Skip to content

Mancare de top – partea a doua

26 June 2013

Partea întâi aici.

Nota: am invatat, cetind articolele culinare de mai jos, ca, atunci cand comanzi meniurile fixe (care au de la 5 feluri in sus), chef iti prepara un aperitiv surpriza. Acestea se servesc sub numele de “amuse bouche”.

De data asta fara poze in direct. Sub numele bucatelor de mai jos se ascund poze iar sub “sursa” sunt experiente impartasite de oameni care au apucat sa manance (norocosii) pe acolo. Cum ar fi un meniu cu 22 de feluri?

Cat despre mine, daca as vrea neaparat sa mananc Michelin, m-as duce la Noma in Danemarca si la Chez Dominique din Finlanda. Asta si pentru ca acolo tinuta e informala iar chelnerii prietenosi, lucru care nu se poate spune despre Franta, de exemplu (care, curios, nici nu are multe restaurante in top, ca-n vorba aia cu profetul din tara lui). A, si la Tickets in Barcelona (locul 77), care e un bar, de fapt. Pentru fratii Ferran (da-mi place si site-ul colorat).

Locul 26 – Quique Dacosta, Dénia, Spania. Aici: Cubalibre de Foie Gras (sursa).

Locul 27 – Le Calandre, Rubano, Italia. Aici: mere cu scortisoara si mango cu menta (sursa)

Locul 28 – Mirazur, Menton, France. Aici: pahar din spuma de mare cu tartar (sursa)

Locul 29 – Daniel, New York, SUA. Aici: smoked sturgeon (sursa)

Locul 30 – Aqua, Wolfsburg, Germany. Aici: supa rece de castravete (sursa).

Locul 31 – Biko, Mexico City, Mexico. Aici: fois gras cu bomboana-bumbac (sursa).

Locul 32 – Nahm, Bangkok, Thailand. Aici: un fel de clatite (sursa).

Locul 33 – The Fat Duck, Londra, Marea Britanie (vezi articolul trecut)

Locul 34 – Fäviken, Järpen, Suedia. Aici: scoici (sursa). Este ferma organica, bucatarul-sef prinde el pastravul. Alte poze. Alte restaurante Michelin in Suedia.

Locul 35 – Oud Sluis, Sluis, Olanda. Aici: un fel de risotto (sursa).

Locul 36 – Amber, Hong Kong, China (Acest restaurant are locul 4 in topul celor mai bune S.Pellegrino din Asia). Aici: caviar in cochilie de sea urchin (sursa).

Locul 37 – Vila Joya, Albufeira, Portugalia. Aici: piure de avocado si piure de stridii cu caviar (sursa).

Locul 38 – Restaurant Andre, Singapore. Aici: octaphilosophy. Adica smoked eel mousse and caviar on top of a herb coulis/custard (sursa).

Locul 39 – 8 1/2 Otto E Mezzo, Bombana, Hong Kong. Aici: spaghete cu homar (sursa). Cica serviciul e cam naspa.

Locul 40 – Combal.Zero, Rivoli, Italia. Aici: vinete cu rosii (sursa).

Locul 41 – Piazza Duomo, Alba, Italia. Aici: un fel de ou-ochi (sursa).

Locul 42 – Schloss Schauenstein, Fürstenau, Elvetia. Aici: minimalism. Foie-gras (sursa).

Locul 43 – Mr & Mrs Bund, Shanghai, China. Aici: tot ceva cu spume, toasted bread dredged in a light meuniere with truffle and lemon foam (sursa).

Locul 44 – Asador Etxebarri, Atxondo, Spania. Aici: un fel de scoici (sursa).

Locul 45 – Geranium, Copenhaga, Danemarca. Aici:  nøgne træer, mørk øl og svesker (sursa).

Locul 46 – Mani, São Paulo, Brazilia. Aici: manioca, by chef  Helena Rizzo (sursa si reteta).

Locul 47 – The French Laundry, Yountville, SUA. Aici: nuci macadamia caramelizate (sursa).

Locul 48 – Quay, Sydney, Australia. Aici: cprajitura de ciocolata (sursa).

Locul 49 – Septime, Paris, Franta. Aici: pêche blanche (sursa).

Locul 50 – Central, Lima, Peru. Aici: diverse paini cu diverse unturi (sursa)

Locul 51 – Pierre Gagnaire, Paris, Franta. Aici: aperitive (sursa).

Locul 52 – Manresa, Los Gatos, SUA. Aici: parmesan churro and crispy kale (sursa).

Locul 53 – The Tasting Room, at Le Quartier Français, Franschhoek, Africa de Sud. Aici: buffalo cheese (sursa).

Locul 54 – La Grenouillère, La-Madeleine-sous-Montreuil, Franta. Aici: vitel (sursa)

Locul 55 – Mathias Dahlgren, Stockholm, Suedia. Mathias Dahlgren from Stockholm is the only Swedish chef to have won the prestigious Bocuse d’Or competition, and the only chef in Sweden to have been named chef of the year 7 times. Aici: THE herring (sursa).

Locul 56 – Relae, Copenhaga, Danemarca. Aici: niste morcovi, acolo (sursa).

Locul 57 – De Librije, Zwolle, Olanda. Aici: acadele de foie-gras (sursa).

Locul 58 – Coi (pronounced “kwa”), San Francisco, SUA. Aici: trandafir de sfecla (sursa). Un meniu fx cu 11 feluri.

Locul 59 – Viajante (Calatorul, in spaniola), Londra, Marea Britanie. Aici: porc cu sos de castraveti si capere (sursa).

Locul 60 – Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China. Aici: diverse amuse bouche-uri (sursa).

Locul 61 – The Test Kitchen, Cape Town, Africa de Sud. Aici: granita (sursa).

Locul 62 – La Vie, Osnabrück, Germania. Aici: cirese marinate in cele 3 strai de agregare airy – liquid – solid (sursa)

Locul 63 – Blue Hill at Stone Barns, Westchester, SUA. Aici: legume pe batz (sursa). O ferma organica, cu gaini, oi si sera.

Locul 64 – Martin Berasategui, Lasarte-Oria, Spain. Aici: mancare basca.

Locul 65 – Iggy’s, Singapore. Aici: sea urchin and consomme gelee (sursa).

Locul 66 – Gaggan, Bangkok, Thailanda (mancare indiana progresiva). Aici: diverse. Chef Gaggan a studiat gastronomia moleculara cu inventatorul ei, chef Ferran Adrià de la faimosul El Bulli.

Locul 67 – Chez Dominique, Helsinki, Finlanda. 2 stele Michelin! Aici: ficat de rata cu o felie pizza si ciocolata pe batz (sursa).

Locul 68 – Waku Ghin, Singapore. Aici: fel de fel de inotatoare (sursa)

Locul 69 – Bras, Laguiole, Franta. Restaurant de hotel de top. Aici: ciosvartica de miel (sursa).

Locul 70 – Hedone, Londra, Marea Britanie. Mikael Jonsson, un chef cu alergie la fructele de mare. Aici: o paine onesta (sursa).

Locul 71 – St John Londra, Marea Britanie. Aici: limba de bivol (sursa).

Locul 72 – In de Wulf, Dranouter, Belgium. I se mai spune Flemish Noma. Aici: galbenus de ou (sursa).

Locul 73 – Caprice, Hong Kong. Aici: madlene la ceai sau cafea (sursa).

Locul 74 – Dal Pescatore, Canneto sull’Oglio, Italia. Aici: sufleu cu sos de fructul pasiunii (sursa). Si un articol de Andy Hayler, care cica a fost la fiecare dintre restaurantele de 3 stelke Michelin din lume. Nadia Santini a castigat titlul 2013 “best female-chef“. A luat trei stele Michelin in 1996 si conduce un restaurant de familie (restaurantul a fost fondat in 1910 de familia sotului ei). Mentorul ei a fost bunica Teresa.

Locul 75 – Lung King Heen, Hong Kong. Aici: supa cu basica (“fish air bladder”) de peste, o delicatesa chinezeasca (sursa).

Locul 76 – Malabar, Lima, Peru. Aici: giant river snail with Amazonian chorizo and aguaje fruit (sursa).

Locul 77 – Tickets, Barcelona, Spania. Aici: un fel de ciuperci (sursa). Restaurantul este o creatie a fratilor Ferran si Albert Adria. Ferran Adria, de la celebrul elBulli. Catalan cuisine. Tapas Bar.

Locul 78 – Hertog Jan, Bruges, Belgia. Aici: feluri de mancare-picturi (sursa).

Locul 79 – Alain Ducasse au Plaza Athénée Paris, Franta. Alain Ducasse e deja o legenda. Stele Michelin cat cuprinde. Insa, la Olimpiada, a facut un meniu junk food! Aici: caviar (sursa).

Locul 80 – Roberta Sudbrack, Rio de Janeiro, Brazilia. Alta femeie-chef. Aici: ton (sursa).

Locul 81 – Les Amis, Singapore. Aici: un peste curios (sursa).

Locul 82 – Cracco, Milano, Italia. Aici: petale deshidratate (sursa).

Locul 83 – Die Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Germania. Aici: picioare de broasca (sursa).

Locul 84 – Pollen Street Social, Londra, Marea Britanie. Aici: inghetata (sursa).

Locul 85 – Tantris, Munchen, Germania. Aici: branza aleggio (sursa).

Locul 86 – Momofuku Ssäm Bar, New York, SUA. Aici: stridii cu prune (sursa).

Locul 87 – Zuma, Dubai. Aici: mancare japoneza (sursa).

Locul 88 – Hotel de Ville, Crissier, Elvetia. Aici: the sumptuous Adour salmon (sursa).

Locul 89 – Momofuku Seibo, Sydney, Australia. Aici: crab (sursa).

Locul 90 – Bo Innovation, Hong Kong. X-treme 2 star chinese. Aici: dim sum (sursa).

Locul 91 – Masa, New York, SUA. Japonezesc. Aici: sushi de 1000 de coco (sursa).

Locul 92 – La Petite Maison, Dubai. Aici: caprese (sursa).

Locul 93 – Momofuku Ko, New York, SUA. Momofuku, un lant, inseamna “piersica norocoasa”. Aici: fluke buttermilk (sursa).

Locul 94 – La Maison Troisgros, Roanne, Franta. Aici: rosii caramelizate (sursa).

Locul 95 – Quintessence, Tokyo, Japonia. Aici: raw sushi (sursa)

Locul 96 – Le Louis XV, Monte Carlo, Franta. Un alt restaurant din lantul Alain Ducasse. Aici: paine si tacamuri de aur (sursa).

Locul 97 – Spondi, Atena, Grecia. Aici: branze (sursa).

Locul 98 – Jean Georges, New York, SUA, Aici: miso soup (sursa).

Locul 99 – Le Meurice, Paris, Franta. Aici: asparagus (sursa).

Locul 100 (amin!) – Varvary, Moscova, Rusia. varvary inseamna “barbar”. Molecular. In sfarsit, si un est-european, na. Unul dintre meniurile fixe se numeste “A Tribute To All Grannies” (tribut tuturor bunicelor). Altul “Back in the USSR” (era si un cantec, odata). Aici: nitrogen (sursa).

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: