Quarantine

(iulie 2022) – Italia cere masca FFP2 in mijloacele de transport in comun (inclusiv vaporasele care traverseaza canalele venetiene). In Romania se intensifica valul ț.

(03 iunie 2022) In lume nu mai exista pandemie, cu exceptia Chinei. SHANGHAI revine încet la viață. După două luni de izolare, se redeschid magazinele, iar majoritatea oamenilor se întorc la birouri (circa 650.000 sunt încă în carantină). Dar cu reguli noi: când ies din bloc și pentru accesul în majoritatea locurilor publice trebuie să arate pe smartphone un certificat de sănătate. Iar pentru transportul public trebuie, în continuare, să prezinte un test PCR negativ făcut în ultimele 72 de ore. 

(23 februarie 2022) La sfârșitul acestei săptămâni se împlinesc doi ani de la primul pacient infectat cu COVID-19 din România. Pe 22 martie se vor împlini doi de la primul deces. În acest timp am pierdut peste 62.800 de oameni, conform datelor oficiale

(11 februarie 2022) Premierul britanic Boris Johnson a decis să elimine cu o lună mai devreme toate restricțiile anti-COVID, inclusiv carantinarea în caz de boală. Începând cu 24 februarie, guvernul britanic doar va recomanda ca persoanele infectate să rămână acasă, „la fel cum ar fi recomandat și cuiva care are gripă”. Regulile vor fi valabile doar pentru Anglia, nu pe întreg teritoriul Marii Britanii, dar în general toate țările din Regat au adoptat aceleași măsuri.  Guvernul britanic nu a spus pe ce date științifice s-a bazat când a luat această decizie. De altfel, un raport din ianuarie al comitetului științific care oferă consiliere guvernului britanic arată că ridicarea restricțiilor va duce la un număr foarte mare de cazuri. Oamenii nu vor mai fi precauți pentru că vor avea senzația că orice fel de risc a dispărut. Nu doar Anglia se relaxează. Danemarca, Norvegia, Suedia și Cehia au adoptat măsuri similare, însă acolo carantina rămâne valabilă pentru cei infectați. În SUA, din ce în ce mai multe state decid să renunțe la măști. În România, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va discuta săptămâna viitoare cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre o posibilă relaxare a restricțiilor. 

(11 ianuarie 2022) Cei 2 ani au lăsat în urmă peste 1.8 milioane de persoane infectate și 59.000 de decese, România a intrat în valul cinci al pandemiei, cu o nouă variantă și un nou ministru (Alexandru Rafila). Ironic, fiecare val de până acum și-a avut ministrul propriu, cu excepția valurilor unu și doi, care l-au avut pe Nelu Tătaru. Valul trei a fost gestionat primăvara trecută de echipa lui Vlad Voiculescu, iar patru – de interimarul Cseke Attila. Vom avea și centre de evaluare (adică spitale) pentru pacienții pozitivi cu forme medii, în sistem ambulator: consult, analize și stabilirea tratamentului, fără internare și fără a mai bloca camerele de urgență. 160 de centre, dintre care 14 în București, doar că lista completă nu e nici finală, nici publică. 160 de centre, dintre care 14 în București, doar că lista completă nu e nici finală, nici publică.

(20 decembrie 2021) Olanda intră în lockdown de sărbători. Începând de ieri și până pe 14 ianuarie, toate magazinele neesenţiale, localurile și spaţiile culturale vor fi închise. De Crăciun și Revelion, oamenii nu pot primi mai mult de doi musafiri la ei acasă. Danemarca a închis de ieri cinematografele, parcurile de distracţii şi grădinile zoologice, iar restaurantele vor funcţiona numai până la ora 23:00. Restricțiile rămân în vigoare până pe 15 ianuarie. Țara înregistrează un număr record de cazuri de la începutul pandemiei: media e de peste 8.600 de cazuri zilnice, la o populație de doar 5.8 milioane de locuitori. Germania a interzis accesul turiștilor din Marea Britanie. Doar cetățenii și rezidenții nemți care vin din Marea Britanie mai pot intra în țară, iar aceștia trebuie să prezinte un test negativ și să stea în carantină două săptămâni, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați. Marea Britanie a înregistrat ieri peste 82.000 de cazuri, o creștere de 72% față de duminica precedentă. Franța a introdus măsuri asemănătoare împotriva călătorilor din Marea Britanie: trebuie să fie cetățeni francezi sau să aibă un motiv „convingător” de a vizita țara. Romania. După aglomerația la intrarea în România din aeroporturi și vămi din ultimele zile, autoritățile au anunțat noi măsuri la aeroportul Otopeni, valabile de sâmbătă. Pasagerii sunt debarcați în grupuri de câte 50, la fiecare sfert de oră. Cei cu certificat verde care vin din Uniunea Europeană sau din Norvegia, Elveția, Islanda sau Liechtenstein sunt direcționați direct către ghișeele de frontieră

(04 decembrie 2021) Primele trei cazuri (printre care si un rugbist) cu noua tulpina africana OMICRON au ajuns in Romania la persoane repatriate din Africa de Sud, a anunțat Ministerul Sănătății. Ambele persoane sunt asimptomatice si carantinate in prezent la domiciliu. Riscul de reinfectare cu tulpina omicron este mai mare în cazul persoanelor care au avut Covid, a anunțat ieri OMS.

(2 decembrie 2021) România este țara cu cea mai ridicată imunitate naturală, obținută prin infectare, din Europa – 70%, iar Norvegia, cu cea mai scăzută, doar 3%.. Peste 70% dintre români au fost infectați cu Covid-19, cel mai mare procent din Europa, arată un studiu publicat în Marea Britanie. Tinerii au fost purtători, făcând forme ușoare, dar au îmbolnăvit persoanele în vârstă cu care au intrat în contact (vecina de la Mizil Nicoleta, pe care a infectat-o fiica Crina). Într-un studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra în 19 state europene se anunță că în România se mai pot înregistra încă 70.000 de decese provocate de infectările cu Covid-19, într-un viitor val pandemic. Doar 30% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani au primit cel puțin o doză de vaccin și 37% dintre cele cu vârsta între 60 și 79 de ani, se arată într-un studiu publicat de INSP.

(1 decembrie 2021) Varianta omicron a virusului e știrea breakingnews a zilei. Evidențiată de un medic virusolog din Africa de Sud, sursa probabil Botswana, Olanda confirmă că a separat varianta pe samples colectate cu 2 săptămâni înainte. Varianta e mult mai contagioasa decât varianta “delta” din vară. Ca urmare, Israelul își închide granițele pentru străini, Portugalia (rată de vaccinare 85%) reinstaurează măsuri restrictive, Grecia impune vaccinarea celor peste 60 de ani altminteri plătesc o amendă de 100 euro lunar, Singapore (tot rată de vaccinare mare) reimpune restricții (inclusiv la grani’ă), Austria anunță că vaccinul va deveni obligatoriu pentru întreaga populație în luna februarie 2022 cu excepția celor care au contraindicații medicale, austriecii care refuză să-și facă vaccinul care va deveni obligatoriu din februarie ar putea primi amenzi de până la 7.200 de euro.

(22 noiembrie 2021) Numărul de noi cazuri raportate zilnic continuă să scadă, iar 12 județe, printre care și Bacău, Satu Mare sau Gorj, sunt acum în scenariul verde, adică aici rata de infectare a scăzut sub două cazuri la mia de locuitori. 13 județe sunt în scenariul galben, adică rata de infectare este sub trei cazuri la mia de locuitori. 

(21 noiembrie 2021) Se protestează peste tot în lume (și la Ploiești) împotriva restricțiilor panemiei (măști, green pass etc). În Olanda protestatarii au ars mai multe biciclete și au spart vitrinele unor magazine după ce guvernul a impus un lockdown parțial de trei săptămâni odată ce numărul de cazuri de COVID-19 a crescut. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 20 și evenimentele sportive nu se mai pot desfășura cu spectatori.  În Austria zeci de mii de oameni au protestat în Viena după ce guvernul a anunțat că, începând de azi, toată țara intră în lockdown pentru cel puțin zece zile. De asemenea, vaccinarea ar putea să devină obligatorie de la 1 februarie pentru toate persoanele, mai puțin cele care nu se pot imuniza din motive medicale. Cei care nu se conformează ar urma să fie amendați. Austria are o rată de vaccinare de 66%, cea mai mică din Europa de Vest

(12 noiembrie 2021) Un incendiu s-a produs, joi dimineață, la spitalul suport-Covid Movila din Ploiești. Doi pacienți au murit, a transmis ISU Prahova. Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul spitalului. Incendiul ar fi fost stins de personalul medical. Potrivit SAJ, la locul intervenției au fost găsite 16 persoane (dintre care 6 femei si 10 barbati) care aveau nevoie să fie transferate și două persoane decedate,

1. Pacientă 70 de ani- intoxicată cu monoxid de carbon, transportată de echipajul C1 la SJU Ploiești;

2. Infirmieră de 52 ani a Spitalulului Boli Infecțioase cu arsură grade I și II pe 40% suprafață corporală, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești și, ulterior, la Spital Floreasca din București;

3. Pacient 56 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;

4. Pacient 75 ani – Covid pozitiv,transportat de echipaj C2 la SJU Ploiești;

5. Pacient 60 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;

6. Pacient 58 ani – transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;

7. Pacient 65 ani – transportat de echipaj TIM la SJU Ploiești;

8. Pacientă 78 ani – transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;

9. Pacient 60 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;

10. Pacientă 66 ani – Covid pozitiv, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;

11. Pacientă 86 ani – pacientă Covid pozitiv, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;

12. Pacientă 69 ani – Covid pozitiv, transportată de echipaj B2 la SJU Ploiești;

13. Pacient 69 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj PA la SJU Ploiești;

14. Pacient 51 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj PA la SJU Ploiești;

15. Pacient 33 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;

16. Pacient 66 ani – Covid pozitiv, transportat de echipaj B2 la SJU Ploiești;

17. Pacient 74 ani – pacient Covid pozitiv, găsit decedat;

18. Pacient 75 ani -pacient Covid pozitiv, găsit decedat

(11 noiembrie 2021) România cunoaște, de peste o lună, cea mai gravă perioadă a pandemiei. Din 21 septembrie, mor zilnic peste 100 de oameni. Din 5 octombrie mor zilnic peste 200 de oameni. Zilele cu peste 400 de decese au fost frecvente cu începere din 12 octombrie. Au fost anunțate peste 500 de decese în 19, 26 și 27 octombrie, precum și în 2 noiembrie. Dar cresc cazurile și în Europa mai vaccinată ca noi.

(10 noiembrie 2021) Rata de vaccinare a României este de 38%, în comparație cu 75.7%, rata UE.

(07 noiembrie 2021) Aproape imediat după apariția vaccinului anti COVID-19 au început și discuțiile despre eventuala obligativitate a vaccinării, generale sau doar pentru angajați sau a unor categorii de angajați, cei care intră frecvent în contact cu publicul. Iar lucrurile s-au mișcat ușor-ușor în această direcție. Evident, dificil, și cu opoziție nu numai din partea unor angajați, dar și a unor membri ai autorităților, în special, locale. Prima victimă a pandemiei din Europa, Italia, cu peste 130.000 de morți de COVID-19, este prima țară care a luat măsuri, a introdus obligativitatea certificatului verde. Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an. Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună și câteva zile în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă. De altfel, conform unor estimări, circa 250.000 dintre cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%. Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

În Franța, preşedintele Emmanuel Macron s-a adresat francezilor, printr-un discurs televizat, încercând să impulsioneze campania de vaccinare din Franţa. Măsurile anunţate îi vizează în primul rând pe angajaţii din sistemul sanitar. Dacă lucrătorii din spitale şi căminele de bătrâni nu s-ar fi vaccinat până în septembrie, aceştia riscau să-şi piardă locul de muncă. Preşedintele Franţei a mai spus că persoanele neimunizate se vor confrunta cu restricţii. Guvernul de la Paris a reacţionat, prin aceste măsuri, la răspândirea infectărilor cu tulpina Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă. Iar vaccinarea a câștigat teren.

În Germania, însă, subiectul imunizării obligatorii este abordat diferit. Încă șefa executivului german, Angela Merkel, a declarat că în Germania nu va deveni obligatorie vaccinarea anti-coronavirus. De altfel, în Germania, dreptul la integritate corporală e garantat prin Constituţie. Există însă şi câteva excepţii. De exemplu, atunci când copiii intră la şcoală sau grădiniţă trebuie să aducă dovada unei vaccinări contra rujeolei. Şi persoanele care au grijă de copii trebuie să prezinte, de regulă, o astfel de dovadă. Lucru valabil şi pentru personalul din clinici sau cabinete medicale, dar şi pentru educatori sau profesori. Şi solicitanţii de azil sau refugiaţii trebuie să prezintă dovada ueni vaccinări la patru săptămâni după ce au fost cazaţi într-un cămin cu mai multe persoane.

În Marea Britanie ar putea fi impus faptul că personalul din sănătate să fie vaccinat complet împotriva COVID-19, a anunțat secretarul de stat în Ministrul Sănătății, Sajid Javid, la sfârșitul lui octombrie, relatează Reuters. Oficialul englez a declarat pentru Sky News că vaccinurile obligatorii pentru salariații din sănătate ar contribui la protejarea pacienților.

În SUA, o curte federală de apel din SUA a suspendat sâmbătă obligaţia de vaccinare introdusă de preşedintele Joe Biden pentru companiile cu peste 100 de angajaţi, fiind momentul pentru a examina potenţiale ”grave probleme constituţionale”, relatează Agerpres, conform Reuters. Măsura cerută de preşedintele american impunea ca până la 4 ianuarie zeci de milioane de angajaţi să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să fie testaţi săptămânal. De altfel, marile companii americane s-au implicat în proces, majoritatea angajaților Ford ar trebui să fie vaccinați până pe 8 decembrie, iar Google a impus tuturor angajaților care lucrează de la birourile companiei să se vaccineze, situație repetată și la Facebook.

Slovenia a decretat și ea vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru toţi funcţionarii publici, pentru a încuraja vaccinarea şi totodată să prevină un nou val de infectării. Ţara are una dintre cele mai reduse rate ale vaccinării anti-COVID-19 în rândul statelor UE, de numai 45%. Guvernul sloven a decis de asemenea înăsprirea restricţiilor antiepidemice. Începând de miercuri, certificatul sanitar, care oferă informaţii despre vaccinarea cu schema completă, un test COVID-19 negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară, este cerut pentru accesul în magazine şi la locul de muncă, atât în sectorul public cât şi în cel privat.

În Grecia, vaccinarea a devenit obligatorie pentru personalul căminelor de îngrijire medicală nu mai târziu din 16 august și pentru personalul sanitar de la 1 septembrie.

În Rusia, primarul Moscovei a decretat la 16 iunie vaccinarea obligatorie a angajaților din sectorul serviciilor. De atunci, alte entități locale, inclusiv Sankt Petersburg și regiunea sa, au luat măsuri similare.

Kazahstanul a ordonat vaccinarea obligatorie pentru majoritatea angajaților care intră în contact cu alte persoane pe 1 iulie, iar în China, regimul a avertizat că persoanele peste 18 ani nevaccinate nu vor mai fi în curând admise în spitale, școli sau chiar în transportul public.

Letonia. Guvernul a decis să introducă vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul din învățământ, astfel că, din 15 noiembrie, doar cadrele didactice cu certificat de imunizare vor putea preda cursuri în format fizic. Testarea pentru COVID-19 a angajaților din învățământ va continua până pe 15 noiembrie. Până la data respectivă, testarea profesorilor va fi plătită de stat.

În Bulgaria, guvernul interimar de la Sofia nu a impus Certificatul verde pentru nici o categorie de lucrători în educație. La o rată generală de vaccinare de puțin peste 20%, cadrele didactice sunt imunizate în proporție de peste 40%.

În fine, în România, restricțiile impuse în special pentru nevaccinați a reușit să crească procentul de vaccinați la circa 40%, dar rămâne în continuare pe ultimele locuri din UE. Chiar și Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, nu a putut intra în Guvern din cauza faptului că nu are certificat verde. Asta, deși Senatul a respins în octombrie un proiect de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, care a ajuns la votul decisiv din Camera Deputaților. Remarcabil e că, cel puțin, în sistemul de educație, procentul de vaccinați e undeva între 50% și 60%. Potrivit ultimelor cifre disponibile, circa 7 milioane de români erau vaccinați măcar cu prima doză, la sfârșitul lunii octombrie

(05 noiembrie 2021) La 10 luni de când avem vaccinul disponibil, 40% dintre români s-au vaccinat. Dar în schimb fumează, iau suplimente alimentare necercetate științifice și vor tratament (aka vor boala nu prevenția). Sau vor imunitatea de turmă dar nu ar accepta că vor muri zeci de mii de persoane pe zi. România este pe locul 11 pe glob la decese/milion locuitori din cauza directă a COVID. În luna octombrie era pe locul 24.

(18 octombrie 2021) „Fenomenul acesta de a nu accepta vaccinarea – din teamă, din credința că vaccinul nu este destul de experimentat, că nu suntem cobai etc. – ne-a făcut, de fapt, să devenim o țară de cobai, care probabil va fi studiată. Colegii mei mi-au spus că această mentalitate colectivă de a nu crede în datele științifice este fără precedent în Uniunea Europeană și este un fenomen pe care ar dori să-l studieze și probabil că acest fenomen va primi și un nume.”
Laura Ghibu, medic (stabilit in Suedia)

(17 octombrie 2021) Până în prezent, peste jumătate din populația cu vârste între 12-15 ani din Israel (53%) a fost vaccinată împotriva Covid-19. Pe categoria de vârstă 16-19 ani, 84% au fost vaccinați cu cel puțin o doză, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.

(13 octombrie 2021) România se apropie de un platou de 15.000 de cazuri de COVID pe zi, iar numărul de cazuri grave va depăşi capacitatea sistemului medical. Dacă rata de vaccinare în România ar fi fost peste 80%, numărul de 440 de decese zilnice s-ar fi redus la 44.

(12 octombrie 2021) România ocupă locul 1 în Europa la numărul de decese în ultimele 7 zile. Peste 1600 de pacienți internați la Terapie Intensivă (cel mai mare număr ever)

(01 octombrie 2021) Nas infundat și pierdut brusc mirosul. Nah! Pe 6 octombrie test rapid și test PCR pozitive ambele.

(30 septembrie 2021) Portugalia este cea mai vaccinată țară din lume împotriva Covid, peste 84% din populație fiind imunizată cu schema completă. În UE, pragul imunizării a două treimi din populație a fost deja depășit de Italia (67%), Belgia (71%), Irlanda (73%), Spania (77%) și Malta (83,6%).

(29 septembrie 2021) Ieri s-au înregistrat 11.049 de cazuri noi, un record absolut de la debutul pandemiei (cel mai mult am avut în noiembrie 2020, 10.269 de cazuri), și 208 decese. La ATI erau 1.267 de pacienți și doar 27 de paturi disponibile la nivelul întregii țări.

(20 septembrie 2021) Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat decretul-lege pentru obligativitatea certificatului verde la toate locurile de muncă. Informația a fost publicată de ANSA, care citează surse guvernamentale. Este prima țară din Europa cu o astfel de măsură. Certificatul verde va deveni obligatoriu la serviciu cel mai probabil din 15 octombrie, pentru toți angajații din sistemul public sau privat.

(25 iulie 2021) Pentru prima oară din 22 martie 2020, România nu a raportat nici un deces cauzat de covid-19. Să vedem cum o să fie cu celebrul val 4. OMS s-a răzgândit pân la urmă, cică virusul din labortaporul chinezesc a pornit.

(1 iulie 2021) Nici acum, la 1 iulie, nu am atins ținta de vaccinare de 5 milioane de persoane pe care Guvernul o stabilise pentru 1 iunie. Ieri au intrat în vigoare însă noi relaxări: vor putea fi organizate concerte și festivaluri în aer liber cu până la 2.500 de persoane (vaccinate, testate negativ sau care dovedesc că au imunitate după boală). Restaurantele și terasele vor fi deschise la capacitate maximă până la ora 2:00, iar tribunele sportive vor putea fi ocupate până la 50% (sau la capacitate maximă, dacă toate persoanele sunt vaccinate complet).  Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că tulpina Delta are transmitere comunitară în Pitești și localitățile din împrejurimi 

(31 mai 2021) The tiny Pacific nation of Nauru has congratulated itself for a four-week COVID-19 vaccination drive that resulted in all its adult population receiving their first shot. The remote island nation is one of the few places in the world to remain virus-free and has now also become one of the first to give at least one shot to all adults. Other countries to have provided at least one vaccine dose per person include the Seychelles, Israel, the UAE and San Marino. Authorities in Palau, another far-flung island nation in the Pacific, say they are on the verge of a similar feat, with 97 per cent of adults receiving their first jabs (via).

(26 mai 2021) Bâlbâieli la autoritățile din România:

 • Cu câteva ore înainte ca Președintele să anunțe că masca nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise de la 15 mai, prefectul Capitalei spunea că aceasta rămâne valabilă în exterior, la pachet cu restricțiile pe timpul nopții.
 • În timp ce Klaus Iohannis declara că relaxarea de la 1 iunie depinde de vaccinare, Florin Cîțu spunea că ea se va întâmpla indiferent dacă atingem targetul sau nu.
 • Zilele trecute, Ludovic Orban spunea să ne așteptăm ca vaccinul anti-COVID să nu mai fie gratuit. A fost contrazis apoi de premier. 

(25 mai 2021) Malta a vaccinat 70% din populaţia adultă cu cel puţin prima doză de vaccin antiCovid, devenind prima ţară din UE care atinge aşa-numita imunitate colectivă.

(22 mai 2021) Condițiile de turism în țările europene, via spotmedia:

GRECIA

Din 14 mai 2021, Grecia a relaxat restricțiile COVID, pentru a da startul sezonului turistic.

La acest moment, cu mașina se poate intra în Grecia prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea (accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei fiind posibil în intervalul 07:00-23:00). Cu avionul se poate ajunge pe orice aeroport din Grecia.

Este obligatoriu ca la intrare să prezentați:

 • Un test COVID PCR cu rezultat negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen sau o dovadă că sunteți vaccinați anti-COVID și au trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului.
  Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. Măsura testului PCR este valabilă pentru orice cetățean peste 5 ani.
 • Grecia îi primește inclusiv pe cei vaccinați cu Novavax, Sinovac Biotech, Sputnik, Candino Biologics și Sinopharm.
 • Formularul PLF – completat AICI, cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
 • De menționat că e în vigoare măsura ca la graniță să fie efectuate aleatoriu teste rapide. Rezultatul se eliberează pe loc și e permis doar accesul persoanelor cu rezultat negativ.

Restricții în vigoare: Începând din 14 mai, Grecia permite călătoriile între regiuni și, chiar dacă autoritățile recomandă cetățenilor să își facă un test COVID înainte de a călători, acest lucru nu mai este obligatoriu. Nu mai este valabilă nici măsura care impune trimiterea unui SMS cu motivul deplasării.

Circulația pe timp de noapte este interzisă în Grecia în intervalul orar 00:30-05:00. Restaurantele sunt deschise pentru exterior de la începutul lunii mai.

Masca este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în aer liber.

Autoritățile elene atrag atenția că pot decide instituirea de noi restricții de circulație în orice moment dacă evoluția situației pandemice o impune.

BULGARIA

Bulgaria este în ”situație de urgență epidemiologică” până pe 31 mai, urmând ca autoritățile să decidă apoi ce restricții vor mai păstra.

La acest moment, puteți intra în Bulgaria dacă:

 • prezentați un document care atestă finalizarea de cel puțin 14 zile a schemei de vaccinare anti-COVID. Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.
 • Dacă ați avut COVID și v-ați vindecat puteți prezenta un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”).
 • Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii.

Testele antigen recunoscute în Bulgaria le puteți găsi AICI.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”).

Sunteți exceptați de la aceste condiționări dacă doar tranzitați Bulgaria. Pentru asta, însă, trebuie să aveți documente doveditoare despre destinația finală.

În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București – Sofia – București; există curse directe operate de compania Qatar Airways pe această rută.

Restricții în vigoare: În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spații deschise, cât și închise, păstrarea distanței de 1,5 metri pentru toți cetățenii peste 6 ani. Excepții sunt când sunteți la restaurant sau când practicați activități sportive. Discotecile și barurile sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.

ITALIA

Începând din 14 mai, românii care merg în Italia nu mai trebuie să stea în autoizolare 5 zile. În schimb, pentru a intra în țară, trebuie:

 • Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
 • Să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor (încă nu a fost pus la dispoziție de autoritățile italiene) sau să prezinte o declarație pe propria răspundere – o puteți descărca AICI.

Sunteți exceptați de la aceste măsuri dacă doar tranzitați Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.

În cazul în care aveți escală în Italia, nu puteți părăsi zonele special amenajate în interiorul aeroporturilor.

Important de știut că la acest moment și la întoarcerea în România trebuie să prezentați rezultatul unui test COVID PCR cu rezultat negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de îmbarcare.

Restricții în vigoare: Diferă de la o regiune la alta. Astfel, trebuie întâi să consultați autoritățile italiene pentru a afla în ce categorie de risc epidemiologic este regiunea în care mergeți. Aceste informații le puteți găsi AICI. Apoi, în funcție de asta, acestea sunt măsurile pe care trebuie să le respectați:

 • Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SArS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maxim 48 de ore anterioare călătoriei.
 • Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
 • Sunt deschise cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă cu condiția respectării distanței de un metru între persoane, la capacitate maximă permisă de 50%, dar în orice caz care să nu depășească 500 de spectatori în interior și 1.000 în aer liber.
 • Sunt redeschise muzeele ​​și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori. Pentru zilele de sâmbătă sau atunci când în Italia sunt sărbători legale trebuie să aveți o rezervare online sau telefonică, făcută cu cel puțin o zi înaintea vizitării.
 • Pentru zona galbenă, de la data de 15 mai sunt redeschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
 • Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de 1 metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.

Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 3.000 de euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime.

SPANIA

În Spania nu mai e stare de urgență la nivel național, însă fiecare regiune poate adopta propriile restricții, de aceea, trebuie să consultați site-urile autorităților locale din regiunea în care vreți să mergeți. AICI puteți vedea ce restricții a impus fiecare regiune.

Pentru limba română puteți consulta site-ul Ministerului Român de Externe.

La acest moment, România e considerată stat cu risc epidemiologic ridicat, astfel că la intrarea în Spania trebuie să prezentați următoarele:

 • un test PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maxim 72 ore înainte (sunt scutiți doar copiii sub 6 ani). Autoritățile spaniole pot solicita dovada în original a testului COVID (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia.
 • Un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

AICI puteți vedea în ce grad e încadrată România, lista fiind actualizată de autoritățile spaniole cu 7 zile înainte să intre în vigoare.

PORTUGALIA

Portugalia a relaxat din 17 mai restricțiile de călătorie pentru cetățenii din țările UE cu o incidență mai mică de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori. România se încadrează sub acest prag.

Pentru a intra în Portugalia, însă, e nevoie să prezentați un test PCR cu rezultat negativ făcut cu maximum 72 de ore înainte. Măsură este necesară pentru toți cetățenii de peste 2 ani.

Fără acest test cel mai probabil nu veți fi primit în avion, având în vedere că cele care vor fi sancționate sunt companiile aeriene și amenda este între 500 şi 2.000 de euro de călător. În plus, la destinație va trebui să faceți cale întoarsă.

Dacă alegeți să mergeți pe cale rutieră, veți fi supuși și unor controale mobile și veți fi informați asupra obligațiilor ce vă revin.

Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este suspendat transportul fluvial între Portugalia și Spania.

În cazul călătoriilor către arhipelagurile Azore și Madeira, se recomandă consultarea paginilor de internet www.madeira.gov.pt și https://portal.azores.gov.pt/, în condițiile în care măsurile autorităților locale sunt actualizate permanent. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (detalii mai jos).

Restricții în vigoare: La acest moment autoritățile recomandă să fie evitată circulația pe drumuri și în spații publice dacă nu este neapărată nevoie și avertizează că pot închide în orice moment toate spațiile publice în care se constată aglomerări, inclusiv plaje.

Magazinele cu produse nealimentare închid la 21:00 în timpul săptămânii și la 19:00 în weekend și de sărbătorile legale.

Restaurantele se închid la 22:30. Sunt deschise și în interior, dar nu pot sta la masă mai mult de 6 persoane. La terasă pot sta grupuri de cel mult 10 persoane.

Muzeele, monumentele, palatele și siturile arheologice și similare, cinematografele, sălile de spectacol etc. sunt deschise.

Masca este obligatorie pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), în toate spațiile publice pentru toți cetățenii peste 10 ani.

FRANȚA

Franța recomandă în continuare evitarea călătoriilor neesențiale. Dacă însă vă hotărâți să o vizitați, aveți nevoie de:

 • un test PCR cu rezultat negativ efectuat în ultimele 72 de ore. Măsura se aplică pentru orice persoană peste 11 ani, indiferent dacă se intră în Franța pe cale aeriană, rutieră, maritimă sau feroviară.
 • o declarație pe propria răspundere că nu aveţi simptome și nu aţi intrat în contact cu persoane cu COVID în ultimele 14 zile. Cei peste 11 ani trebuie să își și dea acordul ca un eventual test COVID sa le fie făcut când intră în Franța. Declarațiile pot fi descărcate de AICI.

Chiar dacă e doar cu titlu de ”recomandare insistentă”, totuși trebuie să știți că la acest moment autoritățile franceze doresc ca toți cetățeni europeni să se autoizoleze 7 zile și să facă la finalul perioadei un test COVID pentru a fi siguri că nu sunt infectați.

E bine de știut că sunt două centre de testare pentru infecția cu SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, în fața porții 17) și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul -1). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Rezultatele vor fi recepționate în 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigenic.

Restricții în vigoare: Începând din 19 mai, Franța a relaxat mai multe măsuri. S-au deschis după șapte luni terasele barurilor, restaurantelor și cafenelelor, dar nu pot fi ocupate mai mult de 50% din capacitate și nu pot sta mai mult de 6 persoane la o masă.

Teatrele, cinematografele și sălile de spectacol pot primi spectatori în 35% din capacitate, fără a depăși 800 de persoane într-o sală. În muzee, la fel ca în magazine, este permis accesul unui vizitator pentru fiecare 8 m2, iar festivalurile în aer liber pot avea loc cu cel mult 1.000 de persoane, în funcție de cât de mare e locația. S-au deschis și grădinile zoologice (50% din capacitate) și cazinourile (35% din capacitate).

În Franța continentală rămâne în vigoare carantina de noapte, ce începe la 19:00 și se încheie la 06:00. Amenda pentru nerespectarea carantinei e de cel putin 135 de euro.

CROAȚIA

Până la 31 mai, pentru a intra în Croația aveți nevoie de una dintre:

 • un test PCR cu rezultat negativ sau un test antigen negativ (testele acceptate le găsiți AICI). Dacă nu aveți testul făcut, aveți obligația fie să-l faceți pe cheltuială proprie cât mai repede, iar până la rezultat să vă autoizolați, fie să stați în izolare 10 zile, dacă nu puteți face test. Prețul unui test în Croația variază între 70 și 200 de euro.
 • certificat care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare.
 • un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut minim 11 zile și maxim 180 de când ați trecut prin boală.

Măsurile se aplică tuturor persoanelor peste 7 ani.

Frontierele terestre ale Croației cu Slovenia, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt deschise atât transporturilor de mărfuri, cât și traficului de pasageri. Punctele deschise de trecere a frontierei cu Ungaria sunt Dubosevica – Udvar și Gorican – Leteneye. Pe la Terezino Polye – Barcs trec doar cetățenii ungari și croați.

Dacă sunteți doar în tranzit prin Croația, durata nu poate depăși 12 ore, sunteți obligați să aveți documente care dovedesc destinația finală, să mergeți doar pe autostradă și să nu faceți opriri intermediare care nu sunt strict necesare. Tranzitul coridorului Neum (Croația – Bosnia și Herțegovina – Croația) în scop turistic este permis fără oprire.

Restricții în vigoare: La acest moment în Croația sunt deschise mall-urile, terasele restaurantelor și cafenelelor, parcurile, muzeele, galeriile de artă și cazinourile.

Însă, în funcție de rata de infectare, sunt diverse restricții în județe. Unele impun masca doar în mijloace de transport în comun și spații închise, altele și în spații deschise aglomerate.

În unele județe cazinourile și sălile de jocuri de noroc închid la 20:00, în altele nu se comercializează băuturi alcoolice în intervalul 22:00 – 06:00.

Amenzile în Croația pentru încălcarea măsurilor COVID sunt între 70 de euro, dacă nu purtați mască acolo unde e nevoie, și până la 16.000 de euro dacă nu respectați autoizolarea.

GERMANIA

România este inclusă la acest moment de autoritățile din Germania pe lista zonelor de risc, categoria 3, ceea ce înseamnă că puteți călători în anumite condiții. Lista cu zonele de risc poate fi consultată AICI.

Dacă mergeți cu avionul trebuie să știți că din start companiile aeriene nu permit îmbarcarea pasagerilor care nu au un test COVID negativ (PCR sau antigen) făcut în ultimele 48 de ore, mai puțin copiilor de sub 6 ani.

Începând din 13 mai, dacă sunteți complet vaccinat anti-COVID (să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel) sau aveți acte doveditoare că v-ați vindecat de COVID, nu aveți nevoie de test COVID și nici nu mai intrați în carantină. Asta însă doar dacă NU veniți dintr-o regiune cu noi variante SARS-CoV-2 contagioase (zona 1 de risc).

Pentru cei care nu sunt vaccinați sau nu au schema completă se aplică următoarele reglementări:

Dacă alegeți un alt mijloc de transport decât avionul, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ, redactat în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore înainte.

Până pe 13 mai era obligatorie carantina de 10 zile și pentru cei din categoria de risc 3, însă pentru a înlesni turismul s-a decis că testul negativ e suficient.

Înaintea intrării în Germania trebuie să completați un formular digital AICI. Dacă nu reușiți înregistrarea digitală, puteți descărca varianta în limba engleză de AICI.

Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.

Restricții în vigoare: AICI puteți consulta măsurile impuse în fiecare land.

Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.

Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

AUSTRIA

Dacă vreți să mergeți în Austria, în primul rând trebuie să vă înregistrați online cu cel mult 72 de ore în avans. Trebuie să completați un document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC” – AICI – și la intrarea în țară să prezentați confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit.

Dacă nu reușiți să vă înregistrați online, puteți descărca formularul tipizat de AICI și apoi să-l completați și să-l semnați olograf.

Apoi, la intrarea în Austria tebuie să prezentați rezultatul negativ al unui test COVID făcut cu cel mult 72 de ore înainte – dacă e test PCR – sau 48 de ore, dacă este antigen. Dacă ajungeți la graniță fără test, veți fi lăsați să intrați, dar aveți cel mult 24 de ore să vă faceți unul.

Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.

În orice caz, veți intra oricum pentru 10 zile în carantină, iar costurile le veți suporta din buzunarul propriu. Puteți ieși mai repede din carantină doar dacă faceți un test COVID PCR sau antigen și rezultatul e negativ. Oricum, testul nu poate fi făcut mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria și, le fel, vi-l veți plăti singuri.

Restricții în vigoare: Între landurile din Austria se poate călători la acest moment doar dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte. Copiii sub 10 ani nu au nevoie de test. Altfel, amenda primită este de până la 1.450 de euro.

În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise. Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).

Carantina pe timp de noapte este instituită în intervalul 20:00 – 06:00. Hotelurile sunt închise, la fel și restaurantele și muzeele.

TURCIA

Din 17 mai, Turcia a ieșit din carantina totală, însă până la 1 iunie rămân în vigoare câteva restricții dure. Chiar dacă ele nu se aplică turiștilor străini, pot impacta destul de mult experiența unei vacanțe autentice în Turcia.

Ca să intrați ca turist în Turcia, trebuie să vă înregistrați online AICI, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți. Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.

Odată completat, va fi emis un cod HES, în baza căruia veți putea avea acces la transport intern și cazare.

Însă până acolo trebuie să aveți un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte. Sunt exceptați copiii sub 6 ani. Altfel nu vi se va permite îmbarcarea în avion, iar la graniță sau în port va trebui să decideți dacă faceți cale întoarsă sau intrați pentru 10 zile în carantină.

Restricții în vigoare: Rezidenţii din Turcia trebuie să stea acasă între orele 21:00 şi 05:00 în timpul săptămânii, precum şi întreg weekendul, cu excepţii precum mersul pe jos către cea mai apropiată piaţă de cumpărat alimente.

Restaurantele şi cafenelele sunt limitate doar la mâncare de luat acasă şi servicii de livrare. Cinematografele, facilităţile sportive şi barurile rămân închise.

Astfel, chiar dacă carantina de noapte și de weekend nu va privește, ca turist, celelalte măsuri vă pot impacta vacanța.

În Turcia e obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, mai puțin în locuințe.

(20 mai 2021) A treia doză de vaccin ar urma să fie administrată doar celor care au avut un răspuns imunitar slab după primele două doze, spune Valeriu Gheorghiță. Asta nu înseamnă că va trebui să-ți măsori nivelul de anticorpi la toamnă, ci că a treia doză ar urma să meargă către persoanele imunodeprimate sau cu boli cronice, care le afectează răspunsul imunitar. 

Premierul Florin Cîțu a anunțat că la 1 iunie vor exista relaxări ale măsurilor anti-COVIDchiar dacă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins. Declarația vine să contrazică parțial cele spuse de președintele Iohannis cu o zi înainte, și anume că relaxarea va depinde de succesul vaccinării.

(18 mai 2021) Italia: Infecţiile cu SARS-CoV-2 au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză cu unul dintre vaccinurile de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Un studiu făcut pe 13.7 milioane de persoane vaccinate la nivel național arată că „la 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecţiilor, 90% reducere a internărilor şi 95% scădere a deceselor”, atât la bărbaţi, cât şi la femei, indiferent de vârstă.

(15 mai 2021) Toată țara a ajuns în scenariul verde, ceea ce a adus, brusc, o serie de relaxări anunțate de președintele Iohannis. Cu alegerile si cu fotbalul (finala cupei Romaniei, EUROin iunie) nu poate sa se puna nici viruselul!

(12 mai 2021) Toată țara este în scenariul verde, adică rata de infectare este de sub 1,5 la mie peste tot. La ATI sunt internate 919 persoane. Niciun deces cauzat de COVID-19 nu a fost înregistrat luni în Anglia, Irlanda de Nord și Scoția, pentru prima dată din iulie 2020. Experții britanici spun că asta se datorează în special vaccinării. 27% din populația Marii Britanii a fost vaccinată complet, e cea mai mare proportie din țările europene. In UK se relaxeaza restrictiile – vor fi permise adunările de până la șase persoane în interior și 30 în exterior, iar elevii de liceu și studenții vor putea renunța la măști.

(11 mai 2021) Anglia a înregistrat zero decese zilnice asociate cu Covid-19 pentru prima dată din luna iulie 2020. Experţii cred că această situaţie reflectă impactul vaccinării. La sfârşitul lunii ianuarie, în Marea Britanie erau raportate în fiecare zi mai mult de 1.000 de decese cauzate de Covid-19. În România, starea de alertă s-a prelungit cu încă 30 de zile. Dar. Se vor putea organiza pelerinaje religioase și evenimente pilot (inclusiv sportive) cu spectatori (vor putea participa persoanele vaccinate, cele care au trecut prin boală de cel mult 90 de zile sau prezintă un test negativ). Rămâne obligatorie masca în spațiul public. În scenariul galben au rămas doar Bucureștiul și județul Cluj, restul județelor având rata de infectare sub 1,5 la mie. Internările la ATI au scăzut sub 1000, după mult timp.

(10 mai 2021) Start-up InsectSense and Wageningen Bioveterinary Research have trained bees to extend their tongues when they smell the coronavirus. The coronavirus, like other diseases, causes metabolic changes in the body that causes a smell. Bees can be trained within minutes to recognize the scent of samples infected with SARS-CoV-2. Bees can detect volatiles with a sensitivity of parts per trillion. For example, they find a flower a few kilometres away. Bees, like dogs, can learn to detect volatiles and odors, but with just a few minutes of training (link).

(06 mai 2021) Eșec | România a vaccinat doar 26% din populația peste 65 de ani – scrie europaliberă. Premierul Cîțu: Propunerea mea e ca de la 1 iunie să avem evenimente private și evenimente publice doar cu persoane vaccinate – scrie G4 (era evident că miza e campionatul de fotbla, de aia l-au și demis pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al sănătății). De la 1 iunie s-ar putea renunța la mască în birouri dacă toate persoanele sunt vaccinate, anunță ministerul Sănătății – scrie RFI

(05 mai 2021) Nu mai există niciun județ în România în scenariul roșu, adică cu incidența cazurilor de peste 3 la mie. Bucuresti are 2.42 cazuri la mie. Pentru prima dată după 10 luni, ieri s-au confirmat mai puțin de 1.000 de cazuri de COVID-19, mai exact 682, după ce în urmă cu o zi au fost 1.083 de cazuri. În jur de 10% din populația României, adică peste 2 milioane de persoane s-au vaccinat anti-COVID cu ambele doze.

Certificatul de vaccinare anticovid aprobat in UE. Statele membre UE decid dacă acceptă certificatele de vaccinare.

În India, numărul de cazuri zilnice depășește 300.000 pentru a 12-a zi consecutivă.

Conform Barometrului de Securitate, 27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care se poate trece peste COVID 19. 51% cred că ar trebui căutate și alte metode, în timp ce aproape 20% spun că nu prea sunt de acord cu vaccinarea.

(28 aprilie 2021) Niciunul dintre cei 5.000 de participanți la concertul-test organizat în luna martie în Barcelona nu s-a infectat. A fost depășit pragul de 5 milioane doze vaccin in România. Via newsletter DoR: Din 4 mai, încă 3.000 de medici vor intra în tranșeele campaniei de vaccinare. Sunt medici de familie, iar rolul lor va fi esențial, mai ales în rural, pentru că au o relație directă, de lungă durată și bazată pe încredere cu persoane care până acum au fost reticente la vaccinare – Ca multe alte etape din campania de vaccinare, lucrurile încep într-un mod heirupist – întâi sunt anunțate la TV, apoi sunt puse la punct detalii. Li s-a spus că vor fi platiti cu 40 de lei/doză administrată, dar nu au semnat încă un contract, pentru că lipsesc avize de la Ministerul Finanțelor. Pe de altă parte, medici din București mi-au spus că DSP-ul le-a cerut estimarea de doze pentru următoarele două săptămâni (Johnson&Johnson) și le-a trimis vinerea trecută un link cu un tutorial de folosire a Registrului Electronic de Vaccinare, care expira însă sâmbătă, a doua zi. Un exemplu deloc singular de „grijă” pe care medicii de familie o primesc de la autorități. Sunt medici de familie care coordonează centre de vaccinare 12 ore pe zi, 7 zile din 7, de mai bine de 3 luni, în paralel cu munca de la cabinet, și care nu sunt plătiți pentru activitatea de coordonare (nici pentru asta nu sunt încă soluții, deși restul personalului: medici, asistenți, registratori medicali, este plătit). Coordonare înseamnă să fii acolo la 7:30 ca să distribui materialele sanitare, să estimezi nevoile de doze, să faci programul personalului, să răspunzi la telefon la orice oră. (Într-un centru cu un singur flux lucrează și 25 de oameni, pentru că nu sunt joburi full time, ci combinații de ture, pe care medicii și asistenții le fac în timpul lor liber.)

De mâine se deschide primul centru drive-thru din București (în Piața Constituției), iar în perioada 7-16 mai vor fi organizate maratoane de vaccinare în București, Cluj, Târgu Mureș și Iași, după modelul celui din Timișoara. Autoritățile pregătesc și un proiect-pilot la Craiova, care ar permite vaccinarea fără programare în toate centrele din oraș

(20 aprilie 2021) Maraton al vaccinarii la Timișoara, intre 23 si 25 aprilie. Orașul va avea un centru de vaccinare deschis non-stop, cu 10.000 de doze Pfizer/BioNTech, unde sute de voluntari medici, asistenți de la toate spitalele din oraș și studenți mediciniști încearcă să grăbească procesul de vaccinare. Cei care vor să se vaccineze trebuie să se înscrie pe platformă. În țară, peste 1,5 milioane de oameni au primit ambele doze de vaccin și au fost administrate peste 4 milioane de doze în total. Aproximativ 350.000 de persoane erau pe listele de așteptare la finalul săptămânii trecute (de două ori mai puțini decât luna trecută). Chiar dacă ritmul de vaccinare a ajuns la 80.000 de oameni pe zi, România nu va atinge ținta de vaccinare de 10 milioane în toamnă, mai ales din cauza interesului tot mai scăzut al populației. 

(19 aprilie 2021) Doamna Angela Merkel (încă cancelarul Germaniei) s-a vaccinat cu vaccinul englezesc Astra Zeneca (ca mine și Mihu)

Sâmbătă (17.04) s-a vaccinat și Marius cu prima doza Pfizer. Luni (19.04) eu cu a doua doză Astra Zeneca și tot luni Mihu, cu prima doză Astra Zeneca. Alina lui Mihu a avut și ea prima doză de Pfizer săptămâna trecută. Sâmbăta viitoare (24.04) se vaccinează șo Miru cu Bogdan. Mama lui Bogdan joi 22.04. Bunicii lui Bogdan au ambele doze. Cris pe 1 mai prima doză, Toshiko cred că are ambele doze.

(16 aprilie 2021) Ordinul prin care carantinarea localităților se făcea pe baza unui sistem de puncte, semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, a fost abrogat miercuri seara de premierul Florin Cîțu. Acum, o localitate poate intra în carantină dacă există un trend crescător de infectări pentru 14 zile și rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori. Ministrul USR Vlad Voiculescu și secretarul de stat Andreea Moldovan au fost revocați.

Israelul va relaxa de duminică restricțiile anticovid.

(13 aprilie 2021) Trei persoane au murit după ce s-a defectat instalația de oxigen din unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din București. Secția a fost pusă în funcțiune săptămâna trecută și era la capacitate maximă, fiind internați acolo opt pacienți în stare grava. Tirul e achizitionat din Turcia, care il vinde ca “unitate COVID”. Mentenanta e asigurata de firma fostului ministru PNL Vladescu.

Sunt 1.529 de persoane internate la terapie intensivă, cu două mai puțin decât în urmă cu o zi, când mai erau doar 6 locuri libere în toată țara.

Videoreportaj despre viata asistentelor medicale ATI.

(07 aprilie 2021) Peste 300.000 de români și-au anulat programările sau nu s-au prezentat la vaccinarea cu AstraZeneca.

Restaurantele ar funcționa la interior cu până la 50% capacitate, iar cei care refuză să se vaccineze sau să fie testați vor putea sta doar pe terasă. Clienții ar putea fi testați când ajung la restaurant, pe cheltuiala proprietarilor de restaurant. 

Nunțile și botezurile ar putea avea loc și în scenariul roșu, după 15 mai, dacă toți participanții sunt vaccinați, au avut COVID-19 sau se testează înainte. 

Evenimentele culturale s-ar desfășura cu spectatori dacă aceștia sunt vaccinați, au test negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte sau au fost deja bolnavi. Ceilalți ar trebui testați pe loc înainte de eveniment.

Doar 30% dintre medicii de familie s-au înscris ca să-și vaccineze anti-COVID pacienții la cabinet, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, după ce săptămâna trecută citat un sondaj care vorbea de peste 50% intenție de vaccinare. Cei care vor imuniza pacienți o vor face cu AstraZeneca și Johnson&Johnson, în afara orelor de lucru, și primesc în jur de 30 de lei per pacient

(31 martie 2021) De alaltăieri au intrat în vigoare noi reguli în România. În toate localităţile cu incidenţă mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, agenţii economici își încheie programul la ora 18.00. După ora 20.00, circulaţia este permisă doar cu motive întemeiate (ce declarație pe propria răspundere cu 4 itemi).

Luni, protestele sunt organizate de partidul AUR (avocata Șoșoacă, TV-istu Lazarus et comp). Împotriva restricțiilor. Jos pandemia! că sus e ocupat. Huliganii angajați au apărut și acum, claxonează în șiruri de mașini pe Bulevard în Ploiești sau sparg vitrine și refugii de transport în comun, în București.

Duminica – proteste spontane impotriva noilor restrictii

(29 martie 2021) Duminică, nicio persoană nu și-a pierdut viața în capitala engleză din cauza COVID-19, pentru a doua oară în acest an. Anul trecut, Londra a fost epicentrul pandemiei pe teritoriul Marii Britanii, cu 12% din totalul de decese cauzate de virus. 

(23 martie 2021) Dacă veniturile medicilor vor fi reduse în timpul pandemiei, specialiștii din secțiile ATI ar putea să demisioneze în bloc și să se reorganizeze într-o societate care va acorda servicii de specialitate spitalelor, pe bază de contract, spune preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii.  Reacția vine după o declarație a ministrului Muncii, că Guvernul discută despre plafonarea sporurilor primite în sistemul public și că e deja în dezbatere publică un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat (măsura ar afecta mulți medici care lucrează și după vârsta legală de pensionare).

Luni 22.03.2021, 101 localități din România depășesc incidența de 6 cazuri la 1000 de locuitori, printre care și Sectoarele 1 și 6 din capitală.

(22 martie 2021) În 22 februarie am făcut prima doză de vaccin Astra Zeneca, la Mediurg Ploiești. A doua zi, pe 23, am avut o foarte vagă senzație de amețeală și frison. Următoarele zile nimic. Începând cu a 22-a zi, pe 15 am făcut naveta și seara am fost foarte obosită apoi zilele următoare, până ieri, m-a durut destul de accentuat coloana, spatele era înțepenit, o senzație de ceva un pic “aiurea”. Azi sunt OK.

CIMPANZEII de la două grădini zoologice din Cehia se văd zilnic pe Zoom, câteva ore, ca să compenseze lipsa interacțiunii cu vizitatorii. Deși au fost reticenți la început, acum imită comportamentul oamenilor și, la fel ca noi, mănâncă alune în timp ce se uită la ecran.

Credit: JUP

(19 martie 2021)

Începând de marți, 23 martie, se va deschide centrul de vaccinare de la Spitalul Județean Timiș. Acesta va avea 4 fluxuri de vaccinare care vor funcționa 24 de ore din 24, fiind adminstrat doar vaccinul Pfizer BioNTech și vor putea fi vaccinate 480 de persoane pe zi. Datorită fluxurilor separate, cei care vor merge pentru vaccinare nu vor interacționa cu pacienții spitalului..

Italia, Franța, Spania, Germania au decis să reia vaccinarea cu AstraZeneca, ca urmare a anunţului Agenţiei Europene a Medicamentului, care a precizat că serul este “sigur şi eficient”. În România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 va lua astăzi o decizie în privința lotului de AstraZeneca oprit de la utilizare pe 11 marti.

“Immunity to the coronavirus doesn’t just magically manifest the day someone gets a shot. The CDC does not grant membership to the “fully vaccinated” club until at least two weeks after the final dose in a vaccine regimen—a time that roughly corresponds to when most people are thought to acquire enough immunity to defend against a symptomatic case of COVID-19. Only then, the agency announced last week, can vaccinees start to carefully change their behavior, mingling maskless in small groups indoors, visiting the unvaccinated on a limited basis, and skipping postexposure quarantines. It’s the reason we get our flu shots in the fall, well before the height of respiratory-virus season, and it’s why health officials often recommend that vaccines required for travel, such as those that ward off yellow fever, be administered about a month or more in advance

(18 marie 2021) Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electronice verzi – dovada că o persoană a fost vaccinată, are un test negativ sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi gratuite, disponibile în format fizic și electronic și vor include numele, data nașterii, data eliberării și informații relevante despre vaccin, test sau vindecare.

In China, viata a revenit la normal de mult. Guvernul chinez a reușit să controleze coronavirusul cu ajutorul strategiei „zero Covid”, care a inclus măsuri precum monitorizarea fluxului de persoane, închiderea granițelor, testări rapide în masă și măsuri stricte de carantinare. Ce ne-a devenit companion zilnic e aplicația Covid „cod verde”, prin care guvernele locale monitorizează pe unde ai fost (pe baza semnalelor obținute de la turnurile de telecomunicații) și cu cine ai intrat în contact. Trebuie să arăți codul verde la intrarea în malluri, restaurante, spitale, clădiri de birouri, taxiuri și Didi (varianta chineză a Uber). în orașul-port Qingdao au fost descoperite aproximativ 12 cazuri de coronavirus în luna octombrie. Guvernul local a organizat testarea tuturor celor 9 milioane de locuitori ai orașului în cinci zile și nu doar atât: persoanele care au călătorit în Qingdao în acea perioadă și s-au întors în orașele lor au fost identificate, contactate și li s-a cerut să își facă test COVID. China a raportat sub 5.000 de morți din cauza COVID de la începutul pandemiei la o populație de 1,4 miliarde de locuitori. 

(17 martie 2021) “After a coronavirus outbreak among its gorillas, the San Diego Zoo is vaccinating its bonobos and orangutans with a vaccine produced by a veterinary pharmaceutical company”.

(16 martie 2021) Jumătate dintre regiuni sunt carantinate de ieri, din cauza numărului crescut de cazuri din ultimele săptămâni și a răspândirii noilor tulpini. Săptămâna trecută, Italia a avut peste 150.000 de cazuri noi. Toate magazinele neesențiale sunt închise, iar oamenii pot ieși din case doar pentru muncă. Măsurile sunt valabile până pe 16 aprilie, dar în weekendul Paștelui catolic (3-5 aprilie) restricțiile se vor aplica în toată țara.

(16 martie 2021) Sute de bucureșteni au incercat să se programeze pentru vaccin la Clubul pensionarilor din Fetești, Ialomița, când au aflat că acolo sunt mai multe locuri.
Vaccinarea cu vaccinul Astra Zeneca a fost suspendata temporar in în mai multe țări europene (printre ele, Germania, Franța, Spania, Italia și Olanda), o precauție luată după ce mai multe persoane vaccinate au suferit tromboze (cheaguri de sânge). Compania spune că nu există însă o legătură între apariția lor și vaccin. Organizația Mondială a Sănătății va analiza cazurile apărute, dar până atunci sfătuiește țările să nu oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a spus că beneficiile vaccinului depășesc riscurile. EMA va evalua azi informațiile despre siguranța vaccinului și va stabili într-o ședință de joi pașii următori. România va continua vaccinarea cu AstraZeneca.

(15 martie 2021) Luni. Azi s-au deschis pe platforma nationala de programare la vaccinul anti-covid listele de asteptare pentru oamenii din categoria III (oricine). Pana marti la 12 se erau pe listele de asteptari 500.000 de oameni. La ATI sunt internate 1225 persoane.

(13 martie 2021) Mai multe regiuni din Italia intră în lockdown de luni, 15 martie, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Decretul a fost semnat de premierul italian Mario Draghi și prevede restricții dure pentru jumătate din țară. Măsurile sunt valabile până în weekendul cu Paștele, atunci când toată Italia va deveni zonă roșie. Va fi al doilea Paște consecutiv pe care italienii îl vor petrece în lockdown

(12 martie 2021) Fiecare român vaccinat cu cele două doze va putea să-şi descarce, din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, adeverinţa de vaccinare, a anunțat Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare din România.. Orice persoană vaccinată cu două doze poate să intre pe site-ul adulti.renv.ro, citește termenii de utilizare și îi acceptă, în cazul în care îi acceptă, îi apar două ferestre, una în care trebuie să introducă CNP-ul și a doua în care introduce numărul de telefon.

(11 martie 2021) Primul oraș care deschide programările pentru vaccinarea în etapa III (toată lumea) este Cluj. Datorită ratei mari de infectare, peste 4.

(11 martie 2021) Italia dispune începând de luni de un tren medical complet echipat şi care străbate ţara ca o unitate de ATI pe şine, pentru a diminua presiunea asupra spitalelor atunci când este nevoie. Italia a depășit pragul de 100.000 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. “Trenul poate circula prin toată Europa, nu există în Europa vreun alt exemplu de astfel de tren, a spus la inaugurarea acestuia consilierul delegat al companiei publice Ferrovie dello Stato (FdS). Trenul este compus din opt vagoane echipate cu paturi şi echipamente medicale. În trei vagoane au fost amplasate în total 21 de paturi de ATI, celelalte vagoane fiind destinate personalului medical şi transportului echipamentelor tehnice şi a unui sistem independent de alimentare a instalaţiilor medicale.

(10 martie 2021) – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a disous transparentizarea datelor de testare și vaccinare pe județe. S-a declanșat nebunia, s-a deschis cutia Pandorei, s-au dat în vileag centrele “secrete” de vaccinare pentru securiști, militari, asefiști, etc. S-a aflat astfel că în București, de ex, din 48 de centre de vaccinare doar 11 sunt publice, celelalte sunt ținute deoparte. “Corpul de Control al Guvernului s-a autosesizat după ce Ministerul Sănătății a publicat numărul de teste din fiecare județ, a spus premierul. Acesta insistă că informațiile publicate țin de mai multe instituții și trebuie verificat dacă există și avizul lor. Ministrul Sănătății a declarat că trimiterea Corpului de Control e strict procedurală. Pe de altă parte, tot ce e plătit din bani publici trebuie comunicat public”. S-a mai aflat că sunt orașe care testează într-o lună cât testează Timișoara într-o zi, așadar culorile se dau comparând mere cu pere.

(09 martie 2021) Tulpina braziliană a coronavirusului, confirmată și în România. Este vorba despre doi bărbați din București, de 38 și 57 de ani, anunță Institutul Național de Sănătate Publică. În urmă cu 3 zile, au fost anunțate și primele două cazuri din România confirmate cu varianta sud-africană a coronavirusului.

(09 martie 2021) În Israel, unde 41% din populație a primit ambele doze de vaccin, restaurantele și cafenelele s-au deschis, iar posesorii certificatelor de vaccinare (green pass) au voie să stea în interior, respectând normele de distanțare. Cetățenii israelieni care n-au putut reveni în țară din cauza restricțiilor de la graniță se pot întoarce, în limita a 3.000 de oameni pe zi. În Anglia, două milioane de elevi au revenit ieri la școală după un lockdown de două luni, iar restaurantele și magazinele neesențiale ar putea să se redeschidă în prima jumătate a lui aprilie. Germania a redeschis pe întreg teritoriul librăriile, florăriile și școlile de șoferi, deși campania de vaccinare nu merge atât de bine pe cât și-ar fi dorit oficialii: doar 5% din populație a primit prima doză de vaccin

07 martie 2021 – azi i-am vaccinat pe ai mei, am reușit programarea pe platforma RO-vaccinare-gov. Pe 28 rapelul. N-am fost niciodată în viața mea la fostul liceu Mrazek Teleajăn.

Scandalul Europei cu vaccinul Astra Zeneca.

(03 martie 2021) Într-o conferință de presă, domnul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat în mod oficial introducerea listei de așteptare și declanșarea vaccinării “populației generale”, cel mai probabil, începând cu data de 1 aprilie. Această listă de așteptare va fi disponibilă în platforma de programare, din data de 15 martie

(02 martie 2021) Comisia Europeană va propune luna asta un model de pașaport european de vaccinare, după ce șefii de stat au fost de acord la întâlnirea Consiliului European de săptămâna trecută că el ar trebui să existe, fără să spună însă cum ar funcționa.

(26 februarie 2021) Via DOR: Azi a trecut fix un an de la depistarea „pacientului zero”, infectat cu SARS-CoV-2 cu ajutorul unui test RT-PCT. Primul caz de COVID-19 depistat pe teritoriul României a fost Sergiu Sgureanu din comuna Prigoria, un tânăr de 25 de ani atunci, care a intrat în contact cu un cetățean italian infectat, venit în vizită. Dacă el nu ar fi făcut febră la întoarcerea în țara natală, probabil că nu am fi aflat nici noi așa devreme că avem un „pacient zero”. Sgureanu a fost luat cu izoleta și dus direct la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București – la vremea aia, spitalizarea era obligatorie, indiferent cum te simțeai. În timp ce Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Balș, declara la TV că e doar o gripă, să se spele mai des pe mâini, primarul le spunea – prin asistenții sociali care mergeau pe ulițe – să stea în case și să nu se vadă cu alți oameni. Pe lângă urechile unora a trecut ca adierea; pe alții i-a făcut să golească rafturile de mălai, cartofi și zahăr, de a ajuns și Năgară să vândă făina la preț dublu, pentru că se scumpise și la angro.  „A fost și o explozie de preț. Cea mai ieftină făină o dădeam de obicei cu 2,5 lei, iar acum devenise 5 lei, pentru că o luam noi cu 4 lei. La fel cartoful, ajunsese vreo 2 lei angro, în condițiile în care acum e 90 de bani. Oamenii cumpărau, le era frică.”  O lună, prigorenii n-au avut nici măști. Năgară a improvizat unele dintr-un șervețel dublu legat cu elastic, pe care le dădea clienților în magazin. Apoi, Goață, care era atunci doar medicul veterinar din comună, a făcut măști textile la o croitorie și le-a împărțit oamenilor, la pachet cu niște declarații pe proprie răspundere.

De atunci, s-au îmbolnăvit aproape 800.000 de români identificati cu ajutorul a 4 milioane de deste platite de stat si 2 milioane de teste platite din banii populatiei la care se mai adauga inca 300,000 de teste antigenice rapide (TRAg) platite tot de stat in mare lor majoritateși am pierdut echivalentul populației unui oraș ca Blaj (20.000, cel puțin oficial, pentru că numărul deceselor din 2020 arată că ar putea fi cu 60% mai multe victime, directe sau indirecte). Numărul celor vaccinați l-a depășit recent pe al celor infectați.

(25 februarie 2021) În România începe vaccinarea cadrelor didactice. Scandalul mocnește pentru că nici la ora asta nu s-au vaccinat bătrânii peste 65 de ani, pentru că s-au băgat rubedeniile în față.

Ghana este prima țară care primește vaccinuri (Astra Zeneca) prin progamul de ajutorare al țărilor sărace.

Israelul, care nu a specificat motivele pentru care va furniza 5.000 de vaccinuri Autoritatii Palestiniene, ii vaccineaza deja pe palestinienii din Ierusalimul de Est, paÎn timp ce Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Balș, declara la TV că e doar o gripă, să se spele mai des pe mâini, Iliescu le spunea – prin asistenții sociali care mergeau pe ulițe – să stea în case și să nu se vadă cu alți oamenirtea de est a orasului sfant ocupata si anexata de statul evreu din 1967. Peste 1 milion de israelieni au primit deja a doua doză de vaccin. Cetățenii care s-au imunizat cu ambele doze de vaccin, ori s-au vindecat de COVID-19, vor intra în posesia unui „Green Pass”, un certificat afișat pe o aplicație a Ministerului Sănătății. Acesta le permite accesul în mai multe locații care se vor redeschide în urma relaxării restricțiilor. Tot din Israle ne vie știrea că Parlamentul a autorizat Ministerul Sănătății să comunice altor autorități identitatea persoanelor nevaccinate. Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Sociale au dreptul să ceară aceste informații.

(24 februarie 2021) Ieri, la aproape un an de pandemie, numărul oficial al deceselor cauzete de COVID-19 în România a depășit 20.000. Vaccinul de la Johnson&Johnson în parteneriat cu Sanovi ar putea fi aprobat în martie de Agenția Europeana a Medicamentului (necesită o singură doză). Vaccinul Astra Zeneca dă mult mai puține side-effects la rapel. Vaccinul Pfizer/BioNTech ar opri infecția cu coronavirus în 89,4% din cazuri și ar preveni moartea din cauza virusului în 99% din cazuri, conform unor studii israeliene. Dacă rezultatele vor fi confirmate și de alți cercetători, ar fi o veste fenomenală. Despre excesul de mortalitate din pandemie.

Luni 22 februarie 2021 – am făcut prima doză de vaccin Astra Zeneca. Totul e OK. Azi, marți, mă doare un pic mâna la locul vaccinului și am o ușoară stare de somnolență. Colac peste pupăză, mi-am scos și o măsea.

(21 februarie 2021) Rata infectărilor cu Covid-19 din Israel a scăzut cu 95,8% în rândul persoanelor care au primit ambele doze de vaccin Pfizer, a anunţat, sâmbătă, Ministerul israelian al Sănătăţii. Vaccinul are totodată o eficacitate de 98% în prevenirea infecţiilor care provoacă febră sau probleme de respiraţie şi de 98,9% în prevenirea spitalizărilor şi deceselor. Aceste concluzii se bazează pe datele colectate la nivel naţional până pe 13 februarie de la israelieni care au primit a doua doză de vaccin cu cel puţin două săptămâni înainte.

(21 februarie 2021) Toți adulții din Marea Britanie vor primi prima doză de vaccin anti Covid-19 până la 31 iulie, a a anunțat premierul Boris Johnson. Guvernul și-a îndeplinit obiectivul de a vaccina 15 milioane de persoane vulnerabile până la jumătatea lunii februarie, iar următoarea țintă este că toți adulții peste 50 de ani să fie vaccinați cu prima doză până în 15 aprilie

(15 februarie 2021) Japonia a aprobat folosirea vaccinului Pfizer, primul în țara care ar trebui să organizeze Jocurile Olimpice în iulie. Vaccinarea va începe la mijlocul săptămânii cu lucrătorii din sistemul medical. Guvernul speră că va achiziționa suficiente doze pentru toți cei 126 de milioane de locuitori până la jumătatea anului.  O mare parte din Japonia este încă în stare de urgență după al treilea val pandemic, care a lovit la sfârșitul anului. Țara a raportat peste 410.000 de cazuri și 6.772 de decese

(15 februarie 2021) Nici acum, la un an distanță de la debutul epidemiei în România, nu știm câte teste se fac zilnic în fiecare județ. Nu știm numărul zilnic de decese din fiecare județ, nu știm grupa de vârstă sau sexul celor infectați. Nu știm care este rata de incidență pentru fiecare localitate în parte. Nu știm nici cine face parte din Grupul de Comunicare Strategică. Nu știm dacă Ministerului Sănătății sau Institutul Național de Sănătate Publică au un cuvânt de spus în deciziile legate de comunicarea publică a datelor legate de epidemie. Nu știm de ce comunicarea oficială e dictată de structuri militarizate ale statului. Nu știm de ce statul face atât de puține teste – dar știm că românii au scos din buzunarele lor peste 120 de milioane de euro pentru a se testa „la cerere”.

Gata, pe 22 februarie si 11 aprilie sunt programata la vaccin. Astra Zeneca.

(11 februarie 2021) Ce face Germania

(11 februarie 2021) Diana Șoșoacă a fost exclusă din AUR după un moment petrecut în Parlament, în care susținea că vaccinul Pfizer/BioNTech „distruge matricea națională a poporului român”. Diana Șoșoacă este „colerică, emană numai energie negativă”, a spus Sorin Lavric, liderul senatorilor AUR.

(10 februarie 2021) Pe 22 februarie sunt programata la vaccin Astra Zeneca (are efectu limitat si de accea este restrictionat pentru a fi facut persoanelor peste 55 de ani). Pe 19 aprilie, rapelul.

(09 februarie 2021) Regatul Unit testează efectele combinării serurilor împotriva COVID-19 – adică același om primește o doză de la AstraZeneca și rapelul de Pfizer – într-un studiu clinic pe 800 de persoane de peste 50 de ani (primele rezultate vor apărea în vară). Africa de Sud a oprit distributia vaccinului produs de Oxford și AstraZeneca pentru că studiile clinice făcute pe 2.000 de oameni au arătat o eficacitate de doar 10% în prevenirea infecțiilor ușoare și moderate provocate de tulpina identificată acolo. China a aprobat vaccinul produs de Sinovac Biotech, al doilea al unei companii chinezești, după cel făcut de Sinopharm. E o veste bună pentru țările în curs de dezvoltare, pentru că vaccinul e unul dintre cele care, odată aprobate și de Organizația Mondială a Sănătății, vor fi distribuite prin programul COVAX. Îl vor primi țări ca Indonezia, Chile, Columbia, Uruguay și Laos.

(08 februarie 2021) Israelul conduce de departe în cursa vaccinării – 37% din populație a primit cel puțin o doză. Marea Britanie vaccinase peste 10 milioane de oameni săptămâna trecută (13,7%), iar totalul global depășise 100 de milioane. SUA a vaccinat în weekend 2 milioane de persoane într-o singură zi. Pe de altă parte, mai mult de o treime din omenire (35%) trăiește în țări în care vaccinarea nu a început.

(07 februarie 2021) Via Doar o Revistă: “deși pentru unii pandemia a fost anul minune pe care-l așteptau de mult, pentru mult mai mulți a fost – și continuă să fie – un doliu colectiv. Am pierdut un fel de a ne conecta. Am pierdut controlul asupra timpului. Am pierdut puterea de a ne segmenta spațiile în care lucrăm și trăim. Am pierdut inclusiv bucuria de a planifica viitorul. Și am pierdut acel sentiment de siguranță, care ne propulsa de-a lungul zilei, și pe care nici nu-l chestionam. De aici și amestecătura de stări emoționale. Asta au văzut și ele în echipele cu care lucrează – oameni trecând prin stagiile doliului, de la negarea inițială că asta nu ni se poate întâmpla, trecând prin furie, negociere și tristețe adâncă, în drum spre acceptare și, ideal, spre un pas în care ultimul an poate căpăta sens. În martie se face un an de la declararea oficială a pandemiei și suntem cu toții undeva pe acest traseu, unii încă în furie că viața lor nu mai e la fel, alții într-o tristețe care poate ajunge până la burnout ori la depresie. Nu putem trăi 2021 cum am trăit 2020. Nu mai avem resurse să ducem același ritm și să ne blindăm cu „apărări maniacale” că totul va fi bine, mâine. Ca să trecem cu bine peste oricât va dura această perioadă, ca să ajungem la acceptare și apoi la a da sens experienței, e nevoie să fim acolo unii pentru alții. E nevoie să ne reamintim unii altora că nu suntem singuri”

(5 februarie 2021) S-a instituit obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.Update: Cine nu trebuie să prezinte test:a) copii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani;b)persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2,inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România

(3 februarie 2021) Peste 25.000 doze vaccin Moderna ajung în România. 1,3 milioane AstraZeneca ajung până la sfârșitul lui martie. Până acum s-au făcut 948.000 de doze de vaccin de la Pfizer 

Familiile din UK vor plăti amenzi la înmormântări dacă autoritățile constată că au fost încălcate restricțiile.

Franța are curfew (stingerea) de la ora 18.00 la 6 dimineața.

România e pe locul 3 la vaccinați din Europa pentru că s-au vaccinat toți “esențialii” din ministere, Curtea de Conturi și judecătorii.

Israelul a vaccinat aproape 30% din populație.

Un concert din Oklahoma a fost organizat cu artiștii și publicul închiși ăn “personal plastic buubles” care se umflă.

Oamenii de știință atrag atenția asupra efectelor devastatoare ale virusului asupra creierului: impaired consciousness, seizures, sensory impairments.

Toată lumea explică ce e vaccinul cu ARN mesager.

Toată lumea vorbește sau a vorbit de hidroxiclorochinină și remdesivir. În România s-au golit farmaciile veterinare după ce au apărut din neant știri despre eficacitatea unui antiparazitar (Ivermectina).

Să nu uiți, Darie, când Guvernul român a scos hummerele la Unirii în 27 martie 2020. “Ministrul de Interne Marcel Vela a anuntat, inca de marti, ca – in urma adoptarii Ordonantei Militare nr. 3 – Guvernul va apela la militari, in lupta impotriva noului coronavirus. “Potrivit Ordonantei militare 3, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Apararii Nationale (MApN) urmeaza sa pazeasca anumite obiective aflate pana acum in grija Jandarmeriei. In plus, tot Armata urmeaza sa “asigure personal si mijloace logistice pentru asigurarea activitatii de ordine publica”, dar si sa puna la dispozitie “personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor Politiei de Frontiera Romane, in punctele de trecere a frontierei de stat”.