În rai, de sâmbăta morților

Vremea e dulce și tihnită, numai bună de pescuit: soare potolit, nu orbitor, vânticel răcoros, nu pătrunzător, o apă limpede curge voios peste pietre albe, norii fug pe ceruri roz, lăcuste și fluturi pudreaza fânul, privighetori și mierle ciripesc, veverițe maronii fac provizii de nuci în pod, găini roșcate picotesc, Cosmos doarme sub ieslea lui Piciu.

Bunicul a cules trandafirii de dulceață, a strâns mierea din stupi și a făcut săpun transparent cu pelin, cimbrișor, tătăneasă și trei-frați-pătați. Se uită în jos, pe Pământ, și îi zâmbește bunicii care completează un set de integrame la care definițiile se scriu pe dos. Maica-mare și tătăițu stau la o masă rotundă cu trei picioare; tainesc cu nea Gheorghe despre vițeii cei noi, despre cum s-or face prunele anul ăsta și când o începe cu fânul. Nevasta lui Nea Gheorghe a așternut pe ștergare albe caș nou, brânză de oi veche, o mămăligă aurie, carne de la untură, zeamă de varză și gogonele, slană tăiată cu brișca și, sclipind roșu-n raze, un harbuz mare cât roata tafului fraților Brătilă. Prin livada de meri se plimbă ținându-se de mână colega mea de bancă Laura și colegul meu de clasă Stelică. Ea poartă la urechi căști aurii din care curge muzica lui Elvis Presley, el face din când în când fandări și răsuciri, ca acrobații de circ. Într-un chioșc cu glicină înflorită, sub cireş, Maia și Taia cetesc adânciți câte un ceaslov cu coperți groase, ceaiul aburește în cești de porțelan, pe masă-i și un salam de biscuiți proaspăt, semn că îi așteaptă-n vizită curând pe nenea Ticu, pe nașul Mișu de la Craiova și pe tanti Tona. Sub  un acoperiș de șindrilă, nenea Nelu trebăluiește la un motor de Dacie 1300, se oprește din când în când să tragă adânc din țigară și să privească-n jos în zare, spre apa Bâștii lopătărene, apoi spre țara germaniei, unde o fată bălaie se joacă-n curtea mare cu un cățel maro. Simonica și-a lăsat ochelarii pe un cerdac și se joacă baba-oarba cu Ștefi, o fetiță cu ochi de ciocolată și codițe legate cu funde bleu; așa s-ar juca și pe Pământ c-o nepoțica care-i zâmbește știrb. Vărul Marian aranjează în prize un magnetofon, un discoball, un pickup și niște boxe mari, urmează o petrecere cu mulți prieteni voioși. La petrecere sunt așteptați poeți care s-au înecat în mare, pictori bărboși care au murit de inaniție, femei care n-au apucat să nască și copii cu creștetele chiluge.

Vremea e bună de pescuit, bate un vânt căldicel și norii aleargă pe ceruri roz.

Later Edit: pfuaaai, ce chestie, uitam tocmai de nea Bebe, fost șofer la SNN, care sigur plantează tot felul de magnolii, zambile și trandafiri prin rai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s