Skip to content

Anunțăm doliu național și gata

31 October 2015

Motto: #aceasta #este #țara #mea #și #neamul #meu #cel #românesc

În anul de grație 2015, în centru unei capitale europene (București), 27 30 31 32 de oameni au murit (17 încă neidentificați la 12 ore de la tragedie pentru că nu aveau actele la ei) și 150 au fost spitalizați (de la arsuri de gradul 4 până la intoxicații cu fum, monoxid de carbon și cianuri) din cauza unui incendiu izbucnit de la 4 banale artificii, într-un club care funcționa fără respectarea normativelor IGSU în vigoare. Oamenii s-au călcat literalmente în picioare ca să iasă pe singura ușă disponibilă (pentru că-n Absurdistan nu a făcut nimeni, niciodată, exerciții reale de simulare a unor situații de urgență).

PS

Ca țară, dacă nu învățăm nimic din această tragedie și nu schimbăm nimic, suntem pierduți” (un supraviețuitor)

PPS

Am fost la Club Colectiv‬. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă ușă. Chiar și așa soțul și fiul meu au putut ieși abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicați cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă ușă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetați stâlpii și tavanul localului este foarte ușor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în fața mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: ” Asta nu era prevăzut în program”. În secunda următoare și-a dat seama că nu e de glumă și a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă.

După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbințelii aerului irespirabil, am tras aer în piept și am simțit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbușit tavanul și asta ar fi putut provoca rafala de foc și fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină și am simțit aer curat. M-am uitat înapoi și am văzut o mare grămadă de oameni prăbușiți unii peste alții în ușă. Cei care ieșiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinși sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: „Luați-i mai întâi pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Mulți încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: „Tu ești? Unde ești, că nu te văd? Asta e mâna ta?” etc. Era de coșmar. Nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo

(Delia Țugui, supraviețuitoare)

3 Comments leave one →
 1. 31 October 2015 15:46

  Oribil . 😦 se intampla oriunde 😦 in toti anii 😦

 2. madelin permalink*
  1 November 2015 23:35

  Nu, habotnicilor și bigoților absurzi din România, oamenii care merg la un concert rock într-un club nu sunt sataniști. Sunt, de exemplu, doctori arhitecți.

 3. madelin permalink*
  13 December 2015 20:21

  Un articol marca DoR, la peste o lună după.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: