Skip to content

A fost odată o sobă în Măcin

16 July 2013

Toamna trecuta, 7 tablouri nu-chiar-atat-de-celebre pictate de pictori celebri (”Tete d’Arlequin” de Pablo Picasso, ”La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, ”Waterloo Bridge” şi ”Charing Cross Bridge” de Claude Monet, ”Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, ”Autoportrait de Meyer de Haan” şi ”Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud) au fost furate dintr-un muzeu din Rotterdam (care vinde si pantofi, that is).

Cum-arata-tablourile-furate-din-Muzeul-Kunsthal-din-Rotterdam--Galerie-foto-

paintigs

Toate cele sapte tablouri se pot vedea AICI.

Hotii, niste gainari romani. Ultima stire, de zilele trecute, e ca tablourile au fost distruse, arse fiind ele de mama unuia dintre arestati, intr-o soba din Macin.

De ce mi se pare o stire cusuta cu ata alba:

– de unde sa fi stiut gainarii ce tablouri sunt mai valoroase? (de ce nu au luat pantofii, for that reason. Sau aerele conditionate?)? Io crez ca exista pe undeva, pe acolo, prin gasca a mai mare, si un expert in arta.

– de ce ar fi dat cineva foc tablourilor? Imi si inchipui o babuta din Macin, indesand in soba plina cu ziare panzele alea scortoase. Io cred ca tablourile sunt ascunse undeva bine-mersi, asteptand vremuri mai bune.

– de ce ar fi declarat babuta ca a dat foc la tablouri? Io cred ca ce nu face o mama!

Parca vaz titlurile de ziare 3 D de peste 100 de ani: a fost descoperit tabloul “femeia cu ochii inchisi” a lui Freud, despre care se credea ca a fost ars intr-o soba din Macin. Wat is das,  Macin? Ei, whatever.

PS

Sa facem si haz de necaz, cica in schimbul acelor tablouri furate, statul roman doneaza muzeului 7 carpete.

Sau furtul a fost facut in onoarea lui Terente, concetatean, care a si fost tras in poza de Picasso.

later edit

Pardon, era vorba despre satul Carcaliu (hai ca suntem pe prima pagina a New York Times. A mai fost Nadia, acum 100 de ani).

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. 17 July 2013 15:30

  Sa mai zica cineva ca nu fac romanii istorie pe scena artistica internationala… Tare rusinos.

 2. 20 July 2013 09:57

  Da, si eu am fost desttul de surprins de aceasta abilitate nemaipomenita de hoti de arta a unor criminali din Romania, pt ca sincer eu nu aveam o parere deosebit de inalta despre abilitatile si competentele criminalilor originari din Romania, considerandu-i si eu asa per total la o medie destul de mediocra relativ la criminaliii provenind din alte culturi, in ciuda legendelor de tip “pilotii romani sunt cei mai tari”, etc, deci si criminalii romani trebuie sa fie cei mai tari, etc…desi adevarul e ca uneori unii chiar reusesc sa te surprinda, adica exceptiile de rigoare SUNT totusi posibile. Insa marturisesc ca si eu m-am gandit la o posibila conspiratie, insa mi-am dat seama ulterior ca m-am gandit la o posibila conspiratie doar din cauza ca mi se facuse mila de tablorile arse, si de fapt sperasem sa fie o conspiratie, dar de fapt, in ciuda multor legende destul de sexy despre furturile celebre din lumea artelor, de fapt nu e vorba adesea de conspiratii, ci de incompetente total coincidentale ale unor hoti oportunisti plus momentan norocosi, si ale unor detectivi de politie, care sunt si ei birocratizati, stressati, etc, (pt ca de fapt cine naiba din Politie lucreaza la dept de furturi de arta, decat tot niste oameni oarecum mai pe dinafara de criminalistica de zi cu zi, plus din aia care se streseaza si mai usor, sunt mai lenesi si mai putin constiinciosi decat un politist obisnuit de la omucideri sau chiar si de la trafic). Adica efectiv eroare si incompetenta umana total coincidentala cu norocul unor hoti criminali medii oarecare, si uite asa se pot naste si legedele unor mari conspiratii, pt ca nimanui nu-i place sa se gandeasca ca ar fi posibil sa existe mediocritate chiar banala si hazard in loc de vreo conspiratie chiar posibil intriganta inconjurand o poveste legata de arte !

  Cand e vorba de Arte, (cu A mare), ceva parca trebuie sa fie mereu asa mai interesant, neobisnuit, unicat, etc, si daca nu se potriveste teoria, atunci brodam noi o conspiratie pe ea, ca sa isi pastreze totusi asa caracterul mai original ! Cred ca e ceva destul de comun, adica nu consider ca e un mod propriu-zis patologic de gandire in aceste cazuri, mai ales ca de fapt nici nu aduce suferinta celui care crede in aceasta conspiratie, pt ca il face sa se simta mai bine, (asa cum m-am simtit si eu mai bine sa cred pt o clipa ca acele tablouri nu au fost arse), si nu dauneaza nici societatii mai largi, pt ca acest interes legat de diverse posibile conspiratii poate sta la baza unor articole de reclama pt Arte, Muzee, chiar scrierea unor povesti de fictiune interesante, filme artstice si documentare, distractive pt publicul larg si totodata amintind lumii despre Arte, etc !

  Dar ce voiam sa zic e ca si eu m-am gandiit la o posibila conspiratie, insa am deliberat si am ajuns la concluzia ca nu e, si ca acele tablouri au fost arse, si gata, plus totodata, stiind ca cu o floare nu se face primavara, nici macar cu 2, zau, aceasta instanta de notorietate a unor romani mie personal tot nu imi schimba parerea generala ca si majoritatea romanilor sunt la fel de mediocri ca si majoritatea celorlalati oameni, indiferent de profesie, domeniu de activitate, inclusiv pe abilitati criminale, etc !

  • 20 July 2013 10:14

   PS desigur nu voiam sa incasunez pe incompetenta relativa a politistilor din dept de furturi de Arta, e vorba si de securitatea Muzeului respectiv, adica si muzeul are o raspundere, iar daca e vorba de competente birocratice in Olanda, zau, ei au intentii chiar destul de bune, dar sunt si ei la fel de apasati de diverse chestii contemporan birocratice tipic UE, sunt mai lenesi, nu vor pune ei accent chiar asa de mult pe securitatea unor tablouri oarecare, desi de fapt acest incident la urma urmei cred ca va crea oportunitatea ca atat Dept Furt Arte din Politie cat si Dept Securitate Muzee Olanda sa ceara si sa si primeasca mai multi bani de la buget, etc, deci pan ala urma acest furt provicat de acesti hoti din Romania va fi benefic pt crearea de joburi noi in cadrul acelor dept, imbunatatirea echipamentului si a orarului de lucru, cursuri de training si perfectionare pe Riviera, etc, pana la urma e chiar destul de benefic asa economic per total daca e sa stai sa te gandesti, desi desigur pe spinarea contribuabilului olandez, dar lasa ca precis se vor cere bani si de Fonduri UE pt activitati de Aparare si Protectie Generala a Artelor, si de Preventie de Criminalitate…deci vor fi afectati si contribuabilii altor state UE, insa birocratii UE vor avea de castigat…da, intr-adevar putem spune ca acesti romani au contribuit chiar la consolidarea si mai deplina a structurilor UE, plus la saracirea contribuabililor UE mai larg generali, insa totodata au facut si Reclama la Arte si vor fi imbunatatit cel putin temporar si stilul de viata si mediul de lucru al unor Politisti experti pe Arte, si diversi Oameni de Paza ai unor diverse Muzee Olandeze ! Ha ! Ha ! Stiam eu ca NU degeaba am eu asa o suspiciune de mai multa vreme fata de acesti olandezi ! Ca mereu se pricep sa mulga UE de diverse fonduri, in avantajul lor national, la un nivel chiar mai expert decat alte tari UE, ca e desigur si asta o arta ! Desigur ca NU e si asta o conspiratie, e doar asa o chestie hazlie ! Zau, valoarea de bani mulsi sau smulsi de la diversi contribuabili, inclusiv fonduri UE, bazata pe acest incident va fi mai mare decat valoarea tablourilor respective…aoleu ! alt avantaj ! Cresc impozitele, se starnge cureaua, poate asa mai creste si valoarea Euro…vai ce se va bucura si d-na Merkel ! Plus dl Cameron, ca dansul a ZIS ca tine cu structurile UE ! Zau, vezi ce de efecte larg general POZITIVE se pot crea brodand chiar optimist pe baza acestui incident prvocat de niste criminali romani ?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: