Burning Man, o idee de aventură în deșertul din Nevada

Nu e festival de muzică, nici adunare de hipioți, nu e hub de creație, nici loc instagramabil, nu e târg de guguluțe, nici plajă de nudiști, deși e puțin din toate. Este, pur și simplu, o adunare anuală de o săptămână, programată în jurul datei de Labor Day (1 septembrie), un oraș fictiv construit ad-hoc într-un deșert de 1000 de km pătrați de lângă Nevada (fundul unui lac secat demult), un fel de societate utopică în care nu există bani, corporații sau constrângeri.

În ultima sâmbătă se arde o efigie în formă de om, înaltă de 12 metri (de unde și numele). Duminică arde templul, pentru o experiență un pic mai spirituală.

Primul pas e să cumperi bilet. Costă între 225 (cerințe speciale), 575 average și 1500 de dolari plus 140 de dolari permis de mașină (fără taxe). Biletele se vând în sloturi succesive, începînd din ianuarie. Dacă la începuturi veneau câteva sute de oameni, anul ăsta se așteaptă participarea a 80 de mii de oameni. Biletele îți sunt trimise prin poștă și trebuie să le prezinți fizic la intrare. La intrare ți se dă harta orașului și lista de evenimente (care are 40 de pagini!). Nu prea exista internet, uneori nici semnal la telefon.

Orașul fictiv este construit în formă de două treimi de cerc și se numește Black Rock City.

Tema anului 2022 e “Walking Dreams”, în anii 2021 si 2020 evenimentul a fost anulat de pandemie dar s-a transmis online, în 2019 a fost “Metamorphoses”, în 2018 “I, Robot”, în 2017 “Radical Ritual”, în 2016 “Italian Renaissance”, în 2015 “Carnival of Mirrors”, în 2000 “The Body”, în 1997 “Mysteria” și-n primul an tematic 1995 “Înger și Demon”.

Deși pare un teritoriu al libertății depline, sunt o grămadă de reguli: No driving faster than 5 mph (mașinile de artă, care se numesc mutant vechicles). No handheld lasers allowed. Feeding large groups requires an official Nevada health permit. Art cars are required to have on-playa inspections. No firearms allowed. No pets are allowed (for their benefit).

Primul eveniment a avut loc în 1986 și la el au asistat 35 de gură-cască care au privit cum Larry Harvey și prietenul său Jerry James au ars o momâie pe o plajă în San Francisco, de solstițiul de vară. Membrii fondatori făceau parte din Societatea Cacofonică, care se pretindea din dadaiști. Evenimentul a fost denumit inițial Zone Trip No. 4  (apud Andrei Tarkovsky și Thomas Pynchon).

Fondatorii au stabilit cele 10 Principii ale proiectului (genial, dacă stai să te gândești că iau șapte sute de dolari fără TVA pe un bilet care nu include absolut nimic, nici măcar luarea gunoiului):

1. Radical inclusion – toată lumea e binevenită, indiferent de vârstă, gen, stil, clasă, rasă, orientare sexuală
2. Gifting – spiritul locului e să dăruiești ceva (material sau intangibil) fără să aștepti ceva în schimb
3. Decommodification – nu există sponsorizare, profit sau reclame
4. Radical self-reliance – va trebui să te bazezi din plin pe tine, să te descurci
5. Radical self-expression – fii tu insuți fără inhibiții sau măști, cu cât mai ciudat, cu atât mai bine
6. Communal (joint) effort – toată comunitatea lucrează împreună pentru binele tuturor
7. Civic responsibility – comunitatea trebuie să respecte regulile și să se comporte civilizat
8. Leave no trace behind (MOOP) – nu lăsa nici un gunoi în urmă
9. Personal participation – implică-te personal, nu fii doar un observator
10. Immediacy – fii prezent “în acum”

În “oraș” nu se vinde și nu se cumpără nimic, cu excepția gheții și a cafelei (în 2022 au anulat și vânzarea de cafea în Center Camp). Nu există sponsori, deci reclamele, produsele gratuite sau pitch-urile advertoriale sunt interzise. Au existat tentative de a încălca această regulă care au fost sancționate imediat: casa de șampanie de lux Krug, care a organizat o petrecere VIP în anul 2011 în scop de advertising, are intedicție pe viață de a mai participa la vreun eveniment Burning Man și a pierdut și un proces în instanță.

Nu există servicii de colectat gunoi așa că nu ai voie să lași absolut nimic în urma ta (sticle goale, coji, ambalaje, mucuri de țigări, pene, paiete, covorașe, plastice, gunoi menajer, bețe luminoase, chibrituri etc). Tot gunoiul pe care îl produci trebuie să îl iei cu tine. Inclusiv apa cu care te speli nu se aruncă așa că e bine să ai o piscină de copii gonflabilă, te speli în ea apoi lași apa să se evapore iar ce rămâne o iei înapoi cu tine.

Toaletele sunt ecologice așa că e permisă doar hârtia igienică cu un singur strat.

Ce poți vedea? Construcții sofisticate sau instalații de artă (“Small Hadron Collider” anyone?)

Events and workshops (“Einstein versus Galileo”, yeah!).

Sfaturile care apar cel mai des în postările veteranilor sunt două, unul practic și altul spiritual:

1) Bea apă! Multă!

2) Conectează-te cu ceilalți, cu cât mai diferiți, cu atât mai bine!

Pămîntul se află lângă rezervația tribului Paiute iar liderul spiritual actual i-a rugat pe participanți să nu mai aducă cenușă umană la Templu. In the Paiute’s view, human remains negatively affect the living spirits present within the lake and other areas under the Tribe’s protection.

Foto Internet (idealul meu în viață e femeia cu mustață. Crecă așa m-aș prezenta io)

Cel mai bine e să te cazezi într-o rulotă proprie (cu sursă de energie, bucătărie, frigider, baterii solare luminițe etc).

Dacă ai invitație de la un veteran sau te înscrii prin intermediul forumurilor, poți sta într-unul din cele 1500 de campinguri tematice (ex Atlantis e “Dance Camp”, Azul e “Mexican Wellness Camp”). Unele dintre campingurile organizate au bucătării, dușuri, toalete, zone comune de petrecut timpul, activități, baruri pe aproape, hrană. Cele fidele principiilor festivalului (veteranele) au primit loc chiar pe cercul Esplanadei. Vampire Empire e singurul camp din România iar în 2022 (când scriu acest articol) erau plasați la J & 9.15.

Poți sta chiar într-o iurtă costruită din materiale de la NASA, se cheamă Shiftpod.

Dacă ești suficient de curajos, te cazezi solo în propriul cort (e recomandat un cort Kodiak), în campingurile denumite “Walk-In” doar că mașina trebuie să o parchezi pe cercul K. Sfaturile de bine zic că pentru o persoană e bun un cort de 4 persoane iar pentru 2 persoane unul de 6-8 persoane (ca să-ți încapă și toate bagajele). Ar fi bine să ai umbrelă/umbrar (foarte bune ideile cu lipit pe cort a unor parasolare argintii care să reflecte soarele sau instalația de aer condiționat DIY făcută dintr-un cooler plin cu gheață, 2 țevi de PVC și un ventilator cu baterii), iluminare, ventilator pe baterii, baterii de rezervă, baterii solare, bare solide de ancorare a cortului de rezervă (sunt vânturi puternice și neașteptate), corzi de ancorare și zip ties, ciocan mare, mănuși de lucru, saltea gonflabilă cu pompă, sac de dormit călduros, aragaz de voiaj, plan de gestionare a deșeurilor și pungi/container de gunoi, haine și cearceafuri vârâte în pungi ziplock. Patul trebuie bine acoperit bine peste zi, ca să-l protejezi de nisip. Butoi de apă CU ROBINET. Farfurii, boluri și pahare de HÂRTIE, deoarece le poți pune pe foc când oamenii ard chestii. Unii spun că ar fi bine să ai două corturi (unul de dormit și unul depozit). Se mai recomandă lighean mic de plastic ca să te speli zilnic pe picioare în apă cu oțet, pentru neutralizarea alcalinității excesive a nisipului (o parte oțet, 3 părți apă). O cutie/geantă frigorifică mare (Yeti) în care pui mâncarea congelată și suplimentar sticle cu apă congelată. Grill și cărbuni. Tigaie. Instrumente de grătar.

Foto https://mybestplace.com/

În oraș există ceainării, cafenele, baruri (de exemplu mi-a plăcut prezentarea barului Rat Trap “your dirty dive bar, open all hours, day and night. Come on in, drink our booze, ride our horses and practice radical self-stupidity), cantine (chiar ar trebui să te interesezi unde sunt și care sunt orele de masă), taverne, spa-uri, băi de spumă, abur sau aer, saune, structuri geometrice, leagăne, hamace, umbrare, cluburi și laboratoare de știință, bibliotecă, locuri de orgii, locuri de conectare spirituală, locuri de nudiști, locuri de creștini, locuri unde se bea excesiv și locuri unde nu se bea deloc (AA), sală de gym, ore de tai-chi, yoga, jiu-jitsu, ghicitoare în palmă, în cafea, în cărți de tarot, în glob de cristal, discoteci de toate genurile, ateliere, muzee, spectacole de circ, teatru sau vodevil, întruniri intelectuale (există un camping al profesorilor universitari), ateliere de reparat diverse (mai ales biciclete), locuri de unde închiriezi costume trăznite (dacă nu le-ai adus cu tine). Există zilele cu teme predefinite: Billion Bunny March (toată lumea se costumează în iepure),Tutu Tuesday sau White Wednesday.

Trebuie să ai la tine: minimum 8 litri de apă de persoană pe zi (băut, gătit și spălat), electroliți de pus în apă, neapărat bocanci și mai multe perechi de șosete ai crede că-și trebuie (nisipul alcalin de deșert îți atacă rapid pielea), haine albe subțiri protectoare (e deșert!) și onesie/fleece (noaptea temperatura scade până la 10 grade), ochelari de soare (ba chiar militari sau de ski), mască protectoare 3M cu supapă (furtunile de nisip nu sunt rare), balsam de buze, picături de ochi saline, beculețe LED cu baterii și multe baterii de rezervă (trebuie să fii luminat când mergi noaptea prin campus, altfel vei fi considerat a fucking darktard), șervețele umede mari pt șters/spălat, un termos (sau un hydration bladder sau CamelBack), o cană cu capac (nu știi niciodată când capeți o cafea, un ceai, o mimosa sau o bere cadou), pălărie de soare waterproof cu elastic și protecție de ceafă ȘI un rucsac mic PERSONALIZAT cu nume și adresă campingului (îl iei peste tot cu tine și cari apă, lantarnă, plasturi, bandana, ochelarii, șervețele umede, crema cu antibiotic, termosul, sprayul nazal și loțiunea de soare). Hint: Păstrează un schimb de îmbrăcăminte curat într-o pungă cu fermoar, ca să o ai când pleci acasă.

De mare folos sunt bicicletele (este interzis plimbatul cu mașina iar pe jos ți-ar lua cam 2 ore să străbați orașul de la un cap la altul), lanț de blocare bicicletă (dap, se fură). Sau un scuter electric GOPED. Nu uita să le decorezi cu beculețe și cu LED-uri și să le personalizezi (de exemplu un coș la bicicletă e chiar util). Cică e mai bună un mountain bike (nu beach bike).

Nu strică să ai pelerină de ploaie, papuci pt dus noaptea la pipi, lanternă inclusiv lanternă de pus pe de cap, dopuri de urechi, mască de față pt somn, cremă hidratantă de picioare, față și mâini, spray-bottles, un coș de gunoi foldabil, walkie-talkie, un ventilator portabil pe baterii, uleiuri esențiale. Neapărat o trusă de prim ajutor generoasă

Mâncarea-mascotă la Burning Man este bacon-ul (toată lumea prăjește, toată lumea dăruiește, toată lumea mănâncă). Recomandare de food pentru cele 7 zile: cele mai bune sunt alimentele dezhidratate. Nu lua pepene (miroase îngrozitor când e stricat și lasă o grămadă de deșeuri). Merele să fie spălate și ideal fără cotor. Fructe uscate (mrișoare, ghimbir cu zahăr!). Pudre și bare proteice. Alune, midgale, caju etc. Porții gătite dinainte (rezistă mult mai mult decât cele crude), băgate în cutiuțe cu capac sau punguțe individuale cu ziplock și apoi congelate (friptură cu cartofi copți, pui cu orez, paste cu sos, carne Angus amestecată cu condimente). Supe instant. Ness. Paste instant. Orez prefiert la punguțe. Ouă (unele fierte tari). Tip: bate ouă și pune-le în sticluțe pe care le pui în cooler (așa ai scăpat de coji și faci repede omleta). Cușcuș și quinoa. Crackers, biscuiți și chipși. Peanut butter. Miere. Fructe la conservă. Legume congelate. Brânză tare. Tortillas. Salata la pungă. Ulei de măsline. Hamburgheri congelați (de curcan, fără nitrați). Oțet. Cartofi deja copți în folie de aluminiu. Fasole (și alte chestii) la cutie de tablă. . Punguțe cu sare și piper, condimente sau ketchup și muștar.

Va trebui să cumperi zilnic gheață (din cele 3 puncte unde se vinde), să o pui în pungi ziplock (ce se topește, bei) și apoi să pui pungile în cooler.

3 thoughts on “Burning Man, o idee de aventură în deșertul din Nevada

  1. Eu m-aș campa lângă unul dintre cele 3 centre de gheață (Arctica în Center Camp, Ice Cube la 3.00&G lângă Black Rock Observatory sau Ice-9 la 9.00&G) și destul de aproape de una dintre toaletele alea ecologice (fac pipi noaptea). Zona orei 3.00 e mai liniștită dar e mai puțin protejată de soare și vânt dar da, lîngă Black Rock Observatory ar fi ideal pentru mine (de exemplu Black Rock Observatory Theme Camp sau Gnomeman’s Land Camp). Pe acolo e și un cinema. Mobiliy Camp e dedicat persoanelor cu dizabilități dar păstrează 20% din locuri și pentru persoane normale; e mai liniște și poți să și ajuti. Entheos sau Hammered&Sickeld Camp au 30-40 de naționalități. Equilibria e din Madrid. Exploratorium Temple sună bine. Fandango se trage din Societatea fondatoare Cacofonică. Gauchos del Fuego sunt frații argntinieni. Gigsville e cel mai în vârstă camping iar Hair of the Dog (HOTD) cel mai în vîrstă bar. Global Village are saună din Finlanda. Goa People Camp care are 7 teme cu continente (inclusiv Antarctica) pentru cele 7 zile. Hippocampus (că-mi place numele). Hushville are bibliotecă. Hypnagogia are aer condiționat fără curent. Ikigai Camp pentru togetherness. Illumination Village că e pe Esplanadă. Image Node e psychoaudiovisual. IPOW și JOUJOU sunt cu indigeni. La Calaca Village deoarece e în sectorul 3:00 (Axolotl). Lituanica Birds e din Vilnius. M*A*S*H 4207th Camp. Magic Lantern Society, unde se face schimb de secrete și povești. Mighty Misfits pentru neadaptați. Mudskippers Urban Decay Cafe cu de toate și de toți, Nock Nockamp e din Israel. Orange Root Theory e cu legume de fermă și Carrot Club. Organic Mindz Village pentru a experimenta tribul. Orphan Endorphin care spun că ei NU sunt a Plug&Play Camp (campingurile detestate ale răsfățaților). Owl and the Pussycat (pentru nume). Pampers Campers sunt din UK. Particle Accelerator Camp (că de ce nu?). Playa Penthouse (shady). Play Alchemist pe Esplanadă. Playasophy în zona 3:00. Pollination Station unde se vorbește despre albine fluturi și molii (au miere). Pussy Avalance pentru introverții iubitori de pisici. Ernest Shakleton 1915 Antarctic Base Camp. Shady Lady Roach Hotel (apă și glume). Shaman’s Dream House și Shaman Dome (ezoterice). Society for Temporal Preservation. Solarpunks (prezintă proiecte de sustenabilitate energetică). Space Virgins e pe Playa din 1994. Spoonful of Friends (vor da 3 mese pe zi la 80 de norocoși). Steam 16 după cartea Leagănul Pisicii de Kurt Vonnegut. Temple O’Flying Spaghetti Monster are wifi. Tea Cat pentru cei care vin cu părinții. Turbza Chayka are oameni din fostele țări ale Uniunii Sovietice. Vuja De e opusul lui Deja Vu (aka numai amintiri noi frumoase).. Wrongtown are dușuri and all.

  2. Ca la Caragiale: căsuțe în Suburbia, western, structuri geometrice (fractali anyone?), DIY (atelier de vitralii anyone?), poștă, mercerie, queer, cinematografe, săli de teatru, filarmonică, cor, spectacole de circ, spectacole de vodevil, defilări de vehicule de artă, cantine (de ex “anti-billionare space cantina”), dansuri psihedelice, muzeu MOOP (aka gunoi), taverne, mercenari, zâne, VW Bus Camp, posturi de radio, ziare, Alchemy Stop, hookah bar, a drug and alcohol-free space, bibliotecă, Love Water Bar, arca lui Noe, biserici, dry-cleaned by our turbocharged air compressor, ceremonii cu abur, Ashram Galactica The Grand Hotel, verificarea bagajului emoțional, împodobitori de biciclete, desene pe corp și tatuaje, societăți literare, buticuri (Black Rock Boutique vine din 1996), standuri de benzi desenate, rangeri, voluntari, poștă, tutungerie, oficiu de pașapoarte (îl ștampilezi prin toate campingurile prin care treci), atelier de sudură, liceu, universitate, yacht club, BLD (care participă din 1996), muzeu de istorie, cantină de borș, taxiul Brainiac sau Club Burner, Brainy Bar (“time travellers welcome”), Buddha Bar, Spa (Bumblepuss), Templul Torii, teatrul Globe din Londra, club de tricotat, atelier de imprimat tricouri, zboruri cu avionul sau elicopterul gratuite, origami, salsa, samba, rumba, jazz, Ol’ Apothecary of Miraculously Rare Elixirs and Treasures at Camp Borborygmus, DoctorPlaya Ear Nose And Throat, I Miss My Dog Café at Camp Calico, ateliere foto inclusiv cu cameră obscură, Camp Daddy care iubește curcubeele, clătite, fripturi, sosuri picante, Fuck If I Know Camp who offers advice and information, popcorn, masaje, hotdogi, clubul insomniacilor, cântăreți la cimpoi, sushi&sake, turn de observare, domuri geodezice, cameră de realitate virtuală, atelier de degustare vinuri, Campus Callosum Camp pentru întrebări și răspunsuri deștepte, caleidoscoape, centru de recensământ, șampanie, mimosas, cocktailuri, sendvișuri, grilled cheese, Circle J™ aka magazin de produse igienice, magicieni, air conditioned cuddle dome (Comfort&Joy), camping pentru dansuri (Contradance Community Camp), biliard, jocuri de cărți, board games, șah, darts, table, philosophical discussion, atelier de chakre, carnaval, CouchBurners, explorarea viselor prin psihodramă la Covered in Bees, Crossroads are The BEST Live Music, Dome cu ceață, Cult of the Magic Lady where we have lovely books, tea, cookies and even a morning danish, cyborgi și AI, ritualuri (la Dark Heart), club de conspiraționiști (la Dead Hand Path), aromoterapie, showuri steampunk, nenumărate puburi de bere, clanul dragonilor, cărți de colorat pentru adulți, Dream Inn (a luxury inn with 100% cotton sheets and breakfast basket), camping pentru cititorii de vise, DJs, beuturi franțuzești și joc de petanque, reiki masters (la Dusty Hearts), capele de căsătorii, acadele, înghețată, gogoși, experiențe entheogenice (whatever that means), astroloage, Foam Home, Rain Bubble (a hydration therapy tent), Mars Rover, manichiură cu TED Talks, cort indian cu volei, whisky cu scorțișoară, sound meditations with gongs, concert Pink Floyd, pizza, băi de sunet în domul Half No Sphere, Crăciun și Halloween, synthwave music, trabuce, spălători de picioare, healers, sfaturi de la mame, fish foot baths, peșteră de lilieci (Hibernaculum), battery chargers, ing (Home Sweet Dome), cidru, mead, castraveți murați, biliard, rulouri cu scorțișoară fără gluten la schimb pe un cântec, o glumă sau o poveste, cârnați, UnBirthday Party, Japanese Tea House (intergalacTEA lounge), waffles, Fractal Forest, cafea, ceai sau cacao la 7 dimineața la JOBI, joy-ism ca religie (de la bucurie), cursuri de golf, cea mai bună cafea la Kaleidoscope, karaoke, glazură a ceramicii la Kamp Kla, tenis de masă, cel mai bun breakfast la Kentucky Fried Camp, KidsVille unde se cazează familiile cu copii, atelier de făcut noduri, oaze, Korean Wine House, beduini cu ceai de mentă fierbinte (Kosmic Kamels), Kostume Kult pe Esplanadă închiriză costume, creme brulee, Kuker din Bulgaria, jurnaliști, Comfort Stop Station, supe calde la Labracadabratory, Museum of Playa Artifacts (LaFer Camp), cafea La Kafe din Eugene, ceai yerba la Le Lapin, cursă cu obstacole, Lingerie Lounge, darward patrol care-ți dă amendă și luminițe noaptea dacă n-ai, societatea sesquipedaliană (whatever that means), farmacie 24h la Lollypopolus, Lost Highway, dom de stimulare a povestirii visurilor, internet la Lucid Dream Hideout, tincturi de plante la Lux Elixirs, traditional Chinese medicine (Mazu Camp), tobe, metalsmiths, midnight poutine, instrumente muzicale și medicamente pentru crampe menstruale la Ministrel CrAPM, uleiuri esențiale la Misters&Sisters, hambar unde să îi scrii o scrisoare tatălui, pasionași de ciuperci, workshopuri despre feminitate, lapte și prăjituri, terapie craniosacrala și acupunctură (la Octopus Chakra), ramen, palincă de la unguri, cocori de hârtie, magazin de de toate (Playa Mart), joc Spin the Wheel, sfântul Popo, meditații zilnice, aikido, ceaiul de la ora 5 (la Proppa Cuppa sau British Royals), baie rusească (Pure Playa), nuclear inspired games (la Quarks and Recreation), șerbet, clinică medicală (Rampart), ateliere de reparații cu tot felul de unelte, creștini (la Religious as Fuck), domuri de orgie, 5Rythms meditation practice of Gabrielle Roth, bluegrass music, devotional singing, Silicon Village geeks, hipsteri (și domul lor favorit, Shady Waffle), rockeri, raveri, hiphoperi, beuturi date la schimb pe cicatrici căpătate în campus, rodeo, jiu-jitsu, parfum personalizat (la Simian Academy), patine cu rotile, minigolf, hot food and cold women, mentori, locuri unde poți șă tragi un pui de somn (Sparkle Love Oasis), oameni care duc mesaje pe Playa, meditație de dimineață cu un rabin, gogoși (la Tetrix), coafor și manichiură, pampering, sală de judecată cu 12 jurați, dumplings, trash collectors, aurora boreală (la The DusTea Den), ucraineni din Kharkiv, porch, living room, The Friend Zone where no one will fuck you, un hol de hotel cu candelabru, podcasturi, vecinii de la care împrumuți un ou sau o cană de zahăr, badminton, quesadillas, baie de aburi japoneză Chofu, tarot, hamace, joc luminos twister, lecții de tango, wish camp, atelier de vitralii (la Wolf Pack), bere cu ghimbir Zaphod, lume, lume, lume.

  3. În cinstea comentatorului de pe TripAdvisor al cascadelor de la Plitvice (“cascadele? niște apă!“), am selectat de pe reddit și tradus un comentator la fel de grumpy (dar atenție la finalul glorios al diatribei): “Nu există motive bine întemeiate ca să te duci la Burning Man. Te duci pur și simplu pentru că trebuie. Dacă nu ești sigur că trebuie să mergi, atunci mai bine nu te duce. Adică, e cam iadul pe pământ, nu are sens și probabil că e o diversiune de la alte chestii pe care ai putea să le faci, care ar merita mai mult. Este la fel de scump ca un spa de lux în care ești răsfățat doar că aici trebuie să faci pipi și caca într-un container albastru îngust în care mori de cald, să bei bere americană caldă iar tratamentul spa de care ai parte va fi sablare cu microparticule care-ți rad pielea în timpul furtunilor de nisip care pot să dureze și o zi jumate. Părinții tăi vor crede că te-ai alăturat unui cult. Vei întâlni la Burning Man o varietate de idioți în cantitate mai mare decât ai crede și îi vei înjura furios atât pe ei cât și megafoanele lor cretine. Vei asculta cea mai abrazivă muzică electronică din toată istoria umanității. Vei jura că o să-i iei gâtul acelui idiot cu instalație de karaoke, care se fâțâie de colo colo. Dacă vei supraviețui, o să te transformi tu însuți în acel idiot care-și duce zilele cu un megafon și suc verde de lime. Va fi mult praf. Un kilometru cub de perne. Și hamace. Va mirosi ciudat. Și nu ciudat într-un mod plăcut. Va fi un amestec de feromoni excitați, gaz regurgitat, ulei de protecție solară, sare, vinuri roșii ieftine, shoturi de mimosa, extras de rădăcină de mesteacăn și mosc de bivol. Te vei sătura de pete, duhori, depozite de lucruri și o grămadă de chestii absolut ciudate pe care vei dori să le uiți numaidecât. Îți vei face prieteni cu numele BadFucker, care e posibil să-ți devină avocați la divorț, chestie care e probabil să se întâmple în următoarele 11 luni de la întoarcerea ta acasă. Te vei strădui fără succes să-ți amintești numele lor reale, ca pur și simplu să-ți dai seama că nici nu i-ai întrebat cum îi cheamă. Mașina ta, telefonul, aparatul de fotografiat sau filmat, pantofii, părul, ochelarii de soare, rucsacul, echipamentul de camping, ficatul și sufletul tău nemuritor vor rămâne pe veci impregnate cu nisip, sau zdrobite de staful responsabil cu arderea, sau prizoniere într-o instalație uriașă care se bazează pe o viziune de viitor al cărei nume nu ți-l amintești, sau văzute ultima oară în posesia unui coleg de camping gotic și beat mort, sau stricate din ziua unu. Să vorbim și despre suflet. Știi, sufletul tău nu capătă ceea ce vrei tu ci ceea ce vrea el. Playa îți dăruiește acea chestie de care are nevoie sufletul tău. Foarte des, nu e ceva la care te așteptai, nici măcar ceva ce îți imaginai. Poți avea câțiva ani foarte buni înainte ca Playa să te pleznească la curul egoist sofomoric și să te trântească un pic în nisip. Sau poate că nu. Mintea nu-și poate imagina căile nisipului, iar nisipului nu-i pasă de planurile tale atunci când va da aripi sufletului tău. De asta ar trebui să te duci acolo, totuși. Cine se duce, nu se va întoarce aceeași persoană. Sufletul, odată incitat, arde, se sublimează și e transformat, alchimic, va face un pas în abis și înapoi, devenind ceea ce trebuia să fie de la bun început. Și dacă ăsta nu e un motiv bun, atunci nu știu care ar fi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s