Skip to content

Sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic!

11 June 2013

later later edit (08.07.2013) – clic pe poza pentru un brief de la Expert Forum

1003668_659366077425107_692665911_n

later edit (18.06.2013) Cam ASA arata Constitutia revizuita!

***

Sau mult zgomot pentru nimic.

Motto “Garantarea prin Constituție a dreptului la o viață decentă nu-i preocupă prea mult” (sursa)

Frati Romani (de pretutindeni), se schimba Maica Constitutie! Se revizuieste, ard paragrafele iar noi cascam gura ca viteii la poarta 9.

Pe scurt: exista o comisie insarcinata cu revizuirea (1 presedinte, 5 vicepresedinti, 2 secretari, 15 membri plini, 7 membri supleanti). Au fost voci care au acuzat ca unii membri ai comisiei n-ar fi competenti (“Haralambie Vochiţoiu, deputat DanDiaconescu, aflat la primul mandat, nu are pregătire juridică, fiind de profesie strungar)

Nota: pentru omuletii de rand si diversele ONG-uri care ar fi avut oaresce propuneri apropo de prevederile constitutiei in vigoare, a fost creat Forumul Constitutional 2013. Voi ati auzit de el? Nici eu. Pun prinsoare ca nu stie niminea nici ce scrie la inceputul Constitutiei in vigoare: “Romania este stat de drept, democratic si social, bla bla bla in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989“. Ha ha ha. Las la o parte traditiile democratice ale boborului si intreb doar care idealuri? Alea din 21 decembrie sau alea din doojdoi?

Pana cum, ostilitatile au decurs cam asa:

(discaimer: pana la decizia finala pot surveni schimbari, avand in vedere ca Comisia se intoarce asupra unor hotarari)

(1) Ungurii au vrut sa fie eliminata sintagma “stat national” din Articolul 1. Amendament respins.

(2) Amendament adoptat: “Demnitatea umana este sursa tuturor drepturilor umane si este inviolabila. Autoritatea publica trebuie sa respecte demnitatea umana”  Nota mea: vorba nemuritorului Gambetta, o sa se constate ca demnitatea umana e sublima in Romania dar lipseste cu desavarsire si, ceea ce nu e, nu poate fi lezat. Pai nu?

(3) S-a propus clarificarea formei de guvernamant ca republica parlamentara. Amendament respins. Nota mea: republica absurdistaneza ar fi trecut neobservata.

(4) Amendamentul “Casa regala a Romaniei este recunoscuta pentru rolul istoric avut in constituirea si dezvoltarea statului roman, national, unitar roman. Casa Regala functioneaza potrivit Statutelor sale” a fost respins. Nota mea: se stie ca numai Iliescu si minerii isi pot asuma acest rol. However, Antonescu a promis ca aceasta fraza va fi inclusa in preambulul Constitutiei.

(5) Amendamentul Romania stat laic si social a fost respins. Nota mea: Ramane stat cre(s)tin si statusuntio.

(6) Amendamentul care prevedea ca ziua nationala a Romaniei sa fie pe 10 mai a fost respins.

(7) Parlamentarii au introdus in viitoarea Constitutie folosirea stemei pe drapelul Romaniei cu 13 voturi pentru si un vot impotriva. Nota mea: stema republicii. Vorba lu’ timesnewroman, ca sa fie ceva de decupat la urmatoarea revolutie.

(8) Amendament adoptat Articolul 7. “Statul sprijina intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii, indiferent de denumirea sub care sunt cunoscuti,  si actioneaza pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea libera a identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statului ai carui cetateni sunt sau unde se afla acestia, precum si a dreptului international” Nota mea: ia hai sa incepem o intarire!

(9) Saptamana trecuta, amendamentul lui Chiuariu privind interzicerea discriminarii bazata pe sex a fost adoptat cu 18 voturi pentru si 2 abtineri. Articolul 4 aliniatul 2 “Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, proprietate, nastere, dizabilitati, varsta sau orientare sexuala este interzisa. Intre timp s-au razgandit: “Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit, marţi, asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazată pe orientarea sexuală, adoptat în urmă cu o săptămână, şi l-a respins“. Nota mea: asa ca puteti discrimina linistiti babutele din tramvaiul 101 si pe Bendeac ala.

(10) Parlamentarii au adoptat un amendament care introduce termenul de regiune in Constitutie. Totodata, a fost respins un amendament prin care se propunea ca regionalizarea sa fie facuta prin consultarea populatiei. Deci mucles.

(11) Amendament adoptat Art 52, alin 2 Statul raspunde patrimonial pentru prejudicii cauzate de erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditile legii, inclusiv in ceea ce priveste raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea credinta sau neglijenta. Statul exercita dreptul de regres in conditiile legii. Nota mea: ce excelau acum magistratii dar sa vezi de acum incolo, cu sabia acuzei de neglijenta deasupra capului.

(12) Amendament adoptat respins Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor in loc de Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

(13) Amendament adoptat Art.41.- (4) La munca egala sau de valoare egala, femeile au aceiasi renumeratie cu barbatii (Forumul Constitutional). Nota mea: ma simt mult mai bine, spal vasele cu voiosie.

(14) Amendament respins Art.381.- (2) Vointa poporului, exprimata prin referendum, este legiferata in mod obligatoriu in maximum 6 luni de la data referendumului, in caz contrar, Camera Deputatilor si Senatul sunt dizolvate de drept (Forumul Constitutional )

(15) Amendament respins Art.36.- (3) Cetatenii romani cu drept de vot care au resedinta sau domiciliul in strainatate pot vota prin corespondenta, in conditiile legii organice. Legea nu poate interzice sau restrange acest drept (MRUngureanu )

(16) Amendament respins Art.36.- (1)  Cetatenii au drept de vot de la varsta de 16 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv (Alina Gorghiu PNL)

(17) Amendment respins Art.36.- (1) Cetatenii au dreptul si obligatia de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

(18) Amendament respins “Recunoscand animalele ca fiinte simtitoare si sensibile, care percep suferinta fizica si psihica, statul si cetatenii au obligatia sa asigure dreptul la viata al animalelor, respectul pentru animale si demnitatea lor, luand masurile necesare pentru a le proteja. Dispozitiile constitutionale privind drepturile animalelor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor, cu legile, pactele si celelalte tratate internationale la care Romania este parte” (Forumul Constitutional). Nota mea: deci cainii comunitari au dreptul sa se cace unde vor dar nu cu sensibilitate. (later edit) Pana la urma s-a adoptat amendamentul pentru un articol nou: „Sunt interzise relele tratamente aplicate animalelor, definite potrivit legii”

(19) Amendament adoptat Art.33.- (3) Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea creativitatii contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale Romaniei in lume. Nota mea: asta creca de la Plesu si Liiceanu ni se trage.

(20) Art.6.- (1) Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor (Grupuri: UDMR) Nota mea: asta consfinteste meseria de bulibasa. Prin Constitutie, nene!

(21) Amendament adoptat. Art.33.- (2) Statul garanteaza accesul la cultura si dreptul tuturor persoanelor de a participa neingradit la viata culturala si de a-si manifesta propriile practici culturale, cu conditia respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Forumul Constitutional)

(22) Amendament respins. Articolul 32 (8) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege. Parintii au  dreptul neingradit de a alege intre cursuri despre una din religiile recunoscute si cursuri generale de istoria culturii / religiilor (Forumul Constitutional). Vorba Iepurelui Mizantrop: today is not a good day for science.

(23) Amendament adoptat  Art.30.- (8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine, dupa caz,  autorului, celui care exercita raspunderea editoriala sau mijlocului de comunicare in masa, in conditiile legii. Delictele de presa se pedepsesc prin lege (Forumul Constitutional).

(24) Amendament adoptat Art.30.- (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, profanarea drapelului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri (grup PNL) Nota mea: ce inseamna profanarea drapelului? Daca il atarn de tiver la Plostina o fi o profanare adanca sau mai light asa?

(25) Amendament adoptat Art.30.- (5) Mijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public sursele finantarii si structura actionariatului. Procedura declararii se stabileste prin lege. (Forumul Constitutional). Dar in schimb, vorba Tapirului, Amendamentul care interzice societatiilor comerciale sau persoanelor juridice sa finanteze partidele politice a fost amanat pentru sedinta viitoare: Art.8.- (3) Finantarea partidelor politice prin donatii ale societatilor comerciale/persoanelor juridice cu scop lucrativ este interzisa

(26) Amendament respins. Art.29.- (11) Statul recunoaste rolul special al Bisericii Ortodoxe Romane in istoria si viata poporului roman Nota mea: mai ales aportul deosebit adus de reprezentantii din conducerea de varf a bisericii ortodoxe romane in timpul celor 50 de ani de comunism.

(27) Amendamentul care prevede introducerea in Constitutie a devizei Nihil Sine Deo a fost respins. Nota mea: se recunoaste tacit Nihil Sine La Timpuri Noi tot Noi.

(28) Amendament respins  adoptat Art.70.- (2) Calitatea de deputat sau de senator inceteaza: a) la data intrunirii legale a Camerelor nou alese; b) in caz de demisie; c) in caz de pierdere a drepturilor electorale, d) in caz de incompatibilitate; e) la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau o alta formatiune politica; g) in caz de deces (PNL)

(29) Amendament respins Art.61.- (2) Parlamentul este alcatuit dintr-o singura Camera (grup PDL)

(30) Amendament respins Art.69.-(3) Parlamentul nu poate adopta legi, hotarari sau motiuni care sunt contrare rezultatului unui referendum valabil. Nota mea: adica daca Constitutia asta nu trece de referendum, scrie in Constitutie ca nu conteaza. Hai ca m-am naucit.

(31) Amendament adoptat Art.64.- (3) Deputatii si senatorii se pot organiza in grupuri parlamentare, potrivit regulamentului fiecarei Camere. La inceputul legislaturii se constituie grupurile parlamentare ale partidelor politice sau formatiunilor politice care au participat la alegeri. Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi (PNL) Nota mea: unde-i Gabriel Oprea sa planga? Ah, el e bine merci, thanks for asking. SI Basescu la fel

(33) Amendament respins Art.62.- (1) Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale. Dreptul de a alege poate fi exprimat si prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta, potrivit legii electorale (Alina Gorghiu PNL)

(34) Amendament adoptat Art.64.- (41) Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia (PNL) Nota: Acest amendament ii vizeaza pe magistrati, creandu-se astfel artificiul legislativ care le va permite parlamentarilor sa audieze procurori.

(35) Amendament respins Art.61.- (2) Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Camera Regiunilor. Nota mea: ce sublim de inefabil de inutila propunere!

(36) Amendamente adoptate: Romania e membru UE si membru NATO. Nota mea: prin Constitutie, nene! De ce nu si membra in Comitetul International de Protejare a Anemonelor Infailibile?

(37) Amendament adoptatArt.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului (PSD)

(38) Amendament adoptat Art.89.- (11) Presedintele dizolva Parlamentul daca o hotarare in acest sens este adoptata cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere (PNL)

(39) Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale (PSD)

(40) Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL) Nota: gata Ponta cu smiorcaielile de cine merge la Bruxel!

(41) Amendament respins Art. 95. – (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Parlament, cu votul majoritatii parlamentarilor, dupa obtinerea avizului conform al Curtii ConstitutionaleArticol amanat . Art 95. (4) Daca propunerea de suspendare din functie a fost invalidata prin referendum, Parlamentul va fi dizolvat,  urmand ca in termen de 45 de zile calendaristice sa se organizeze alegeri parlamentare, perioada in care Guvernul nu va avea dreptul sa initieze nici o masura legislativa, respectiv, ordonante de urgenta, cu exceptia cazurilor de forta majora (Forumul Constitutional)

Pe alea cu invatamantul, cu interceptarea, cu sub-prefectii care nu erau nene in Constitutie, cu avocatul boborului, cu durata de retinere fara mandat, cu creantele statului, cu numarul de deputati sub 300, cu limitarea drepturilor lui Basexu, cu drepturile culturale ale tiganilor pardon rromilor (acum bulibasa e consfintit prin Sfanta Constitutie Romana), cu politizarea televiziunii si radioului publice, cu cele mai controversate modificari le-am trecut sub tacere.

(va urma)

Adevarul e ca mai mult decat sa facem haz de necaz n-avem ce face. As opposed to that (cat tupeu sa ai, Basescule, sa vii iar cu gogorita referendumului pentru Parlamentul unicameral cu 300 de membri cand in 2009 ai facut unul cu exact aceleasi intrebari insa nu l-ai pus in practica nici pana in ziua de azi amin?)

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. blegoo2 permalink
  12 June 2013 02:18

  Citat:

  (va urma)

  Madelin… tu știi că io te iubex… da’ nu vreau să mai zic ce-o să urmeze.

  Dacă prin Constituție… o națiune se declară parte dintr-o alianță militară și economică… apăi… am fecalizat drapelu’.
  Nici Gheorghiu Dej, nici nea Nicu n-au împuțit CONSTITUȚIA cu astfel de rahaturi.
  Poate aveau sfetnici mai buni, nu știu.
  Absurd și pueril să te declari membru în alianțe de orice fel… prin Constituție!

  Ce faci dacă se desființează una ori alta?

  Schimbi constituția?
  Cu “cî” mic, de la “caca”?

  Pulitica mioritică a atins stadiu’ dă lichefiere totală: totu’ e fluid, schimbăm zilnic, în funcție de ce se scoală cuiva. Sunt jicnit că nu s-a băgat amendament constipațional cu alianța comercială și culturală româno-pachistanezo-libaneză.

 2. 12 June 2013 16:02

  Multumesc pentru mentionare.

 3. 14 June 2013 15:39

  Curat murdar, coane Fanica!
  Dar, chiar asa, nu putem face nimica?

 4. 18 June 2013 13:45

  Chiar asa, adica exact cu aceste cuvinte s-a amendat sau se preconizeaza sa se amendeze CONSTITUTIA Romaniei ? Sper cel putin ca au scris remuneratie, nu renumeratie…dar chiar si daca asta a fost un typo, zau, bagi cine se duce la sedintele UE in CONSTITUTIA Romaniei ? Zau, cine sunt acesti oameni si ce zic fostii lor educatori si profesori, daca mai sunt inca in viata si nu au decedat inca de batranete sau diverse afectiuni, inclusiv de RUSINE vazand ce au fost in stare sa scoata din ei pe LIMBA ROMANA…zau, chiar ca m-am intristat, asta e o Constitutie de repetenti total analfabeti functionali, macar daca erau plagiatori ca lumea gaseau si ei ceva mai bun dupa care sa plagieze, zau, ar fi iesit mai bine si cu Google translate daca voiau neaprat sa se inspire din cine stie ce alte Constitutii…m-am intristat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: