Skip to content

Scrisorică din Lisabona (2)

11 March 2015

Dragă Leo

Pentru că Lisabona e construită pe şapte coline care curg spre râul Tejo, o atracţie-emblemă sunt miradoarele. Cuvântul mi-a adus aminte de veranda basarabeană a lui Paul Goma, calidorul.

Da, e ca şi cum oraşul ar avea nişte pridvoare sus de tot, mai sus de acoperişurile caselor.

Prin alte locuri, miradoarele se numesc puncte de belvedere.

Toate sunt în mod egal frumoase, fie că au terase cu perne de întins la soare ca la Portas del Sol, fie că au bănci sub copacii bătrâni şi statuia Portugaliei ca la castelul Sao Jorge, fie că au muchii înguste de piatră sub bougainvillea înflorită ca la Santa Lucia, fie că au iarbă tihnită sub statuia lui Adamastor de la Santa Catalina, fie că au cafenele suspendate ca la Graça, fie că au la poale terase verzi de iarbă până eheeei la statuia marchizului Pombal, ca la parcul Eduardo VII.

Cel mai frumos apus de soare se vede de la Castelul Jorge.

apus pe Tejo de la Piata Comercios

Casele sunt albe cu acoperişuri roşii, strânse unele-n altele fără vreo regulă geometrică, aglomerate fermecător şi solar.

panoramio 7

În afară de miradoare, poţi să vezi oraşul în panoramic şi de la liftul Santa Justa. Dap, Lisabona are în mijlocul oraşului un lift exterior care leagă cartierul Baixa cu piaţa Largo do Carmo (biserica aia muzeu rămasă ruine de la cutremurul cel mare).

La fel de bine se vede oraşul şi de pe Arcul Augusta (biletul de intrare la Muzeul Oraşului include şi o urcare cu liftul pe arc).

Şi de la statuia lui Iisus, din orăşelul Cacilhas, vis-a-vis de Lisabona, dincolo de râul Tejo (la poalele statuii se ajunge cu feribotul de la Cais do Sodre şi apoi cu autobuzul 101. Pentru cine vrea să se urce în capul statuii, există un lift rapid de 10 euro de persoană urcatul).

Un răsărit ceţos poţă să vizionezi de pe podul 25 aprilie, în drum spre Cascais şi Estoril. Apropo, habitatul de floră şi faună al râului este unul protejat de lege. Cel mai tare e că acolo poţi să vezo colinii de păsări flamingo.

Într-adevăr, din loc în loc Lisabona aduce cu Sighişoara cea plină de felinare, dar numai dacă stai cu spatele la apa fluviului şi la explozia de lumină de la soarele care pare cumva mai aproape de oraşul lusitan decât de oricare loc din Europa. Curios, deşi e soare din plin, în Lisabona nu există umbre!

6felinar

Data viitoare îţi povestesc despre Pessoa.

PS

Pozele îmi aparţin.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: