Skip to content

Comana

6 May 2013

Despre Comana am auzit prima oara de la prietenii lui Gellu si ai Lyggiei Naum, cei care se intalneau regulat la casa de vacanta a poetului, de la Comana.

gellunaum 3

(din pacate nu am putut vizita casa memoriala a poetului de pe strada miraculoasa, o sa povestesc eu cu alta ocazie ce si cum. In curte insa, m-a privit pentru o clipa, insistent, o pisica! “Pisica soţilor Naum/ (pe unde-or fi tus-trei, acum?)/ avea un nume, Japonica, / pe care, când voia, pisica-l/ recunoştea – iar când nu, nu. / Ea avea însă un atu/ pe care-un mâţ european/ Miorlau, Bombalurina, Otto/ Coricopat, ba chiar Malocchio/ nu-l poate-avea: umblând, din an/ în paşti, pe clape de pian/ (cu placă de lemn scump sau bronz,/ diezii o duceau la Tokio, / pe când bemolii, la Kioto.- /conform celui mai tainic plan/ (rămas, până şi ei, abscons). Nota: * “Ca în romanul lui Natsume/Soseki, care-ncepe cu: /”Sunt o pisică, însă nu/ mi s-a dat, încă, nici un nume” (Achat şi-achat de Şerban Foarţă)

comana-097 (1) 50704630786a4_11_reportaj-casa-lui-gellu-naum

(sursa: http://bibliotecadepoezie.wordpress.com/ si http://www.bewhere.ro)

In parcul  de dixtractii pentru copii i-am gasit urma.

gellunaum 4

Mi-a mai trecut pe sub priviri si Promovam Comana.

Localitatea Comana este o zonă turistică, printre punctele care pot fi vizitate numărându-se Mănăstirea “Comana”, Balta “Comana”, Schitul “Delta Neajlovului”, Drumul istoric Comana-Călugăreni, Stejarii seculari, Fântâna cu Nucu, Podul de pământ “Mihai Bravu-Brăniştari”, Fântâna cu doi cai, Pădurea “Fântânele”, Rezervaţia de Ruscus Aculeatus, Rezervaţia de Mărgăritar, Parcul dendrologic, Muzeul “Mihai Viteazul”, Casa domnească “Mironeşti”, Poligonul de tragere “Mihai Bravu“.

Am auzit apoi de delta Neajlovului si de rezervatia de bujor salbatic (Padina Tătarului – protejarea bujorului românesc) si ghimpe mediteranean (Oloaga Grădinari – rezervație științifică de ghimpe).

Am mai auzit de Comana si de salonul din padure la nunta Elenei Lasconi.

Iar de acest 1 mai muncitoresc am primit neasteptatul cadou cu o excursie la Comana. Am avut chiar parte de mobila pictata cu floricele, asa cum o visez pe cea de la Plostina.

Paranteza:

Pe langa multele laude (casa construita si decorata cu mult bun gust, personal dragut si amabil, ciorba de cocos de curte si papanasi geniali), cateva sugestii am a le face proprietarilor frumoasei vile Casa Comana: (unu) desi pe sosea vila e semnalizata de la 16 km, cand ajungi in comuna habar n-ai pe unde sa o iei ca sa ajungi la destinatie (ar fi util un indicator vizibil in centru), (doi) oamenii de la receptie ar trebui sa fie mai informati cu privire la pachetele turistice oferite in anumite perioade si (trei) atuncea cand oamenii presteaza vreo activitate din program (trag cu arcul, sa zicem), ar fi indicat ca omuletii care tund iarba sa se opreasca si sa-i lase sa-si faca damblaua o jumatate de ora.

E drept ca era 1 mai si nebunia era in toi, de seara totul s-a linistit. Am avut parte pana si de focul de tabara promis, desi eram numai doi protagonisti.

casacomana 35

Avertisment: drumurile pana acolo (Bucuresti-Comana) sunt la fel de proaste ca acum 3 ani. Se pare ca din Bucuresti s-ar putea ajunge si cu microbuzul.

Tot avertisment: de zile de sarbatoare parcul e plin si de melteni veniti la mici si bere, primarul comunei voia sa arunce in rezervatie gunoiul colectat in pubelele satului, turistii “imprumuta” de la hotel pana si agatatorile de cuiere, sitele de la dus si robinetele de la calorifere, turistii de uichend au devalizat deja gratarele din padure de caramizi, satul celtic (construit in 2002 de catre Studiourile Mediapro si folosit ca decor pentru filmul Warrior Queen) a fost ars de neste copii, cainii imprastie sacii de plaxtic in care se strang gunoaiele in parc, in zilele libere nu poti intra cu bicicleta sau pe jos in parc din cauza prafului ridicat de meltenii din masini (de 1 mai domnul Palamaru, patronul Casei Comana, regele placutelor indicatoare de pe strazile Bucurestiului, trimisese o masina cu apa sa ude praful ridicat de cele 300 de masini ‘traficante’).

Ce poti face:

– vizitat rezervatia Parc Comana

caiac

– calarie cu calutii Danut 1 si Danut 2

mers cu bicicleta, chiar si cu copiii

– zboruri cu deltaplane cu motor

– plimbat pe jos pe traseul ghimpelui (6 km dus-intors, noi ne-am fatait vreo 3 ore cautand ghimpele pe care nu l-am stiut gasi)

stejar 1

parc de aventura (tiroliana, trasee in copaci, tras cu arcul, plimbat cu trasura)

– vizitat manastirea Comana, unde se spune ca a fost ingropat Vlad Tepes

– fotografiat animale salbatice

ciclism

– plimbat cu barca printre trestii, stuf, plauri si irisi de balta

IMG_2278

– mers pe urmele lui Vlad Tepes (de la locul Fantana cu Nuc, unde se spune ca a fost ucis de Laiota Voda si pana la manastirea Comana, unde ar fi fost ingropat)

– urmarit pasarile de delta

– urmarit insectele

– privit apusuri

blog 2

– pescuit sportiv (probabel ca trebe sa arunci pestele prins inapoi in balta)

IMG_2416

– se spune ca si vanatoare

– admirat stejarii seculari din vechea padure a Vlasiei din Vlasca

stejar 4

Respirat in fata unui semn de noroc.

blog 1

Advertisements
One Comment leave one →
  1. 12 May 2013 12:04

    Multumesc pentru mentionare si sper sa mergi cat mai curand pe urmele lui Vlad Tepes. Comana este o zona foarte frumoasa si cu aportul legendei lui Dracula, cu atat mai mult 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: