Trăim vremuri interesante

Marea Britanie are din 14 martie o strategie națională e energiei cuantice (“Quantum National Strategy”). Pe 10 ani, cu obiective ṣi plan de acțiuni.

Fuziunea nucleară a trecut de cercetare de laborator; a început deja întrecerea globală de construit situri experimentale (ITER în Franța, de exemplu), cine va fi primul care o va fructifica? Până una alta, a apărut primul standard internațional ISO din domeniu. Autorii? Din China.

Reactoarele nucleare modulare mini ṣi micro au ṣi ele proiecte aprobate, memorandumuri of understanding ṣi fonduri uriaṣe. Spicuiesc o ṣtire de azi: “Grupul industrial britanic Rolls-Royce a anunţat vineri că a primit o finanţare de 2,9 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) din partea Agenţiei spaţiale britanice pentru dezvoltarea unor mici reactoare nucleare destinate viitoarelor baze lunare”

Versiunea 4 a Intelighenției Artificiale ChatGPT uluieṣte zilnic, din 14 martie încoace, omenirea, cu abilitățile care-i surprind uneori ṣi pe cei care au lucrat la crearea lor. Doar o chestie: a luat toate examenele standardizate de facultate cu note mari. Nassim Nicholas Taleb se întreba ieri pe Twitter, oarecum retoric: “You may get AI to answer some domain-specific questions. But can you teach it to formulate questions?”.

Războiul Rusia-Ucraina e urmărit în direct pe canalele social media.

Față de toate astea, aproape că au pălit multele misiuni spațiale, de exemplu fotografiile cu galaxii, stele muribunde, găuri negre sau urme ale Big Bang-ului trimise de telescopul James Webb.

Pe Venus s-au descoperit ieri urme de activități vulcanice.

E 5 dimineața iar luna seceră a răsărit de după blocul cu două etaje din fața balconului meu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s