Instantanee de la Ploṣtina

Mi-au țiuit urechile de liniṣte când a oprit Marius motorul maṣinii Lada, să lase cele două auto din fața noastră să ia distanță, ca să se aṣeze colbul drumului. Eram sus, pe priporul Ploṣtinii.

E răcoare, seara pun ṣosete ṣi pulover pufos.

Pomul meu pawlonia a făcut un pui. Mărul adus de la Voineṣti are 10 mere cu totul. Cireṣul lui Cris are deja câteva frunze galbene.

Trandafirul roṣu catifelat (al împricinaților Nane ṣi Miru) are două flori parfumate ṣi un boboc pe care am să i-l duc Mirunei de ziua ei. Trandafirul galben s-a trecut. Trandafirul meu cel roz ṣi pipernicit de pe zidul de piatră a rezistat eroic, are o singură floare dar glorioasă.

Prin iarbă găsesc trifoaie ṣi cimbriṣor.

Salcâmul de la poartă are flori.

La WC-ul din curte (nefolosit de multă vreme) avem chiriaṣ, unii zic că-i veveriță, alții că-i cărin de pădure.

Din întâmplare, am adus cu mine un săcotei de alune pe care-l cumpărasem pentru “rezerva federală”. O să le las la îndemâna veveriței care dis de dimineață o porneṣte pe vârfurile țambrelor de gard, după hrană.

Păcat că nu s-a inventat blogul cu mirosuri, să postez arome de fâneață necosită.

Țistuie lăcuste, baletează fluturi ṣi libelule, zumzăie bondari.

Ṣi un blog cu zgomote ar fi util, să se audă cum trozneṣte focul de lemne în soba boilerului. Sau focālăul tradițional din vatra de pietre.

Stau pe un butuc cu fața la munte iar câinele Briceag al lui Nea Aurel îṣi culcă capul mare ciobănesc pe picioarele mele. Cățelul roṣcat fără nume al lui nea Culiță e mai timid un pic, dar ne împrietenim noi.

Noaptea se vede bine Calea Lactee. Ursa Mare-i spre Pietricica, Ursa Mică se ascunde dar Steaua Polaris clipeṣte. În partea ailaltă, spre odaie-n muche, sunt Andromeda, Casiopeea ṣi Perseu iar fix deasupra capului (la zenit) steaua Vega. De după munte răsare Saturn. Văd cu aplicația Stellarium ṣi Antares, steaua mea. Cad Perseide.

Se coc mere, prune nu-s deloc. Din mărul cel bătrân din spatele casei cad fructele atinse de muscă pe tabla casei. Poc, poc, poc.

One thought on “Instantanee de la Ploṣtina

Leave a comment