelului Splendid (ce carte postala frumoasa a avut Lucian!) s-a aflat mai tarziu sediul Securitatii (in fotografia asta, hotel Splendid ar fi fost pe strada cu masina, in spate). Apropo, casa din imagine este casa Demetrescu (farmacia”La barbosu”)

– in locul actualei farmacii SensiBlu (intre actualul muzeul de istorie si parcul Nichita Stanescu) s-au aflat Baile Publice (ca anecdocta, la discutarea oportunitatii deschiderii unor astfel de bai in Ploiesti, un consilier local s-a declarat impotriva “deoarece el nu a facut baie de 3 ani si se simte foarte bine-sanatos“)

– in locul unde se afla azi statuia lui Nichita Stanescu s-a aflat statuia lui Atlas din Gradina Publica. Se spune ca Atlas era intors cu fundul spre casele locuite de liberali respectiv de conservatori, in functie de cine castiga alegerile locale. Mai tarziu, aici s-au aflat, pe rand, functie de istorie, statuia lui IG Duca si statuia lui Stefan Gheorghiu  (piata IG Duca se va numi piata Stalin). Statuia lui Atlas s-ar afla acum pe la Obor, pe undeva

– se spune ca pasajul Cooperativa era mai frumos decat pasajul Villacrosse din Bucuresti

– in anul 1941, la barul Picadilly s-a consemnat primul scandal cu homosexuali din Ploesci

– in fata actualei Poste, chiar in mijlocul strazii, ar fi trebuit sa fie sediul Primariei (fix la capatul bulevardului drept, care incepe la Gara de Sud. Se spune ca trasarea liniei Bulevardului s-a facut de pe acoperisul Garii de Nord, cand membrii Comisie insarcinati de primarul Philiu au indicat scurt, cu mana, axul viitorului bulevard)

– undeva pe Bulevard (la CONPET) sau pe Republicii (atunci Calea Campinii) se voia ridicarea unui zgarie-nori

– tot in centru se dorea montarea de sine de tramvai (tramvaiele urmand a fi aduse de la New York)

Toma T.Socolescu (arhitect de vaza si primar al Ploiestiului) a avut o idee geniala, largind suprafata intravilana prin integrarea rafinăriile aflate la periferia orasului. Astfel, bugetul local al Ploiestiului acelor vremuri s-a triplat, fiind mai mare ca al Bucurestiului

–  stadionul din Ploiesti a fost construit in 1936

casa din gangul Loto Prono si cladirea fostului Teatru de Papusi Ciufulici sunt in stil neogotic

– profesorul Comanescu (locatarul frumoasei case art-deco de pe Golesti), fiul doctorului Comanescu, a infiintat festivalul de jazz de la Ploiesti (care s-a mutat apoi la Sibiu). “O victorie in spatele cortinei de fier“, dupa cum o numea el.

– la greva anticomunista din 1945, Ticu Dumitrescu s-a urcat in turnul Catedralei, de unde a vazut tancurile sovietice apropiindu-se si i-a anuntat pe grevisti, care s-au imprastiat imediat (putea sa se termine cu varsare de sange)

– casa Hagi Prodan, cea mai veche din oras (1785), a fost salvata de la demolare de Toma T Socolescu, via Nicolae Iorga, in 1915. Initial s-a dorit transformarea ei in garajul primariei insa mai apoi s-a transformat in muzeu de obiecte religioase. Colectia de obiecte s-a pierdut

– in dreptul hotelului Prahova exista un copac (un pin) care are mai mult de 100 de ani. El se afla langa sediul vechii primarii, amplasata candva aici

– pe Democratiei, in Scoala Italiana s-a mutat mai tarziu Liceul Sanitar

– in casa lui Dumitru Toboc (tipograf) se spune ca ar fi locuit la mansarda, o perioada, Toma Caragiu

– in actualul Club Sportiv Scolar se afla prima scoala publica din oras

– cinema Tineretului, fostul cinema “Roxi”, este acum in renovare (in plan era infiintarea unei maternitati private insa lucrarile au fost sistate)

– hotelul Luca Moise (Moldova), construit de un evreu pentru ajutorarea scolii evreiesti din oras, apare in schita “Boborul” a eternului Caragiale

– pe strada Traian Mosoiu (pe colt) era sediul Partidului Comunist Roman

– alte hoteluri de vaza din Ploiesti erau hotel Carol si hotel Europa (clubul filialei ploieştene a Partidului Naţional Liberal. La parter a funcţionat restaurantul Berbec)

– Tribunalul actual este localizat in vechiul palat al Administratiei Financiare (Perceptie, scrie pe o laterala). Pe vremea comunistilor, procese erau putine, asa ca spatiul era suficient, acum nu mai au loc (se pare ca tribunalul se va muta in fostul sediu PECO de langa BCR)

– teatrul Toma Caragiu de azi inglobeaza fostul teatru de stat Odeon

undeva pe strada Stadionului s-ar fi cazat insusi tarul Rusiei. Fratele acestuia a fost gazduit intr-una din casele de pe Balcescu. Tarul Alexandru al II-lea ar fi daruit icoana Maica Domnului cu trei maini bisericii Maica Precista (declarata monument istoric)

Tarul Alexandru al II-lea si numeroasa sa suita au sosit la Ploiesti in seara zilei de 25 mai, ora 7.45 p.m., oprirea trenului in gara fiind anuntata cu o lovitura de tun” (sursa)

– Liceul de fete Despina Doamna a fost inlocuit cu Palatul Pionierilor (cel in curtea caruia se afla un avion). Acum se afla un sediu mare de institutie, din cele pline de “sticle”, Petrom-gen

– Liceul de Baieti se afla in actualul Muzeu de Istorie

– Uzina Electrica de pe strada Mihai Bravul se afla acolo de un secol (din 1911)

– pe locul actualei spalatorii auto de pe Mihai Bravul era sediul legionarilor ploiesteni

– doctorul Gheorghe Constantinescu, cel care a donat banii pentru construirea vechii maternitati de pe Bunavestire, si care a lasat primariei si case si magazine, a cerut prin testament sa-i fie amplasat un bust in holul spitalului. Bineinteles ca nu exista nici un bust

(spitalele din Ploiesti, fiind in sarcina comunitatii locale, au fost opera unor filantropi al caror nume il poarta: Gheorghe Boldescu, fratii Schuller, Dimitrie Sfetescu, Mendel Predinger, P. Movila)

– casa in care se gaseste azi banca Reiffeisen, fost Magazinul Mare, a supravietuit

– strada Romana, care a fost intrerupta in multe locuri de constructii care au obturat strada, are o numerotare ciudata, pe sarite (de exemplu incepe cu numarul 20)

– Gheorghe T. Manolescu, a carui casa e situata pe Nicolae Balcescu (multa vreme sediul IPIP), a infiintat Serviciul Autobuzelor al Primariei Municipiului Ploiesti, cu 12 autobuze si un mare garaj-atelier din beton

– s-au mai amintit si doua cofetarii (cea de langa Casa Modei, acum farmacie, unde, in anii ’80, a existat scandalul eclerurilor “otravite” cu soricioaica si alta, pe langa teatru parca, de unde bunicul lui Lucian ii cumpara branzoaice, pe care acesta le manca cu tot cu servetele)

PS

La tur a fost si domnul profesor Dan Gulea, cel care-si va lansa joi cartea “Pluviografii. o istorie a culturii romane de la Ploiesti“, carte nominalizata la premiul Galei Industriei de carte din Romania pe 2013.

6 thoughts on “Tur istoric – La pas prin trecutul Ploiestilor

  1. Partea cu servetele era un mic secret :))

    Multumesc mult pentru participare si pentru cronica!

  2. Si eu a patra monarhista 😀

    Multumesc, am aflat o gramada de detalii despre propriul meu oras despre care habar nu aveam. Pacat ca nu ma nimeresc si eu pe acasa cand e cate un tur din asta, trebuie ca e tare interesant.

  3. Habar n-am cine e Lucian, dar daca pune pe Internet la liber vreun fragment din dizertatia despre “Cum au perceput civilii din orasul Ploiesti bombardamentele din WWII” vreau si eu sa il citesc, deci as aprecia daca ai da si tu un link daca apare la un moment dat ca articol sau chiar ca dizertatie intreaga.

  4. Eu sunt Lucian 🙂 Tot textul va fi publicat in volum (probabil in toamna/iarna). O sa va trimit cu mare placere un exemplar 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s