Skip to content

Proiect Toscana – oraşele

4 October 2013
tags:

tuscany-map

Pisa

Oraşul în care s-a născut fiul lui Vicenzo Galilei, numitul Galileo. Uite, tur pe urmele astronomului.

Pisanilor le place să creadă că sunt urmaşii unui oraş grecesc, fondat de coloniştii din Elis. Istoricii sunt însă sceptici cu scenariul ăsta şi menţionează o colonie romană.

Dante a scris în Pisa lucrarea sa Monarchia.

Aici s-a născut la 1170, a creat şi a murit excelentul matematician Leonardo Fibonacci , considerat de unii ca fiind “the most talented western mathematician of the Middle Ages”. El a introdus lumii numerele arabe, a scris fracţiile invers \scriptstyle\frac13\,2, are o perioada matematică şi un şir care-i poartă numele (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, …) şi a descoperit o chestie foarte mişto, care se numeşte “the golden ratio“.

Fără turn înclinat, Pisa poate să arate şi aşa! M-ar tenta totuşi să mă urc în turnul înclinat, însă noaptea!

Am spus deja de Muralul Tuttomondo, pictat de Keith Haring, pe faţada Bisericii Sant’Antonio Abate, lângă gara Vittorio Emanuele II.

Am zis deja şi de Museum of the Ancient Ships of Pisa, descoperite recent. 10 nave romane din secolul 1 B.C. au apărut la lumină în timpul lucrărilor de extindere a staţiei de tren San Rossore, în anul 1998.

O vizită la Palazzo Blu, un muzeu de artă contemporană, care a avut expoziţii Chagall, Mirò, Picasso, Kandinski, Andy Warhol.

O plimbare în pădurea de bambus. Şi în Florenţa am vazut bambuşi prin grădini.

DSCN1533

Muzeul Naţional Saint Matteo are opere de artă de Andrea Pisano, Masaccio, Donatello şi Beato Angelico.

La muzeul Catedralei se găseşte griffonul egiptean de secol 11 “the most famous as well as the most beautiful and monumental example of zoomorphic bronzes in Islamic art”. O copie a acestuia se află pe acoperişul catedralei.

O scurtă trecere pe Borgo Stretto, un arc de piatră pe sub care treci şi o piaţa colorată alături.

De neratat Fortăreaţa Nuova şi Grădina Scotto.

Graffiti-ul lui Vasari de pe faţada palatului della Carovana (Palazzo dei Cavalieri), palat constuit pe ruinele demolatului Palat al Poporului, simbolul pierdutei independenţe a Republicii de la Pisa.

Tot in Piazza dei Cavalieri este Palatul Orologiului, vestitul Tower of Famine a lui Dante şi Shelley. Aici, contele Ugolino della Gherardesca, suspectat că ar fi trădat Pisa în lupta sa cu Genova, a fost închis împreună cu fii şi nepoţii săi şi lăsat să moară de foame împreună cu ei.

O scurtă plimbare pe zidurile Pisei (toate oraşele Toscanei au ziduri).

Cimitirul Camposanto poate fi, de asemenea, o alternativă. The Monumental Cemetery was constructed in 1278 with sacred earth brought back from Golgotha during the Crusades. Fully decorated with frescoes, it was the elegant burial place of the Pisan upper class until 1779. Aici se găseşte lucrarea pictorului Piero di Puccio “The theological cosmography“, o reprezentare grafică a planetelor, stelelor, îngerilor, arhanghelilor, heruvimilor şi serafimilor. În centru e sărmanul Pământ, cele trei zone sunt Asia, Europa şi Africa iar cele 3 linii Mediterana, Marea Neagră şi Nilul. Tot aici se află şi statuia lui Fibonacci.

În grădina botanică din Pisa se află o magnolie plantată la revoluţia franceză. Se spune că grădina botanică a universităţii din Pisa e prima grădină botanică universitară din lume (1544).

Ospedale del Ceppo, o clădire cu faţada interesantă.

Şi, by the way, ştiaţi că în Pisa există al doilea turn înclinat? Este clopotniţa bisericii Chiesa di San Nicola. Scările spiralate ale acestei clopotniţe l-au inspirat pe arhitectul Bramante pentru scările spiralate din Vatican. Şi asta nu e tot. Există şi al treilea turn înclinat! În clădirea Michele degli Scalzi nimic nu este drept: nici zidurile exterioare, nici coloanele, nici ferestrele, nici absida, nici clopotniţa.

Lucca

Pe gustul meu. Aici m-aş reîntoarce şi mâine, mai ales că n-am avut mult timp de colindat, am ajuns după-amiaza târziu, după tura si plaja din oraşul art-deco Viareggio, staţiunea surorii lui Napoleon şi a poetului Gabrielle D’Annunzio. Lucca, oraşul zidurilor de apărare construite începând din anul 1500, ziduri de-a lungul cărora s-au plantat rânduri duble de copaci în timpul ducesei Maria Luisa.

DSCN0257

Intri pe oricare multele porţi de acces în interiorul cetăţii.  Ieşi repede din strada principală, să eviţi înghesuiala, şi ajungi la Turnul Guinigi, care are stejari crescuţi în vârf.

În catedrala oraşului, patronată de Sfântul Martin, se găsesc lucrările celui mai mare artist al locului, Matteo Civitali, care a lucrat ca bărbier până a împlinit 30 de ani şi apoi s-a decis că mai bine se apucă de sculptură. Toate lucrările lui se află în Lucca şi numai în Lucca. Cea mai faimoasă lucrare, un tabernaclu de marmură octogonal, Tempietto (1484), conţine cea mai preţioasă relicvă a oraşului, un crucifix de cedru pe care s-ar afla adevărata figură a lui Isus, pentru că a fost sculptată de un contemporan al său, Nicodemus.

De văzut neapărat mozaicul de pe faţada Bisericii San Frediano.

DSCN0271

De evadat într-un tur al zidurilor oraşului, departe de hoardele de turişti. Aici se plimbă localnicii: biciclişi, mame cu cărucioare, bătrâni eleganţi. De sus, pe ziduri, se vede cea mai frumoasă grădină a unei case particulare, Palazzo Pfanner, cu statuile şi fântânile sale arteziene discrete.

Lucca Pfanner pfanner lucca statui

Biserica Sfântul Mihai, din fostul for roman, construită de pe la anul de graţie 1070. Se spune că dogele Pisei, Giovanni dell’Agnello, pe la 1365, a pus să fie dărâmat ultimul nivel al clopotniţei acestei biserici, fie pentru că era mai înaltă decât turnul dell’Augusta din care se transmiteau semnale pisanilor, peste muntele San Giuliano, fie pentru că sunetul clopotului ajungea până la Pisa.

Piazza Anfiteatro cu frumoasa ei formă eliptică.

Lucca este oraşul lui Giacomo Puccini, aici se vizitează casa memorială şi statuie sa cu ţigara. Un alt muzician al oraşului este Luigi Boccherini (sursa).

În afara oraşului, de neratat Bagni di Lucca, considerat unul din cele mai frumoase locuri din Italia. Aici există primul cazino construit în Europa, în care se spune că s-a inventat jocul de ruletă. Tot aici sunt nu mai puţin spectaculoasele poduri: Ponte delle Catene şi podul Diavolului (legenda spune că diavolul s-a oferit să-l ajute pe un crescător de porci să construiască un pod trainic peste învolburatul râu Sercchio în schimbul sufletului celui care va trece primul podul. Porcarul a refuzat şi, dezgustat, diavolul a plecat for ever de acolo). Poetul Giovanni Pascoli  a numit valea râului “the Valley of the Beautiful and the Good”.

În Borgo a Mozzano există o piaţă şi un festival dedicate azaleelor.

În Vetriano di Pescaglia se află cel mai mic teatru din Italia, de numai 71 metri pătraţi.

San Gimignano

san gimignano fierarie

Oraş fondat de etrusci, pe râul Elsa. Oraşul celor 72 de turnuri, din care au rămas până în zilele noastre doar 13.  În Torre Grossa se poate urca, contra cost. Merită, vederea de acolo e grozavă.

1149551_597134503642639_1078215507_o

În Via Berignano 23 există “San Gimignano 1300”, un muzeu în care doi artişti originari din Capri au reconstruit în ceramică, pe o scară de 1:100, oraşul din anul 1300.

Pentru bătrâneii locali ai San Gimignano-ului, ăia care stăteau după masa pe scăunele în Piaţa Domului şi bârfeau copios turiştii, cea mai importasntă atracţie în Muzeul lor Civic este sala Dante, aka sala în care poetul, ca ambasador al Florenţei, a pledat pentru alăturarea comunei lor la Liga Guelphă.

DSCN0572

Un muzeu al vinului poate fi interesant pentru pasionaţii de oenologie.

Şi-n sfârşit, de neratat, cea mai bună gelata din lume, în Piaţa Cisternei, la Dondoli. Io am mâncat de levănţică, bineînţeles. Descoperită de Miru, tot bineînteles.

DSCN0444

Siena

Siena, oraş fondat de fii lui Remus, Senius şi Asicius, este împărţită în 3 mari felii (ca nişte petale de flori): Terzo di Citta, Terzzo di San Martino şi Terzo di Camolia, zone unite numai în centrul (florii), de genul că nu poţi să treci dintr-una în ala decât coborând în centru şi urcând pe “petala” dorită.

După “un cafe con un po di spirito” poţi să hoinăreşti aşa, pur şi simplu hai hui.

Anul acesta s-au deschis publicului larg în Catedrala din Siena, după ani de restaurare, scările spiralate şi pasajele secrete care duc la cupola “midnight-blue”. Traseul se numeşte “The gates to Heaven“. Anul ăsta se vizitează (cu rezervare prealabilă) până la 23 octombrie. Catedrala din Siena are oricum cele mai spectaculoase mozaicuri de marmura pe podea, care se pot vedea doar între august şi octombrie, în restul timpului fiind acoperite. Tot în catedrală, de văzut neapărat frescele lui Pintoricchiodin Biblioteca Piccolomini.

Numele Torre di Mangia, turnul pe care Henry James l-a numit “declaraţia de independenţă a Sienei” vine de la primul clopotar al catedralei, un tip gras pe nume Mangiagudagni, Mangia pe scurt.

DSCN0550

Eleganta Loggia della Mercanzia despre care se spune că e localizată pe locul unde exista cel mai vechi club al aristocraţiei din Europa.

Palazzo Salimbeni, unde a fost fondată în secolul 15 una din cele mai vechi bănci din Europa, Monte dei Paschi di Siena. În octombrie se poate vizita.

În sediul primăriei, fresca alegoriei Guvernării Binelui şi a Răului, pictată de Ambrogio Lorenzetti. Binele vine de la Dumnezeu şi este servit de Faith, Hope, Charity, Magnanimity, Temperance, Justice, Wisdom, Peace, Fortitude, Prudence şi Concord. Răul vine de la Diavol şi este servit de Avarice, Pride, Vainglory, War, Treason, Fury, Discord, Fraud şi Cruelty.

În biserica Santa Maria di Provenzano (Terzo di Camollia) se află figurina de teracotă a Fecioarei Maria, lăsată de Sfânta Caterina. Sfânta Caterina, cea mai iubită fiică a contradei Gâştei, ultima dintre cei 25 de copii ai unei familii de vopsitori de lână, cea care şi-a transformat camera în chilie, folosind o piatră drept pernă, este cea care l-a convins pe papa Gregory XI să-şi mute sediul papalităţii de la Avignon înapoi la Roma.

DSCN0509

În Siena, cel mai interesant tur este turul fântânilor publice, de care e plin oraşul. În oraş există chiar un muzeu al apei. Cea mai frumoasă fântână este chiar Gaia, din Piaţa del Campo, sculptată de Jacopo della Quercia.

DSCN0554

Pentru cel ce priveşte cu atenţie, fiecare fântână are asociat un animal-simbol.

siena toro

Aceste simboluri sunt, de fapt, simbolurile celor 17 contrade sieneze (un fel de bresle între care era feliat oraşul medieval, şi ale căror reguli s-au conservat până în zilele noastre).

mappa.territori.contrade.siena

Contradele sunt reprezentate de animale: acvila, omida, melc, bufniţa mică, dragon, girafa, arici crestat, lupoaica, scoică, gâsca, panteră, broască ţestoasă, delfinl, elefant, rinocer şi, preferata mea, unicorn. Iniţial au fost 59 de contrade, multe din ele desfiinţându-se (cocoşul, leul, ursul, broasca, vipera). Acvila este asociată notarilor, melcul este al fabricanţilor de teracotă, bufniţa e a cizmarilor, unicornul al aurarilor, scoica e a olarilor, delfinul e al tâmplarilor. Patru din cele 17 contrade sunt innobilate, omida de exemplu.

Astăzi, întrecerea dintre contrade se materializează în celebra cursă de cai anuală Il Palio, din piaţa del Campo, cursă ţinută în onoarea Sfintei Maria di Provenzano.

siena sarpe

Contrada gâştei are cele mai multe victorii din 1900 încoace, elefantul cele mai puţine. În 2012 şi 16 august 2013 a cîştigat delfinul.

TOSCANA THE END (at least by now)

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: