Jurnal de stat în casă – ziua 48

Astăzi, despre politichie aici, la porțile orientului.

(1) Discursul prezidentului Klaus Iohannis de ieri, apropo de securism (scuzaț, secuism):

”Bună ziua, dragi români!

Jó napot kívánok, PSD! (nota mea: O după amiază frumoasă, PSD!)

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.
Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!
Vă mulţumesc”!
.
Gurile rele spun că ieșirea se datorează sondajului de opinie IMAS apărut azi, în care PNL a scăzut de la 47% la 33%.
(2) Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că se vor acorda gratuit măști (având în vedere că vor fi obligatorii după 15 mai), persoanelor vulnerabile, declarate așa în urma anchetelor sociale.
.
Măștile ar costa 20 de lei maxim dar whatever, să fie anchetă.
Via Mihai Vasile, ancheta e cam așa, conform legii:
cel care o face, după ce îți cere datele personale, îți ia rând toți aparținătorii să dai CNP, serie și număr buletin (de ce ambele și nu doar CNP-ul n-am înțeles și nici n-am să înțeleg vreodată). Apoi te întreabă ce tip de casă ai, dacă e din cărămidă arsă sau cărămidă nearsă. Apoi dacă te încadrezi într-unul din cele 80 de tipuri de venituri posibile pe care le-ar fi putut realiza (regăsim, desigur, venituri din investiții, sau sumele primite în calitate de director sau acționar la o societate). Sigur că toate veniturile astea sunt fiscalizate și apar pe adeverința eliberată de ANAF, dar când faci ancheta socială, trebuie să întrebi omul de ele, și pe lângă adeverința de la ANAF (pe care o poți obține tu, autoritate publică, dar în majoritatea zdrobitoare a cazurilor încă sunt puși pe drumuri solicitanții), le mai ceri oamenilor și adeverința pentru fiecare venit în parte (fluturașul de pensie, cel de salariu, etc). După ce treci de categoria venituri, ajungi la categoria bunuri. Unde, dacă ar face treaba asta Orban și Alexandru, ar trebui să-i întrebe pe cei care zic că sunt prea săraci să-și permită măști, sau atât de săraci că solicită 142 de lei de la stat, dacă mai dețin alte clădiri decât cea în care locuiesc, dacă dețin terenuri de peste o mie de metri pătrați, motocicletă, scutere de apă sau iahturi. Iahturi, la plural. Așa e în anchetă. Apoi vine măsuratul. 75 de itemi la categoria „terenuri, animale și păsări din gospodărie”. Să stai să-i întrebi pe oameni câte hectare au cultivate, printre altele, cu grâu, porumb, mazăre, rapiță, soia, hamei, tutun, cânepă, pepeni, căpșuni, flori sau plante ornamentale, livezi, vie cu struguri pentru masă, pentru vin de calitate sau vin de masă (trei itemi separați pentru struguri, da?). Terminăm cu culturile și trecem la animale. Cabaline, viței, tăurași, juninci, vițele, vaci. Alte vaci. Iepuri, femele pentru prăsilă (oare e suficient să declari sau trebuie să atașezi și actul doveditor?). Oi mame. Alte ovice. Scroafe pentru reproducție. Porci pentru îngrășat. Pui de carne. Găini ouătoare. Sunt puțin dezamăgit că s-au plictisit și au încheiat lista cu „Alte păsări”, când în mod clar puteau să întrebe de prepelițe, struți, păuni, gâște ouătoare și gâște pentru fois gras și așa mai departe. Și după toată treaba asta, ajungi și la capitolele 5 și 6, unde întrebi omul de sănătate sau de nevoi speciale. Iar apoi trebuie să propui, în baza acestei anchete sociale, acordarea sau neacordarea ajutorului pentru care au aplicat oamenii. Adică în cazul de față pentru acele măști care reprezintă o obligație legală.

One thought on “Jurnal de stat în casă – ziua 48

  1. Alte legi care au trecut tacit și tactic de una din Camere:
    1) 2019 – condamnații penal nu au dreptul să ocupe o funcție publică
    2) 2019 – vot electronic la distanță
    3) 2016 – alegerea primarilor în 2 tururi
    4) 2018 – reducerea numărului de parlamentari la 300

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s