Skip to content

Proiect Toscana – curiozităţi

20 September 2013
tags:

Pentru cine a rezolvat deja traseele Toscana etruscă şi Toscana romană, Toscana medievală, Toscana Renascentistă, Toscana vilelor şi grădinilor, Toscana peisajelor cu chiparoşi, măslini si viţă de vie, poate încerca Toscana curiozităţilor.

Curiozităţi oarecum morbide

– degetul arătător al lui Galileo Galilei, conservat la muzeul care-i poartă numele din Florenţa (fost Muzeu al Istoriei Ştiinţei)

P1370477-498x500

– colecţia de figurine de ceară anatomice din Muzeul Specola, tot din Florenţa.

Curiozităţi arhitectonice

– uşiţele de vin

usite de vin

Io am văzut abea acasă, sortând pozele. Într-una din pozele făcute de mine la Badia di Coltibuono, am observat uşiţa de vin. Aia de jos. Sunt multe in Toscana. Erau folosite pentru vânzarea directă sau distribuţia vinului, pe stradă, de către familiile nobiliare. În acelaşi timp, erau folosite şi pentru o caritate discretă, acolo fiind lasate pentru săracii străzii câte un pahar cu vin şi o felie de pâine.

plăcuţele de inundaţie din Florenţa. E un loc, lângă Santa Crooce, unde sunt plasate trei plăcuţe care arată nivelul la care a urcat apa în cele trei mari inundaţii ale secolului. Ultima mare inundaţie a fost în 1966.

Fi-varie-4-nov-11-040

Curiozităţi urbane

culcuşurile pentru pisicuţele străzii

automatele de bebeluşi, de fapt nişte ferestre dincolo de care se află incubatoare, unde mamele care nu-şi doresc copilul îl pot “arunca“, în deplină siguranţă, după ce îl nasc. Metoda a fost inventată în secolul al 14-lea în Italia, Padova: uşiţele rotative plasate în uţile bisericilor “Wheel degli Esposti“. Exemplu: foundling wheel la “Ospedale degli Innocenti” în Florenţa.

Curiozităţi antice

– Statuile druide Stele Lunigianesi (între care şi o antică “smiley face“) din Muzeul Castello del Piagnaro din Lunigiana

– mărturiile ex-voto aka mulţumire adusă lui Isus sau Fecioarei Maria pentru vindecarea unei boli sau evitarea unui accident (Santuario della Madonna di Montenero Livorno cu galeria sa de peste 600 de ex-voto, Santuario di Santa Maria a Romituzzo Poggibonsi unde există un număr de peste 5000 de mărturi ale miracolelor săvârşite, Santuario della Madonna delle Grazie Capoliveri pe Elba, unde majoritatea ofrandelor au ca subiect miracole care includ marea).

– urmele “copelle” (Cup Marks  din neolitic) din Carrara

sasso di Dante, piatra pe care s-ar fi odihnit poetul in Florenţa

Curiozităţi artistice moderne: graffiti. Moderne, ei aş.

Există din secolul 16: iata faţada vilei Biancăi Capello, iata o faţa sculptată în piatră pe colţul Palazzo Vecchio (se spune că l-ar fi făcut chiar Michelangelo).

De la alambicatele mozaicuri de marmură de pe podelele catedralei din Siena până la grafitti-urile zilelor noastre din Prato, ale artistului Blu sau la semnele de circulaţie personalizate de Clet Abraham în Florenţa (sau omuleţii săi din lac).

clet-in-studio

Muralul Tuttomondo, pictat de Keith Haring înainte de a muri, în 1989, pentru Piergiorgio Castellani, în Pisa, pe faţada Bisericii Sant’Antonio Abate, lângă gară. În loc de turnul ăla de stă să pice, io zic că ar fi meritat să caut peretele ăsta:

keith_chiesa_san_antonio

PS

The hidden abandoned asylum.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: