S-a băgat curent?

Citesc pe fb, la un domn care publică coperțile unor cărți comuniste pentru copii, că la sfârşitul anului 1950, o plenară a CC a PMR, desfăşurată cu multă zarvă, a adoptat planul naţional de electrificare pe zece ani (1951-1960).

La Ploștina mea de sub Mortatu, nici în ’79 nu era corent.

Țiu minte cum ștergea maicamare sticlele de lampă cu ziar și cum trebuia să umblăm cu ele ca cu ouă.

Țiu minte cum se vedeau stelele pe cer după ce însera.

Țiu minte bidoanele alea zincate în care se depozita gazul.

Țiu minte calda intimitate din bucătăria mică unde stăteam toți, cu radioul mic cu baterii mergând pe programul radio românia actualități, lampa aprinsă, focul din sobă.

Țiu minte că la lanterna cu baterii, maicamare și tătăițu îi ziceau “lumina”. “Unde-i lumina, să mă duc pân la veceu?” Drumul la veceu era o aventură, dacă cumva te trecea noaptea. Nu știai ce ochi te pândesc din fundul curții sau de după garduri (de cele mai multe ori era doar câinele drag Cosmos).

PS Uzina electrică din Buzău (acum monument istoric discret, cum scrie presa buzoiană) a fost pusă în funcțiune în anul 1928 și desființată în anul (comunist deja) 1952.

PPS

Îmi scrie Nane pe whatsapp:

“Se hotărâse să se bage curent la Ploștina așa că ploștinarii au fost somați să dea o sumă de bani pentru stîlpi și pentru cabluri. Tătăițu a fost primul care a achitat. Când au venit cei de la Electrica s-au oprit la Vasile Oancea și au zis că aia e ultima casă din vatra satului așadar nu merg mai departe cu lucrarea. Tătăițu a cedat nervos. Maicamare a sunat la telefon de la Băbuș. Nane cu unchiul Mitică au venit cu mașina Dacia Mițura a noastră, s-au oprit la ferma sericicolă (lîngă Buzău) și l-au luat (la inspirație) pe Nea Gheorghe Petrișor, au mers la Sfatul Popular și nea Gheorghe s-a rățoit la secretarul Ionică Moise să rezolve, a vorbit apoi cu băieții de la Electrica să monteze repejor stâlpii și-a avut timp și să le zică răspicat lui Vasile Oancea și lui nea Culiță că la ei “o să se aprindă becul după ce se aprinde la nea Dimian Dogaru”.

PPPS

Cris a făcut un sondaj pe pagina fb a ploṣtinarilor ṣi de acolo rezultă că-n centrul satului era curent băgat în ’77, la cutremur. Că-și aduc și acum aminte unii cum se bălăngănea becul cu dulia din tavan. La Terca (satul-frate) nu era la cutremur, că cineva și-aduce aminte cum a căzut lampa cu gaz pe pat și a luat foc.

One thought on “S-a băgat curent?

Leave a comment