Regina a murit, trăiască Regele!

Grief is the price we pay for love“, a spus cândva.

Regina Elisabeta a Marii Britanii a murit pe 8 septembrie 2022 la reședința sa privată din Balmoral Scoția.

The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon. The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow.” – așa a sunat anunțul oficial.

Avea 96 de ani, împliniți pe 21 aprilie.

Fotografie de pe pagina oficiala a familiei regale britanice

Cea care i-a fost alături în ultimele 24 de ore ale vieții a fost fiica ei, Princess Royal Anne (acum în vîrstă de 72 de ani).

Foto Royal Archives

Cel care se ocupă de caii de rasă ai reginei a mărturisit că în ultimul weekend al Reginei au făcut împreună planuri despre curse și caii de rasa. Regina (împreună cu toată familia) era pasionată de rasele de cai, călărit (fiica Anne și nepoata Zara au participat chiar la Jocurile Olimpice în echipele de călărie ale UK) și curse (momentul culminant a fost când calul ei, Estimate, a câștigat cea mai prestigioasă cursă de la Royal Ascot, The Gold Cup). Apropo, la Windsor, printre cei adunați să aducă un ultim omagiu reginei a fost și ultimul ei cal, Carltonlima Emma, pe care a călărit până la 88 de ani.

Regina Elisabeta și calul Estimate în 2013 la Royal Ascot

Regina Elisabeta a II-a a domnit în Regatul Unit vreme de 70 de ani (cea mai lungă domnie din Anglia și a doua cea mai lungă domnie din lume, după Regele Louis al 14-lea, care a stat pe tronul Franței vreme de 72 de ani și 110 zile). Sunt familii cu 3 generații care au cunoscut-o doar pe ea ca regină a țării (9 din 10 persoane de pe glob s-au născut pe vremea ei). La 85 de ani, încă avea în program 325 de angajamente oficiale de-a lungul unui an. La 91 de ani a participat la 292 de evenimente publice.

Titulatura completă este “Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and of her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.”

Cu doar două zile înainte de a muri, a primit-o la Balmoral și a numit-o oficial ca prim-ministru pe conservatoarea Liz Truss (al 15-lea prim-ministru care îi trece “prin mâini”). În aceeași zi îl primise pe precedentul prim-ministru (Boris Johnson) pentru a-i primi demisia. Acesta a declarat ulterior: “Given how ill she obviously was, how amazing it was that she be so bright and focused. It was a pretty emotional time.” Ca idee, anul nașterii doamnei Truss (1975) este la 101 ani distanță de anul nașterii primului prim-ministru numit de proaspăta regină imediat după război (Winston Churchill).

Ultima fotografie oficiala a reginei Elisabeta 6 septembrie 2022 (Jane Barlow/POOL)

La 26 de ani, printr-un concurs de împrejurări extraordinare, a fost încoronată regină. Regele Eduard al VIII-lea (unchiul din partea tatălui) abdicase (în 1936) pentru a se căsători cu o americancă divorțată de două ori. Fratele său, timidul George (viitorul George al VI-lea), a devenit rege, fără a-și fi dorit vreodată asta. Apoi, când George al VI-lea a murit destul de subit în februarie 1952 (la doar 56 de ani), Elisabeta a devenit regină. Era plecată cu soțul ei în Africa, într-o rezervație cu cabane în copaci. Unul dintre membri expediției a spus atunci: „Pentru prima dată în istoria lumii, o fată tânără s-a urcat într-un copac într-o zi fiind prințesă și după ce a avut ceea ce ea a descris ca fiind cea mai palpitantă experiență a ei, a coborât din copac a doua zi regină.”

Viața ei s-a schimbat fundamental din acel moment. De la o viață într-o relativă libertate la o viață dedicată aproape în totalitate datoriei în serviciul public, sub lupa mărită a curiozității avide a naturii umane. Am văzut-o într-un reportaj BBC spunând că și-ar dori să cetească mai multe dintre scrisorile obișnuite primite de la supușii ei, dar efectiv nu are timpul necesar. Ca exemplu, singura dată când Elisabeta (pe atunci prințesă) a putut merge incognito pe străzile Londrei (împreună cu sora sa, prințesa Margaret), a fost pe 8 mai 1945, în euforia încheierii războiului. Domnia ei a acoperit o perioadă în care lumea s-a schimbat radical: revenirea Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial și Holocaust, apariția și sfârșitul Războiului Rece, explozia social media și pandemia de COVID-19. În vremuri de neliniște, regina a fost mereu acolo pentru poporul britanic.

Apropo, în timpul celui de-al doilea război mondial a lucrat voluntar ca mecanic auto și șofer de ambulanțe și jeep, fiind prima femeie din familia regală care s-a alăturat ca membru deplin forțelor armate. Atunci a fost fost poreclită Prințesa Mecanic Auto.

Regina Elisabeta în anul 1945

Împlinirea vârstei de 21 de ani o prinsese într-un turneu prin Africa de Sud și, într-o transmisiune radio, a spus celebrul jurământ:“I declare before you all that my whole life, whether it be long or short, shall be devoted to your service and the service of our great imperial family to which we all belong“. La finalul acelei proclamații a adăugat însă o solicitare-cheie: “I shall not have strength to carry out this resolution alone unless you join in it with me, as I now invite you to do: I know that your support will be unfailingly given. God help me to make good my vow, and God bless all of you who are willing to share in it. Mai târziu, în 1977, și-a reînnoit promisiunea: “When I was 21, I pledged my life to the service of our people and I asked for God’s help to make good that vow. Although that vow was made in my salad days, when I was green in judgement, I do not regret nor retract one word of it.” Mai târziu, la prima transmisiune TV de Crăciun din UK, a declarat: “I cannot lead you into battle. I do not give you laws or administer justice. But I can do something else. I can give you my heart and my devotion to these old islands and to all the peoples of our brotherhood of nations.

Anul trecut, pe 9 aprilie 2021, își pierduse soțul, Prințul Consort Philip, cel care, potrivit propriilor ei vorbe, i-a fost ancoră de nădejde vreme de 73 de ani de viață, cu bunele dar mai ales cu relele ei.

Fotografie de la înmormântarea Prințului Philip (17 aprilie 2021) în plină pandemie de Covid-19. O să ne amintim mereu discursul dătător de speranțe al reginei de la începutul pandemiei, cu încurajarea “We will meet again!

Joi, după anunțul public oficial al morții ei (la ora 18.30), lumea a început să se adune, pe ploaie, în Londra, în fața Palatului Buckingham. La puțin timp, a apărut un curcubeu dublu. Același curcubeu a apărut și la Windsor, când ssteagul regal era coborât în bernă. Duminică după masă a mai apărut un curcubeu deasupra Westminster Hall, unde Regina a fost depusă pentru lying-in-state. La procesiunea de înmormântare de duminică, un stol de porumbei a zburat la un moment dat pe deasupra mașinii funerare.

Foto https://www.aljazeera.com/gallery/2022/9/8/photos-tearful-crowds-mourn-death-queen-elizabeth-ii

Duminică, 11 septembrie 2022, sicriul acoperit cu o coroană de flori din grădina ei scoțiană (dalii, măzăriche de grădină, brumărele, iarba albă, ramuri de pin, trandafiri albi, frezii, crizanteme, iarbă neagră uscată, scai vânăt, rozmarin, levănțică, hebe și pittosporum) a pornit din Balmoral către Edinburgh. Trei dintre florile alese fuseseră incluse personal de regină și în coroana Prințului Philip, au o semnificație aparte: măzărichea (sweet pea) este una dintre florile preferate ale reginei deoarece înflorește în aprilie, de ziua ei. În limbajul florilor, ele simbolizeaza despărțirea. Trandafirii albi simbolizează loialitatea. Freziile sunt simbolul prieteniei și perseverenței.

Foto https://www.bbc.com/news/in-pictures-62868466

Pe 12 și 13 septembrie, sicriul a fost adus for “lying-in-rest” la Catedrala Saint Giles din Edinburgh. Coroana care se vede pe sicriu este coroana regală scoțiană. Zeci de mii de oameni au stat la coadă ore întregi ca să-și arate respectul la fața locului. “If she could do 70 years, I can do 12 hours“.

Pe 14 septembrie sicriul a fost adus pentru “lying-in-state” in holul Parlamentului britanic (Westminster Hall). Coada de oameni care au venit să-și ia rămas bun s-a întins pe 8 km iar așteptarea a durat, la momentul maxim, 24 de ore. The Queue a devenit la fel de celebră ca evenimentul în sine, cu pagină de Wikipedia și Twitter și prognoză meteo proprie de-a lungul celor 4 zile.

Pe 16 septembrie, cei 4 copii ai Reginei (inclusiv Princess Royal Anne) s-au alăturat într-un priveghi privat-public de 15 minute (pentru prima oară în istorie este “permis” ca o femeie din familia regală să participe la această ceremonie).

Foto Yui Mok // PA Wire

În 17 septembrie a avut loc o premieră absolută. Este pentru prima oară în istoria britanică când nepoții regelui defunct (ba chiar și nepoții de sex feminin) stau la un priveghi oficial. Cel mai mare nepot are 44 de ani, cel mai mic 14.

Duminică 18 septembrie a fost minutul de reculegere în tot UK: “a National Moment of Reflection will take place at 8pm tonight to mourn the passing of Her Majesty Queen Elizabeth II and reflect on her life and legacy. The UK Parliament will mark the one-minute silence and Big Ben will be struck”, a anunțat Parlamentul britanic pe twitter.

Înmormântarea a avut loc luni 19 septembrie 2022, începând cu ora 11.00 (ora 13.00 ora României), la Catedrala Westminster Abbey. La ceremonie au participat șefi de stat și familii regale (Principesa Moștenitoare Margareta a României printre ele). Inclusiv împăratul Japoniei care, conform cutumei shintoiste care consideră moartea ca ceva impur, de obicei nu participă la funeralii. Inclusiv Kiingi Tuheitia, un rege Maori din Noua Zeelandă.

Dintre momentele neobișnuite ale evenimentului: șefii de stat și familiile regale au venit la Westmintster Abbey cu autobuze deoarece nu era loc suficient pentru mașinile oficiale (singura excepție, americanul). Un membru al gărzii de onoare a leșinat în timpul priveghiului. Un protestatar a fost arestat pentru că a afișat un banner “Not my king”, altul că a urlat la Prințul Andrew, altul că a ieșit din coadă și a atins sicriul. Un păianjen a fost surprins de camerele de luat vederi pe cartonașul Regelui Charles din mijlocul coroanei de pe sicriu. Prinții care au avut voie apoi n-au mai avut voie să poarte uniformă militară. Copiii George și Charlotte, ai lui William și Kate (acum de Wales), la înmormântarea străbunicii (pe care o alintau Gan-Gan). Și, bineînțeles, în tonul zilelor, soția liderului ucrainean a avut parte de o primire deosebită (apropo, Putin n-a fost invitat)

Catherine Prințesă de Wales (Kate Middleton) și Olena Zelenska

Coroana de flori de pe sicriul suveranei, în ultimul ei drum, a fost compus (la cererea Regelui Charles) din flori tăiate în grădina Palatului Buckingham, Casei Clarence și Casei Highgrove: rozmarin pentru aducere-aminte, mușcate nobile, trandafiri roz, hortensii, dalii și suculente în nuanțe de roz, burgundia și auriu. Nu lipsesc stejarul, salcia plângătoare și mirtul. Crengile de mirt au fost tăiate dintr-o plantă crescută dintr-o mlădiță care a fost în buchetul de mireasă (în 1947).

Foto https://www.countryliving.com/uk/news/a41164373/queen-elizabeth-ii-funeral-flowers/

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată la 19.30, ora Londrei, în capela St. George de la castelul Windsor, alături de soțul ei, Prințul Philip. Se pare că inscripția de pe piatra de mormânt spune doar “Regina Elisabeta II  1952-2022”. Coroana, orb-ul cu cruce și sceptrul i-au fost luate de pe sicriu și depuse în altar, în așteptarea încoronării noului rege.

Queen Elizabeth II was the rock on which modern Britain was built” – Liz Truss, prim-ministru UK din 6 septembrie 2022

She defined an era. In a world of constant change, she was a steadying presence and a source of comfort and pride for generations of Britons, including many who have never known their country without her” – președintele Americii

Queen Elizabeth II was the first British monarch to visit China” – președintele Chinei

I remember her as a friend of France, a kind-hearted queen who has left a lasting impression on her country and her century” – președintele Franței

As we grieve together, we know that, in losing our beloved Queen, we have lost the person whose steadfast loyalty, service and humility has helped us make sense of who we are through decades of extraordinary change in our world, nation and society” – Arhiepiscopul de Canterbury

I willingly join all who mourn her loss in praying for the late Queen’s eternal rest, and in paying tribute to her life of unstinting service to the good of the Nation and the Commonwealth” – Papa Francisc

I wish you courage and resilience in the face of this difficult, irreparable loss. May I ask you to pass on sincere condolences and support to members of the royal family and the entire people of Great Britain” – președintele Rusiei

She was a role model and inspiration for millions, also here in Germany. Her commitment to German-British reconciliation after the horrors of World War II will remain unforgotten. She will be missed, not least her wonderful humour” – cancelarul Germaniei, Olaf Scholz

Her State Visit to Ireland in 2011 marked a crucial step in the normalisation of relations with our nearest neighbour. That visit was a great success, largely because of the many gracious gestures and warm remarks made by the Queen” – prim-ministrul Irlandei

Time and again, we were struck by her warmth, the way she put people at ease, and how she brought her considerable humor and charm to moments of great pomp and circumstance” – fostul președinte american, Barack Obama

In sunshine or storm, she was a source of stability, serenity and strength” – fostul președinte american, Clinton

Her majesty was a role model for leadership that will be immortalized in history” – Regele Arabiei Saudite

She had a strong belief in the cause of human freedom and left great legacies of dignity. Her kind heart and good deed(s) will remain in our memory” – președintele Coreei de Sud

She celebrated our good times, she stood with us in the bad” – prim-ministrul Australiei

She was a stalwart of our times. She personified dignity and decency in public life” – prim-ministrul Indiei

Her death was a blow to the international community” – prim-ministrul Japoniei

I am grateful for Queen Elizabeth’s significant contribution and determined efforts to advancing peace and reconciliation” – liderul partidului naționalist irlandez

She represented history in an era of anti-historical hysteria, forbearance in a time of narcissism, and public service in an era of self-worship and self-regard” – Brendan O’Neill

She bestowed an atmosphere of calm over a very fast-changing world” – un biograf

If there was something funny she laughed in a genuine way… she wasn’t putting it on and that made it very easy” _ Sir David Attenborough

I feel really sad, I feel like my nana [grandmother] has died” – un om obișnuit (Regina are 4 copii, 8 nepoți, 12 strănepoți și 30 de fini)

Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie.
După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional
” – Biroul de presă al Principeiei Margaratam Custodele Coroanei României

Într-o notă mai poznașă, se spune că reginei îi plăceau șampania și ginul.

O serie de fotografii care o arată de-a lungul anilor.

PS Long live the King, Charles al III-lea. Pentru prima oară în 80 de ani, un rege englez vizitează oficial Irlanda de Nord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s