Proiect Toscana – out-of-the path Tuscany

toscanaNu ştiam cu ce să încep. Cu o hartă? Cu celebra “the best known Tuscan postcard“, cu drumul şerpuind printre chiparoşi, de la La Foce? Sau sproape la fel de celebra Chiesina di Vitaleta in Val d’Orcia? Cu descrierea dealurilor cu valuri verzi sau maro, a chiparoşilor şi pinilor, a lanurilor de floarea soarelui sau de maci, depinde de anotimp, a viilor terasate, a pădurilor de măslini, a pietrei de Toscana, atotprezentă, a rulourilor de fân, a oraşelor su străduţe în pantă, pavate cu piatră cubică, a pieţelor vesele, a caselor cu obloane verzi şi muşcate la ferestre, a cafenelelor cu trompe l’oeil? Prea greu de ales.

(Ştiaţi că statuia lupoaicei cu Romulus şi Remus a fost făcută nu de un roman ci de un etrusc, locuitor al Toscanei?)

Încep cu o întâmplare din vacanţa abea terminată. Eram în Siena, ieşisem din catedrală şi plecasem din Piaţa Palio, nu mai aveam timp să hălăduiesc hai-hui, aşa că eram plină de draci mărunţi. M-am aşezat ofticată la o măsuţă, pe strada îngustă, să beau o cafea. Am văzut in meniu “esspresso con un po di spirito” şi-am zis da, nene, asta imi trebuie, un pic de spirit de vacanţă, un pic de zen şi de înălţare sufletească. A venit ceşcuţa, am dat-o pe gât dintr-o sorbitură. Era cafea cu ţuică, nene. Am plecat de acolo cântând şi sărind într-un picior un şotron închipuit pe dalele de piatra ale stradelei. Aşa e Toscana, te duce pe nesimţite unde vrea ea şi face ce vrea din tine.

Toscana se poate vizita cu maşina, slow, pe bicicletă, într-un Fiat 500, cu balonul, cu mocăniţa, cu trenul vintage sau chiar pe jos (“caminare fa bene“).

Se poate face o rută cinema (aici s-au filmat Under the tuscan sun, La vita e bella, Pacientul Englez, Gladiatorul, Room with a view, to name only a few). De exemplu, în Montepulciano a filmat Andrei Tarkovski Nostalghia, în 1983. “Between the tiny medieval hill towns of Petroio and Castelmuzio lies the countryside where The English Patient was filmed. This, says Mate, is “the Tuscan landscape we all know from our dreams … dotted with olive groves, steep rows of vines and ancient farmhouses tucked into the hillsides.

Se poate face ruta Elveţia de Toscana. Se poate vizita mănăstirea numită Jerusalimul Toscanei cu capelele sale, incluse sub protecţia “Monuments and Fine Arts Office of Florence”. Arezzo seamănă, pe alocuri, cu Amsterdamul, are canale. Livorno are canale ca Venezia.

Se pot face trasee pentru peisaje (de exemplu Val d’Elsa-Montalcino-Montepulciano)

Ce o să încerc eu aici e sa prezint o Toscana mai puţin cunoscută, o Toscană a poveştilor, versus Toscana turistică. Adică, ca să o spun pe-a dreaptă, fix Toscana aia în care eu n-am prea ajuns în concediul ăsta.

Adică în loc de amvonul sculptat de Pisano din catedrala din Siena, mai bine amvonul sculptat de Pisano, din biserica Saint Andrew din Pistoia. În loc de Giotto la Florenţa, mai bine Giotto la Assisi. În loc de Donatello în Florenţa, mai bine sculptura Gattamelata din Padua “The Gattamelata was the first equestrian statue to adorn a public place since ancient times and it became the model for future equestrian statues throughout much of Europe“. Donatello însă şi la Florenţa, la Museo dell’Opera del Duomo, pentru o Marie Magdalenă care mi-a mers la inimă, fiind totalmente atipica. Gates of Paradise de la Baptisteriu sunt o copie donată de un japonez, pentru că originalele lui Ghiberti şi Pisano au fost parţial distruse de inundaţiile din anul 1966 şi mutate in muzeu.

Sunt şi multe chestii care se întâmplă sezonier, de-aia e bine sa ceteşti înainte: apperitivo al Uffizzi, mozaicurile-grafitti de pe podeaua catedrala din Siena sunt descoperite publicului numai între 18 august şi 27 octombrie, marele cloister de la Santa Maria Novella din Florenţa se vizitează doar în anumite perioade, anul ăsta, pe 6 aprilie s-au deschis publicului the gates to heaven (coridoarele secrete la cupola catedralei din Siena).

Din ciclul “cel mai, cea mai”: Muzeul Diocesian din Cortona are cea mai frumoasa Bunavestire; San Francesco din Arezzo are cea mai frumoasa Marie Magdalena; Catedrala San Martino din Pisa are crucifixul lui Nicodimus dupa ce a asistat la rastignire; Chiesa Santa Clara Siena are un spin din coroana lui Isus, în Arezzo este cea mai frumoasă poştă din lume. În catedrala din Prato se află relicva Sacra Cintola (brâul Fecioarei Maria).

Data viitoare am pe lista asa:

– abaţia părăsită de la San Galgano (prezentată chiar la început în acest videoclip primit de la B.deComp). Cu stânca în care e înfiptă sabia Sfântului Galgano (un fel de rege Arthur italian, cavaler, care şi-a aruncat armura cât colo, şi-a înfipt sabia în stâncă şi a îmbrăcat roba de călugăr, după ce s-a întâlnit cu cei 12 apostoli ai lui Isus la Monte Siepi), încă de pe la 1180. Plus madona cu trei mâini din capela Lorenzzetti: cu două îşi ţine pruncul şi cu a treia ţine un baston.

– castelul Monteriggioni, un sat medieval fortificat, construit de sienezi între anii 1213 şi 1219. Dante Alighieri l-a cântat in Divina Comedie:

“As with circling round
Of turrets, Monteriggioni crowns his walls;
E’en thus the shore, encompassing the abyss,
Was turreted with giants, half their length
Uprearing, horrible, whom Jove from heaven
Yet threatens, when his muttering thunder rolls.”
Dante Alighieri, Hell, canto XXXI, lines 40-45

– apeductele istorice, apeductele de lângă Lucca, cu poveştile lor cu tot (da, recunosc, I have a thing for aqueducts)

puntea suspendată peste strâmtoarea Lima, construită în 1922, pe drumul de la Pistoia către Abetone, imediat după San Marcello Pistoiese, in Mammiano Basso

f02f5f25-ba1a-4e09-8e24-2f036004b3fa

– teatrino di Vetriano Pescaglia, cel mai mic teatru din Italia

– podul cocoşat de la Rosia. Pe el a trecut nefericita mireasă Pia de’ Tolomei trimisă în exil la Castello di Pietra, din Maremma (Remember me who am La Pia; / Siena made me, Maremma undid me)

parcul Pinocchio din Collodi, şi vila Garzoni, a scriitorului Carlo Lorenzini

– terasa Mascagni din Livorno

– parcul Daniel Spoerri, Seggiano, lângă Siena

– grădina Tarot din Capalbia (atenţie că e deschisă numai în anumite zile şi perioade)

grădina de citrice din Pescia

– abaţia Sant’Antimo, din secolul 11, unde poţi asista la o mesă gregoriană la lumina lumânărilor (“one of Tuscany’s most dramatic sights”)

– Castelfranco di Sopra, cel mai frumos borghi din Italia

– locuri de demuuult: moara de apă de la Loro Ciuffenna (de la 1100), Palazzo dei Priori din Volterra, prima primarie din Toscana (1200), librăria Belforte din Livorno (veche de 200 de ani)

– pădurea de castani bătrâni din Camaldoli, parcul naţional Casentini

– podul din Carrara şi Museo De Fanta Scritti – Marble Quarry. grădina cu sculptui de marmură . “the surroundings of the quarry feature an alluring cave and a complete quarryman’s cabin through which visitors can explore”

funicularul din Montecatini Alto

– Vie Cave, morminte etrusce între Sovana, Sorano şi Pitigliano

– podul din nordul oraşului Lucca, de la 1064, Ponte della Maddalena, numit şi podul Diavolului sau “land of princess and poets” . The name Ponte Maddalena comes from a life size image of Maddalena, a painting from the Della Robbia school, which was in an oratory at the foot of the bridge. You can now see it in the Church of S. Jacopo in Borgo a Mozzano. The bridge’s more popular name, Devil’s Bridge, comes from the legend from the time of Saint Julian, the protector of travellers. The devil was asked for help to construct the bridge and in return he was offered the soul of whoever crossed the bridge first. Saint Julian arranged for a dog to cross the bridge for the first time (sursa)

– podul cu lanţuri (Ponte delle Catene) din Lucca

Castiglion Fiorentino

Monte Oliveto Maggiore (lângă Asciano): mănăstirea din secolul 14 cu fresce de Luca Signorelli, farmacia Sodoma cu ierburi medicinale culese de călugări şi terracottele lui Della Robbias. Se spune că aici este cel mai încărcat pozitiv aer din Toscana.

–  Bolgheri – Sassicaia, ruta vinului, alta decât celebra “La Chiantigiana”

– oraşul Populonia şi plaja “La Buca della Fate” (= the Fairy Hole)

– Volterra, muzeul etrusc, unde Ombre della Sera seamănă cu sculpturile lui Brâncuşi

– oraşul Prato şi ruinele etrusce ale vechiului Camars, oraşul natal al legendarului Rege Lars Porsenna

– Pieza, perla Renaşterii. “When local boy Enea Silvio Piccolomini was elevated from cardinal to Pope Pius II in 1458, he decided to play God with his hometown of Corsignano and rebuild the village based on High Renaissance ideals. The man he hired for the job was Bernardo Rossellino, a protégé of Florentine architect Leon Battista Alberti. Rossellino leveled the old center of town and built in its place Piazza Pio II, a three-dimensional realization of the “Ideal City” paintings by such artists as Raphael and Piero della Francesca” (sursa si pentru alte atracţii)

pienza-5

– fortăreaţa longobardă de la Valdichiana

– a day to Perugia for chocolate with a bit of time in Deruta for ceramics (sursa). Oraşul ceramicii Montelupo.

– Pistoia, “oraşul îngrijorărilor” (de la Gabriele D’Annunzio “Le città del silenzio”), oraşul hoţului Vanni Fucci, ce care a ajuns în Iad după ce a furat odoarele bisericii S.Jacopo şi oraşul străzii “Iartă-mă”

– vila  Medicea di Cafaggiolo din Barberino di Mugello, una dintre cele mai frumoase din Toscana. Lacul de lângă, Bilancino este cel mai mare  lac artificial din Europa.

– parcul de sculpturi Selva di Sogno, de Deva Manfredo din Chiusdino

Crete Senesi, peisaj lunar în Chianti

– fortăreaţa din Radicofani (Messere Ghino di Tacco era o meglio fu il Robin Hood italiano – a răpit un abate şi l-a făcut până şi pe papă să-l ierte)

– la Montepulciano, vis-a-vis de biserica Sant’Agostino, turnul cu ceas Pulcinella (a medieval tower house, is topped by the town clock and the hunched figure of Pulcinella (Punch of Punch and Judy fame)

băi termale (cele mai frumoase sunt Montecatini Terme, Bagno Vignoni şi la Saturnia, cu cascadele Le Cascate del Mulino şi Le Cascate del Gorello) plus Pitigliano, unul dintre cele mai interesante orăşele

coasta etruscă, la mare, Maremma: Quercianella, Castiglioncello, Spiagge Bianche, Torre del Lago, farul de la Castiglion della Pescaia . Eventual insulele Elba, Giglio, Insula Lampedusa cu a sa “beach of rabbits”. Comoara lui Montecristo se află încă, spun legendele, pe Insula Montecristo (insula granitului roz), care se vizitează azi numai cu permisiunea Forrest Wardens at Follonica (doar 1000 de norocoşi anual)

– Staţiunea Viareggio, de la mare, este toată un orăsel art-deco. Aici există încă o lege care spune că pe băncile publice au voie să stea oricăt de multe persoane însă e strict interzis ca cineva să pună piciorul pe bancă. Villa Paolina Bonaparte, numită şi “refugiul lui Venus”, este ultimul loc în care a locuit sora lui Napoleon. Legenda spune că exact în acel loc a fost adus la ţărm trupul poetului Percy Bysshe Shelley. Paolina era îndrăgostită de Puccini.

– oraşul Massa Maritima, şi penisul cenzurat

– la munţii Alpii Apuani, de exemplu Pratomagno

ascensorul de cristal din Colle val d’Elsa, care urcă la bastionul Colle Bassa

ceasul planetar al lui Lorenzo de Volpaia, din Volpaia, Greve in Chianti

parcul din localitatea Villa Reale, Marlia, Lucca. A late baroque garden designed by Morel for Napoleon’s sister (Elisa Baciocchi Bonaparte) and restored in the early twentieth century. There is stately rectangular pool enclosed by hedges, more French than Italian in spirit. And a green amphitheatre, where Paganine used to perform for Baciocchi, a Grotto of Pan, a nymphaeum and a park.

 

parcul de sculpturi din Pievasciata de lângă Pitigliano, similar cu cel de la muyeul Kroller Muller din Ede Olanda. De exemplu ardeii.

 

– marmura de la Carrarra, cu locul de unde se spune că a luat Michelangelo blocul pentru David (Carrara Marble Quarries)

– în Cortona, la începutul lunii septemrie, e cel mai vechi târg anticariat din lume.

Muzeele case-memoriale, într-un articol care va urma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s