Skip to content

Scrisorică din Lisabona (episodul 5 și ultimul)

3 September 2015

Șoferul care ne-a transportat de la Lisabona la Estoril (cetește ”Șturi”, cu accent pe ”i”) a parcat autocarul lângă Hotel Palacio al lui Ian Fleming și a început să cetească o carte groasă de Jose Rodrigues dos Santos. Ceva cu Einstein.

Pentru țuică, în Sesimbra se folosește un fruct numit fro, cules pe dealul Arrabida.

Aleister Crowley, celebru ocultist britanic *), ajutat de amicul Fernando Pessoa, și-a înscenat sinuciderea la Boca do Inferno, aproape de Cabo da Boca, cel mai vestic punct al continentului european.

Stațiile de metrou lisaboneze sunt dintre cele mai frumos decorate din lume (Olaias, Parque, Olivais, Oriente, Camo Pequeno, Campo Grande, Saldanha, Alvalade).

În parcul Gării Oriente se află fântâna vulcan, dar trebe să ai răbdare s-o cauți, tre să treci de-o gară imensă și de un mall și să cutreieri grădinile unde a fost aranjat în anul 1998 Marele Târg Internațional.

Există în Lisabona un Spital al Păpușilor (Hospital de Bonecas), în Praça da Figueira, care vinde sau repară păpuși din anul 1830. Acum e parte magazin, parte curiozitate și parte muzeu.

Poți să circuli între cartierele Baixa (cartierul de jos) și Bairro Alto / Chiado (cartierele de sus) folosind un lift luat direct din stradă. Liftul Santa Justa a fost construit în a doua jumătate a secolului 19 de arhitectul Raul Mesnier.

Îl loc de belvedere, portughezii spun mirador. Cel cu cea mai frumoasă vedere din oraș e Miradouro da Graça.

Muzee: Muzeul Ceramicii Azulejos, Muzeul Berii, Muzeul Trăsurilor, Muzeul Tramvaielor, Muzeul Macao, Muzeul Calouste Gulbenkian, Muzeul muzicii fado, Muzeul Arheologic Carmo (unde vezi cerul, acoperișul catedralei s-a dărâmat la Marele Cutremur), Muzeul Modei, Muzeul Marinei (că portughezii fură marinari destoinici, slavă domnului”) – aici, acel mai vechi exponat e o statuie a Arhanghelului Mihail care l-a insotit pe Vasco da Gama in expeditia spre India. Și cel mai sexy closet public din lume e-n piața Terreiro do Paço .

Fundația Jose Saramago este găzduită în casa cu țepușe (Casa dos Bicos).

muzeu saramago

Există și Teatrul Camões, că udoar nul a fost poetul național Luís Vaz de Camões, înmormântat la Mănăstirea Ieronimilor, lângă Vasco da Gama.

Pe fațada teatrului Eden, la etaj, cresc palmieri.

În Lisabona se găsește o stradă roz, un experiment al unui artist local. Strada se cheamă Cais do Sadre. Tot pe acolo e și o păpușă de cârpă uriașă pe fațada unei clădiri.

O zicală locală spune ”ouro sobre azul”, aur peste albastru, aluzie la plăcuțele de ceramică azulehos și înseamnă că ceva foarte bun s-a întâmplat, a apărut.

Fântâna Chafariz d’El-Rei e cea mai veche fântână din oraș, construită de mauri în 1300 și ceva.

În parcări au prioritate femeile, bătrânii și gravidele. E semn rutier.

Suveniruri de cumpărat: plăcuțe azurii azulejos, conserve de sardine, mănuși de piele de la magazinul Luvaria Ulisses.

În castelul Sao Jorge e de văzut Camera Oscura (într-o încăpere întunecată, mânuind pârghii și oglinzi, se proiectează pe o masă uriașă orașul de afară, ca-ntr-un film. Priveliștea e mai clară sau neclară funcție de ora din zi și de condițiile atmosferice. Se văd rufele puse la uscat, fluturând)

Cea mai simpatică rută de făcut în Lisabona este una pe urmele poetului Fernando Pessoa, de la cafenelele Martinho da Arcada din Piața Comerțului sau ”A Brasileira” din Chiado, până la casa-muzeu memorial în care s-a născut, din Largo de São Carlos, sau la casele în care a tot locuit, de exemplu cea care acum găzduiește muzeul din Rua Coelho da Rocha 16-18. Sau prin locurile pe care le-a bântuit ca un veritabil flâneur.

?????????????

Once again I see you – Lisbon, the Tagus, and all –

Useless passerby of you and of me,

Stranger in this place as in every other,

Accidental in life as in the soul,

Phantom wandering the halls of memory,

To the squealing of rats and the squeaking of boards,

In the doomed castle where life must be lived…

Fernando Pessoa, from “Lisbon Revisited” (1926),
ed. and tr. by Edwin Honig and Susan M. Brown

_______

*) Far from being a horrific catastrophe, the word “apocalypse” really means an unveiling, a revelation.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: