Skip to content

Portocalia (mostly history)

7 February 2015

* toate fotografiile îmi aparţin

Autori din antichitate amintesc o legendă potrivit căreia oraşul Lisabona a fost fondat de eroul mitic Odiseu, în fuga sa din Troia (oraşul Ulyssippo).

Lady Olissipona, cum i-am spus eu imediat, “a lady of great curves and seven hills“.

Triburile locale, de origine celtă, au dezvoltat cele mai multe schimburi comerciale cu fenicienii. Aceştia din urmă numiră aşezarea Alis Ubbo (“Pleasant Haven” sau “Safe Harbor”).

istorie 1 fenicieni

(fotografie făcută la Lisbon Story Center, din Piaţa Comerţului adică Praça do Comércio aka Terreiro do Paço.

Piata Comert

Muzeul Story Center este modern, interactiv şi drăguţ, cu multă informaţie despre istoria oraşului şi multe exponate interesant dispuse. Există copia corabiei cu care a descoperit Vasco da Gama India şi macheta maşinăriei zburătoare a preotului Gusmao, e refăcut interiorul unui depozit de mirodenii (unde miroase bestial) de la ferestrele căruia se “văd” străzile oraşului, există o sală interactivă în care se proiectează un film despre cutremurul din 1755 şi-n care se zguduie scaunele cu tine sau îţi miroase a praf încins . Biletul de intrare include şi o urcare cu liftul sus pe Arcul Augusta).

muzeu 9  arc augusta 1

La Muzeul Azulejos din Lisabona, poziţionat pe marginea fluviului Tagus (Tejo, Tajo), cam la mijlocul distanţei dintre Muzeul Caleştilor şi Parcul Naţiunilor, am cetit o însemnare care vorbeşte de Olissipo, un oraş descoperit de romanii conduşi de generalul Decimo Junio Bruto, în anul 138 BC (înaintea erei noastre, vorba comuniştilor atei). Mai târziu, numele oraşului a fost schimbat în Felicitas Julia Olissipo.

istorie 1 romani

Din anii 700 începe ocupaţia maură, cea care o să lase urme de neşters, având în vedere că a durat sute de ani. Ei i-au spus Al-Us̲h̲būna, adică Lisabona musulmană.

În 1147, cruciadele conduse de Alonso I înving. “The Portuguese revere him as a hero, both on account of his personal character and as the founder of their nation. There are mythical stories that it took 10 men to carry his sword”.

În 1256 Afonso III mută capitala ţării de la Coimbra la Lisabona.

Aşadar Olissipona, Ulishbona, al-Lixbûnâ, Lisboa. Locuită de Estrímnios sau Oestrimni (oameni din extremul vest).

Lisabona poza

Prin secolele 15 şi 16, Lisabona devine centrul mondial al comerţului din lumea întreagă, datorită Descoperirilor. O ţară mică posedând colonii vaste în Asia, America de Sud, Africa şi insulele Atlanticului.. E destul să spunem că Portugalia deţinea Brazilia! Vasco de Gama, eroul Descoperirilor, un erou chair mai mare decât Henric Navigatorul, e înmormântat la Mănăstirea Jeronimilor. Dar este amintit peste tot, fie că are o statuie într-unul dintre frumoasele parcuri lisaboneze, fie că e grafitizat în staţia de metrou Parque, fie că e portretizat în harta descoperirilor desenată pe pavajul pieţei din faţa Turnului Belem.

SAMSUNG   20141230_093823  20141230_094204  20141230_105016

De aci încolo, regii Portugaliei se preocupă mult de asigurarea eficientă a securităţii oraşului, extrem de tentant pentru tot soiul de cuceritori. Acum se construieşte Turnul Belem pe malul râului Tejo (atenţie, se pronunţă, imposibil, Bâlei. Dar o să mai facem vorbire despre pronunţia alambicată a portughezilor).

belem tower 1   belem tower 2

În 1709, preotul Bartolomeu Lourenço de Gusmão experimentează primul balon cu aer din lume. “On 8 August 1709, in Lisbon, he made a small hot-air balloon of paper with a fire burning beneath it, lifting it about 4 metres in front of king John V and the court“. Tot el descrie într-o petiţie planurile unei maşini zburătoare numită passarola, care funcţiona pe bază de suflante cu aer şi magneţi.

istorie masina zburatoare

Lisabona are în stemă doi corbi. Conform legendelor, după ce Sfântul Vicenţiu, astăzi sfântul protector al oraşului, a fost ucis, corbii i-au păzit trupul pentru a nu fi devorat de vulturi. Şi după ce a fost înmormântat, mormântul a fost păzit în continuare de corbi. Regele Afonso I al Portugaliei a deshumat rămăşiţele sfântului, în anul 1173, şi le-a adus pe o corabie la Mănăstirea São Vicente de Fora. Corbii au păzit şi de data asta sicriul.

Lisabona stema

Cât despre tema oficială a Portugaliei, ea cuprinde sfera inelară, cele 7 fortăreţe pe care le-a cucerit Afonso III în lupta pentru cucerirea Algarve, cele 5 răni ale lui Hristos de la crucificare (Cinco Chagas) şi-n acelaşi timp cei 5 regi mauri (de Sevilla, Badajoz, Elvas, Évora şi Beja), ucişi de Afonso I.

stema portugaliei cu castele

(Apropo, ea e Maria, ghida noastră care vorbea perfect româneşte. A întrebat-o cineva unde a învăţat. “La Institutul Cultural Român din Lisabona“. “Dar de ce ai ales limba română?” “Pentru că aşa am avut poftă” a zâmbit ea.)

Ce-i aia sferă inelară (armillary sphere)? aud o întrebare din off. Ei, greu de zis. E un instrument de navigaţie, ca busola sau astrolabul, foarte important pentru perioada descoperirilor portugheze. Astăzi, simbolul acestui instrument apare în foarte multe locuri şi foarte multe feluri în Lisabona, e aproape ca un trade-mark.

inelar 1  inelar 2  inelar 3  SAMSUNG

muzeu azulejos Lisabona 2015 (42)

Fapte diverse din istoria:

– Regele Manuel I (around 1500) a impus un nou stil arhitectonic, încărcat de brizbriz-uri, care acum îi poartă numele

manuelin 2   manuelin 3

– Regele Carlos I (around 1900) a fost un pasionat biolog marin dar a sfârşit asasinat de republicani

regele biolog asasinat

– în 1755, în dimineaţa zilei de 1 noiembrie, de Ziua Tuturor Sfinţilor, a avut loc în Lisabona cel mai devastator cutremur din istorie. The Great Lisbon Earthquake. Gradul 9 pe Richter, durata între 3,5 şi 6 minute, urmat de tsunami şi incendii devastatoare. Istoricul Álvaro Pereira a estimat că au murit peste 100,000 de oameni. 85% din oraş a fost distrus. Ca fapt divers, e prima oară în istorie când se consemnează oficial comportamentul animalelor înaintea unui cutremur.

The brand new Opera House, opened only six months before (under the ill-fated name Phoenix Opera), was burned to the ground. The Royal Palace, which stood just beside the Tagus river in the modern square of Terreiro do Paço, was destroyed by the earthquake and tsunami. Inside, the 70,000-volume royal library as well as hundreds of works of art, including paintings by Titian, Rubens, and Correggio, were lost. The precious royal archives disappeared together with detailed historical records of explorations by Vasco da Gama and other early navigators. The earthquake also destroyed major churches in Lisbon, namely the Cathedral of Santa Maria, the Basilicas of São Paulo, Santa Catarina, São Vicente de Fora, and the Misericordia Church. The Royal Hospital of All-Saints (the biggest public hospital at the time) was consumed by fire and hundreds of patients burned to death. The tomb of national hero Nuno Alvares Pereira was also lost. Visitors to Lisbon may still walk the ruins of the Carmo convent, which were preserved to remind Lisboners of the destruction“.

Se păstrează şi azi, în semn de aducere aminte, ruinele bisericii Carmo.

ruinele camo

Aici vine rândul celui mai fascinant personaj din istoria oraşului, Marchizul de Pombal. Mai exact Sebastião José de Carvalho e Melo, Primul Marchiz de Pombal, Primul Conte de Oeiras. A fost Secretar de Stat al Regatului de Portugalia şi Algarve (echivalentul Primului Ministru sub Rege Jose I). După cutremur, în tot haosul şi nebunia care au urmat, cu un rege fricos care scăpase de cutremur pentru că tocmai plecase cu familia în vacanţă dar care nu s-a mai întors din cauza panicii, Marchizul de Pombal a fost omul providenţial care a organizat tot oraşul pentru a restaura ordinea şi a începe reconstrucţia. A spânzurat instant 36 de nelegiuţi care se apucaseră de furat. A scos cadavrele dintre dărâmături şi le-a îngropat sau chiar le-a aruncat în râul Tagus, în ciuda protestelor reprezentanţilor bisericii. A raţionalizat apa şi hrana. A organizat îndepărtarea molozului, dărâmăturilor, gunoiului, cenuşii. A trimis firefighters să stingă incendiile. A mobilizat armata să păzească oraşul. “Bury the dead and feed the living, he is reported to have said“. A angajat rapid arhitecţi şi ingineri şi, în mai puţin de 1 an, Lisabona era curăţată de resturi şi în plin proces de reconstrucţie. Stilul manuelin în arhitectură era pierdut pe vecie. S-a născut stilul pombalin, geometric, cu străzi rectilinii şi pieţe generoase, bulevarde mari şi case securizate la cutremur şi foc.

Marchizul de Pombal a fost înlăturat din viaţa politică şi socială a Lisabonei, la 78 de ani, de regina Maria I, o femeie bisericoasă şi melancolică (chiar depresivă), care a emis primul ordin de restricţie din istorie, interzicându-i omului politic să se apropie la mai puţin de 20 de mile de ea. Marchizul Pombal s-a retras la vila sa din Oeiras, unde a trăit bine merci până la 83 de ani.

Astăzi, cel mai mare bulevard din Lisabona, Avenida da Liberdade, se termină cu o piaţă mare în care se allă statuia marchizului, înconjurat de alegoriile reformelor sale, Reformele Pombaline din economie, agricultură, educaţie şi comerţ.

marchizul pombal 1  marchizul pombal 2

– Regele Jose I, deşi nu era în Lisabona la cutremur, a dezvoltat o frică atât de mare încât s-a mutat cu curtea la Castelul Ajuda şi a locuit toată viaţa într-un cort somtuos plasat pe un deal

-Republica s-a instaurat în 1910, printr-o lovitură de stat militară a Partidului Republican Portughez. Regele Manuel II, ultimul rege al Portugaliei, împreună cu mama şi bunica sa, s-a exilat în Marea Britanie. Ca fapt divers, republica a adus şi instituţionalizarea divorţului. Curios, Partidul Socialist exista în Portugalia din 1875 dar nu avea nici un reprezentat ales în parlament.

partid socialist

– în 1932 s-a instaurat dictatura lui António de Oliveira Salazar, Estado Novo, care a ţinut până în 1968. Există voci care spun că Salazar a fost un mare gânditor şi un om modest cu bune intenţii, că-l detesta pe Hitler şi nazismul şi că a fost dedicat patriei. Alte voci susţin că în timpul regimului său dictatorial portughezii au emigrat masiv iar Portugalia a devenit una dinre cele mai sărace ţări din Europa. Legendele spun că Salazar, în timpul unei vizite la casa sa de vacanţă de pe malul oceanului, ar fi căzut de pe un scaun şi asta i-ar fi cauzat comoţia cerebrală de care a suferit în ultimii săi 2 ani de viaţă. Cică în momentele sale de luciditate era minţit de cei din jur că încă se află la conducerea ţării. Ţară care nu ştia nici ea de cine e condusă.

– în 25 aprilie 1974 are loc Revoluţia Garoafelor, care pune capăt dictaturii de tip fascist a lui Salazar şi Marcelo Caetano, urmaşul său. Două melodii transmise la radio sunt semnalul cifrat pentru ca armata să ocupe Guvernul, televiziunea şi radioul, aeroportul şi ministerele din Piaţa Comerţului.

guvern

– Regele Afonso VI, parţial paralizat şi instabil psihic, a fost încarcerat de fratele său într-o cameră din Palatul Naţional din Sintra, în care acum se află cele mai vechi plăci de faianţă azulejos din pardoseală (secolul XV).

azulejos Sintra cel mai vechi camera nebunului  azulejos Sintra cel mai vechi

PS1

Ghici pe cine au ales portughezii “Cel mai mare portughez din istorie”, a emisiunea TV Os Grandes Portugueses (unde au candidat Afonso I, Marchizul Pombal, poetul naţional Camoes, scriitorul Fernando Pessoa)? Pe Salazar. Iar pe locul 2 e un şef de partid comunist. Aşa că să nu vă miraţi când o să vă spun că portughezii de azi sunt exact, dar exact ca noi, românii majoritari.

PS2

Itinerarii istorice în Lisabona

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: