Skip to content

Fight Club (diete)

Menopauză. Bufeuri. Valuri de căldură care încep în piept şi se răspândesc la gât şi cap, provocând transpiraţie şi iritare. Un bufeu poate dura între 30 de secunde şi 20 de minute. În mod normal, durata lui este de 2-3 minute, iar perioada în care femeile pot suferi de bufeuri este de 3-5 ani.

Iată sfaturile noastre pentru a trece mai uşor peste bufeuri:

1) Limitaţi consumul de cafea şi alcool, căci acestea favorizează apariţia bufeurilor. Cafeaua o puteţi înlocui cu ceai verde sau negru.

2)Consumaţi legume, fructe şi crudităţi. Toate acestea asigură fitoestrogeni. Mâncaţi salate, beţi sucuri proaspete şi reduceţi cantitatea produselor de origine animală!

3)Consumaţi cel puţin 1,5 litri de apă. Lichidele permit fluidizarea sângelui şi hidratarea pielii.

4)Alegeţi haine largi şi lejere, confecţionate din materiale naturale. De pildă, bumbacul permite evaporarea transpiraţiei secretate în timpul bufeurilor şi, totodată, lasă pielea să respire. Evitaţi satinul şi amestecurile bumbac-poliester, deoarece facilitează păstrarea umidităţii la nivelul pielii.

5)Faceţi sport, plimbaţi-vă sau înotaţi. Exerciţiile fizice nu numai că fortifică inima şi oasele, dar micşorează frecvenţa producerii bufeurilor şi a transpiraţiei nocturne, favorizează un somn odihnitor, protejează sistemul osos, combate stresul. Trebuie reţinut că în cazul femeilor stresate bufeurile sunt mai frecvente. Soluţii: yoga, tai chi sau alte terapii de relaxare.

DIETA
Factorul cel mai important în combaterea bufeurilor este dieta. Sunt recomandate alimentele care conţin fitoestrogeni (estrogeni vegetali), cum ar fi soia sau seminţele de in. Există studii clinice care atestă că femeile care consumă produse din soia de la vârste tinere nu au simptome neplăcute la menopauză. Femeile care au bufeuri sunt sfătuite să consume tofu, lapte de soia, sosuri din soia.

REMEDIU NATURIST
Salvia reduce transpiraţia excesivă, iar pentru dispariţia bufeurilor şi a transpiraţiei nocturne este indicat un amestec din extract de frunze de salvie şi lucernă, cu efect răcoritor. Tulburările emoţionale pot fi atenuate cu extracte de sunătoare, valeriană şi hamei.

***

Dieta vrăbiuța

link

***

Dieta RINA (disociata)

În fiecarea dimineaţă trebuie să mănânci 2 fructe de acelaşi fel. Pot fi kiwi, mere, prune etc. Pe lângă acestea poţi consuma o cafea sau un ceai fără zahăr.

În dieta Rina ciocolata este obligatorie! Ciocolata neagră îmbunătăţeşte starea de spirit şi este benefică inimii, deoarece conţine substanţe care scad nivelul colesterolului.

DIETA RINA Ziua 1– bazată pe proteine.
Puteţi mânca pui, curcan, porc (fără grăsime) şi peşte, preparate la grătar sau fierte. Pe langă carne, mai poţi mânca 3 ouă fierte şi diferite tipuri de brânză. Poţi complete masa cu salată, în orice cantitate, precum şi o singură felie de pâine. este indicat să consume şi un bol de supă simplă, adică doar zeama. La cină se mănâncă aceleaşi preparate de la prânz însă în cantitate înjumătăţită, fără pâine şi supă.

DIETA RINA Ziua 2: – ziua legumelor.
Se pot mânca toate tipurile de legume, chiar şi cartofi (neprăjiţi), crude sau gătite fără ulei, asezonate cu sosuri naturale.

DIETA RINA Ziua 3: – ziua de carbohidraţi.
După micul dejun format din cele două fructe, poţi mânca diverse tipuri de paste fierte chiar şi pizza, la care poţi adăuga sosuri de tomate şi legume în cantităţi mici.La cina poţi savura ciocolată neagră sau poţi consuma produse de patiserie . Se mai poate mânca o felie de tort sau îngheţată, însă nu mai mult de trei linguriţe.

DIETA RINA Ziua 4: – ziua de fructe.
Poţi mânca orice fel de fruct, la fiecare două ore, pe parcursul întregii zile.
După cele patru zile trebuie să reiei ciclul, până ajungi la finalul celor 90 de zile. Este indicat ca la fiecarea 30 de zile să ai o zi în care să bei doar apă. În cazul în care nu poţi, sari peste această zi şi reiei regimul.

***

Reguli ore mancare

Lapte: noaptea (se digeră greu dar relaxează)

Orez: la prânz (carbohidrații pot balonaP)

Brânza dulce: ziua (ameliorează digestia cu probiotice)

Zahăr (orice produs care conține): dimineața în primele momente ale zilei când insulina e maximă

Fasole și alte leguminoase: noaptea au conținut de fibre deci ajută digestia și scad colestrolul

Banana: prânz antiacid natural, oferă energie

Merele: dimineața sursă de pectine care elimină carcinogenii

Carnea: ziua îmbunătețește concentrarea

Nuci: seara conțin grăsimi omega 3 și antioxidanți care îmbunătățesc starea creierului

Smochine și caise: dimineața accelerează metabolismul

Cașcaval dimineaâa moderat previne moderarea și creșterea în greutate

 

***

Pavel Chirila (Formula As)

Regula 1: Exclude complet alimentele rafinate: zahărul, făina albă, sarea extrafină, margarina, uleiul rafinat şi toate alimentele care le conţin.

Regula 2: Exclude alimentele cu aditivi (E-uri).

Regula 3: Consumă următoarele alimente permise:

– cereale integrale,

– fructe,

– legume,

– zarzavaturi,

– lactate,

– preferabil cele fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză de vaci),

– ouă (3 pe săptămână),

– ciuperci,

– miere,

– peşte (2-3 mese pe săptămână),

– carne (1-2 mese pe săptămână).

Regula 4: Alimentele pe care le consumi trebuie să fie de cea mai bună calitate: bio sau tradiţionale.

Regula 5: Ideal, ar trebui să iei 2 mese pe zi: între orele 10:00 şi 11:00 şi 18:00 şi 19:00, pentru a nu suprapune fazele de ingestie, absorbţie, metabolizare şi eliminare.

Regula 6: Dimineaţa pe stomacul gol, bea 300-400 ml apă plată.

Regula 7: Între mese, consumă sucuri proaspete sau ceaiuri de fructe.

Regula 8: Cerealele, leguminaceele (soia, fasole, mazăre, linte, bob), carnea şi peştele se prepară cu tratamente termice uşoare: cuptor, aburi, fierbere. Celelalte alimente se consumă crude, cu excepţia persoanelor care au afecţiuni gastrointestinale.

Regula 9: În alimentaţie trebuie să predomine cerealele şi fructele.

Regula 10: Cantitatea porţiilor se calculează în funcţie de obieceiul alimentar anterior pe l-ai avut:pentru a pune organismul “în dificultate” şi pentru a-l determina să consume din rezervele proprii, trebuie să te raportezi la propriile obiceiuri alimentare: să reduci cu 25% – 50% raţia alimentară faţă de obiceiul de până acum.

Regula 11: Foarte important: trebuie să mesteci îndelung fiecare bol alimentar (de 10-15 ori), înainte de a-l înghiţi.

Regula 12: Mergi pe jos (la pas), 30+60 de minute zilnic.

– See more at: http://www.miscareaderezistenta.ro/sanatate/31434-diet%C4%83-prof-pavel-chiril%C4%83#sthash.BJNfJkTk.dpuf

***

Cu ce să înlocuiești fast-food-ul:

  • Sweet potato wedges instead of french fries
  • Turkey burgers instead of cheeseburgers (or if a beef burger is a must-have, drop the bun)
  • Messina didn’t want to live in a world without macaroni and cheese, so she found Trader Joe’s Reduced Guilt Mac and Cheese. “It’s not as rich and creamy as regular,” she admits.”But it gives me the satisfaction.”
  • Tuna made with avocado instead of mayo
  • No more regular pizza. Now it’s mostly thin whole wheat crust, and toppings are chicken and veggies instead of pepperoni and sausage.
  • Homemade protein bars coated in 85% dark cacao replaced her beloved sugary candy bars

VIA

***

Mituri despre alimente și calorii AICI

***

pavel chirila plus plimbare 1 ora pe zi

***

Listă Andreea GloryBox, Limitless Body:

Carne: pui, curcan, vita, berbecut, porc slab, ficat, peste (somon, cod, merluciu, macrou, somon, sardine, biban, hering, dorada, pastrav, crap, fructe de mare etc.)

Oua – cele cateva studii de prin anii ’70 care demonizau ouale si colesterolul din ele au fost infirmate si ras-infirmate de o gramada de alte studii cat se poate de serioase. Un om sanatos poate consuma lejer 10-12 oua/saptamana, iar proteina din oua este prin cele mai sanatoase. Va faceti griji pentru colestelol? Consumati oua de prepelita.

Lactate: iaurt, kefir, lapte batut

Branzeturi: telemea de capra/bivolita/oaie/vaca, branza maturata, mozzarela, branza de vaci, ricotta, parmezan

Legume: conopida, brocolli, varza alba/rosie, fasole verde, ardei gras, ardei kapia, rosii, castraveti, ceapa rosie/galbena/verde, dovlecei, vinete, sfecla rosie, sparanghel, masline, telina, morcov, pastarnac, salata, spanac, ciuperci, mazare etc.

Legume nu inseamna doar salate. Inseamna si salate. Dar inseamna si sote-uri, super, ciorbe, trase la gratar, fierte, gatite la cuptor.

Leguminoase: naut, linte, fasole.

Oleaginoase si pseudocereale: nuci, migdale, caju, fistic (consumate crude), quinoa, chia, hrisca, couscous, amaranth

Fructe: mere verzi, mango, papaya, ananas, grapefruit, kiwi, portocala, para, gutuie, rodie, avocado, pomelor etc.

***

Cum arată 200 de calorii ilustrate în alimente

***

Cum calculezi glucidele din alimente

***

DIETA CARMEN BRUMA

Ziua 1 a dietei: Luni

Pentru micul dejun, vedeta prefera o portie de fulgi de ovaz in combinatie cu o lingurita de seminte de in, cateva stafide, un iaurt degresat si o cafea indulcita cu o lingurita de miere. Toate acestea ii dau energia pentru un start in forta.

La pranz, urmeaza-i si tu exemplul si savureaza o portie de peste la gratar cu broccoli sau una de carne de curcan cu o salata de rosii si castraveti.

Pentru cina, o supa de legume fara carne este ideala.

Cea de-a doua zi a dietei: Marti

La micul dejun, Carmen Bruma prefera, de aceasta data, doua pere, patru caise, o felie de pepene galben si o cafea indulcita cu miere.

Pana la momentul pranzului, vedeta isi rezerva timp pentru a face jogging, apoi se delecteaza cu o masa gustoasa compusa dintr-o portie de paste integrale preparate cu ulei de masline, cu busuioc si cu rosii proaspete.

Cina este formata dintr-o bucata de piept de pui, servita impreuna cu o salata de varza sau de spanac.

Ziua a treia a dietei: Miercuri

Germenii de grau, boabele de quinoa, semintele de in, stafidele si iaurtul degresat nu lipsesc de la micul dejun.

Urmeaza o serie de exercitii de fitness, dupa care Carmen Bruma isi recapata energia gratie unui pranz format dintr-o portie de somon cu o garnitura de broccoli.

Seara, este vremea pentru o salata bulgareasca, ce poate fi servita cu o felie sau doua de paine integrala.

Meniul dietei in cea de-a patra zi: Joi

In functie de anotimp, in dieta lui Carmen Bruma trebuie sa servesti la micul dejun o portie de 400 de grame de fructe de padure, de cirese ori de pepene galben. O cafea indulcita cu miere iti va oferi energia necesara, spune vedeta.

Pranzul trebuie sa fie alcatuit dintr-o portie de muschi de vita cu o garnitura de legume, iar pentru cina, este binevenita o ciorba de varza sau de loboda, consumata impreuna cu doua felii de paine integrala.

Ziua a cincea: Vineri

Dimineata incepe cu un iaurt degresat in care se adauga o mana de fulgi de secara. Nu trebuie sa lipseasca nici cafeaua cu miere.

Daca vrei sa te mentii in forma, urmeaza exemplul lui Carmen Bruma si fa cateva ture de stadion sau de parc inainte de ora pranzului.

Masa de pranz din cea de-a cincea zi a dietei trebuie sa fie alcatuita din acelasi meniu ca in ziua de marti: paste cu ulei de masline, busuioc si rosii proaspete.

Pentru cina, prepara o salata de rosii cu morcovi si fierbe un ou tare.

A sasea zi a dietei: Sambata

Incepe weekend-ul cu o omleta pregatita fara ulei si alcatuita din doua albusuri si un galbenus, pe care o poti servi alaturi de o felie de paine integrala.

Nu uita nici azi de activitatea fizica, cele mai potrivite fiind exercitiile de fitness realizate la sala.

Pranzul este alcatuit dintr-o salata de legume si o foccacia integrala, iar cina, din broccoli si ton la gratar.

Ziua a saptea a dietei: Duminica

In cea de-a saptea zi a dietei lui Carmen Bruma, poti manca ceea ce doresti, inclusiv dulciuri. Aceasta nu inseamna insa ca trebuie sa abuzezi. De asemenea, este indicat sa dai o tura prin parc sau sa faci o plimbare lunga.

Nu uita ca pe langa alimentele consumate astazi de pofta, trebuie sa ai parte macar de o masa sanatoasa, asa ca cina trebuie sa fie formata dintr-o salata de pui.

Printre sfaturile pretioase pe care vedeta ti le da se numara si cel referitor la consumul de lichide fara acid si lipsite de zahar sau de indulcitori artificiali. De asemenea, trebuie sa te feresti de orice produs procesat, conservat sau semipreparat precum si de preparatele de patiserie.

***

DIETA DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – sursa

FAZA ÎNTÂI a dietei DASH (primele două săptămâni ale programului) constă într-o perioadă de tranziţie cu un consum redus de carbohidraţi concepută să regleze metabolismul.

Pentru primele 14 zile, trebuie să incluzi în fiecare masă principală (mic dejun, prânz şi cină) porţii moderate din următoarele trei grupe de mâncare.

Ca reper, o porţie de carne, peşte şi pasăre ar trebui să fie de dimensiunea palmei. O mână plină de boabe de fasole, de nuci, de linte şi de mâncare din soia e măsura potrivită. Iar o porţie de brânză ar trebui să aibă mărimea unei cutii mici de chibrituri.

1. Mâncăruri bogate în proteine şi cu nivel redus de grăsime saturată:

Carne slabă

Peşte şi carne de pasăre

Fasole şi linte

Mâncare din soia

Brânzeturi de grăsime redusă

Ouă

Iaurt neîndulcit sau îndulcit artificial (un pahar mic pe zi)

2. Grăsimi sănătoase pentru inimă:

Avocado

Uleiuri vegetale, în special de măsline, de seminţe de rapiţă şi de nuci

Mâncărurile din această grupă conţin omega-3 şi grăsimi polinesaturate, despre care s-a demonstrat că, mâncate regulat, au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui şi reduc riscul apariţiei bolilor cardiace.

3. Mâncăruri bogate în proteine care conţin grăsimi sănătoase:

Nuci (de preferat neprăjite şi nesărate) şi seminţe

Peşte gras precum somonul şi scrumbia

În plus, sunt recomandate jeleurile fără zahăr, cu gust de fructe – acesta va deveni substitutul fructelor şi al desertului. Toate legumele, cu excepţia celor cu amidon precum cartofii şi porumbul, sunt de asemenea nelimitate.

Astfel, mâncărurile bogate în amidon, în afară de fasole, sunt de evitat: pâinea, pastele, cartofii, toate mâncărurile prăjite în unt, alimentele cu zahăr (inclusiv fructele proaspete, îngheţate, uscate sau la conservă), alcool, băuturi cu cafeină, lapte.

FAZA A DOUA: Păstrează kilogramele departe pentru totdeauna

După etapa de tranziţie, dacă vrei să continui să pierzi în greutate şi să te simţi bine, eşti gata să treci la faza a doua.

În această perioadă ar trebui să mănânci în continuare proteine şi multe legume la fiecare masă, dar poţi începe să adaugi la dietă cereale integrale (nu mai mult de trei porţii) şi fructe (două porţii). De asemenea, poţi să îţi intensifici regimul de exerciţii fizice cu mai multă activitate aerobică şi exerciţii de tonifiere.

O porţie de cereale integrale înseamnă oricare dintre următoarele variante: o felie de pâine integrală, jumătate de brioşă integrală, jumătate de chiflă integrală, jumătate de paste integrale sau orez brun, jumătate de cartof copt sau trei cartofi noi în coajă, sau o lingură de cereale integrale.

O porţie de fructe înseamnă o bucată mică de fruct proaspăt, jumătate de pahar de suc de fructe, o linguriţă de fructe uscate sau două linguri de fructe în suc la conservă.

În cadrul acestei etape vei continua să pierzi din kilograme, deşi puţin mai încet decât în faza iniţială, dar este un plan pe care îl poţi urma pe viaţă.

Exemple de MENIURI care respectă dieta DASH:

Mic dejun (alege o variantă)

Un ou fiert feliat cu una sau două felii de bacon slab, gătit la grătar, şi un pahar mic de suc de roşii

O omletă din două ouă cu o felie mică de carne de vită la cuptor şi roşii feliate

Un rulou din curcan şi brânză (aşază o felie mare de curcan deasupra unei felii de brânză cu nivel redus de grăsime şi înfăşoară-le), plus un pahar de suc de legume

Omletă din albuş de ou (făcută din două albuşuri de ou) cu şuncă slabă şi ciuperci

O porţie de nuci diverse şi crudităţi (ţelină, ridichi, morcovi, castravete sau ardei).

Gustări (una în timpul dimineţii şi una după-amiază)

O bucată de brânză uşoară şi o porţie de morcovi

Un iaurt mic fără grăsime şi zece nuci sau caju

O linguriţă de unt de arahide cu batoane de ţelină

O bucată de brânză uşoară cu batoane de ţelină

Două linguri de brânză de vaci, alături de crudităţi.

Prânz (alege o variantă, plus un pahar de jeleu fără zahăr la desert)

Un piept de pui la grătar servit cu o salată verde mare cu ulei şi oţet

Două sau trei rulouri cu şuncă şi brânză, servite cu o lingură de salată de varză crudă, acoperită în dressing din ulei şi oţet, plus castraveţi

O conservă de ton amestecată cu maioneză uşoară şi ardei şi ceapă tăiate fin, alături de o salată mare cu ulei şi oţet

O roşie mare umplută cu brânză de vaci uşoară cu arpagic şi piper negru, servită cu garnitură de salată

O ciupercă Portobello acoperită cu o felie subţire de şuncă şi cu brânză de vaci rasă pe deasupra.

Gustări înainte de cină (opţional)

Fâşii de ardei roşu cu o lingură de guacamole

O mână de nuci nesărate şi prăjite sau de fistic (aproximativ 20)

O lingură de humus cu nivel redus de grăsime plus crudităţi.

Cină (alege o variantă, plus un pahar de jeleu fără zahăr la desert)

Un burger din carne de vită slabă, la grătar, cu legume aburite

O porţie de pui la rotisor servită cu salată de legume, cu nuci de pin presărate pe deasupra şi cu dressing din oţet

O porţie de somon prăjit, plus legume chinezeşti (pentru aromă: o pastă din condimente chinezeşti sau tailandeze)

Cotlet de porc la grătar cu piure de conopidă şi păstăi cu dressing balsamic

O salată “three-bean” (salată tipic americană făcută, de obicei, din diverse boabe de păstăi la conservă), plus o salată mare verde.

***

2 kilometri inseamna 2000 de pasi

10 scari urcate inseamna 38 de pasi pe plan intins

***

Exemplu de urmat: Tea slabeste pentru inimacopiilor. Iata blogul.

O dieta megarecomandata

DIETA DUKAN – hipoglucimica

  • Etapa 1: Atac
  • Etapa 2: Croaziera
  • Etapa 3: Consolidare
  • Etapa 4: Stabilizare Definitiva

I. 10 zile FAZA DE ATAC

In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Atac decat:

  • Oricare dintre alimentele discutate
  • Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi
  • O lingura si jumtatate de tarate de ovaz pe zi
  • 20 de minute de mers pe jos obligatoriu pe zi
  • Cafea, ceai si orice condimente

Sfaturi:

Cateva sfaturi

  • Mancati absolut oricand va este foame
  • Nu sariti nici o masa.
  • Beti apa de fiecare data cand mancati.
  • Stocati-va frigiderul cu alimentele aprobate
  • Restaurant – grill sau naturiste

II. 8 categorii de produse:

– carne rosie de vita (file mignon si muschi), cotlet de vitel, iepure oricare, pe grill sau rotisor.

– limba

– peste – oricare. Si pestele afumat, mai ales somonul afumat. Si pestele in conserva atata timp cat este conservat in propriul sau sos sau intr-un sos de rosii dar nu in ulei!

– fructe de mare – oricare

– pasari – in afara de gasca si rata si obligatoriu fara aripi si piele

– mezeluri – de curcan, de pui, file de vita afumat gen carpacio, sunca degresata

– ouale – gatite fara ulei. 3 – 4 oua cu galbenus pe saptamana. Oricat albus.

– lactate degresate – iaurt si branza cu 0%grasimi. Lapte nu, doar degresat si foarte putin (in cafea sau ceai)

OBLIGATORIU: 1.5 litri apa pe zi

OBLIGATORIU; 1 lingura jumate tarate de ovaz (plafar) pe zi. De aceea, se recomanda sa luati un supliment de multivitamine pentru a compensa aceasta pierdere.

Pentru constipatie: ceai de crusin

Cafeaua si ceaiul (cu putin de lapte 0% si indulcitori) si Coca Cola light si orice alte bauturi light (adica cu indulcitori nu cu zahar) sunt permise.

Extra Categorii:

  • Cafea si ceai oricat de mult doriti dar indulcite fara zahar bineinteles ci cu indulcitori
  • Cum am mentionat si mai devreme este permis putin lapte complet degresat pus in cafea sau ceai
  • Zaharul este bineinteles interzis dar indulcitorii cu 0 calorii de genul aspartamului, etc, sunt permisi
  • Otetul, ierburile (patrunjel, etc), usturoi, ceapa, boia si toate genurile de condimente sunt nu numai permise ci si recomandate deoarece vor ajuta sa imbunatateasca gustul mancarii,
  • Ceapa si muraturile sunt permise dar in cantitati extrem de mici! (adica gen condimente nu legume)
  • Lamaia poate fi folosita doar in adaugarea de cateva picaturi si nu a intregii lamai.
  • Sarea si mustarul sunt permise dar este recomandat sa nu folositi prea mult deoarece duc la retentia de apa
  • Ketchupul nu este autorizat deoarece in majoritatea cazurilor contine zahar. Daca gasiti ketchup fara zahar atunci puteti folosi putin.
  • Guma de mestecat este permisa dar atata timp cat este fara zahar.
  • Toate uleiurile sunt interzise.
  • De curand Doctorul a adaugat si fructele goji la lista de alimente permise. Acestea nu sunt obligatorii ca si consumul de apa sau cel de tarate de ovaz dar sunt benefice pentru sanatate. ATENTIE, aceste fructe pot fi consumate doar in urmatoara cantitate: o lingura pe zi in perioada de atac

Activitate fizica: sa mergeti pe jos, in mod obligatoriu, 20 de minute pe zi.

II. 5 LUNI FAZA DE CROAZIERA

In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Croaziera decat:

  • Alternarea intre alimentele din perioada de atac si zile in care se consuma proteine + legume
  • Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi
  • Doua linguri de tarate de ovaz pe zi
  • 30 de minute de mers pe jos obligatoriu pe zi

5 zile de proteine + legume urmate de 5 zile doar de proteine sau o zi proteine + legume urmata de o zi de proteine

legume, gatite sau crude, la fel in cantitati nelimitate ca si proteinele indiferent de ora la care le consumati. Legumele permise sunt urmatoarele: rosiile, castravetii, ridichiile, spanacul, sparanghelul, prazul, fasolea verde, varza, ciupercile, telina, fenicul, toate tipurile de salata inclusiv andiva, vinetele, dovleceii, ardeii. De asemenea sunt permisi si morcovii si sfecla dar cu conditia sa nu le consumati la fiecare masa.

Sunt interzise alimentele amilacee precum: cartofii, orezul, porumbul, mazarea, fasolea si lintele. Bineinteles nu este permis avocado care nu este leguma ci fructa care este extrem de grasa. Anghinarea si tragopogonul sunt de asemenea interzise in aceasta perioada.

In decursul perioadei de croaziera va trebui sa cresteti doza de ovaz de la o lingura si jumatate la 2 linguri pe zi si fructele Goji (o lingura de supa pe zi in zilele de PP si 2 linguri pe zi in zilele de Pl)

Este obligatoriu sa mergeti pe jos 30 de minute pe zi. In cazul in care greutatea dvs stagneaza timp de o saptamana, va trebui sa cresteti mersul pe jos la 60 de minute pe zi timp de 4 zile pana cand incepeti iarasi sa pierdeti greutate.

III. CONSOLIDARE – Durata acestei perioade este fixa: exact 10 zile pe kilogram pierdut

In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Consolidare decat:

  • Toate alimentele din perioada de atac
  • Toate alimentele din perioada de croaziera
  • O portie de fructe pe zi cu exceptia bananelor, strugurilor si cireselor care nu pot fi consumate inca
  • Doua bucati de paine integrala pe zi
  • 40 de grame de branza pe zi
  • 2 portii de alimente amilacee pe saptamana
  • 2 linguri de tarate de ovaz pe zi
  • 25 de minute de mers pe jos pe zi
  • 2 mese de sarbatoare pe saptamana
  • 1 zi doar de proteine ca si in perioada de atac pe saptamana (recomandat joia)
  • Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi

O zi de proteine pe saptamana: Joia

Proteine si legumeputeti consuma proteine si legume oricand, in orice cantitati, fara a alterna intre ele. Deja cunoasteti toate elementele permise in aceste categorii foarte bine.

O portie de fructe pe zi – NU SEARA

Pentru multi dintre noi carora ne plac fructele, in sfarsit, avem voie sa le consumam. Dar, consumul acestora trebuie limitat la o singura portie pe zi. Toate fructele va sunt autorizate in cantitate de o singura portie pe zi cu exceptia urmatoarelor: banane, struguri, cirese si fructe seci (nuci, alune, arahide sau fistic) care nu sunt permise inca. O singura portie: un mar pe zi, o para pe zi, o portocala, un grepfrut, o piersica, o nectarina. Pentru fructele mai mici, asta inseamna: o ceasca de capsuni sau de zmeura, o felie de pepene galben sau de pepene verde, doua kiwi, doua caise, sau un mango mic sau o jumatate dintr-un mango mai mare.

3 linguri pe zi de fructe goji.

In aceasta perioada consumati 2 linguri de tarate de ovaz pe zi.

Doua felii de paine integrala de grau pe zi

O portie de branza tare pe zi (40 gr)

Adica sa zicem ca ati pierdut 5kg in total, atunci perioada va fi egala cu 5*10 = 50 de zile. Impartita in doua, inseamna ca in primele 25 de zile sunteti in Perioada I si in ultimele 25 de zile in Perioada II. In Perioada I, veti avea voie sa consumati o portie de alimente amilacee pe saptamana in timp ce in Perioada II veti avea voie sa consumati doua portii de alimente amilacee pe saptamana.

Lista a celor care sunt:

  • Pastele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. Incercati sa le consumati cu sosuri fara unt sau ulei – adica pe baza de rosii, ceapa, etc.
  • Cuscusul, mamaliga, bulgurul: o portie inseamna aproximativ 200 de grame pe zi. La fel, nu le consumati cu unt, smantana, etc.
  • Lentilele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. La fel, nu le consumati cu grasimi. Aceeasi cantitate este permisa si pentru mazare.
  • Orezul si cartofii: Orezul sa fie consumat de preferinta integral dar daca nu va place, si alb este permis. Sunt autorizate 150 grame de orez alb si 220 grame de orez integral. Cartofii pot fi consumati cu coaja sau fara atata timp cat nu sunt fripti. Doctorul recomanda sa uitati complet de chipsuri deoarece sunt rele pentru sanatate si pline de grasimi.

Noile carnuri:

  • Carne de miel – incercati sa mancati portiunile cele mai slabe ale mielului
  • Carne de porc – la fel, incercati sa mancati doar portiunile cele mai slabe (nu coaste, spate, etc).
  • Sunca

In Perioada I aveti dreptul la o Masa de Sarbatoare si in Perioada II aveti dreptul la 2 Mese de Sarbatoare pe saptamana. Si ca sa fim absolut clari, inseamna o singura masa (adica mic dejun sau pranz sau cina) nu o zi intreaga! Doctorul (si eu) va recomanda sa mancati Cina in acest fel deoarece este cea mai satisfacatoare.

O masa de sarbatoare inseamna ca puteti manca orice doriti: un aperitiv, antreu si desert – fiecare consistand din absolut orice alimente. Exista doar doua conditii:

  • sa nu mancati niciodata mai mult de o portie. Adica sunt permise o portie normala de aperitiv + o portie de entreu + un desert, un pahar de vin, etc. Dar nu mancati doua deserturi, sau doua entreuri, etc.
  • niciodata sa nu mancati doua mese de sarbatoare succesive. Adica daca luni seara ati mancat o cina de sarbatoare, marti dimineata nu mancati un mic dejun de sarbatoare. Altfel corpul se va reobisnui cu vechiul mod de a manca si va fi mult mai greu sa reveniti la rutina de consolidare.

Activitate fizica – 25 de minute de mers pe jos pe zi.

IV – toata veatza – STABILIZARE DEFINITIVA

In rezumat Perioada de Stabilizare Definitiva consta in urmatoarele:

  • Toate alimentele din perioada de consolidare plus orice alte alimente
  • Tineti minte toate sugestiile si lucrurile pe care le-ati invatat in perioada regimului
  • Joia va fi de fiecare data o zi doar de proteine
  • Prefaceti-va ca ascensoarele nu exista
  • 3 linguri de tarate de ovaz pe zi

Cum sa faci singura un plan de dieta

1. Serveşte masa la ore fixe (mic dejun, prânz, cină), iar între mese consumă fructe şi legume crude.
2. Nu mânca seara târziu şi alege alimente uşoare pentru cină.
3. Nu sări peste micul dejun care trebuie să fie cea mai consistentă masă a zilei.
4. Nu uita să bei multă apă şi ceaiuri din plante medicinale (mentă, urzică, muşeţel, coada şoricelului, tei).
5. Ridică-te de la masă când încă simţi o uşoară senzaţie de foame.
6. Renunţă la dulciurile şi junk food-ul din comerţ, alegând mai degrabă variantele care se pot prepara în casă. Deserturi care nu te îngraşă
7. Stai departe de grăsimile nesănătoase şi evită pe cât posibil prăjelile.
8. Găteşte alimentele cât mai simplu, fără să faci exces de grăsimi, prăjeli, carne.
9. Consumă zilnic cât mai multe salate de crudităţi şi sucuri de legume.
10. Evită băuturile carbogazoase şi limitează mult consumul de alcool.
11. Nu cumpăra alimente nesănătoase pentru a le ţine în casă pentru că vei fi tentată să le consumi.
12. Consumă alimente cât mai diverse în fiecare zi, construindu-ţi meniu în principal din legume, fructe, nuci, seminţe, cereale integrale şi carne slabă.

MIC DEJUN

  • Terci de ovăz, quinoa, amaranth cu fructe uscate sau proaspete.
  • Omletă cu ceapă, roşii, ardei
  • Suc verde cu 2 legături de pătrunjel, 1 măr, 1 banană, pastă de susan şi seminţe de cânepă decorticate.
  • O salată mică de fructe pe stomacul gol, urmată de un terci de cereale integrale.
  • Pâine prăjită cu o felie de somon afumat.
  • Ou fiert şi pâine neagră prăjită cu salată de ardei roşu, pătrunjel şi ulei de măsline
  • alte idei

PRANZ

  • Sandviş cu hummus, legume şi brânză (pastă de năut, salată verde, ardei roşu, avocado, 1 felie de brânză, 2-3 rondele de ceapă).
  • Sandviş cu 1 felie de mezel fără grăsime cu 1 felie de brânză slabă, salată verde, castraveţi, 2-3 rondele de ceapă.
  • Sandviş cu pastă de avocado (avocado pisat şi amestecat cu sare, piper, puţină ceapă), file de somon afumat, salată verde/spanac.
  • Sandviş cu brânză, ardei roşu, rondele de ou fiert, frunze de spanac/salată verde/pătrunjel.
  • Sandviş cu piept de pui la grătar, ardei, ceapă, salată verde.
  • Mâncare gătită (cu sau fără carne) plus salată.
  • Supă cremă de legume, dar fără făină şi smântână la prepararea lor. Înlocuieşte smântâna cu avocado pentru a-i conferi consistenţa cremoasă. O torni într-un borcănel care se închide bine şi o poţi servi la birou alături de o salată cu multe legume, verdeaţă şi piept de pui.
  • Humus cu felii de morcov, castravete, ţelină beţe sau diverse salate de crudităţi.
  • Orez brun cu legume
  • Paste integrale cu sos de roşii
  • Omletă din tofu (brânză de soia) cu ceapă şi ardei.

CINA

  • File de peşte (carne slabă de pui sau vită porţie mică) cu legume preparate simplu (la abur, la wok, la grătar, la cuptor) fără sosuri pline de grăsime.
  • O salată de crudităţi acompaniată de 2-3 linguri pastă de năut (humus).
  • Un ceai de plante medicinale neîndulcit şi un fruct.
  • Un smoothie preparat cu lapte vegetal (soia, migdale, seminţe decorticate de cânepă, susan) şi o banană.
  • Un suc de legume.
  • O supă rece de roşii preparată fără făină (amestecă în blender roşii proaspete cu ceapă, usturoi, castraveţi, pătrunjel, piper, sare).
  • O porţie de legume la grătar stropite cu ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, sare şi piper.
  • Salată de vinete, fără maioneză.
  • O porţie mică de salată orientală.
  • O porţie mică de paste integrale cu sos de roşii, usturoi şi busuioc.
  • Ciorbă de legume fără pâine.

Dieta ruseasca

Micul dejun

Luni: 1/2 grapefruit presărat cu scorțișoară; o bucățică de brânză de vaci; o felie de pâine de secară; ceai sau cafea, îndulcite cu miere sau zaharină.

Marți: cremă de fructe – un kiwi, o banană de mărime potrivită, 1/2 pahar de 200 ml de zmeură și 200 ml de iaurt fără conservanți se mixează până se formea­ză o masă omogenă. O chiflă din făină integrală.

Miercuri: 100 g căpșuni presărate cu un înlocui­tor de zahăr, 2 felii de pâine din făină de grâu ameste­cată cu tărâțe, 200 ml suc proaspăt de portocale.

Joi: 30 g fulgi de ovăz cu lapte degresat; o piersică proaspătă; cafea îndulcită cu miere sau zaharină.

Vineri: salată din fructe proaspete (pere, mere, zmeură, coacăze, piersici), amestecate cu 100 ml iaurt fără conservanți; o chiflă din făină integrală, cafea cu lapte.

Sâmbătă: o felie de pâine unsă cu 25 g brânză de vaci și cu felii de roșie presărate cu pătrunjel sau țelină tăiate mărunt; ceai îndulcit cu miere.

Duminică: o felie de jambon fără grăsime; o roșie; 100 g de ananas proaspăt sau din compot; o chiflă din făină integrală; un pahar cu lapte cald.

PRÂNZUL

Luni: supă-piure din legume; 100 g piept de găină fiert; salată din grâu încol­țit, cu morcov proaspăt, cu puțin ulei de po­rumb și cu semințe de susan, floarea-soa­relui sau de dovleac presărate deasupra.

Marți: bulion din carne de vită cu le­gume și cu crutoane. Salată din avocado, o roșie, un castravete și frunze de salată, stro­pite cu zeamă proaspăt stoarsă de lămâie și cu puțin ulei de măsline. O piersică proas­pătă.

Miercuri: bulion de găină cu o chiflă din secară. Un grătar din piept de pasăre; salată dintr-un castravete și varză cu puțin ulei și cu zeamă de lămâie. 200 ml suc de mere.

Joi: supă rece (un compot mai dens) din fructe uscate. 2-3 cartofi fierți, ames­tecați cu o conservă de ton; brân­ză de vaci, degresată, ro­șie, porumb. 5-6 prune proas­pete.

Vineri: ghiveci din do­vlecei, pătlăgică vânătă și roșii, preparat cu ulei de măsline. Înainte de a fi servit, ghiveciul se presară cu pătrunjel. O chi­flă din făină integrală.

Sâmbătă: supă din peș­te și legume. O chiflă de se­ca­ră. 100 g de ficat de vită înă­bușit, garnisit cu o sfeclă roșie fiartă, amestecată cu maioneză degresată, presărată cu verdea­ță. 200 ml de suc de roșii.

Duminică: ciorbă de legume cu borș din tărâțe dreasă cu o lingură de smântână degresată și cu verdea­ță; o chiflă din făină integrală. 100 g pește gătit la cuptor cu garnitură de fasole (verde sau boabe) fiartă și frunze de salată. 2 mere.

ORA 16 (pot fi alese după dorință)

* 200 ml ceai din plante îndulcit cu miere și o chiflă de secară.
* Un piure proaspăt pre­parat din fructe și iaurt fără conservanți.
* 50 g de brânză sau caș­caval cu o salată din fructe proaspete.
* O tartină dintr-o felie de pâine din făină integrală, cu frunze de salată și bucă­țele de avocado. 200 ml suc proaspăt preparat din por­to­cale.
* O felie de pâine din făină integrală prăjită, brân­ză de vaci degresată; o jumătate de ba­nană; 200 ml de lapte cald.
* Fulgi de ovăz fără za­hăr, cu iaurt degresat și fără con­servanți.

* Cremă de fructe: 70 g căpșuni, 100 ml iaurt fără conservanți și o linguriță de miere se mixează până rezultă o masă omogenă. În paharul cu cremă de fructe se pun 2-3 cubulețe de gheață.

CINA

Luni: Un terci din ovăz și lapte degresat, garnisit cu fructe proaspete sau uscate. 200 ml lapte bătut.

Marți: 100 g pește fript; un cartof fiert cu coajă, 100 g de dovlecei căliți cu ulei de măsline; o chiflă de secară; ceai cu miere.

Miercuri: 100 g carne fiartă de găină și 50 g de orez nedecorticat fiert; salată din legume proaspete; 200 ml lapte cald.

Joi: o farfurie de terci din porumb (mămăligă) cu o linguriță de miere, presărată cu semințe de susan, floarea-soarelui sau de dovleac; o bucățică de brânză sau cașcaval; 200 ml lapte bătut.

Vineri: 2-3 mere coapte în cuptor, cu adaos de iaurt fără conservanți; o bucățică de brânză, brânză topită sau cașcaval; o chiflă din secară; ceai cu miere sau cu zaharină.

Sâmbătă: 150 g ficat înăbușit în ulei de măsline, cu 2 cartofi fierți sau copți și cu 2 roșii; 200 ml suc de roșii.

Duminică: 150 g pește la cuptor; salată din varză proaspătă și măsline, stropită cu zeamă de lămâie; o chiflă din făină integrală; un kiwi; ceai îndulcit cu miere sau zaharină.

3 sfaturi esențiale pentru intestine sănătoase

1. În fiecare dimineață, beți pe stomacul gol câte 200 ml de apă plată și mâncați un măr cu tot cu coajă, un kiwi sau câteva prune.
2. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de apă. O mică deshidratare este capabilă să provoace con­stipație, și așa destul de frecventă la persoanele care urmează o dietă.
3. Faceți cât mai multă mișcare! Activitatea sistemului digestiv nu se va îmbunătăți dacă veți sta toată ziua pe scaun și nu vă veți mișca suficient. Faceți zilnic o plimbare de 30 de minute, seara, când e mai răcoare.

***

Ideal dieta zilnica 70% alimente preponderent alcaline si 30% alimente acide

Legume alcaline: broccoli, telina, castravete, vinete, conopida, ceapa, spanac, rosii;

Fructe alcaline: mere, caise, avocado, banane, struguri, citrice, piersici, pere;

Fructe acidifiante: coacaze, prune, fructe glasate;

Cereale acidifiante: ovaz, paine, faina alba, paste fainoase, orez decorticat; Leguminoase si fructe acidifiante: fasole, naut, soia, linte;

Lactate acidifiante: lapte pasteurizat sau fiert, branzeturi procesate, inghetata

Proteine animale cu efect pronuntat acidifiant: slanina, mezeluri, afumaturi, toate tipurile de carne;

Grasimi si uleiuri acidifiante: untura animala, ulei de avocado, ulei de porumb, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui, ulei de masline rafinat;

Alcooluri cu efect acidifiant: bere, lichior, bauturi spirtoase, vinuri.

Fructe alcaline: stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere

Fructe acide: toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura

Legume alcaline: ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive, patrunjel, pastârnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase incoltite

Legume acide: ardei iute, asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor germinate

 Cereale alcaline: cereale proaspete, orz verde, alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: pâine prajita, pâine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp).

Cereale acide: produse de patiserie, pâine alba, pâine int 19219c25t egrala sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale

Lactate alcaline: lapte smântânit, kefir, zer, unt, frisca, lapte proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins

Lactate acide: parmezan, brânzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentata

 Alimente gatite alcaline: legume fierte, coapte, mâncaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bulion, supe de zarzavat si de radacinoase fara carne

Alimente gatite acide: mâncaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve

Dulciuri alcaline: suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat, sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica

Dulciuri acide: dulciuri, prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici (zaharina,aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza

Produse animale alcaline: oua de prepelita, oua de rata

Produse animale acide: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina

Bauturi alcaline: sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre daca au un pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla)

Bauturi acide: toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon

Diverse alcaline: aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup)

Diverse acide: muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum

Alimente uleioase alcaline: ulei presat la rece de floarea soarelui sau masline, ulei de peste, ulei de primula, migdale, sâmburi de dovleac, alune,susan, castane,nuca de cocos proaspata

Alimente uleioase acide: ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline, fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic

OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZA CORPUL: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul

OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZA: fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea, supararea, mania, stresul, ura, revolta

Alimentele alcaline sau neutre care genereaza aciditate: zahar, dulciuri, majoritatea produselor de cofetarie si patiserie preparate cu faina alba si zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi orezul

Alimentele acide care genereaza alcalinitate: lamaie, grape-fruit, otet de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de vara in saramura sau varza murata in primele 3 luni. Aceste alimente, prin acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia de acid din stomac.

***

Declinul mintii se previne:

Dansati. “Putine activitati stimuleaza creierul asa de bine ca dansul!”, spune doctorul Daniel Amen, autorul cartii “O minte minunata la orice varsta”. “Dansul necesita totul, de la coordonare si organizare, la planificare si judecata”, a mai scris acesta.
Acelasi lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer pozitionarea diferitelor parti ale corpului simultan si in sincron.

Mergeti la fitness. Sportul creeaza celule noi intr-o zona a creierului vitala memoriei. Cercetatorii de la Universitatea Columbia au masurat volumul sangelui din creierul adultilor care merg la sala de patru ori pe saptamana, timp de patru luni si au descoperit ca toata aceasta activitate duce la producerea mai multor neuroni.

Mancati oua. Micul dejun ideal este un ou, potrivit medicului Larry McLeary, autorul programului “Incredere in creier”. Oul contine vitamina B, care obliga celulele nervoase sa arda glucoza, cea mai importanta sursa de energie a creierului. Oul mai contine si antioxidanti, care protejeaza neuronii de stricaciuni si acizi grasi omega-3, care mentin impulsurile nervoase la ritmuri optime.

Mancati, de asemenea, multe fructe si legume si evitati mancarurile grase, care diminueaza abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele.

Fiti activi. Nu deveniti lenesi, pentru ca dauneaza grav sanatatii. Implicati-va tot timpul in diverse activitati, pentru a va mentine mintea alerta.

Hidratati-va mintea. Un studiu al Universitatii South Florida din 2006 a aratat ca oamenii care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspat pe saptamana aveau cu 76% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanti gasiti in fructe, protejeaza creierul de boala.
Opt pahare de apa pe zi sunt si ele extrem de benefice pentru minte, intrucat creierul este 80% apa si daca nu este hidratat, neuronii nu pot sa functioneze corect.

Radeti. Luati-va o pauza de la problemele cotidiene si radeti. Cititi bancuri, uitati-va la filmulete amuzante. Chiar si anticiparea rasului scade stresul cu 39% pana la 70%! Rasul este extrem de bun si pentru inima.

Dormiti suficient. Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se organizeaza in creier, in timpul somnului. Un studiu al Facultatii de Medicina de la Harvard arata ca mintea aduna bucati separate de informatie si le tese impreuna in timpul somnului. Doctorii ne sfatuiesc sa dormim fix 7 ore!

Nu va mai uitati la TV. O ora de privit la televizor creste riscul de a capata Alzheimer cu 1,3%. Asa ca doctorii recomanda sa va relaxati la TV maxim doua ore pe zi. In schimb, ei propun sa cititi cat mai multe carti.

Folositi mirodenii. Atunci cand gatiti, folositi cat mai multe mirodenii la mancare. Rozmarinul, de exemplu, contine acid carnozic, care reduce riscul de atac cerebral cu 40%! Folositi cu incredere condimentele, mai ales scortisoara, sofranul, busuiocul, oregano, cimbrul si salvia.

Studiati o limba straina. Nu ezitati sa invatati o limba straina, pentru a evita dementa la batranete. Un studiu al Universitatii York din Toronto arata ca oamenii in varsta care vorbesc mai multe limbi straine au o minte mai clara decat ceilalti.

Spalati-va bine pe dinti. O gingie inflamata, sangeranda, poate sugera o problema a sanatatii. In plus, toate bacteriile care se strang in gura ajung in sange si apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, si o stare mentala extrem de proasta.

Beti ceai verde si veti castigati cu 20% mai multa sanatate mentala, potrivit unui studiu prezentat in The American Journal of Clinical Nutrition

***

Dieta septembrie 2011:

Mada Regim nutritionist

Mada Recomandari regim

Mada exemplu meniu

***

Cristian Ungureanu alearga

***

Determined to succeed

***

Dieta de bun simt ( de pe Dietetik)

Principii:

a) Minim 2 litri de apa in fiecare zi, pe masurate. Orice alta bautura este interzisa. Adio suc, adio ceai, adio ciocolata calda, capuccino, zeama de varza. Nimic. Pa.

b) 2 fructe pe zi: mere, portocale, struguri, maxim 250 grame fiecare “doza”.

c) 3 mese pe zi. Prima intre 8 si 9, pranzul intre 13 si 14, cina intre 18 si 19. Cate un fruct la orele 11 si 15

d) adio alcool

e) Cafea: dimineata, la micul dejun, o ceasca (nu o cana), cu o lingurita de zahar. Nu renuntati la zahar, e important. Nu beti alta cafea, sub nici un pretext. Nici un decaf, nici un espresso mic, nimic.

e) Vei manca tot ce ai in lista si nimic in plus. Nimic in minus si nimic in plus.

Cum functioneaza

Dieta este impartita in episoade de cate 2 saptamani, in care veti manca zi de zi aceleasi mese. E un avantaj, pentru ca va puteti pregati din timp mancarea.

Este esential sa respectati orele de masa, pe langa regulile generale. Nu uitati sa beti apa. Nu sariti peste mese, nu uitati de fructe. Orice tentativa de genul “o sa mananc o banana in loc de portocala”, sau “o sa mananc sunca de porc in loc de sunca de pui” este ferm descurajata.

Sunt necesare niste definitii, altfel cadeti in pacatul interpretarii si nu va vad bine.

O felie de paine= O felie de paine neagra sau integrala, prajita sau nu, treaba ta. Greutate=50 grame. Daca e o paine rotunda, felia de la mijloc se imparte in 2 si constituie 2 portii. Asta inseamna paine.

Nu renuntati la paine. Corpul vostru trebuie sa stie ca un carbohidrat se foloseste pentru activitati curente, nu se depoziteaza. Daca nu mananci paine, corpul tau crede ca painea e ceva extrem de pretios si cand apare, o pune la pastrare, in sunci.

Apa= apa plata. Evitati apa minerala. Nu e naturala, baloneaza si deranjeaza stomacul.

Cafea= o ceasca, la ibric, espresso, la nisip. Nu cafea de la automatul de cafea.

Cine nu bea cafea, sa bea o cana de ceai, cu o lingurita de zahar sau de miere. O lingurita am spus. Doar dimineata, am spus !! Nu seara. Nu la pranz.

Salata= o rosie, un castravete, o ceapa, ulei de masline, otet (sau zeama de lamaie). Nu o salata Cezar, sau o salata mexicana. Nu o salata de pui cu bacon, sau o salata cu paste. Sa o salata orientala. Nu va mintiti singuri.

Sunca de pui= Sunca de pui sau curcan. E greu sa gasiti ceva fara E-uri, dar e bine sa evitati sunca ambalata. Mai bine cereti de la mezeluri, feliata. Recomand sa cumparati 350 grame o data si impartiti in 7 portii. Veti vedea de ce.

Pui= pui la cuptor, sau la gratar. La cuptor in sensul ca puneti puiul intr-o tava, dati cu sare pe el, il condimentati cu ce vreti si il coaceti. Nu exista restrictii de condimente. Nu prajit. Nu de la KFC. De la rotiserie e bun. La gratar – e destul de clar.

Nu trebuie sa va chinuiti cu puiul. Nu trebuie sa pierdeti noptile gandindu-va daca sa-i scoateti pielea sau nu. Cum vreti. E treaba voastra. Nu va chinuiti sa mancati doar piept, daca va plac pulpele.

Pui nu inseamna tocana de pui, sau ostropel de pui, sau pui cu parmezan, sau pui Kiev, sau cu smantana. Daca vrei din astea, poti sa te opresti din citit chiar acum. Nu are sens sa parcurgi si restul. Asa-i in dieta.

Peste = la gratar sau la cuptor, sau fiert. Ideal ar fi Pangasius, fiert. E cel mai comod.

Vita= gratar de vita. Antricot, ce vreti. Nu va stresati daca e grasa. Alegeti ceva care sa va placa.

Iaurt= Iaurt normal, sana, orice.

Cas= Cas proaspat, nu cascaval, nu branza topita, nu crema de branza, nu branza albastra. Il veti recunoaste usor pe domnul cas. E alb si in jurul lui sunt oameni in halate care iti dau sa gusti. Cumparati tot un multiplu de 50 grame si impartiti-l in portii de cate 50.

Branza cottage= O stii. Are smantana. Nu-ti fie frica de smantana. Dar nu adauga smantana. Nu adauga nici sare, nici zahar, nici miere.

Fara alcool= De ziua ta ai voie un pahar de vin rosu. Asta vrea sa spuna “fara alcool”. Nu te speria, dupa 1 an vei putea sa bei din nou.

Cantarirea se face cat mai rar. O data pe saptamana e ideal. Ce facem cand iesim in oras ? E simplu. Bem apa plata pana crapam.

Dieta impartita pe ore suna asa :

Ora 8-9 Mic dejun:

Cafea (cu o lingurita de zahar)

50 grame sunca pui

50 grame cas

salata

o felie de paine

Ora 11: Fructul

Ora 13-14 Pranzul

Salata

O felie de paine

150 grame pui (vezi definitiile)

Ora 15: Fructul

Ora 18-19: Cina

150 grame branza cottage

O felie de paine

Repetati timp de 2 saptamani. Peste 13 zile comunicam tura urmatoare. Sunt la dispozitia voastra pentru orice fel de intrebari sau nelamuriri legate de dieta.

***

Miscare cu Stefan Murgeanu

Rezumat:

Nu am facut nici un fel de alegere stiintifica sau studiata a hranei consumate, doar am incercat sa reduc (dupa bunul simt) grasimile, dulciurile, painea, pastele si carnurile grase, incercand o alimentatie bazata mai mult pe legume, fructe, lactate (nu grase), peste si carne de pui sau vita.

Dar fara excese de genul “la micul dejun o juma de frunza de salata, o treime de ou si 34 grame de paine de secara prajita”, astea sunt povesti si sunt menite celor care de fapt NU vor sa slabeasca. Orice om cu bun simt isi da seama care e diferenta intre un lighean de mancare si o portie normala.

minim 6 antrenamente pe saptamana, a cate 1,5 h / zi. Stiind din experienta ca daca ma voi solicita mult, voi renunta repede (iar daca ai ajuns la peste 100 kg, sunt sigur ca nu ambitia exagerata te caracterizeaza la sala de sport nici pe tine), m-am hotarat sa incep cu exercitii foarte usoare si in primele saptamani sa nu fac alergare deloc.

Ideea este sa faci mult si usor, nu putin si greu.

Asadar, iata programul pe care mi l-am facut:
–    incalzire
–    ½ h banda, mers in amonte (porneam de la un nivel acceptabil, de ex inclinatie 4% si viteza 4 km/h si cresteam inclinatia si viteza cu cate putin din cinci in cinci minute; atentie, nu te lasa pacalit la inceput de usurinta ritmului si sa incerci sa fortezi puternic de la inceput, trebuie sa cresti ritmul gradat, pentru a veni cu chef si a doua zi la sala)
–    ¼-1/2 h exercitii pentru abdomene (fara exercitii care sa solicite spatele si cu contragretutati mici, dar cu serii cu miscari cat mai multe – de ordinal zecilor sau sutelor)
–    ¼-1/2 h bicicleta (cresteam ritmul si rezistenta din 2 in 2 minute)
–    dupa cca 1 luna, am inceput sa alternez bicicleta cu alergatul pe banda (la inceput nu eram in stare sa alerg mai mult de 200 de metri cu viteza de 8 km/h, iar dupa 8 saptamani de exersare zilnica alergam 4 km cu viteza de 9-10 km/h)

Dupa fiecare antrenament consumam cate 2-3 litri de apa, eventual cu cate o lamaie stoarsa.

***

Retete culinare dietetice

***

Dr. Oz:

* Alimente de scos din alimentatia de zi cu zi:

– ZAHARURI (dulciuri, jeleuri, bomboane, ) se inlocuieste cu MIERE

– FAINA ALBA se inclocieste cu CEREALE INTEGRALE

– ZAHAR se inlocuieste cu FRUCTE si LEGUME

– SUC; SIROP se inclocuieste cu APA

– GRASIMI SATURATE se inlocuiesc cu GRASIMI NESATURATE

– GRASIMI TRANS (“Uleiuri vegetale partial hidrogenate” – f periculoase

***

Recomandate: peste; ulei de masline; iaurt fara grasimi; miere cu nuci uscate; salate; scoici afumate

***

Retzete de slabit (Montignac)

***

Lincuri:

Aici – de adus aminte

Aici un site folositor

Aici alte retzete

Hungry Girl – let’s fight!

Slabeste cu cap

Build lean

Ei cum au facut?

Retzete cu calorii

Mimifit

***

DIETE FOLOSITE CA SURSA DE INSPIRATIE

DIETA “Teo”

Structura dietei si orele raman mereu aceleasi: mic dejun, pranz, gustare, cina!

Miscare moderat: mers pe jos, dans

LUNI
mic dejun: 1 iaurt partial degresat + 2 felii paine 16%fibre
pranz ora 13:00: ciorba de legume; 150 g pui
gustare ora 16:00: 2 fructe
cina ora 19:00: 150 g peste la gratar cu legume

MARTI:
1 ceai+1ou fiert + 2 felii paine 16%fibre
salata de cruditati + 100 g carne de pui + 200 g orez brun
1 iaurt
fructe

MIERCURI
1 pahar suc de rosii + 2 felii paine 16%fibre
mancare de legume
1 iaurt
peste la gratar cu salata de legume

JOI
200 g branza vaci + 1 rosie + 2 felii paine 16%fibre
mancare de ciuperci + 200 g carne fripta
2 fructe
mancare de fasole verde

VINERI
1 pahar suc de rosii + 2 felii paine 16%fibre
ciorba de legume
1 iaurt
peste la gratar cu legume

SAMBATA
1 iaurt partial degresat + felii paine 16%fibre
200 g carne slaba + salata de legume + 200g cartofi natur
2 fructe
50 g alune / fistic

DUMINICA
1 ceai + 1 ou fiert + 2 felii paine 16%fibre
ciorba de legume + 200 g carne slaba + 20 g orez brun
1fiaurt partial degresat
20 g branza vaci + 1 rosie + 2 felii paine 16%fibre

DIETA “Flori”

4 litri de lichide zilnic.

Miscare: aproape deloc, doar abdomene seara

La foame de nestapanit cate un baton de cereale fitness.

Foarte rar 2 tablete de ciocolata.

Dimineata: o banana, sau un iaurt cu fibre, cafea

Pranz: orice carne (pui, peste, vita, porc, carnaciori, crenvusti) la gratar sau in abur cu o salata (salata verde, rosii, praz, varza, etc) SAU 1 salata de ton SAU 1 salata cu branza

Seara: iaurt degresat, sana, lapte batut

Intre mese fructe de sezon.

Elimini complet: paine, zahar, paste fainoase, cartofi, sucuri.

DIETA “MirelaTufa”

Se mananca la ore regulate, aceleasi in fiecare zi.

Sunt permise apa minerala, apa plata, ceaiul de plante

Miscare: moderat (exercitii acasa, 1/2 ora)

Faza I (1500 kcal)

Mic dejun: (08.00 hsr)

– 3 felii de sunca de pui (50 gr) sau un ou fiert tare

– branza proaspata sau cas (50 gr)

– 2 felii de paine de secara

– legume: ardei gras, rosie, castraveti

– cafea

Gustare: (10.00 hsr): mere sau kiwi sau mandarine sau grepfruit sau pomelo sau 1 banana

Pranz: (13.00 – 14.00 hsr)

– 100 gr branza nesarata

– salata verde, rosii, castraveti cu lamaie si ulei de masline (1 lingura)

– 1 felie paine de secara

– ceai de plante

Gustare (16.00 hsr):

Cina (19.30 hsr):

– legume inabusite (brocoli, ciuperci, conopida, fasole verde_

– 150 gr pui

– 200 gr iaurt

– ceai de plante

Faza II (1550 kcal)

Mic dejun: (08.00 hsr)
– 50 gr. pui sau curcan

– 50 gr branza proaspata sau cas sau urda

– 2 felii de paine de secara

– legume: ardei gras, rosie, castraveti

– cafea

Gustare: (10.00 hsr): mere sau mandarine sau portocale (250 gr)

Pranz: (13.00 – 14.00 hsr)

– 150 gr pui fiert sau gratar (fara piele)

– 200 gr salata verde, rosii, varza cu lamaie si ulei de masline (1 lingura) si sare

– 2 felii paine de secara

– ceai de plante

Gustare (16.00 hsr): 200 gr fructe

Cina (19.30 hsr):

– legume inabusite (brocoli, ciuperci, conopida, fasole verde)

– 150 gr peste la gratar sau cuptior
– 1 felie paine de secara

Gustare (21.00 hrs): 1 iaurt sau 1 sana

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: