Poezia salvează România?

Motto:

umbrele noastre nu mai lasă urme.
unii au murit şi nu mai sînt,
alţii nu au murit şi nu mai sînt.

Mă gândesc la poeții din zilele noastre, nu la cei care-s de mult statui.

Am ajuns ieri la o lansare de carte de poezie, la singura librărie serioasă care a mai rămas deschisă în Ploiești. Poeta este botoșeneanca-bucureșteancă Svetlana Cârstean, pentru prima oară în vizită la Ploiești iar cartea se numește Gravitație. O carte-exorcizare, spune ea, la fel ca Floarea de menghină.

”Nu știu cum aș putea scrie o carte despre fericire”, a răspuns poeta la o întrebare din public.

Întrebarea mea nerostită: impresionată fiind și eu, ca noi toți, de tot ce s-a întâmplat în România de pe 30 octombrie încoace, aș vrea să știu atât: a scrie poezie e un act de rebeliune sau un act de normalitate? Eu sunt inginer, o meserie în care conformitatea este cuvântul de ordine, poate doar contabilii să fie mai ”normali”. Dar mi-amintesc cu precizie clipa în care, la ora de chimie din clasa a 9-a (aveam, iată, vârsta de azi a fiicei mele), am scris prima poezie din viață. Nu, nu părea normal deloc, părea…  eliberator. Era ca și cum dintr-o dată nu mai aveam nevoie de nimic. Nici de radicali, nici de logaritmi, nici de acid dezoxiribonucleic, nici măcar de comentarii despre Eminescu.

PS

Svetlana Cârstean este inițiatoarea proiectului ludic București21. O epopee participativă. La care a invitat 40 de poeți contemporani (”dintre cei câteva zeci de mii”), de la veterana Nora Iuga la debutanta Teo Galgoțiu, pe care i-a împărțit în 3 grupe și apoi i-a pus să scrie câte un poem de 21 de versuri despre București, pornind de la un vers primit (fără a ști de la cine provine). A rezultat un poem de 840 de versuri ”mai aproape de un „cadavre exquis” decât de un „renshi”.

– Cum iese Bucureștiul din acest poem? am întrebat-o pe Svetlana la autograf.

– Nu prea bine, cam trist! a răspuns ea.

PPS

Pentru conformitate, au prezentat Dan Gulea, profesor la Liceul Mihai Viteazul și Diana Rînciog, profesoară la facultatea de litere a Universității de Petrol și Gaze.

2 thoughts on “Poezia salvează România?

  1. În zilele noastre și să mai scrii pe blog e rebeliune. Poezia își face loc tot timpul, nu mă îndoiesc. Numai că sunt din ce în ce mai puțini oameni care se bucură sau suferă în cuvinte.

  2. poezia nu poate salva romania! nici povestile! dar o poate face micamica si o poate aseza prinsa cu o bucatica mica de scotch intr-un clasor din acela cu o fila cartonata si alta subtire, langa alte chestii cu mai multa sau mai putina atingere emotionala! restul ramane un openspace gata sa fie remodelat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s