Skip to content

Un articol cu poze despre mancaruri de top

24 June 2013

Pentru ca omenirii ii place sa faca topuri si clasamente, bineinteles ca in fiecare an se fac si topuri cu cele mai bune restaurante din lume.

Exista stelele Michelin (trei fiind trofeul suprem).

Exista topul S.Pellegrino, top de referinta in lumea culinara de elita.

Apropo de elita, exista topul Elite Traveler.

Exista si topuri facute de bloggeri, mai cunoscuti sau mai oarecare (de exemplu).

In Marea Britanie, exista exigentele note date de Good Food. (de exemplu L’Enclume din nordul Angliei a primit un 10 curat).

Si, bineinteles, above all, exista Alain Ducasse.

Noma si elBulli sunt deja legendare. Ultimul este inchis pentru moment, se zvoneste ca va fi redeschis in anul 2014.

Clasamentul anului 2013 a adus surpriza caderii cu peste 20 de locuri a restaurantului Fat Duck din Londra, multi ani pe locuri fruntase. Insa chef Heston Blumenthal are alt restaurant, pe locul 7.

Bineinteles ca rezervarile la astfel de restaurante se fac si cu 6 luni inainte, si dupa multa rabdare telefonistica. Meniul este de cele mai multe ori fix, la unele restaurante de top exista doar doua meniuri cu cate 10-11 feluri prin care sa navighezi. Aceste feluri se compun din cate una, hai doua inghitituri, sa fie clar. Ele se pot numi “tasting menu” sau “seasonal menu”. Exista si vegetarian menu, raw food menu si vegan menu. Preturile sunt pe masura: de la sute de lire sau euro in sus meniul, uneori pentru doua persoane. Unele meniuri nu au bauturile incluse, altele da (el sommelier iti da vinurile care se potrivesc cel mai bine cu meniul stabilit de chef; exista si juice menu, cu vreo 8 sucuri proaspat stoarse, de exemplu). In general, astfel de restaurante au si ferma de unde procura “materie prima”. Altele dispun chiar si de cateva camere unde poti innopta.

Majoritatea restaurantelor din top au tiparit carti de bucate cu retele lor, care se pot cumpara online.

Asadar, mai jos sunt primele 25 ristaurante “de top” (clic pe poze pentru articole detaliate).

Locul 1 cu coronita – El Celler de Can Roca, Girona, Spania. Aici: peste cu arome mediteraneene. Chef Joan Roca zice ca el vrea sa faca lumea fericita, cu mancarea lui. Un tel frumos.

1

Locul 2 – Noma, Copenhaga, Danemarca. Aici: salata de flori mancabile (“edible” se zice in engleza). Un articol despre restaurant si tanarul sau patron René Redzepi. Un chef cu un principiu culinar simplu: mananci numai produse locale. Asa iti imbogatesti sufletul. Vorba jurnalistului: “eating here it is as if the Mediterranean never happened“. Petale de trandafir si prajituri in prajituri.

2

Locul 3 – Osteria Francescana, Modena, Italia. Aici: biscuiti cu gust de mare

3

Locul 4 – Mugaritz, San Sebastián, Spania. Aici: masline emotional cuisine

4

Locul 5 – Eleven Madison Park, New York, SUA. Aici: inghetata fusion

5

Locul 6 – D.O.M., São Paulo, Brazilia. Aici: Furnica amazoniana cu risotto. Chef  Alex Atala e faimos, printre altele, pentru ca vrea sa reintroduca in circuit bucate exotice braziliene.

6

Locul 7 – Dinner by Heston Blumenthal, Londra, Marea Britanie. Aici: ficat de pui in forma de mandarina. “Dipped in a paprika-tinged gelatin mixture at precisely 27 degrees Celsius, the chicken liver parfait looked identical to a mandarin orange””

7

Locul 8 – Arzak, San Sebastián, Spania. Aici: ceva piftii. Nota: una din cele mai bune chef-femei din lume.

8

Locul 9 – Steirereck, Viena, Austria. Aici: un desert cu felii de citrice confiate

9

Locul 10 – Vendôme, Bergisch Gladbach, Germania. Aici: o cafea

10

Locul 11 – Per Se, New York, SUA. Aici: cam cum arata o solnita

11

Locul 12 – Frantzén/Lindeberg, Stockholm, Suedia. Aici: un platou vegetarian

12

Locul 13 – The Ledbury, Londra, Marea Britanie. Aici: ou fiert

13

Locul 14 – Astrid y Gastón, Lima, Peru. Aici: un fel de martini

14

Locul 15 – Alinea, Chicago, SUA. Aici: desertul opera de arta (sursa: Wikipedia)

15

Locul 16 – L’Arpège, Paris, Franta. Aici: paine cu unt. Cam departe s-a clasat bucataria franceza, mama si tata tuturor.

16

Locul 17 – Pujol, Mexico City, Mexico. Aici: un fel de zucchini

17

Locul 18 – Le Chateaubriand, Paris, Franta. Aici: un shot (cheviche)

18

Locul 19 – Le Bernardin, New York, SUA. Aici: un desert aniversar

19

Locul 20 – Narisawa, Tokyo, Japonia. Aici: un fel de paine care creste. Acesta e cel mai bun restaurant din top 50 Asia.

20

Locul 21 – Attica, Melbourne, Australia. Aici: coji de nuci umplute.

21

Locul 22 – Nihonryori RyuGin, Tokyo, Japonia. Aici: un fruct de mare cu foaie de telina

22

Locul 23 – L’Astrance, Paris, Franta. Aici: aperitiv cu iaurt de ghimbir, supa de mazare si spuma de sofran si cardamom

23

Locul 24 – L’Atelier Saint-Germain, Paris, Franta. Aici: hamsii.

24

Locul 25 – Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgium. Aici: un meniu vegetarian.

25

BONUS

Locul 33 – The Fat Duck, Bray, Marea Britanie. Aici: ridichi cu stridii. Exista un amator care a facut toate retele din cartea de bucate a restaurantului.

33

(va urma)

Advertisements
4 Comments leave one →
  1. Blegoo permalink
    24 June 2013 22:04

    Și mititeii?
    Unde e mititeii?!?

  2. madelin permalink*
    24 June 2013 22:31

    Blegoo, nu stiu micii insa berea se bea in doze farmaceutice (vezi poza de la locul 4).

  3. Blegoo permalink
    24 June 2013 22:55

    Un caz clar dă rasism antimioritic, zic io.
    Toate pozele alea e doar niște gustărele, mizilicuri, nimica-toateuri.
    O… felie dă pâine cu o rămășiță dă unt… îngălbenit de stat în frigider… asta-i Ioropa la care tînjim?

  4. madelin permalink*
    25 June 2013 08:56

    Sau stridii stricate, ca aia de la The Fat Duck.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: