Skip to content

Proiect Toscana – Florenţa

27 September 2013
tags:

Recunosc că am făcut o întreagă şi minuţioasă muncă de cercetare apropo de plecatul în Toscana, însă am omis ceva esenţial. Planificarea riguroasă a traseelor, pe zile şi chiar pe ore (de exemplu asa) şi luând în considerare contextul asumat de la plecare: eram cu un bebe de un an şi o lună (apropo, sfat: luaţi cu voi de acasă scaunul de maşină personal, asta bineînţeles dacă intenţionaţi să închiriaţi maşină acolo. Scaunele de copii pe care vi le oferă firmele de închiriat maşini sunt naşpa).

Aşadar, Florenţa (o harta mai mare aici)

DSCN0172

Oraşul magnificilor Medici.

Prima mea ieşire în străinătate a fost (şi) la Florenţa. Prin 2006? De atunci îmi amintesc că vizitam Palatul Signoriei şi am văzut uşa din camera verde a Eleonorei de Medici, uşă despre care ghidul-carte pe care îl purtam după mine mă informa că duce printr-un coridor secret până eheeeei, la Palatul Pitti. Am întrebat imediat supraveghetorul de sală dacă mă lasă să ies pe uşa aia şi el, luminându-se la faţă, mi-a spus întraga poveste a coridorului Vasari, cu părere de rău că se vizitează numai cu rezervare prealabilă. Coridorul Vasari uneşte Palazzo Vecchio cu Palatul Pitti, accesul se face însă prin uşa dintre camerele 25 şi 34 din Galeriile Ufizzi, trece pe deasupra prăvăliilor de pe Ponte Vecchio, are o fereastra privata spre biserica Santa Felicita, ocoleşte Turnul Manelli pentru ca proprietarul acestuia nu a fost de acord sa-l cedeze Medicilor, ferestrele spre râul Arno au fost construite la dorinţa ducelui Mussolini, a salvat Ponte Vecchio in al doilea război mondial (toate celelalte poduri fiind bombardate) pentru că îi căzuse lui Hitler cu tronc, la vremea lui a fost un coridor secret, se poate vizita (cu destule eforturi de organizare) pe un traseu numit Traseul Principelui. Uite, o poveste cu care as asocia vizita pe coridorul Vasari, că tot făceam apologia “turismului conştient”: unul dintre tablourile rare expuse in coridor (foarte multe autoportrete ale marilor pictori ai lumii sunt aici) este autoportretul artistei Maria Luisa Caterina Cecilia Hadfield Cosway, născută în 1760, femeia pentru care Thomas Jefferson, viitor preşedinte al Americii, atunci ambasador al Americii în Paris, a scris o scrisoare de dragoste de peste 4000 de cuvinte “Head over Heart“. Cei doi au avut o poveste scurtă de dragoste, platonică se pare (când s-au întâlnit, el era văduv şi avea 43 de ani iar ea era măritată cu un play-boy şi avea 26 de ani) însă au corespondat (la initiativa ei) toată viaţa, până la moartea lui din 1826. Povestea asta am cetit-o pe cel mai bun blog de expat din Italia “A girl in Florence”. Altă poveste, de data asta tristă, este despre atentatul cu maşină capcană din mai 1993, care a distrus câteva din picturile din Vasari. În atentat a fost distrus parţial Torre Delle Pulci, sediul Academiei Georgofili şi a fost omorâtă întreaga familie a custodelui academiei, inclusiv cele două fetiţe de 9 luni şi 8 ani.

Tot din excursia aceea îmi amintesc coada de japonezi şi chinezi pe 5 rânduri, de la David, şi cum am facut stânga împrejur ca să colindăm pe stradelele înguste. Ştiaţi că în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a-l proteja pe David (ţi celelalte statui din Galeria Dell’Academia), acestea au fost închise în ziduri de beton?

Cam aşa arată Florenţa mea 2013:

This slideshow requires JavaScript.

Florenţa mai puţin obişnuită, şi pe care mă bucur că am vazut-o în escapada asta de o jumătate de zi, este cea de pe traseul cu Biserica Miniato şi cimitirul ei luminos, apoi Via di Belvedere, Piazzeta Michelangelo, de unde se vede panorama oraşului, în toată splendoarea sa. O alternativă de belvedere ar fi terasa din faţa Muzeului de porţelan, care are aceeasi vedere superba, dar este un loc mai intim si mai linistit. Există şi Rampe, scările largi care urcă dealul de la poarta San Niccolò. Oltrarno (cealalte parte a râului Arno) e mult mai liniştit decât partea cu centrul turistic. In Oltrarno se afla Biserica di Santo Spirito, unde se poate vedea unicul Crist sculptat din lemn al lui Michelangelo.

În apropiere sunt faimoasele Grădina Irişilor (Viale dei Colli) şi Grădina Trandafirilor (viale Giuseppe Poggi), care se vizitează în lunile mai, iunie şi iulie. În Gradina Trandafirilor sunt vestitele sculpturi ale lui Folon. Outside the town e Fiesole, orăşelul etrusc de pe dealuri. Tot outside the town e satul Arcetri, pe dealuri, cu vile de culoarea şoranului şi a terracotei, o biserică San Leonardo, un observator astronomic şi vila Giuvaerul (Il Gioiello), în care a locuit Galileo Galilei. Apropo de Galilei, la Biblioteca Biomedica, situată în complexul spitalului Careggi, poţi să vezi cărţi atât de rare ale astronomului, că una din ele s-a vândut cu jumătate de milion de euro.

Pe via Borgo Ognissanti la numarul 12 există un balcon montat… invers. Clădirea datează din secolul 16 şi se pare că a fost construit aşa ca răzbunare faţa de Ducele Alessandro De’ Medici. Se spune că pe vremea aia exista o lege care interzicea balcoanele clasice în Forenţa însă constructorul a făcut planurile în care a inclus un balcon. A prezentat planurile ducelui iar acesta a scris “yes on the contrary“. Aşa că meşterul a construit balconul invers.

În Piazza della Signoria, chiar în faţa fântânii lui Neptun, se află marcat pe caldarâm cu o placă comemorativă, locul în care trupul călugărului Girolamo Savonarola, condamnat de papa Borgia pentru erezie,  a fost ars pe rug. Înainte cu câţiva ani, acesta arsese tot acolo, pe rugul „Vanității”, instrumente ale „păcatului”: oglinzi, produse cosmetice, haine elegante, instrumente muzicale, obiecte de artă, cărți considerate imorale și textele în manuscris ale cântecelor laice. Savonarola îl făcuse până şi pe Boticelli să-şi arunce pe foc tablourile cu nuduri.

În piaţa domului, pe piatra cubică din faţa, este marcat cu marmură un cerc auriu. Este locul unde se spune că a aterizat sfera de pe cupolă când a fost lovită de un fulger, în 1600.

De vazut musai în Florenţa: Brancacci Chapel, apoi Bargello, apoi vila albastră Bardini, apoi frescele din Chiostro dello Scalzo. Vila Medicea, Cerreto Guidi, faimoasă datorită legendei morţii miserioase a Isabellei dei Medici, ucisă din gelozie de soţul ei, Paolo Giordano I Orsini, duce de Bracciano. Se spune că de atunci încoace, fantoma tristei Isabella bântuie prin zonă.

Poţi să vizitezi Casa lui Dante, pe via Santa Marguerita, aproape de biserica unde Dante a zarit-o prima dată în viaţa lui pe Beatrice.

Poţi să alegi Palatul Strozzi, cu intrare gratuită joia intre 6 si 10.

Poţi să dai o fugă la biserica Santa Maria de’ Ricci, pe Via del Corso, cu orga sa spectaculoasă şi legenda aşişderea. Serile, la orele 9, poţi chiar să asişti la concerte.

Să mergi până la Vila La Pietra, cu o grădină minunată.

Poţi vâna opere de artă unice, in bisericile florentine.

Să intri în cea mai frumoasă farmacie din lume, care vinde pomezi inventate încă de pe vremea Caterinei de Medici. Poţi să cauţi un parfum special. Poţi să vezi cum se face mozaicul florentin, pe Via del Macci. Poţi să mergi în Piazza Santo Spirito, care are pe latura de sud-est celebra felliniana “Cafè Cabiria” (sursa).

Mie una mi-ar plăcea să mă plimb şi prin pieţe. Cea mai desfătătoare şi pe gustul meu zi de vacanţă a fost anul trecut, in Delft, când ne-am hotătât subit să nu ne mai întoarcem in Amsterdam şi am lenevit printr-un oraş vesel şi tihnit o zi întreagă, inclusiv în piaţă, unde am mâncat heringi cruzi la botul calului.

PS

O galerie faină de imagini cu poveşti.

PPS

Pentru cine vrea sa facă shopping in Florenţa. Io nu ma dau în vânt după cumpărături, însă îmi place blogul australiencei Lisa care trăieşte acum in Florenţa.

PPPS

Dacă vă vine să faceţi pipi în timpul plimbării, există cineva care a făcut inventarul toaletelor publice din Florenţa.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. 30 September 2013 14:58

    O, da! Fără loc de pipi nici răbdarea să citești un text atât de prețios și darnic în repere n-ai avea! 😆

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: