Croatia love, Hvar hate

Disclaimer: dezamăgirea a fost exclusiv vina mea, eu m-am dus unde nu aveam ce căuta, și anume pe insula petrecerilor posh. Dacă aș avea 20 de ani și aș tânji după petreceri zi de zi până la 5 dimineața, titlul ar fi “Hvar, bliss”. Am aflat tardiv că plaja Hula Hula lângă care am avut hotel (Pharos Uphill) a devenit celebru după ce pe acolo s-au perindat prințul Harry și Beyonce.

Anul ăsta am ales insula Hvar, datorită unui festival al levănțicii care are loc anual, funcție de data înfloririi. S-a dovedit că alesesem datele din anul trecut, așa că nu a fost niciun festival. Dar nu e mai puțin adevărat că după 2 ore cu feribotul din Split și încă vreo oră cu mașina din portul Stari Grad în capitala Hvar, destinația mirosea sesizabil a levănțică (era începutul înfloririi), rozmarin și pin. Dar cam atât a durat povestea de dragoste. Hvar, m-am documentat prea târziu, e insula pentru “boozy, dance-on-table evenings in tightly packed bars in the elegant old town” aka sunset beach parties în cluburi de fițe gen Carpe Diem sau terase gen Hula Hula. Hvar, am aflat cu dezamăgire, este destinația favorită a două categorii: unu, găști de bărbați englezi petrecăreți până în 30 de ani (ăia care fac blackout și doar ei există pe lume) și fete tinere hippiehipster și doi, cupluri de americani între două vârste care vorbesc tare oriunde și oricând, că așa sunt ei. Am și învățat două expresii britanice cu ocazia sejurului de 7 zile din Hvar: stag do (adică petreceri de burlaci, dar de’alea pe aruncat în piscină cu berea și înghețata, dormit gol în lift sau băut aftershave în loc de curacao) și rowdy dickheads (adică ăia care veneau înapoi la hotel la 4 dimineața, băieți sau fete, mulți sau puțini dar invariabil urlând pe holuri). O recomandare din inimă: cazați-vă în orășelul Jelsa, măgărușul statuie din centru e prietenos, vibe-ul bun ca la Burano Veneția iar turiști sălbatici sunt puțini spre deloc.

Ca să termin într-o notă pozitivă: apa pe insule este turcoaz, limpede și rece (răcoroasă pe caniculă, nu ciorbă ca în Turcia sau Grecia), micile plaje sălbatice din pădurile de pini sunt balsam pe suflet, localnicii sunt incredibil de prietenoși, decenți și săritori iar mâncarea bună bună dacă îți plac peștele (biban de mare), supa de homar, șrimpii, calamarul, mangoldul, orezul negru, ardeii umpluți, scoicile, trufele, pastele și mielul.

Momentul bliss al vacanței a fost înotul de 110 metri de la șalupa rapidă la plaja Stiniva pe insula Vis.

Plaja Stiniva Insula Vis

Pentru a descoperi cele mai frumoase plaje din Hvar am cetit blogul acesta, cu informații detaliate, utile și la obiect.

Relația mea de iubire cu Croația a început cu ceva ani în urmă, când am stat cu copiii în Tisno, pe insula Murter. Atunci am descoperit tufele de levănțică și ce înseamnă cu adevărat o apă de mare limpede și liniștită și țărmuri stâncoase, cu mici grote subterane sub care poți să te strecori ca să urmărești crabi, arici de mare sau stoluri de pești argintii. Acolo, cu masca de snorkeling pe față, am avut epifania că probabil în altă viață am fost delfin, biban sau leoaică de mare, deoarece acolo, sub luciul apei, exista o lume care îmi era familiară până la straniu.

Plajele urbane (pe continent sau pe orice insulă), cum le spun eu, adică alea cu nisip, “blue flag”, șeslonguri și baruri, sunt extrem de aglomerate în lunile de vară. Plajele sălbatice (pe care le descoperi mergînd pe coastă, prin vii sau pădure de pini) nu le-aș recomanda familiilor cu copii sau celor ce doresc doar să stea cu burta la soare într-un resort (sunt accesibile doar dinspre mare sau cu mașina plus coborât-urcat o pantă sau zeci de scări, malul e stâncos iar intrarea în mare deseori alunecoasă, statul la plajă e pe pietre și stânci, apa e adâncă brusc și rece). Cea mai mișto vacanță în Croația e cînd ai o ambarcațiune (a ta, închiriată sau cu “șofer”) deoarece poți merge în golfuri secrete, pe plaje micuțe și sălbatice, pe insule părăsite sau pur și simplu oriunde pe Adriatică, departe de lumea dezlănțuită, ca să înoți și să stai la soare (the best beach is no beach at all).

Nu poți pleca în vacanță în Croația fără pantofi speciali de baie pentru pietre, mască de snorkeling (o recomand pe cea compactă nu pe cea cu tub de ținut în gură), cremă de soare cu factor SPF mare, șapcă și pălărie de soare, încălțăminte super confortabilă (pe lângă șlapi), saltea de plajă cu burete pentru a atenua pietrele, ceva goflabil pentru cei ce nu știu să înoate și tricouri albe cu uscare rapidă. O umbrelă de soare sau un paravan contra soarelui sunt aur. Până vor finaliza aderarea la UE (planificată pînă în 2024), moneda națională e “kuna” și în foarte multe locuri îți trebuie bani cash. Vestea bună e că sunt ATM-uri peste tot, vestea proastă e că te taxează la conversie.

Locuri neobișnuite de vizitat în Croația: Muzeul Relațiilor Destrămate din Zagreb, Orga Mării și Sistemul Solar din Zadar, Froggyland din Split, castelul cu zâne din Ruzica, Muzeul Nicolae Tesla din Podoštra, arena romană din Pula, “statul” libertarian Liberland, grădinile Game of Thrones din Trsteno, Muzeul Bețivilor din Zagreb, Muzeul Cipercilor din Zagreb, palatul lui Dioclețian din Split, grădina mănăstirii St. Lawrence din Sibenik, muzeul computerelor vintage Peek&Poke din Rijeka, cele mai lungi ziduri forificate din lume în satul Ston din peninsula Peljesac, muzeul Neanderthal din Krapina, Lacul Roșu și Lacul Albastru din Imotski (spre sfârșitul verii, lacul albastru dispare iar pe fundul său e un teren de fotbal), festivalul stridiilor pe 18 martie din Mali Stone bay, cel mai mic oraș din lume HUM, parcurile naționale cu sute de cascade Krka și Plitvice, grădina celor 5 arome din Losinj, Istria pentru vînătoarea de trufe.

Insula Vis fosta baza militară a președintelui comunist din anii 70 Iosef Broz Tito are pe insula vecină Bisevo peștera Blue Cave (lumina filtrată prin tava dă o incredibilă culoare turcoaz apei, păcat că e deseori inaccesibilă deoarece intrarea are doar o jumătate de metru înălțime când marea e scăzută, agențiile de șalupe te păcălesc des să iei bilet ca să te anunțe la plecare că nu se poate viziata), peștera Green Cave (celebră pentru culoarea smarald și beneficiile pentru piele, da, se poate înota acolo), Blue Lagoon (o mică plajă cu bar) și Red Rocks (peșteri de-a lungul țărmului, unde conducătorul șalupei intră cu ambarcațiunea) precum și cea mai frumoasă plajă din lume în 2016 (Stiniva), unde însă trebuie înoți peste 100 de metri de unde te lasă șalupa rapidă pînă la țărm. Înotul de la șalupa rapidă (bucuria Mirunei) până la țărmul Stinivei a fost momentul bliss al vacanței 2022.

Insula Brac, cu celebra plajă ca o limbă deschisă în mare (Zlatni Rat-nu atât de mișto de aproape, deoarece apa e super agitată, tulbure și adâncă) și cea mai bună supă de pește încercată vreodată.

Insula Dugi Otok (la care se ajunge din Zadar), mai retrasă din calea turismului nesățios, are rezervaţia naturală Telascica, farul Punta Bianca, o zonă fascinantă, plină cu plante exotice, un lac cu apă mai sărată ca marea (super sărată!), măslini vechi de 700 de ani, plaja de nisip și pini Saharun şi golful Telascica, despre care se spune că este unul dintre cele mai frumoase din Adriatică. Unii îi spun plajei Sakarun din Dugi Otok “Croatian Caribbean”.

Insula Korčula, celebră pentru vin și ulei de măsline, se zice că e cea mai frumoasă.

Insula Mljet, cu peștera lui Odiseu, cel mai vechi parc natural din Marea Adriatică, 2 lacuri cu apă sărată, un recif de corali (inedit, nu?) şi plaje lungi cică acoperite cu nisip fin (99% dintre plajele croate sunt stâncoase sau amenajate cu tone de pietre de râu). Recomandată pentru bicicliști.

Insula de pescari Cres cu păduri de stejar, golfuri retrase și bucătărie pe bază de miel.

Insula pe jumătate deșertică Pag, unde se produce sare de mare, care are un oraș roman subacvatic de explorat și festivaluri de muzică electronică (cetesc că are și un muzeu al broderiei “Page Lace” si un sat Zubovići care îți oferă ocazia să călărești armăsari de-a lungul țărmului, cu pletele în vânt). “If you’re under 30 and ready to party, this is absolutely the place to be”.

Insula Rab, denumită de romani Insula Fericirii, oază verde cu 22 de plaje, bună pentru familii cu copii și pentru nudiști.

Insula Krk, pe care ajungi pe pod, celebr[ pentru schi nautic, wakeboard sau kneeboard. “You can reach Lopar by ferry from the island of Krk, which is connected to the mainland by bridge, not far from Rijeka”

Insula Lastovo din sudul coastei Dalmate, cea mai îndepărtată și nedezvoltată insulă, pentru gurmanzii fructelor de mare (homari, stridii, sardine, scoici și alte finețuri). Aici poți locui într-un far.

Insula Losinj are colonie de delfini.

Insula Lopund de lângă Dubrovnik este car-free, e recomandată pentru plaje (a fost destinația favorită a caselor de vacanță pentru nobilii renascentiști).

PS Apart from vacation, io am fost mai demult și în capitala Zagreb, patria inventatorului cravatei, și e foarte mișto și ea.

PPS “Mulțumesc” se zice hvala.

Reminder: Insula Pag, orașul Split, insula Murter, insula Hvar, orașul Dubrovnik și plaja Zlatni Rat din Brac sunt PENTRU PETRECERI!

Via Quora, de la cineva care urăște ca și mine să fac baie în mare într-un golf plin de ambarcațiuni: Pupnatska luka Korčula island, Mokalo Pelješac (“the most beautiful beach”) si Trstenica Pelješac. Insula Lastovo. Altele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s